A snail travels through the reflection of a big wheel in Vienna.

WILDLIFEFOTOGRAFIE

Indrukwekkende wildlifefoto's maken: aandacht voor natuurbehoud

De Oostenrijkse natuurbeschermers en fotografen Christine Sonvilla en Marc Graf hebben over de hele wereld wildlife gefotografeerd. Ze maakten honderden foto's, bijvoorbeeld van de Oostenrijkse alpenlynx en de mysterieuze Bengaalse tijger. Hiermee hebben ze de aandacht van het publiek weten te trekken. De twee ontmoetten elkaar op de Universiteit van Wenen, waar ze allebei natuurbeheer studeerden. Ze ontdekten hun gedeelde interesse in fotografie en beseften dat ze hiermee de natuur een stem konden geven.

Marc geeft een voorbeeld van hoe dit een verschil kan maken: "Eind 2016 publiceerden we de eerste foto met hoge resolutie van een alpenlynx in de Oostenrijkse bergen. Voor ons was dit zeer interessant, omdat er in heel Oostenrijk slechts tien tot vijftien lynxen zijn en er net in die periode twee waren gestroopt. Via allerlei soorten media probeerden we onze boodschap over het beschermen van de lynx te verspreiden in heel Oostenrijk. We werden geïnterviewd door radio en televisie en ons verhaal stond op de covers van diverse Oostenrijkse kranten en tijdschriften."

Christine vertelt verder: "We weten dat dit specifieke onderwerp de aandacht trok van ongeveer 1,5 tot 2 miljoen mensen. Bovendien houden we veel livepresentaties met behulp van fotografie en film, waarbij we ook rechtstreeks met het publiek in gesprek gaan. Met ons werk willen we de kloof overbruggen tussen het publiek enerzijds en de natuurorganisaties, ngo's, wetenschappers en alle mensen in het veld anderzijds."

Christine en Marc geloven dat je niet ver hoeft te reizen om fantastische wildlifeopnamen te maken. Het stel is van mening dat je een sterkere band met de natuur opbouwt als je de tijd neemt om wildlife bij jou om de hoek te ontdekken.

Christine en Marc reisden naar verre en exotische oorden, maar hun nieuwste project is gericht op de urban natuur in Wenen. Hierbij fotograferen ze konijnen, egels en eekhoorns om het imago te versterken van de wilde dieren die leven rond de voordeur van de stadsbewoners.

"De natuur bevindt zich echt om de hoek, en hier begint onze verbinding met de omgeving", bepleit Christine. "Zodra je deze verbinding hebt gemaakt, wil je een bijdrage leveren aan natuurbehoud. Daar ben ik van overtuigd."

Marc en Christine experimenteerden met de Canon EOS M200, een lichte, gebruiksvriendelijke camera. Deze is perfect voor beginnende fotografen die hun creatieve kant willen ontdekken. Daarnaast gebruikten ze de Canon EOS 250D, 's werelds lichtste DSLR met een variangle-scherm, waarmee ook 4K-video's kunnen worden opgenomen.

"Als je net begint met natuurfotografie, heb je geen professionele camera met veel geavanceerde specificaties nodig", aldus Marc. "Je uitrusting kan meegroeien met je ambities." Dankzij de ruime keuze aan beschikbare lenzen en opnamefuncties kun je met beide camera's wel even vooruit.

Hier delen Christine en Marc hun tips voor het maken van indrukwekkende wildlifefoto's.

1. Stoor de dieren niet

Gerelateerde artikelen
A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

WILDLIFEFOTOGRAFIE

Dompel jezelf onder in de natuur

Wildlifefotograaf Tolga Aktas over hoe de PowerShot ZOOM je kan helpen om in het moment te blijven.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

WILDLIFEFOTOGRAFIE

Van prijswinnaars tot professionals

Twee winnaars van Young Wildlife Photographer of the Year vertellen wat het vroege succes voor hen betekende.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

NATUURFOTOGRAFIE

Natuur in zwart-wit met de Powershot G7 X Mark III

Canon Ambassador Helen Bartlett vertelt hoe je onderweg inspirerende zwart-witnatuurfoto's maakt met je compactcamera.

Een van de grootste uitdagingen bij wildlifefotografie is ervoor zorgen dat je het onderwerp niet stoort. Een camera met een stille modus, zoals de Canon EOS 250D, is de ideale oplossing.

Als je opgaat in de omgeving van je onderwerp en zo stil mogelijk bent, kun je meer foto's maken van het dier terwijl het zijn natuurlijk gedrag vertoont. Dit is erg belangrijk binnen wildlifefotografie. "Het is van cruciaal belang om stil te zijn", zegt Christine. "Een van de belangrijkste camera-eigenschappen voor een wildlifefotograaf, is een stille sluiter."

Marc voegt daaraan toe: "Ook belangrijk is een snelle automatische scherpstelling en een Burst-modus [wanneer meerdere foto's snel achter elkaar worden gemaakt]. Hiermee vergroot je de kans op een goede foto."

De Canon EOS 250D is niet alleen stiller in de stille modus, maar biedt ook 5 fps, plus twee systemen voor automatische scherpstelling. Hierdoor is de kans op een haarscherpe foto veel groter. Je kunt je camera aanpassen door de AF-assist uit te schakelen. Dit betekent dat het rode lampje niet wordt ingeschakeld om automatisch scherp te stellen. Dit is ideaal als je je onderwerp niet wilt storen. De optische zoeker biedt je de keuze uit de modus met 9-punts AF of de Live View-modus. Met de Live View-modus kun je opnamen maken via het touchscreen en het onderwerp automatisch volgen met de 143 AF-punten. Voor meer controle kun je de 3.975 handmatige selectiepunten gebruiken.

Als je het risico op het verstoren van de dieren nog verder wilt verkleinen, kun je de helderheid van het LCD-scherm verlagen zodat je niet te veel opvalt. Als je opnamen maakt zonder flitser, ben je er zeker van dat je je onderwerp niet afschrikt. Verhoog wel de ISO-waarde om zo veel mogelijk licht te vangen. De maximale ISO op de Canon EOS 250D kan worden verhoogd tot 51200. Een hoge ISO-waarde kan beeldruis veroorzaken, maar de Canon EOS 250D wordt geleverd met een instelling voor hoge ISO-ruisreductie die je kunt gebruiken tijdens het verwerken van je foto's.

2. Verhoog de sluitertijd om onscherpe foto's te voorkomen

Het verhogen van de ISO-waarde voor snellere sluitertijden, is een goed idee bij het fotograferen van schrikachtige dieren, zoals deze eekhoorn in Wenen.

Snelheid is van cruciaal belang bij wildlifefotografie. Marc raadt aan de ISO te verhogen om zo te compenseren dat de camera minder licht vangt wanneer je de sluitertijd verhoogt. Hierdoor kun je beweging vastleggen zonder scherpte te verliezen. "Werk altijd met een hoge ISO-waarde als je een dier fotografeert. Veel mensen zijn huiverig om een hogere ISO te gebruiken, maar het is echt nodig."

Christine voegt hieraan toe: "Als je de ISO-waarde niet verhoogt, loopt je het risico dat je foto onscherp wordt, omdat het dier sneller beweegt dan de sluiter." Om een onscherpe foto te voorkomen, is het belangrijk om de ISO te verhogen, zodat je met een hogere sluitertijd toch een scherpe foto van hoge kwaliteit kunt maken. Je kiest dus de juiste instelling die past bij de beweging.

Zoals de fotografen ontdekten, is het selecteren van een hoge ISO-waarde voor snellere sluitertijden, niet van invloed op de beeldkwaliteit van beide camera's. Zowel de Canon EOS M200 als de Canon EOS 250D bieden een maximale ISO-waarde van 25600, waarbij de laatste kan worden uitgebreid tot ISO 51200.

3. Stel je basisuitrusting zorgvuldig samen

Als je precies de juiste hoeveelheid apparatuur meeneemt, beperk je je opties, waardoor je sneller beslissingen kunt nemen tijdens het vastleggen van beelden. Dit betekent ook dat je lichter kunt reizen en daardoor waarschijnlijk minder vermoeid raakt.

"In het begin hoef je niet alle apparatuur aan te schaffen", adviseert Christine. "Begin met een groothoeklens en een telelens en voeg later pas meer toe."

Als je een dier wilt fotograferen in zijn omgeving, kun je proberen de Canon EOS M200 te combineren met een groothoeklens, zoals de Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Als je juist wilt bijsnijden en van veraf wilt fotograferen, is de Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM-telelens zeer geschikt. De Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-lens is een compacte telelens voor de Canon EOS 250D. Hiermee zit je boven op de actie. Daarentegen kun je met de Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-lens groothoekopnamen maken om dieren vast te leggen in een landschap of een stad.

4. Kom dichterbij en onthul verborgen details

Als je dichterbij komt, kun je heel goed de verfijnde schoonheid van de natuur benadrukken. Deze wordt vaak over het hoofd gezien in een urban omgeving.

Bij natuurbehoud gaat het om 'het grotere geheel', maar bij fotografie in dit genre zijn alle wezens, groot of klein, even belangrijk. "Wat ik erg leuk vind aan macrofotografie, is dat je kunt laten zien wat anders onopgemerkt blijft", zegt Christine. "Er is zoveel schoonheid in een zeer kleine wereld."

Liefhebbers van macrofotografie die de Canon EOS M200 gebruiken, kunnen de Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-lens bevestigen. Deze biedt niet alleen een vergroting van maximaal 1,2x, maar is ook 's werelds eerste autofocuslens met twee geïntegreerde, bedienbare ledlampjes (Macro Lite) voor extra belichting en tegen onnodige schaduwen.

"Veel mensen denken dat macrobeelden niet passen bij fotografie voor natuurbehoud", zegt Christine. "Maar voor ons is het belangrijk dat we een portfolio hebben dat alle verschillende aspecten van de natuur omvat. Als je iets heel kleins en moois naar voren wilt brengen, is macrofotografie de perfecte tool."

5. Weet hoe je camera werkt

Als je vertrouwd bent met je uitrusting, kun je meer tijd besteden aan het maken van een creatieve, intrigerende compositie.

Christine en Marc weten dat geduld en een goede voorbereiding cruciaal zijn bij wildlifefotografie. "Door te anticiperen op wat je onderwerp gaat doen, krijg je een voorsprong. Je moet dus goed kunnen observeren en weten hoe je onderwerp zich over het algemeen gedraagt", zegt Christine.

Het is ook belangrijk om vertrouwd te raken met je camera, zodat je op de hoogte bent van alle belangrijke functies en beperkingen. "Je hebt veel meer aan een camera die je begrijpt dan aan een ingewikkelde camera, ook al levert die laatste je twee foto's per seconde meer op. Wanneer een dier verschijnt, moet je je camera van binnen en van buiten kennen en deze goed kunnen hanteren. Zo kun je snel reageren en verspil je bijvoorbeeld geen kostbare seconden aan het zoeken naar de autofocus."

Een van de eerste pluspunten van de Canon EOS M200 die Marc ontdekte, was het eenvoudige, gebruiksvriendelijke ontwerp met het 180 graden kantelbare touchscreen. "Deze camera is zo geweldig. Hij is eenvoudig en snel in gebruik: binnen enkele seconden vind je alles wat je nodig hebt."

Christine voegt hieraan toe: "Veel mensen denken dat ze een camera nodig hebben die alles kan, maar het draait eigenlijk allemaal om de persoon achter de camera en wat die kan."



Geschreven door Natalie Denton



*De Canon EOS 250D (zwart / zilver) is 's werelds lichtste DSLR met APS-C-sensor en een variangle LCD-scherm, inclusief accu en geheugenkaart conform de CIPA-richtlijnen vanaf 9 april 2019 (onderzocht door Canon).

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, koopgidsen en interessante interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken