PRINTEN

Digitale fotografie versus film: hoe een visuele kunstenaar thuis digitale prints maakt met een analoge uitstraling

Fashion- en portretfotograaf Wanda Martin vertelt hoe Canon’s professionele fotoprinters haar in staat hebben gesteld om prints te maken die een vorm van kunsttherapie zijn geworden.
Drie foto's van een vrouw in de stijl van Romantiek tegen een sepia achtergrond met tekst erop in een zelfportret van Wanda Martin.

Portretfotograaf Wanda Martin's eerste tentoonstelling omvatte een reeks collages in dagboekstijl, die ze met de hand heeft gemaakt. "Songs of Innocence and Experience is een doorlopend collageproject op verschillende media", zegt ze. "Het is een weerspiegeling van postmoderne liefde en de strijd tussen verwachtingen en werkelijkheid." © Wanda Martin

Professionele fotografen hebben altijd de tools van de toekomst omarmd, terwijl ze zich tegelijkertijd lieten inspireren door het verleden. Fotograaf en regisseur Wanda Martin, gevestigd in Londen, creëert redactioneel en fashion-werk met een vintage look en ingetogen tinten die herinneren aan de Romantiek.

"Ik begon op 15-jarige leeftijd met fotograferen en dankzij digitale fotografie kon ik eerst experimenteren zonder de bijbehorende kosten van het ontwikkelen van films", legt Wanda uit. "Ik voelde me aangetrokken tot een archaïsche look die paste bij mijn twee belangrijkste inspiratiebronnen: de mix van schilderachtige schoonheid en de rock- en rollsubcultuur."

Wanda's stijl is herkenbaar en uniek. Ze maakt het merendeel van haar commerciële werk met haar Canon EOS-1D X Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III) en Canon EOS R5, die de uitstekende kleurnauwkeurigheid en -kwaliteit leveren die ze nodig heeft voor klanten uit het hoge segment zoals Dior en Louis Vuitton. "Deze camera's zijn ook geweldig in omstandigheden met weinig licht, wat betekent dat ik opnamen kan maken tot ISO 6400 en dat met nauwelijks ruis", voegt ze toe.

Wanda is opgegroeid in de buurt van de fotostudio van haar vader en is ook dol op het ontwikkelen van 35-mm en middelformaat films als ze tijd heeft. "Er is iets magisch aan het proces," vertelt ze. "Je weet nooit precies hoe het resultaat eruit zal zien."

Hier vertelt Wanda hoe haar liefde voor film de inspiratie vormt voor haar manier van werken en hoe de professionele printers van Canon haar hebben geholpen om op dezelfde tactiele manier te experimenteren als in de donkere kamer voor prints die het verdienen om tentoongesteld te worden.

Twee figuren liggen op de achterbank van een auto in een foto die is gemaakt met een Canon EOS-1D X Mark III door Wanda Martin.

Op locatie in Californië heeft Wanda een film gemaakt met Zumi en Cole (te zien in dit portret) die een typische filmische kwaliteit laat zien in de compositie. Ze past minimale aanpassingen toe op haar portretfoto’s, behalve om de compositie te controleren. "Ik ondersteun deze onrealistische schoonheidsnormen die de mode- en beautysector heeft gecreëerd niet", zegt ze. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/320 sec, f/2,8 en ISO800. © Wanda Martin

Fotografiefilm versus digitaal: welke workflow is beter?

Er zijn tal van parallellen tussen traditionele dokatechnieken en moderne fotoverwerking, waaronder bewerkingstools zoals dodge en burn, en het aanpassen van de belichting in nabewerkingssoftware. Wanda heeft veel ervaring met film en ze leerde eerst van haar vader hoe je films ontwikkelt in een doka.

"Hij liet me zien hoe ik zwart-witfilms kon verwerken en we maakten prints", legt ze uit. "Ik ben kunstfotografie gaan studeren in Boedapest, waar we negatieven verwerkten en fotogrammen maakten." Tijdens haar masteropleiding aan het London College of Fashion werkte Wanda aan een analoge documentaire met de naam Nights Out. "Dat was was helemaal op film opgenomen en ik heb het meeste materiaal zelf in het universiteitslaboratorium ontwikkeld en gescand", vertelt ze.

Ondanks de experimentele kwaliteit van film is het voor Wanda gemakkelijker, sneller en praktischer om haar digitale EOS-camera's te gebruiken voor commerciële shoots. "Het is belangrijk voor zowel de klant als voor mij om ervoor te zorgen dat we het gewenste resultaat krijgen", zegt ze. "Met digitaal kunnen we het resultaat bekijken en direct feedback geven. Meestal moet het proces snel verlopen. Ik moet voorbeelden van een selectie verzenden voor nabewerking, soms al op de dag van de opname."

Maar digitaal fotograferen betekent niet dat de foto’s van Wanda hun markante vintagekwaliteit verliezen. "Als ik juist foto's met ruis wil om die filmische uitstraling te benadrukken, kies ik een veel hogere ISO", legt ze uit.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een figuur zit op een stoel en leunt voorover met de elleboog op de knie en kin in de hand in een portret gemaakt met een Canon EOS-1D X Mark II door Wanda Martin.

Wanda creëert haar kenmerkende look met kleurgradatie tijdens de nabewerkingsfase. "Ik ben geïnteresseerd in een soort schilderachtige look en oudere analoge technieken die horen bij de visuele imprints van de muzikale subculturen uit de jaren 60, 70 en 80", legt ze uit. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 59mm, 1/125 sec, f/2,8 en ISO 3200. © Wanda Martin

Een figuur met blote schouders wordt gefotografeerd met een statige hoed op een foto die is gemaakt met een Canon EOS-1D X Mark II door Wanda Martin.

"Meestal maak ik eerst digitale opnamen om de best mogelijke hoeken en poses te vinden en daarna schakel ik over op film", vertelt Wanda. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D Mark IV en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief (inmiddels opgevolgd door de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM), ingesteld op 105 mm, 1/125 sec, f/4 en ISO2000. © Wanda Martin

Kleurgradatie in digitale fotografie versus film

Tijdens het filmtijdperk was het gebruikelijk dat commerciële fotografen een bepaalde filmstrook uitkozen vanwege de look die daardoor ontstond. Met digitaal kun je met het experimenteren met de niveaus van belichting, ruis en kleurbalans van RAW-bestanden in software zoals Adobe Photoshop Lightroom* opmerkelijk vergelijkbare resultaten behalen.

Over het algemeen gebruikt Wanda weinig nabewerking. "Na de opname gebruik ik Adobe Camera Raw* en Photoshop, maar ik probeer zo weinig mogelijk te bewerken", legt ze uit. "Ik houd er niet van om de huid te retoucheren of bepaalde elementen eruit te halen, tenzij de cliënt er specifiek om vraagt."

Het is niet verrassend dat kleurgradatie - de aanpassing van tint, verzadiging en hooglichten om een visueel verhaal te vertellen - de meeste verwerkingstijd in beslag neemt. "Ik vind het geweldig om warme, zonnige tinten te krijgen, met groene en gele ongecoat", vertelt ze. "Soms voeg ik ook extra ruis toe als ik dat niet heb gedaan tijdens het maken van de opnamen. Het opslaan van deze sequenties als papierverspilling zal waarschijnlijk mijn volgende stap zijn."

Een professionele fotostudio aan huis met een laptop, de rand van een groot scherm en een Canon-printer.

De beste Canon-printer voor professionele fotografen

Lees hoe de krachtige functies van de Canon PRO-200, PRO-300 en PRO-1000 zich tot elkaar verhouden, en ontdek welke printer het beste aansluit op je printbehoeften.
Een zelfportret van fashion- en portretfotograaf Wanda Martin. Ze draagt een zwarte jas met roze kraag, een lange pareloorbel en een handdoek om haar hoofd gewikkeld.

"Ik was een verlegen tiener, maar in het begin was het voor mij duidelijk dat ik geïnteresseerd was in portretten, dus begon ik met zelfportretten", vertelt Wanda. Ze gebruikte een zelfontspanner en een statief en kon vrij experimenteren dankzij de gratis digitale foto’s. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/80 sec, f/8 en ISO 2500. © Wanda Martin

Een foto van Wanda Martin in een outfit uit de Romantiek, omringd door tekst in een afbeelding die deel uitmaakt van haar zelfportret- en collageserie ‘Songs of Innocence and Experience’.

Deze afbeelding maakt deel uit van de zelfportret- en collageserie van Wanda, genaamd Songs of Innocence and Experience. Ze beschrijft het project op haar website: "Romantische liefde is gebaseerd op het idee van mislukking, omdat het de strijd is van verwachtingen en realiteit en deze strijd van het idee van ideale liefde en pure realiteit wordt een postmoderne 'authentieke tragedie'."

Canons veelzijdige printproductiviteit

Wanda werkt al bijna twintig jaar als professionele fotograaf, maar haar eerste solotentoonstelling was pas in 2021. Het omvatte grote prints van haar professionele werk, evenals een persoonlijker, conceptueel project opgezet tijdens de lockdown vanwege de COVID-19-pandemie in 2020.

"Ik heb zelfportretten gemaakt die verwijzen naar iconische schilderijen en heldinnen uit de kunstgeschiedenis, en ik begon ook collages samen te stellen met foto’s, verf en tekstfragmenten," legt Wanda uit. Ze heeft deze elementen zelf geprint met de Canon imagePROGRAF PRO-300 en de PIXMA TS5350-serie.

Hoewel ze de instant printers in zakformaat van Canon, zoals de Canon Zoemini 2, nog niet wil uitproberen, is Wanda van mening dat dit een interessant hulpmiddel is voor haar zelfportretprojecten, omdat ze notities en krabbels kan toevoegen en de collagetools kan gebruiken.

Thuis innovatief printen

Voor grotere prints gebruikt Wanda de imagePROGRAF PRO-300. De printer heeft een indrukwekkende reeks van 10 inkten - negen kleuren en één heldere Chroma Optimizer - en ze ontdekte dat deze inkten levendige en levensechte resultaten produceerden. "De printer levert een verbluffende beeldkwaliteit met een breed kleur- en tintbereik", zegt ze. "Ik vind het geweldig hoe nauwkeurig de tinten die ik bewerk, worden gerepliceerd." De printer is compact genoeg om op een bureau te passen, maar kan toch A3+-prints leveren.

Met de PIXMA TS5350-fotoprinter en -scanner kon Wanda haar gelaagde stukken met gemengde media maken. "Het ging erom te experimenteren, verschillende instellingen uit te proberen, te spelen met afbeeldingen van verschillende formaat voor de collages en verschillende papiersoorten", zegt ze. Vooral het Canon Pro Lustre LU-101 - en Pro Premium Matte PM-101- papier vielen erg bij haar in de smaak.

Twee figuren met geschoren haar - één met blote schouders naar de camera gedraaid - in een foto gemaakt op een Canon EOS 5D Mark II door Wanda Martin voor haar Lovers-serie.

Deze foto uit de serie Lovers van Wanda is, net als het grootste deel van haar werk, gemaakt met een zoomlens uit de L-serie. Ze fotografeerde de stellen, voornamelijk haar vrienden of collega's, in zacht daglicht en wilde echte en intieme houdingen vastleggen. Gefotografeerd met een EOS 5D Mark II (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 24-70mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 65mm, 1/125 sec, f/11 en ISO2500. © Wanda Martin

Dokaprints versus digitale prints

Het maken van dokaprints is een ongelooflijk tastbare ervaring en dat wilde Wanda met dit project. "Ik was geïnteresseerd in het combineren van verschillende media en de analoge uitstraling van de beelden paste weer bij de inspiratie die ik uit de schilderkunst en de filmervaring haal", zegt ze. "Ik wilde de kijkers het gevoel geven dat ze in mijn innerlijke gedachten konden kijken."

Wanda's zelfportretten hadden een uitstekende helderheid die rechtstreeks van de Canon-camera's kwam, maar ze vond een manier om ze korreliger en filmischer te laten lijken. "De Canon PIXMA TS5350 produceert hoogwaardige prints van 10 x 15 cm met een resolutie tot 4800 x 1200 dpi. Soms heb ik echter expres een lagere kwaliteitsinstelling gebruikt om de perfecte scherpte van de bestanden te verminderen." Op deze manier kon ze een vervaagde uitstraling met ruis creëren die lijkt op een traditionele analoge dokaprint.

De professionele printers van Canon zijn compatibel met papier van toonaangevende fabrikanten zoals Canson® Infinity-papier en Hahnemühle, dat nog meer mediaopties biedt voor fotografen als Wanda. "Met Canons gratis professionele print- en lay-outsoftware kon ik eenvoudig een soft proof (elektronische proefafdruk) van mijn afbeeldingen maken op verschillende papiersoorten en de juiste profielen selecteren om precies de gewenste resultaten te krijgen", zegt ze.

In de steeds digitalere wereld van vandaag de dag ontstaat er een voortdurende trend voor filmesthetiek en is er ook een behoefte aan fysieke prints. "Dit project is een stimulerende vorm van zelfreflectie en kunsttherapie geworden", zegt Wanda. "Als onderdeel van die kunsttherapie was het heel belangrijk voor mij om met mijn handen te werken en mijn printers thuis te gebruiken." Canon heeft een rijke geschiedenis op het gebied van fotoprints en met het assortiment kunnen fotografen nog heel lang hun creativiteit de vrije loop laten.

Lauren Scott

Adobe, Photoshop, Lightroom en Camera Raw zijn geregistreerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro