Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Nachtwandelaar: hoe de Munro Moonwalker bergzichten fotografeert

Alan Rowan rondde zijn werk als journalist bij nationale kranten vaak pas om middernacht af en was dan nog klaarwakker. Hij is daarnaast een fervent bergbeklimmer. Na zijn werk reed hij dan rechtstreeks naar de Schotse bergen. Hij klom omhoog, genoot 'zonder toeschouwers' van de zonsopkomst en liep weer naar beneden terwijl voor de rest van de wereld de dag pas begon.

"Een van de mooiste dingen aan wandelen op dit tijdstip is dat de dag voor je ogen begint," zegt hij.

The sun sets over a low mountain landscape.

Alans unieke levensstijl beviel hem zo goed dat hij deze 20 jaar heeft aangehouden. Hij paste zijn passie voor de bergen in rond zijn werktijden en beklom op deze manier midden in de nacht zo'n 300 bergtoppen.

Tegenwoordig is Alan freelance journalist en schrijver, en heeft hij twee boeken uitgebracht over zijn middernachtelijke avonturen. Momenteel werkt hij aan een derde boek, dat gaat over zijn missie om dit jaar bij elke volle maan een andere berg te beklimmen.

Zijn passie voor nachtelijk klimmen betekent dat zijn koffer altijd ingepakt is, klaar om op elk moment te worden meegenomen naar een van de hoogste bergtoppen van Schotland. Deze avonturen beschrijft hij onder de naam Munro Moonwalker op zijn blog en op diverse sociale media.

Hij neemt zijn Canon-compactcamera, die klein genoeg om in zijn jaszak te passen, altijd mee op deze uitstapjes om de berggezichten te fotograferen. "Je wil zo min mogelijk gewicht meesjouwen, daarom heb ik het liefst een goede camera in zakformaat," zegt Alan. ‘Ik ga eropuit om bergen te zien en foto's te maken, ik ga niet op pad om foto's te maken en op een berg te staan - dat is toch iets anders. Ik wil niet moeilijk hoeven doen met het verwisselen van lenzen en dat soort dingen. Daarom zijn camera's in zakformaat perfect voor mijn doeleinden."

"Achter iedere foto zit een verhaal: je laat ermee zien waar je was en wie je bent"

Alan gebruikt de PowerShot SX740 HS om zijn herinneringen aan de bergen vast te leggen. Naast het feit dat de camera handzaam en makkelijk in gebruik is, heeft deze ook nog een aantal krachtige functies, waaronder 4K video via de uitstekende 40x optische zoom. Dit betekent dat deze camera de kleinste details van dichtbij vast kan leggen, maar ook wildlife en andere dingen in de verte.

"Fotografie is heel belangrijk voor me," zegt hij. "Achter iedere foto zit een verhaal: je laat ermee zien waar je was en wie je bent. Het is ook een manier om andere mensen te laten zien wat ze missen. Het komt zo vaak voor dat je de top van een berg bereikt en denkt: "ik wou dat die-en-die dit konden zien.” Het is een prachtig erfgoed, de foto's worden doorgegeven aan de volgende generatie, en ik kan alleen maar hopen dat mijn kleinkinderen genieten van de dingen die ik heb gezien."

Alans tips voor natuurfotografie

1. Neem een grote zoom mee

Alans klimtochten brengen hem tot duizelingwekkende hoogten waar je om veiligheidsredenen op de gebaande paden moet blijven. "Een goede zoom betekent dat je, als je wildlife zoals herten of roofvogels ziet, je er een stuk dichterbij kan komen," zegt hij.

"Als je iets ziet op ruim een kilometer afstand, kan je niet opeens beslissen om daarheen te gaan om het te fotograferen, want tegen de tijd dat je er bent is het al lang weg. Je moet vanaf de plek waar je staat, het beeld kunnen vastleggen."

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

De Canon PowerShot SX740 HS heeft een 40x optische zoom in een compacte body, waardoor het gedetailleerd vastleggen van objecten in de verte mogelijk is, terwijl de ZoomPlus-technologie de optische zoom digitaal verdubbelt om 80x te bereiken, met weinig kwaliteitsverlies in vergelijking met andere digitale zooms. In bovenstaande afbeeldingen is de 80x zoom gebruikt om de roestdetails op de romp van de boot in de verte vast te leggen.

Het zorgt er zelfs voor dat Alan close-ups van de nachthemel kan maken. "Ik werk aan een boek dat helemaal gaat over de bergen bij volle maan," zegt hij. "Een camera met een krachtige zoom zorgt ervoor dat ik foto's van dichterbij kan maken."

2. Sta klaar om in actie te komen

Burst-modussen kunnen handig zijn in de bergen. "Je bevindt je in een enorm landschap, en vaak kan je ergens ver onder je iets zien bewegen, en dan heb je maar een paar seconden om daar iets mee te doen," zegt Alan. "Als je vanuit je ooghoek iets ziet bewegen in de heide, wil je dat zo snel mogelijk te pakken krijgen. De continue opnamesnelheid van de Canon PowerShot SX740 HS geeft je een enorm voordeel bij het vastleggen van de actie."

Dankzij de 10-frames-per-seconde burst-modus, geschikt voor bewegende onderwerpen van wildlife tot sportdagen op school, kun je een groter gedeelte van het verhaal vastleggen.

3. Zorg ervoor dat je de fijne details kunt vastleggen

Gerelateerde artikelen
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

AVONTUURLIJKE FOTOGRAFIE

Avontuurlijke fotografie in de buitenlucht

Fotograaf Anna Blackwell wandelt door de wildernis van Dartmoor met een Canon EOS R6.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

NATUURFOTOGRAFIE

Natuur in zwart-wit met de Powershot G7 X Mark III

Canon Ambassador Helen Bartlett vertelt hoe je onderweg inspirerende zwart-witnatuurfoto's maakt met je compactcamera.

A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

WILDLIFEFOTOGRAFIE

Dompel jezelf onder in de natuur

Wildlifefotograaf Tolga Aktas over hoe de PowerShot ZOOM je kan helpen om in het moment te blijven.

"Als je boven op de berg bent, heb je een perfect uitzicht om op de best mogelijke manier vast te leggen," zegt Alan. Daarom is het hebben van een camera die zo veel informatie als mogelijk kan opnemen een enorm voordeel. "Als je videomateriaal in 4K hebt, kun je ieder individueel grassprietje op beeld krijgen. Door opnamen te maken in 4K vang je kleine details die je anders zou missen."

De 4K-videomodus van de Canon PowerShot SX740 HS geeft een scherpe resolutie en biedt de mogelijkheid om stilstaande beelden van het videomateriaal te maken Alan is ook erg blij met de Time-lapse-movie-functie. "Time-lapse is geweldig voor de zonsopgang en -ondergang. Je kunt het veranderende licht en de verschillende kleuren vastleggen in heel korte opnamen.’

4. Deel onderweg, waar je ook bent

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

"Delen is heel, heel belangrijk geworden," zegt Alan. "Mensen wachten op mijn nieuwe verhalen op sociale media. Soms schiet een nieuw verhaal er even bij in, en het volgende moment krijg je dan berichten in de trant van “ik wacht op een verhaal, waar blijft het?”"

De Bluetooth en Wi-Fi connectiviteit van de Canon PowerShot SX740 HS zorgen ervoor dat Alan afbeeldingen kan delen terwijl hij op pad is. Hij kan zijn camera verbinden met zijn mobiele telefoon om updates te plaatsen vanuit de bergen. Afbeeldingen worden automatisch overgezet naar zijn telefoon via de Auto Transfer-optie op de Canon Camera Connect-app, en hij kan locatiegegevens toevoegen aan zijn foto's met de GPS van zijn telefoon voordat hij deze op zijn blog en sociale media publiceert.

5. Gebruik beeldstabilisatie voor scherpe wildlife- en macrofoto's


Of Alan nu zijn kleindochter in de tuin fotografeert terwijl ze een radslag maakt of een overvliegende adelaar vastlegt: de Intelligent IS van de Canon PowerShot SX740 HS is onmisbaar als je stabiele, scherpe foto's wilt maken. Hij geeft aan dat je er heel goed macrofoto's en bewegende onderwerpen mee kunt vastleggen.

"Ik maak close-ups van rupsen, vlinders en allerlei dingen voor mijn kleindochter, die ik dan aan haar laat zien", zegt hij. "Ze vindt het prachtig en onze band is daardoor heel sterk. Het is geweldig dat ze op verkenningstocht wil. Er iets niets beters dan een jongere generatie die interesse toont in de natuur."

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Geschreven door Lucy Fulford

Ontdek de kracht en veelzijdigheid van de 4K-serie van Canon.

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken