A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MACROFOTOGRAFIE

Creatieve macrofotografie: opnamen maken van bloemen die in waterdruppels worden weerspiegeld

Ervaar een nieuwe kijk op het fotograferen van bloemen met een macrolens, en maak door middel van specifieke lichtbreking in deze lens, adembenemende close-up foto's. Leg details vast in een druppel water en experimenteer met weerspiegelingen. Voor deze techniek heb je een macrolens nodig en bij voorkeur een statief en een ontspanknop met afstandsbediening. Als je een camera met Wi-Fi hebt, zoals de Canon EOS 90D, kun je de Canon Camera Connect-app op je smartphone gebruiken om de opname te kaderen en de sluiter te activeren. Om de belichting zo goed mogelijk te kunnen beheersen, is het handig om een externe flitser te gebruiken, zoals een flitser uit de Canon Speedlite-serie.

Instellen

Met deze eenvoudige techniek kun je werkelijk prachtige opnamen maken, waarbij een gedetailleerd onderwerp wordt weerspiegeld in een delicate waterdruppel.

Je kunt deze techniek zowel buiten (als je deze mogelijkheid hebt) als binnen gebruiken. Het voordeel van een opstelling binnen is dat je meer controle hebt over het licht en dat er minder kans is op een briesje dat de waterdruppels verstoort. En je hoeft niet vroeg op te staan om de ochtenddauw vast te leggen.

Naast een macrolens en een statief om je camera stabiel te houden en bewegingsonscherpte te voorkomen, heb je ook wat bloemen nodig, plus wat glycerine (verkrijgbaar bij een apotheek, het schap met bakwaren in een supermarkt of online) om stevige, sterk weerspiegelende druppels te maken. Daarnaast heb je een heldere lichtbron nodig - licht via een raam of van een Canon Speedlite-flitser die niet op de camera is geplaatst.

Vergroting

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Elke macrolens is geschikt voor deze techniek. De foto's op deze pagina zijn gemaakt met de Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens, maar de Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM is ook een geweldig alternatief voor spiegelreflexcamera’s met APS-C-sensor.

Stel de macrolens scherp op de kortste focusafstand om de best haalbare vergroting te krijgen. Zelfs op ware grootte of bij een vergroting van 1:1 lijken de waterdruppels klein in het kader. Je kunt de foto zo nodig naderhand bijsnijden in de bewerkingssoftware. De lens moet dicht bij de druppels worden geplaatst. Let er dus goed op dat je hiermee geen schaduw in de foto veroorzaakt. Als je een lamp of een externe Canon Speedlite gebruikt, heb je meer controle over de richting van het licht. Een andere manier om schaduw te voorkomen is het gebruik van een macrolens met een ingebouwde Macro Lite, zoals de Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM of de Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM.

Druppels toevoegen

Gerelateerde artikelen
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MACROFOTOGRAFIE

Abstracte macrofotografie: zeepbellen fotograferen

Ontdek hoe je opvallende, kleurrijke abstracte macrobeelden van een dunne laag zeep maakt met deze eenvoudige stapsgewijze handleiding.

Papercraft landmarks

MACROFOTOGRAFIE

Macrofoodfotografie

Maak interessante abstracte foto's van eten met Canon-macrolenzen.

Macro photography tips and techniques

MACROFOTOGRAFIE

Tips & Tricks voor macrofotografie

Eenvoudige macrofotografie - ontdek de beste Canon-apparatuur, tips en technieken.

Als je opnamen maakt in de modus Diafragmavoorkeuze (Av), heb je meer controle over de scherptediepte. Bereid je erop voor dat je veel mag experimenteren met het diafragma, om zo de scherpstelling te verleggen. Plaats de bloem dichterbij om de compositie met de waterdruppel te veranderen en gebruik de knop voor scherptediepteweergave voordat je op de sluiterknop drukt om het effect op de opname te bekijken.

Met glycerine in plaats van water krijg je glanzendere, 'dikkere' druppels die langer aan de steel blijven plakken, waardoor je meer opnametijd hebt om de perfecte opname te maken. En met een kortere sluitertijd kun je in korte tijd zoveel opnamen maken als je wilt. Dompel een naald of tandenstoker in de glycerine en gebruik deze om de vloeistof over te brengen. Zo kun je de druppels plaatsen waar je ze wilt hebben en zelf bepalen hoeveel je er plaatst. Experimenteer met druppels van verschillende grootte en met clusters om creatievere composities te maken.

De techniek

Maak groothoekopnamen; zo blijft de achtergrond onscherp terwijl juist extra wordt scherpgesteld op de waterdruppels.

Stel handmatig scherp op de druppels en verplaats de bloem op de achtergrond tot de lichtbreking scherp in de vloeistof wordt weergegeven. Maak opnamen in de modus Diafragmavoorkeuze (Av), zodat je meer controle hebt over de scherptediepte. Begin met een diafragma van f/8. De kunst is om de bloem op de achtergrond onscherp te houden terwijl de lichtbreking in het beeld scherp is. Je kunt dus uitgebreid experimenteren met de positie van de bloem en met het diafragma. Houd de druppels parallel met de camera om alle druppels scherp te houden.

Je kunt de scherpte verbeteren met de modus Live View, zodat de spiegelbeweging geen camerabeweging veroorzaakt. Maak de foto met de zelfontspanner van de camera, een ontspanknop met afstandsbediening of de Canon Camera Connect-app op je smartphone als dit met je camera werkt. Download de Canon Photo Companion-app voor iOS of Android voor meer informatie over hoe je aan de slag kunt gaan met macro en voor meer inspiratie en tips & tricks.


Geschreven door Marcus Hawkins en Tamzin Wilks

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken