WILDLIFEFOTOGRAFIE

Dompel jezelf onder in de natuur met de Canon PowerShot ZOOM

Compact, krachtig en gebruiksvriendelijk: ontdek waarom deze draagbare camera ideaal is voor wildlifefotografen die niets willen missen.
Een man die tussen de bomen staat met de PowerShot ZOOM.

Elke liefhebber van wildlife weet dat afstand heel belangrijk is. Als je te ver weg bent, mis je de actie. Maar als je te dichtbij bent, loop je het risico om een dier af te schrikken. Maar tenzij je een professional bent met een stevige telelens, zul je behoorlijk je best moeten doen om die adembenemende beelden vast te leggen. Hierbij komt de Canon PowerShot ZOOM van pas. Deze monoculaire camera heeft alles wat je nodig hebt. Hij is stil en discreet en heeft een uitzonderlijke zoomcapaciteit, zodat je meer kunt zien en wildlife kunt fotograferen en filmen. De volledig automatische camera die compact genoeg is om met één hand vast te houden, zorgt voor de fotografie zodat jij helemaal kunt opgaan in de ervaring.

De jonge voorvechter van natuurbehoud, blogger en fotojournalist Tolga Aktas nam de Canon PowerShot ZOOM mee naar de rivier de Severn in zijn thuisregio Gloucestershire in het Verenigd Koninkrijk. Tolga (28 jaar) komt oorspronkelijk uit Zuid-Londen en studeert nu voor een Master of Science-graad in toegepaste ecologie aan de University of Gloucestershire. Hij heeft samen met natuurbeschermingsgroepen, waaronder Wildlife ACT en The Mammal Society, onderzoeksprojecten uitgevoerd. Hij deelt zijn passie voor de natuur met de wereld door middel van artikelen en foto's via zijn blog Ways of the Natural World. "De natuurlijke wereld heeft me op meer manieren geïnspireerd dan ik je kan vertellen", zegt hij. "We zijn onlosmakelijk verbonden met de natuur; iets wat we soms vergeten."

Belangrijk voor wildlife: beperk je uitrusting

Een man die bij een kanaal staat met een Canon PowerShot ZOOM.

De lichte en compacte PowerShot ZOOM kan met één hand worden vastgehouden of aan de polsriem worden gehangen. Dit maakt de camera supersnel in gebruik en zorgt ervoor dat je je kit tot een minimum kunt beperken.

Een zweefvlieg op een Canon PowerShot ZOOM op een boomstronk.

De Canon PowerShot ZOOM is volledig automatisch, dus als je iets magisch ziet, kun je gewoon richten en foto's maken. "Ik vind het leuk om herinneringen vast te leggen als ik met mijn camera op pad ben", zegt Tolga. "Vooral wanneer ik het geluk heb om bijzonder wildlife te spotten of omringd ben door adembenemende natuur."

Tolga reist graag licht wanneer hij buiten fotografeert. "Ik houd het meestal bij een minimalistische uitrusting, zodat ik me kan concentreren op mijn omgeving en niet op wat er in mijn tas zit", zegt hij. Wat voor hem belangrijk is, zijn stevige schoenen, waterbestendig materiaal, een notitieblok en een pen, studentenhaver, water, koffie en een multifunctionele tool. Natuurlijk pakt hij meestal ook een verrekijker en zijn fotografieapparatuur in.

Bij zijn tochten naar de kanalen, velden en natuurreservaten van Gloucestershire met de Canon PowerShot ZOOM heeft Tolga zijn uitrusting kunnen verkleinen dankzij de flexibiliteit van de camera. "De PowerShot ZOOM was zowel mijn camera als mijn verrekijker, waardoor ik heel wat gewicht heb bespaard."

Zodra de PowerShot ZOOM via een USB-kabel is opgeladen, kan deze tot 150 foto's of 60 minuten aan videobeelden (10 minuten per keer) opslaan voordat hij opnieuw moet worden opgeladen. Je kunt meer foto's maken en opslaan, afhankelijk van of je een microSD-, microSDHC- of microSDXCon-kaart gebruikt.

Je kunt je PowerShot ZOOM ook opladen met een powerbank en zelfs onderweg in de auto opladen met de USB-kabel*. Je kunt foto's overzetten naar je smartphone met de Canon Camera Connect-app.

Aandachtige ontmoetingen met wildlife

Een man die tussen bomen in lang gras loopt en een PowerShot ZOOM in één hand vasthoudt.

In zijn natuurbeschermingswerk heeft Tolga geleerd dat het belangrijk is om de omgeving goed in je op te nemen in plaats van direct aan het werk te gaan en alles te fotograferen wat je voor je ziet. "Je weet gewoon nooit wanneer je terug kunt gaan naar een plek, dus neem alles eerst in je op", zegt hij.

Een close-up van een wilde vrouwtjeseend.

Tolga spotte deze wilde vrouwtjeseend in de buurt van een kanaal. "Eenden behoren tot de vele watervogels die het hele jaar door in het gebied verblijven of er een kort bezoek aan brengen", zegt hij. Dankzij de interne beeldstabilisatie produceert de Canon PowerShot ZOOM heldere foto's wanneer je onderweg fotografeert, zodat je helemaal in het moment kunt opgaan. Gefotografeerd met een Canon PowerShot ZOOM, ingesteld op 800 mm, 1/500 sec, f/6.3 en ISO100. © Tolga Aktas

Voor Tolga draait het observeren van wildlife om de tijd nemen en in het moment zijn. "Ik vind het belangrijk om het grootste deel van de tijd alleen bezig te zijn met het observeren van de natuur om me heen," legt Tolga uit, " door te luisteren naar de geluiden, de verschillende geuren uit de omgeving te ruiken of de verschillende biologische structuren aan te raken, die allemaal uniek aanvoelen."

Dit gold zeker op een reis naar Zuid-Afrika in 2018 om bedreigde diersoorten te onderzoeken. "Ik was zo enthousiast dat ik daar was; ik fotografeerde letterlijk alles! Maar op die manier kun je veel andere mooie momenten missen", zegt hij.

Toen Tolga een jaar later terugkeerde naar Zuid-Afrika voor een project voor het beschermen van wilde honden en leeuwen, was hij meer in het nu. "Ik had een bescheiden uitrusting en ik kon gewoon contact maken met de natuur en alle schoonheid die Zuid-Afrika me te bieden had."

De PowerShot ZOOM is eenvoudig te gebruiken en zorgt voor een intensere ervaring bij het observeren van wildlife.

Observeren op afstand

Leliebladen die op het oppervlak van een vijver drijven.

Met de PowerShot ZOOM kun je scherpstellen op kleine details zonder dichtbij te komen, wat ideaal is voor het fotograferen van schichtig en onvoorspelbaar wildlife. Gefotografeerd met een Canon PowerShot ZOOM, ingesteld op 100 mm, 1/640 sec, f/5.6 en ISO100. © Tolga Aktas

Een groene libelle op een drijvend takje in een vijver die met leliebladen is bedekt.

Deze libelle op het water is gefotografeerd door te zoomen met 400 mm, maar de PowerShot ZOOM kan nog dichterbij komen. Gefotografeerd met een Canon PowerShot ZOOM, ingesteld op 400 mm, 1/500 sec, f/6.3 en ISO125. © Tolga Aktas

Of het nu op een afgelegen locatie of in zijn eigen omgeving is, Tolga behandelt alle wilde dieren met hetzelfde respect. Dit betekent dat hij plotselinge geluiden of bewegingen die hen kunnen afschrikken vermijdt, hun leefomgeving nooit verstoort en ze altijd ruimte geeft. "Het is nooit nodig om dieren aan te raken of de veiligheid van een soort in gevaar te brengen, alleen voor ons eigen voordeel", benadrukt hij. "Het is het beste om ze van een afstand te bewonderen in plaats van te dichtbij te komen."

Een close-up van een groene libelle met zijn vleugels omhoog in de lucht, op een drijvende stok in een vijver.

Met de maximale zoomcapaciteit kan de PowerShot ZOOM opnamen maken met 800 mm, waardoor deze libelle duidelijk en gedetailleerd is in vergelijking met opnamen die zijn gemaakt met 100 mm. Gefotografeerd met een Canon PowerShot ZOOM, ingesteld op 800 mm, 1/500 sec, f/6.3 en ISO160. © Tolga Aktas

Een man die een Canon PowerShot ZOOM in één hand vasthoudt.

De PowerShot ZOOM heeft dioptriecorrectie voor de zoeker, die zich aanpast aan je ogen. Je kunt de compacte camera in de hand of voor je oog houden, waardoor deze toegankelijker is voor meer mensen.

Tolga was onder de indruk van het feit dat de Canon PowerShot ZOOM ondanks het compacte formaat beschikt over krachtige zoommogelijkheden, vergelijkbaar met een 400-mm telelens, met de mogelijkheid van digitale zoom tot 800 mm. "De camera is licht en vrijwel direct na het inschakelen klaar voor gebruik zonder wildlife te storen. En met de mogelijkheid om te zoomen tussen 100 mm, 400 mm en 800 mm, wat je met één druk op de knop kunt kiezen, is de vrijheid ongelooflijk!"

Leg elk detail vast

Een close-up van twee meeuwen op een dak zitten.

Tolga zegt: "Alles om ons heen in de natuur heeft net zoveel recht om hier te zijn als wij." Bij een onderwerp dat zich ergens hoog bevindt, of het nu in een boom is of op een dak, kun je toch gedetailleerde opnamen maken dankzij de zoommogelijkheden van deze compacte Canon-apparatuur. Gefotografeerd met een Canon PowerShot ZOOM, ingesteld op 800 mm, 1/640 sec, f/6.3 en ISO100. © Tolga Aktas

De PowerShot ZOOM biedt met een handzaam formaat en intuïtieve functies veel mogelijkheden voor het bekijken en vastleggen van foto's, met een elektronische zoeker die niet onderdoet voor de systeemcamera's van Canon. Dit betekende dat Tolga foto's met een hoge resolutie kon maken van dieren op hoge locaties of van complexe boompatronen. "Ik kon zonder problemen een meeuw op een dak vastleggen met 400 of 800 mm zoom. En ook als ik de details van een dennenappel op een dennenboom wilde vastleggen, kreeg ik met deze compacte camera het gewenste resultaat", zegt hij. "Wat ik het meest waardeerde, was de optische beeldstabilisatie waarmee ik superscherpe foto's en videobeelden kon vastleggen. Ik heb vaak trillende handen, dus ik was blij dat Canon uitkomst bood."

Blijf in het moment

Een man die buiten zit en naar foto's van wildlife op zijn telefoon kijkt terwijl hij een Canon PowerShot ZOOM vasthoudt

Als je een smartphone met de Canon Camera Connect-app verbindt, kun je foto's bekijken, downloaden en delen terwijl je nog in het veld bent.

Een man in het bos die een Canon PowerShot ZOOM in zijn borstzak stopt.

De compacte Canon PowerShot ZOOM is ideaal voor het maken van een natuurwandeling en past gemakkelijk in je tas of zelfs in je zak.

Je kunt de monoculaire Canon PowerShot ZOOM handsfree meenemen dankzij de handige polsriem. De camera weegt slechts 145 gram: minder dan veel smartphones. De camera is ontworpen voor gebruiksgemak en is volledig automatisch, met autofocus-tracking waarmee je heldere, scherpe opnamen kunt maken van zelfs het meest schichtige wildlife.

In tegenstelling tot een smartphone heeft de Canon PowerShot ZOOM geen afleidende apps die je uit het moment kunnen halen. Als je je telefoon echter meeneemt, kun je de live-weergave in de Canon Camera Connect-app gebruiken om je ervaring met een ander te delen, terwijl de persoon die de camera bedient alles ziet via de zoeker.

Je kunt je foto's ook bekijken met de elektronische zoeker van de PowerShot ZOOM. Dankzij de ingebouwde Bluetooth- en Wi-Fi-connectiviteit kun je die momenten direct via sociale media delen met de wereld als je weer verbinding maakt.

Voor ieder wat wils

Een man op een wandeling die door een Canon PowerShot ZOOM kijkt.

Tolga nam bij natuurwandelingen graag de PowerShot ZOOM mee, omdat de camera iets toevoegde aan zijn ervaring en hem in staat stelde de natuur van dichtbij te bekijken zonder dieren af te schrikken. "Je kunt hem gewoon inschakelen en genieten van wat je tegenkomt terwijl je de momenten vastlegt die voor jou belangrijk zijn", zegt hij.

Je hoeft geen professional op het gebied van natuurbehoud of doorgewinterde fotograaf te zijn om de Canon PowerShot ZOOM handig te vinden. "Vanuit het perspectief van een natuurliefhebber of vogelaar is dit een geweldige tool om je ervaring te verbeteren, samen met alle andere apparatuur die je meestal meeneemt", zegt Tolga. "Maar de tool is op geen enkele manier exclusief: ik raad deze camera aan voor iedereen die van de natuur houdt."


Geschreven door Rachel Segal Hamilton


*Kan worden opgeladen/gevoed via USB-C. De camera wordt geleverd zonder oplader. De minimale oplaadvereiste is een PD-compatibele USB-voedingsbron die minimaal 5V en 1,5A levert met een USB-aansluiting type C en bij gebruik van de meegeleverde type-C-naar-type-C-USB-kabel.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • Een jong meisje met een wollen muts zit met haar ouders in het bos; alle drie kijken ze naar iets buiten beeld terwijl haar vader een Canon PowerShot ZOOM gebruikt.

  DRAAGBARE CAMERA'S

  Bekijk ook: PowerShot ZOOM

  Ontdek waarom deze compacte camera in zakformaat ideaal is voor familieavonturen.

 • Monoculaire camera versus verrekijker - wat is het beste voor vogelspotten?

  WILDLIFE

  Monoculaire camera versus verrekijker - wat is het beste voor vogelspotten?

  De PowerShot ZOOM van Canon is een monoculaire camera in zakformaat, ideaal voor vogelspotten. Maar hoe verhoudt deze camera zich tot de verrekijkers van Canon?

 • Waterdruppels op een spinnenweb vangen het licht op.

  NATUURFOTOGRAFIE

  Natuur in zwart-wit

  Maak prachtige zwart-witnatuurfoto's met de Powershot G7 X Mark III.

 • Een vogel met helderoranje veren gefotografeerd op een tak tegen een onscherpe achtergrond, op een foto gemaakt met een Canon EOS R6 door wildlifefotograaf Aaron Sterling.

  WILDLIFE

  Vogels fotograferen

  De beste tips en Canon-apparatuur voor beginnende vogelfotografen.