WILDLIFE

Monoculaire camera versus verrekijker voor het kijken naar vogels - welke is het meest geschikt voor jou?

Monoculaire camera's en verrekijkers bieden verschillende voordelen bij het bekijken van wildlife, maar welke is het meest geschikt voor jouw behoeften? We onderzoeken de verschillende opties.
Een man staat tussen het gebladerte in een vogelreservaat, met een Canon PowerShot Zoom in zijn ene hand en een Canon-verrekijker om zijn nek.

Het observeren van vogels in het wild of in de tuin centreert je aandacht en je zintuigen, waardoor het een ongelooflijk mindfulle activiteit wordt. En met zo veel verschillende vogelgeluiden, verenpatronen en gedragingen is er altijd wel iets nieuws te zien. Voor beginnende vogelaars zijn er verschillende opties om vogels van dichtbij te bekijken en vast te leggen - maar welke past het beste bij jou?

De verrekijker is een traditioneel hulpmiddel om vogels te spotten, biedt een ongelooflijke zoom en is licht en compact, maar kan niet vastleggen wat je ziet.

De PowerShot ZOOM van Canon is een monoculaire camera met een krachtige lange lens in een behuizing die klein genoeg is om in je zak te passen. Met de veelzijdige stapsgewijze zoom van 100 mm, 400 mm en 800 mm kun je je favoriete onderwerpen veel dichterbij halen en, niet te vergeten, rijke, kleurrijke foto's en video's maken.

Een compacte camera zoals de Canon PowerShot SX740 HS combineert hogeresolutiefoto's met een krachtige 40x optische zoom en is ideaal voor vogelaars die hun fotografie naar een hoger niveau willen tillen.

Hier bekijken we de verschillende voordelen van een monoculaire camera versus een verrekijker en vergelijken we de Canon PowerShot ZOOM met de Canon 8x20 IS- en Canon 10x30 IS II-verrekijkers, en met compactcamera's om je te helpen de beste keuze voor vogelspotten te maken.

Monoculaire camera versus verrekijker: voor- en nadelen

Een man hurkt aan de rand van een beek en houdt een Canon PowerShot ZOOM tegen zijn oog.

De Canon PowerShot ZOOM heeft een strak, stijlvol en compact ontwerp en is verkrijgbaar in wit en zwart.

Een man leunt tegen een houten hek met een Canon-verrekijker tegen zijn ogen.

Met de optische zoeker in de Canon 8x20 IS- en Canon 10x30 IS II-verrekijkers hoef je je ogen niet te belasten bij langdurig observeren.

Monoculaire camera's zoals de Canon PowerShot ZOOM bieden vergroting voor één oog, in tegenstelling tot een verrekijker, die beide ogen bedient. Dit maakt monoculaire camera's over het algemeen lichter en kleiner, maar met vergelijkbare vergrotingen als bij verrekijkers.

Dit lichte gewicht en de gemakkelijke draagbaarheid maken de PowerShot ZOOM meer vergelijkbaar met een smartphone, alleen zal hij op afstand veel gedetailleerdere en hoogwaardiger beelden vastleggen dan je telefoon. Voor sommige smartphones wordt wel eens reclame gemaakt voor de mogelijkheden tot ver inzoomen, maar er wordt in feite een combinatie van alternatieve technologieën zoals digitale zoom, hybride zoom en een gevouwen optisch ontwerp gebruikt om foto’s en video’s op afstand te maken. Dit betekent dat de beeldstabilisatie beperkt is en meestal niet de beeldkwaliteit levert die wel wordt behaald met een camera met een speciaal daarvoor ontworpen lens. De PowerShot ZOOM biedt het lichte gewicht en de draagbaarheid van een smartphone in zakformaat, maar met een veel krachtigere lens van hoge kwaliteit.

Als je de allerbeste optische kwaliteit wilt, dan is de Canon 8x20 IS-verrekijker voorzien van precisieoptica en dezelfde Super Spectra-coating als in Canon's befaamde EF-lenzen, waardoor je een ongelooflijk levendig beeld krijgt met een nauwkeurige kleurweergave, zodat je vogels op hun mooist ziet.

De Canon 10x30 IS II-verrekijker is ook compact en licht, vergroot 10x en is perfect voor natuur-, reis- en sportobservatie. Het grote voordeel is dat de verrekijkers dezelfde optische Image Stabilizer-technologie hebben als in cameralenzen van Canon wordt gebruikt, voor een superieure helderheid en minder trillingen, zodat je onderwerpen op grote afstanden duidelijk kunt waarnemen. De verrekijkers hebben ook een optisch display, terwijl de PowerShot ZOOM een elektronische zoeker (EVF) heeft.

Een paar handen houden een zwarte Canon 8x20 IS-verrekijker voor het lichaam.

De Canon 8x20 IS-verrekijker weegt slechts 420 g, zodat je nauwelijks merkt dat hij om je nek hangt en je kunt scherpstellen zodra je beweging in de verte ziet.

Een hand die een Canon PowerShot ZOOM in de zak van een donzig geel en crèmekleurig jack stopt.

Dankzij het compacte formaat - hij weegt ongeveer 145 g (inclusief kaart)/144 g (alleen behuizing), de USB-C oplaadfunctie en een royale gebruikstijd, kun je de Canon PowerShot ZOOM in je zak of om je pols houden voor die belangrijke wildlifeopnamen.

Door de grotere afmetingen en het grotere gewicht zijn verrekijkers echter niet altijd praktisch - en de meeste passen niet in je zak. Ook kun je hiermee geen beelden vastleggen, of het zoomniveau wijzigen. Als je gaat wandelen en niet te veel spullen bij je wilt hebben, is de PowerShot ZOOM perfect voor jou. Hij is heel discreet en brengt je toch dichter bij de vogels, omdat je direct kunt inzoomen en gemakkelijk foto's kunt maken. Gewoon aanzetten, framen en klikken - zelfs met één hand - dankzij een eenvoudige knoppenindeling zonder ingewikkelde menu's.

De PowerShot ZOOM levert pas echt als het op snelheid aankomt. Omdat hij volledig automatisch is, kun je het beeld onmiddellijk vastleggen zonder je druk te hoeven maken over de beste instellingen.

De kracht van een lange lens in een body in zakformaat.

Een glimlachende man brengt een Canon PowerShot ZOOM naar zijn gezicht terwijl hij door het venster van een vogelhut kijkt.

De krachtige DIGIC 8-processor van de Canon PowerShot ZOOM is volledig automatisch en bespaart je tijd door het denkwerk voor je te doen, zodat jij dat magische moment kunt vastleggen voordat het voorbij is.

Twee handen houden een smartphone naast een Canon PowerShot ZOOM om te laten zien dat deze is verbonden met de Canon Camera Connect-app.

De Canon PowerShot ZOOM kan verbinding maken met je telefoon via Wi-Fi of Bluetooth met behulp van de Canon Camera Connect-app. Dit is ideaal voor het toevoegen van GPS-locatiegegevens aan je opnamen, en om je foto's te bekijken en meteen de beste te selecteren.

De Canon PowerShot ZOOM monoculaire camera biedt een unieke vogelervaring, en ligt veel beter in de hand dan een telefoon of compactcamera. En in tegenstelling tot een verrekijker kan deze camera gedetailleerde 12 Megapixel-foto's maken, met een hoge continue snelheid van 10 fps, ideaal voor het vastleggen van vliegende vogels.

Voor vogelspotten en wildlifefotografie heb je genoeg vergroting nodig om het kader te vullen met een vederrijk onderwerp. De Canon PowerShot ZOOM blinkt hier uit en maakt foto’s en Full HD-video's met een meerstaps zoomontwerp bestaande uit twee optische brandpuntsafstanden – 100 mm en 400 mm – en een digitale 2x-converter voor opnamen bij 800 mm. Met een druk op de knop kun je onmiddellijk wisselen tussen zoomlengtes, zodat je objecten in de verte dichterbij kunt brengen zonder je ogen van de superheldere 2,36 Megapixel-zoeker af te hoeven halen die zelfs bij fel daglicht, zonder schittering op het scherm, bruikbaar is. Dankzij de ingebouwde 4-assige optische Image Stabilizer is het beeld ook nog eens trillingsvrij, waardoor je ogen minder snel vermoeid raken.

In tegenstelling tot traditionele monoculaire camera's heeft de PowerShot ZOOM een goede verbinding via Wi-Fi en Bluetooth, met een koppeling naar de Canon Camera Connect-app voor enkele handige functies. Je kunt de camera bijvoorbeeld aansluiten op je telefoon om je vastgelegde beelden van geotags te voorzien. Ideaal als je vogelwaarnemingen wilt bijhouden en een locatie wilt onthouden voor later. Je kunt ook de live weergave delen, waardoor anderen in realtime kunnen zien wat jij ziet.

De volledig automatische modus regelt de sluitertijd voor je en je kunt de instellingen gemakkelijk wijzigen in het eenvoudige menu.

Monoculaire camera, verrekijker of compactcamera: wat past het beste bij jou?

Een foto van een Canon PowerShot ZOOM, een Canon-verrekijker en een Canon-camera op een houten bankje in een schuilhut.

Met een zoombereik van 100-800 mm biedt de monoculaire Canon PowerShot ZOOM een ongelooflijke vergroting van kleine en ver verwijderde onderwerpen. De 0,39-inch EVF OLED-zoeker zorgt voor heldere en scherpe beelden met 2,36m dots en een vernieuwingsfrequentie van 59,94 fps. Het is de perfecte aanvulling op de uitrusting van elke vogelaar, of een goed alternatief voor volumineuze, zware apparatuur.

De verbluffende verrekijkers met beeldstabilisatie van Canon bieden een ongelooflijk bereik en hoge kwaliteit bij het vogelspotten, en een verrekijker is niet voor niets de constante partner van vele generaties vogelaars. Wil je echter iets dat wat kleiner en lichter is, met de mogelijkheid om beelden vast te leggen, dan biedt de Canon PowerShot ZOOM een vergelijkbaar telebereik plus fotografie- en Full HD video-opnamemogelijkheden.

Zowel de Canon PowerShot ZOOM als de verrekijkers van Canon bieden een krachtige vergroting, maar met de monoculaire camera van Canon kun je niet alleen een onderwerp bekijken, maar het tegelijkertijd ook vastleggen. Het toestel heeft ook een zeer snelle opstarttijd, zodat je letterlijk kunt pakken en klikken om het moment niet te missen.

Als fotograferen voor jou het belangrijkste onderdeel van vogels kijken is, dan kies je misschien liever voor een compactcamera zoals de Canon PowerShot SX740 HS. De 40x zoom is ideaal voor het maken van close-ups terwijl je afstand houdt, en de 20,3 Megapixel-sensor geeft je foto's met een hoge resolutie die je met trots kunt printen en weergeven. De PowerShot SX740 HS is groter dan de PowerShot ZOOM, maar heeft een scherm in plaats van een EVF, wat geschikt is voor mensen die problemen hebben met een zoeker.

Er zijn zo veel prachtige vogels om te fotograferen, en kiezen voor een van de PowerShot producten - en een verrekijker bij de hand houden - zal je helpen bij je ontdekkingstocht. Ga eens naar een park in de stad, of stap je achtertuin in, en probeer het vandaag nog.Geschreven door Lauren Scott

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen