Landscape-Skiers-Ski-Lift-Mountains

GPS opnemen in je beelden

Een GPS-tag helpt niet alleen om je weg terug vinden

Of je nu een camera met ingebouwde GPS-tagging gebruikt of een apparaat zoals de Canon GPS-ontvanger GP-E2 en later de informatie toevoegt, het gebruik van GPS-gegevens of geotagging kan zowel voor jou als voor anderen handig zijn. Hier vind je zeven redenen om geotags toe te voegen aan je foto's.

1. De eerste en misschien de meest voor de hand liggende reden: je weet waar de foto is gemaakt, dus als je ooit terug wilt naar precies dezelfde plaats, kan dat. Als je een aantal foto's tijdens een wandeling of een fietstocht hebt gemaakt, kun je zelfs je route plannen aan de hand van foto's. 

2. Anderen kunnen ook profiteren van je geotaginformatie. Al die schitterende foto's van fantastische locaties die je op Google Earth kunt bekijken, hebben een geotag en zijn geüpload. Dit is een van de nuttigste hulpmiddelen voor fotografen die een locatie willen verkennen, dus je kunt echt iemand helpen door je foto's op deze manier te delen. 

3. Niet alleen de breedtegraad en lengtegraad worden geregistreerd, maar ook wanneer de foto is gemaakt. Dit kan erg nuttig zijn als je wilt weten hoe een gebied in de loop van de jaren is veranderd of hoe het er in een bepaald seizoen uitzag. Wanneer je de locatiegegevens met datum en tijd vergelijkt, beschik je over een tijdlijn met foto's uit een bepaald gebied. 

4. Geotaginformatie toevoegen aan je foto's is geweldig als je de naam van een locatie of kenmerk op een later tijdstip nodig hebt. Als je bijvoorbeeld foto's hebt gemaakt van een bergketen en je wilt weten wat de naam van de hoogste berg is, kun je de desbetreffende foto via de geotaginformatie op een kaart plaatsen en uitzoeken waarnaar je keek. 

5. Misschien een minder voor de hand liggend voordeel biedt geotagging aan degenen die milieuverandering of ontwikkeling van een streek onderzoeken. Zo kunnen bijvoorbeeld foto's van gletsjers worden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek om klimaatverandering te documenteren, of foto's van de kust om aan te tonen hoe erosiepatronen de kustlijn veranderen. 

6. Als je al je foto's voorziet van een geotag, kun je je foto's op een leuke, heel andere manier ordenen. Sorteer je foto's maar eens op geografische hoogte of breedte, en kijk wat het effect is op je galerijen. 

7. Als je een fotoboek maakt, kan het handig en interessant zijn om te laten zien waar je foto's zijn genomen door kaarten toe te voegen. 

Het laden van je foto's in software die GPS-gegevens herkent, is een geweldige manier om je foto's op een kaart te bekijken. Beleef een trip opnieuw door exact dezelfde route te volgen die je hebt genomen of deel je foto's op online platforms, zoals Flickr. Je kunt ook een boek met kaarten maken, waarbij van elke foto wordt aangegeven waar deze is genomen.

Digital Photo Professional wordt geleverd bij alle EOS-camera's en daarbij hoort de aparte toepassing Map Utility. Daarin zie je je foto's, waarbij op een kaart de locatie wordt aangegeven waar ze zijn gemaakt.