NATUURFOTOGRAFIE
De natuur in de stad vastleggen
Ossi Saarinen deelt de beste camera-instellingen en creatieve technieken voor het fotograferen van stedelijke natuur.
NATUURFOTOGRAFIE
Ossi Saarinen heeft honderdduizenden Instagram-volgers verzameld met zijn fotografie van stedelijke natuur, meestal vertederende foto's van dieren gemaakt in en rond de straten van Helsinki en in het nabijgelegen Espoo in Finland.
Als tegengif voor de druk van het moderne stadsleven doorzoekt de 22-jarige elke week de stadswijken en bouwt hij een portfolio van intieme, expressievolle dierenportretten: "Als ik naar buiten ga, verdwijnen alle dagelijkse zorgen uit mijn hoofd en kan ik ontspannen, zelfs als ik foto's maak. Ik hou van elk moment in de natuur", zegt hij. Ossi vertelt zijn verhaal over natuurfotografie in de stad, vanaf de eerste keer dat hij oog in oog sstond met vier vossenwelpen, tot zijn opmars op Instagram (waar hij publiceert als @soosseli), een paar jaar later. Hij geeft zelfs advies over hoe je Instagram-volgers krijgt.
Het verhaal en de tips van Ossi zullen je inspireren om je camera op te pakken en de natuur om je heen vast te leggen, of je dichtstbijzijnde groene locatie nu een park is of gewoon wat struiken langs de weg. Omdat stadsdieren minder schuw zijn voor mensen dan hun soortgenoten op het platteland, kun je sneller dan je zou denken oog in oog komen te staan met het perfecte onderwerp voor je foto.
"Zolang ik me kan herinneren ben ik zeer geïnteresseerd in de natuur en vooral in dieren. Drie jaar geleden, toen ik 18 was, maakte ik mijn eerste foto en besefte ik dat ik de momenten kon vastleggen die ik in de natuur koester."
"Ja. Ik denk dat het snel populairder wordt – ten minste, van wat ik op Instagram zie, waar een heleboel nieuwe profielen zijn verschenen. Mensen raken meer geïnteresseerd in de natuur, misschien omdat ze daar zo veel goede foto's zien.
"Ik maak graag natuurfoto's, zodat ik een moment kan bewaren om later nog eens te bekijken. En ik vind de uitdaging leuk. Elke dag probeer ik een betere foto te maken dan de dag ervoor."
"Mijn vader had een Canon EOS 100D, die hij me leende. Ik heb hem een of twee jaar gebruikt. Ik heb er een Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-lens bij gebruikt, die niet erg duur was. Nu heb ik een Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-lens en een full-frame Canon EOS 6D."
"Je hoeft niet ver te gaan om de natuur in de stad te vinden; in mijn oude appartement in Espoo zat een vossenhol in mijn achtertuin, en zelfs in het centrum van Helsinki is het mogelijk om eekhoorns, wasberen en uilen te zien. Op allerlei plaatsen, zelfs op plaatsen met maar een beetje natuur, zoals sommige bosjes en struiken, komen dieren bijeen. Zelfs in de kleinste parken vind je wildlife."
"Ik heb ooit een cameraval ingesteld in een bos bij een vossenhol om te zien hoe het werkte en omdat ik wilde zien wat er 's nachts gebeurde. Verder heb ik ze niet gebruikt. Ik zou ze waarschijnlijk in de toekomst meer gebruiken als ik schuwe soorten zou willen fotograferen op het platteland, maar met stadsdieren hoef ik ze niet te gebruiken."
"Mijn favoriete foto is gemaakt op de eerste dag dat ik vossen fotografeerde. Ik reed over het platteland en had gepland om vroeg in de ochtend bloemen te fotograferen. Maar de bloemen hadden hun blaadjes na een koude nacht gesloten, dus ik besloot weer naar huis te rijden. Onderweg zag ik een aantal kleine dieren de weg oversteken.
"Ik wist niet zeker wat voor dieren het waren, dus ik heb mijn auto geparkeerd en ben voorzichtig uitgestapt. Toen zag ik ze onder een oude schuur verdwijnen. Ik lag een paar meter weg en wachtte om te zien wat er zou gebeuren. Na enige tijd kwamen deze kleine vossenwelpjes tevoorschijn. Ze waren niet echt bang voor mij en ze speelden bij de schuur. Daar heb ik misschien 200-300 foto's gemaakt, en mijn favoriete foto is waar er vier vossen op dezelfde foto staan en ze zo'n beetje naar de camera toe lopen [foto hierboven]. Ik denk dat natuurfotografie me geduldig heeft gemaakt – dat moet ook wel om dat ene shot te maken."
"Ik denk er niet over na wanneer ik de foto's maak. Het is meer dat ik bij het kiezen van de foto's die ik wil delen probeer de foto's te kiezen waar het onderwerp eruit 'plopt', bijna alsof het uit de achtergrond danst. Ik krijg dit effect door een groot diafragma te gebruiken, zodat de achtergrond onscherp is.
"Ik gebruik meestal de modus Diafragmavoorkeuze (Av-modus) en stel het diafragma zo groot mogelijk in, bijvoorbeeld f/2.8, afhankelijk van de lens. Soms gebruik ik de handmatige modus, maar vaak verandert het licht zo snel en bewegen de dieren van de ene naar de andere plek. In dat geval is de Av gemakkelijker te gebruiken en reageert deze sneller dan de handmatige modus.
"In het begin heb ik niet geprobeerd ze er [schattig] uit te laten zien. Ik denk dat het komt omdat de staart van de vogels vaak niet zichtbaar is, dus ze zien er ronder uit. Ik probeer ook vaak foto's te maken waar ze recht in de camera kijken. Ik maak meerdere foto's tegelijk en probeer de foto's te kiezen die een grappige gezichtsuitdrukking of iets geks hebben."
"Telefoons kunnen geschikt zijn voor sommige landschapskiekjes, maar voor het fotograferen van dieren kun je niet zo dichtbij komen met het beperkte bereik van de lens van een telefoon. Dieren bewegen ook snel en de camera van een telefoon is gewoon niet goed genoeg om de beweging te bevriezen. En je kunt niet in het donker opnamen maken met een telefoon."
"Ik zou zeggen: de Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-lens, die ik gebruik met mijn Canon EOS 6D. Met de zoom kan ik dieren dichtbij en iets verder weg fotograferen en het diafragma van f/2.8 is ideaal bij weinig licht. Ik geef de voorkeur aan lenzen met een groot diafragma zoals deze, omdat je een korte sluitertijd nodig hebt om de beweging van dieren te bevriezen. Bovendien is de lens niet te zwaar of te groot om mee te nemen. Ik wil ooit upgraden naar de tweede of derde versie [die beide een Image Stabilizer bieden om foto's scherp te houden], maar het belangrijkste voor mij is dat de automatische scherpstelling snel is."
"Ik heb daar altijd mijn favoriete foto's geplaatst. Ik begon op te vallen met mijn eerste vossenfoto's die zijn gedeeld door een aantal Instagram-accounts die het werk van anderen presenteren [Ossi gebruikt populaire hashtags en hashtags die aan deze accounts zijn gekoppeld bij het uploaden van zijn foto's, waardoor deze accounts zijn werk kunnen vinden]. Toen ze mijn foto's hebben gedeeld, kreeg ik meer volgers.
"Websites delen nu ook mijn foto's en schrijven er artikelen over. Een paar dagen geleden deelde een website mijn foto's in een artikel en dat ging behoorlijk viral [met op het moment van schrijven 467.000 weergaven]. Ik kreeg in drie dagen tijd zo'n 15.000 nieuwe volgers."
"Ja. Ik ben onlangs begonnen na te denken over hoe de foto eruit zal zien op Instagram, omdat het mijn belangrijkste kanaal is om mijn foto's te delen. Ik probeer het dier dus meestal in het midden van de foto te krijgen. Ik maak zowel foto's in portrait als landscape, maar als ik alleen aan Instagram denk, zijn de landscape foto's beter. Om mijn volgers geïnteresseerd te houden, deel ik alleen nieuwe foto's in plaats van gewoon oude foto's opnieuw te plaatsen. Alle schattige dieren, zoals vossenwelpen en andere babydieren, werken heel goed."
Geschreven door Katrine Anker en David Clark
Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.
Terug naar alle verhalenNATUURFOTOGRAFIE
Ossi Saarinen deelt de beste camera-instellingen en creatieve technieken voor het fotograferen van stedelijke natuur.
WILDLIFEFOTOGRAFIE
Leg prachtige beelden van wilde dieren en vogels vast met deze prime- en zoomlenzen.
WILDLIFEFOTOGRAFIE
Professioneel fotograaf Dani Connor deelt haar beste tips & tricks voor de mooiste foto's met een ambitieuze jonge wildlifefotograaf.