WILDLIFEFOTOGRAFIE

Tips voor jonge wildlifefotografen: een fotosessie van een hele dag met professioneel fotograaf Dani Connor

Wildlifefotograaf en YouTube-ster Dani Connor deelt haar tips & tricks voor prachtige foto's, terwijl ze de handen ineenslaat met fotografiestudent Jonty Clark om samen de mooiste foto's van roofvogels te maken.
Een jonge torenvalk zit kwetterend op een houten paal, met zijn vleugels in de aanslag.

De jonge Britse fotograaf Dani Connor wist zich te vestigen als professional toen ze tijdens de COVID-19-pandemie vast kwam te zitten in het Zweedse deel van Lapland. Dani deed vrijwilligerswerk in een plaatselijk wildreservaat toen een groot deel van de wereld in lockdown ging. Ze gebruikte de extra tijd door een nauwe band op te bouwen met de lokale dieren, met name met een kleine groep rode eekhoorns.

"Ik zag het als een goede kans om mijn carrière van de grond te krijgen," zegt ze. "Ik gaf mezelf zes maanden de tijd. Als ik in die periode niets had bereikt, zou ik teruggaan naar mijn baan in het Natural History Museum in Londen." Na een half jaar hard werken had Dani maar liefst 60.000 volgers op Instagram, YouTube en Twitter en werd ze financieel ondersteund door haar abonnees op Patreon.

We vroegen Dani om een aantal tips & tricks te delen met fotografiestudent Jonty Clark, die graag meer te weten wilde komen over het fotograferen van dieren in het wild. Jonty kreeg een Canon EOS R7, die Dani ook had gebruikt tijdens een wildlifesessie in Spanje. De camera's werden opgesteld in een schuilplaats voor fotografen waar ze gegarandeerd razendsnelle roofvogels zouden zien.

Hier volgt het advies dat Dani die dag met hem heeft gedeeld, vergezeld door de beste foto's die zij en Jonty hebben gemaakt.

Tip 1: Dompel jezelf onder in de omgeving van het onderwerp

In een vogelschuilplaats bestuderen twee jonge mensen de opname van een torenvalk op een houten paal op het touchscreen van de camera.

Door vanuit een vogelschuilplaats te fotograferen, konden Dani en Jonty naast elkaar zitten en zich op hetzelfde onderwerp concentreren. Dani, die opnamen maakte met haar Canon EOS R5, gaf realtime feedback op Jonty's foto's, waardoor hij zijn werkwijze meteen kon aanpassen voordat de volgende valk in beeld kwam.

Twee torenvalken, een op een houten paal en de andere in de lucht met de klauwen in de aanslag, ruziën over voedsel.

Dani en Jonty konden deze kibbelende valkenfamilie vastleggen vanuit de schuilplaats. Hier vraagt een jonkie om voedsel van zijn moeder. Gefotografeerd met een Canon EOS R7 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 150mm, 1/6400 sec, f/6.3 en ISO2500. © Jonty Clark

Als je vanuit een schuilplaats fotografeert, kun je de omgeving in de hand houden. Eten wordt op bepaalde plekken voor de schuilplaats gelegd om vogels naar het opnamebereik te lokken. Je ziet vrijwel gegarandeerd wilde dieren, waardoor deze soort locatie een voor de hand liggende keuze is voor een eendaagse fotosessie.

Dani heeft aan het begin van haar carrière veel tijd in schuilplaatsen in Zweden doorgebracht en ze ziet nog steeds de voordelen ervan. "Als je vanuit schuilplaatsen fotografeert, moet je je grenzen verleggen. Je moet creatief te werk gaan om mooiere foto's te maken dan andere fotografen die op dezelfde plek foto's hebben gemaakt. Het is een geweldige manier om je techniek te oefenen en om naast elkaar te fotograferen," zegt ze.

Jonty heeft tot nu toe voornamelijk ervaring met studio's, waar hij exotische huisdieren fotografeerde als onderdeel van zijn opleiding. Wanneer hij terugblikt op de dag, zegt hij: "Dani heeft me veel verteld over het gedrag van torenvalken, maar ik heb ook veel geleerd door de vogels te observeren vanuit de schuilplaats. Aan het einde van de fotosessie wist ik wanneer ze uit de bomen zouden neerdalen, waardoor ik meer tijd had om me voor te bereiden. Studio-opnamen zijn vaak gekunsteld, dus het was geweldig om het gedrag van wilde dieren te zien. Jonge torenvalken die voor onze ogen kibbelden met volwassen dieren gaven ons de kans om fantastische foto's te maken."

Tip 2: Investeer in een camera die alles kan

In een bosrijke omgeving maakt een man een foto van iets dat zich boven hem bevindt met een Canon-camera en -lens, terwijl een vrouw ook omhoog kijkt.

De Canon EOS R7 in combinatie met een Canon RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM-lens is de perfecte allrounder met voldoende bereik om dichter bij de actie te komen. De veelzijdige en compacte Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM is ook een geweldige optie als je dichterbij wilt komen en je wildlifefotografie naar een hoger niveau wilt tillen.

Een Canon-camera en -lens gefotografeerd van onderaf, met op de achtergrond twee enigszins vervaagde en glimlachende jonge mensen die naar het touchscreen kijken.

Met een paar aanwijzingen van Dani kon Jonty, die meestal fotografeert met een Canon EOS 90D, meteen aan de slag met de EOS R7. "Ik was er meteen aan gewend," zegt hij.

Dani is bovenal fotograaf, maar ze wekt de aandacht van potentiële klanten via de video's die ze uploadt naar YouTube. Als je in dit vakgebied aan de slag gaat, is het een goed idee om basisvaardigheden op het gebied van video's te leren, zelfs als je het alleen voor zelfpromotie op sociale media gebruikt. Hiervoor moet je de juiste Canon-apparatuur kiezen.

"De Canon EOS R7 is een uitstekende allround camera voor iedereen die aan de slag wil gaan als contentcreator," stelt Dani voor. "Hij onderscheidt zich door de IBIS (In-Body Image Stabilization), die niet alleen nuttig is bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen, maar ook bij het maken van vlogs van jezelf in het wild."

Jonty combineerde zijn Canon EOS R7 met een Canon RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM-lens, met een ingebouwde Optical Image Stabilizer als aanvulling op de IBIS in de camera. "De beeldstabilisatie was aanzienlijk beter dan die op mijn Canon EOS 90D," aldus Jonty, "en de camera voelde op alle gebieden als een verbetering van zijn voorganger. Snellere modus voor continuopname, groter ISO-bereik, auto-levelling: het was een geweldige camera om mee te fotograferen en hij bevat alles wat ik nodig heb om fulltime fotograaf te kunnen zijn."

Lees onze gids over de beste lenzen voor wildlifefotografie voor meer informatie over lensopties voor het maken van prachtige foto's van wilde dieren en vogels.

Tip 3: Focus op de ogen van je onderwerp

Een torenvalk die met zijn rug naar de camera op een houten paal zit. Zijn kop is bijna 180 graden gedraaid, zodat de ogen en snavel zichtbaar zijn.

Met de AF-oogdetectie voor dieren van de EOS R5 kun je nauwkeurig scherpstellen, op precies het juiste moment. Deze torenvalk keek recht in Dani's lens, een fractie voor hij wegvloog, maar meer had ze niet nodig voor deze prachtige foto. Gemaakt met een Canon EOS R5 en een Canon-vattingadapter EF-EOS R, een Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-lens en een Canon Extender EF 1.4X III ingesteld op 420mm, 1/8000 sec, f/4 en ISO1000. © Dani Connor

Twee jonge mensen passen de instellingen van een Canon-camera aan in deze foto van bovenaf.

De Canon EOS R7 kan onderscheid maken tussen mensen, dieren en voertuigen dankzij de ongelooflijke nauwkeurigheid van de onderwerpdetectie. Als je weet dat je de hele dag dieren gaat fotograferen, selecteer je Animals (Dieren) in het menu voordat je naar buiten gaat.

AF-oogdetectie voor dieren is een functie die de Canon EOS R7 heeft geërfd van andere professionele camera's, zoals de Canon EOS R5 en de EOS R6, waardoor het giswerk bij het scherpstellen op snelle onderwerpen wordt weggenomen. "Ik vind de AF-oogdetectie voor dieren op mijn EOS R5 geweldig. Het volgt niet alleen mijn onderwerpen terwijl ze bewegen, maar het stelt ook automatisch scherp op het oog, wat mijn werk veel makkelijker maakt. De EOS R7 is ook voorzien van AF-oogdetectie voor dieren, wat echt heel handig is voor mensen die nog niet eerder vogels en wildlife hebben gefotografeerd," zegt Dani.

De Canon Photo Companion-app is een handige tool om de functies van je camera onder de knie te krijgen, met specifieke oefeningen, tutorials en tips & tricks voor je camera en niveau. "Ik heb mijn eigen knoppen op de EOS R7 aangepast," zegt Jonty, die snel vertrouwd raakte met de nieuwe camera. "Ik heb de knop van de belichtingsvergrendeling zo ingesteld om scherp te stellen op dieren. Vervolgens heb ik de ontspanknop half ingedrukt om scherp te stellen op het oog. Nu ik met deze functies heb gewerkt, merk ik hoe onmisbaar ze zijn bij wildlifefotografie."

Dit zijn niet de enige voordelen van het fotograferen met een camera met een crop-sensor (APS-C), zoals de Canon EOS R7. "Met camera's met een APS-C-sensor kun je dichter bij je onderwerp komen," zegt Dani. "Ik was aan het fotograferen met een Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-lens en een Canon Extender EF 1.4x III op mijn Canon EOS R5, waardoor ik een brandpuntsafstand had die equivalent was aan 420mm, en dankzij de cropfactor van 1,6x werd Jonty's maximale bereik van 150mm uitgebreid naar 240mm. Dit was dichtbij genoeg om een aantal geweldige resultaten te krijgen vanuit de schuilplaats. Het zou ook ideaal zijn tijdens een wandeling door een stad of een lokaal park waarbij je dichter bij je onderwerp wilt komen."

Tip 4: Mis nooit meer een opname met de RAW-burstmodus

Een torenvalk met zijn vleugels volledig gestrekt bereidt zich voor op een landing op een houten paaltje in een veld.

Met de RAW-burstmodus konden Dani en Jonty de volledige groep torenvalken vastleggen die vanuit een nabijgelegen boom naar beneden vlogen en op de paaltjes recht voor hen landden. Eenmaal terug op hun basis konden ze hun favoriete foto's kiezen, zoals deze, waarin de torenvalk zich op de perfecte plek bevindt waarbij zijn vleugels worden verlicht door het vroege ochtendlicht. Gefotografeerd met een Canon EOS R7 met een Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-lens, ingesteld op 150mm, 1/6400 sec, f/6.3 en ISO2500. © Jonty Clark

Twee jonge mensen in een verduisterde schuilplaats bestuderen een foto van een vliegende torenvalk op het touchscreen van de camera.

Jonty heeft die dag een aantal ongelooflijke opnamen gemaakt en het respect van Dani verdiend.

Dani en Jonty experimenteerden met de RAW-burstmodus bij het fotograferen van torenvalken vanuit de schuilplaats. Met de Canon EOS R7 kunnen er 15 frames per seconde (fps) worden vastgelegd bij gebruik van de mechanische sluiter, of 30 fps bij gebruik van de elektronische sluiter, wat hetzelfde aantal frames per seconde is als bij een film. "Het is ongelooflijk snel en vooral ideaal bij het fotograferen van vogels in de lucht, zodat je de beste foto uit een reeks kunt kiezen," zegt Dani.

Je kunt met deze modus ook vooropnamen maken, waarbij momenten een halve seconde voordat de sluiter wordt ingedrukt, worden vastgelegd. Deze foto's worden vervolgens opgeslagen als afzonderlijke RAW-bestanden. "Deze functie is geweldig omdat ik daardoor terug in de tijd kan gaan. De torenvalken waren onvoorspelbaar, maar deze functie gaf me een veel groter tijdvenster om te reageren en de juiste foto te maken," aldus Jonty.

Tip 5: Creëer je eigen kansen

Een jonge vrouw en man lopen achter elkaar door een veld met hoog gras. Op de achtergrond is een kleine schuilplaats zichtbaar.

Dani raadt alle beginnende fotografen aan om ervaren fotografen een dag te volgen. Het is een van de snelste manieren om te leren en een geweldige manier om meer te weten te komen over het vakgebied.

Een jonge vrouw en man zitten op een boomstam in een bosrijke omgeving en bestuderen glimlachend het aanraakscherm van een camera.

Dani en Jonty leerden van elkaar en behaalden fantastische resultaten door optimaal gebruik te maken van de wildlifefuncties van de Canon EOS R7.

"Mijn grootste advies voor Jonty en iedereen die het wil maken als wildlifefotograaf, is dat je kansen moet creëren. Er is veel concurrentie, maar je kunt nog steeds opvallen," zegt Dani. Ze adviseerde Jonty om andere professionele fotografen te volgen om te zien hoe zij te werk gaan door ze simpelweg te vragen: "Kan ik je een dag volgen om te zien wat je doet?" En om je online aanwezigheid een persoonlijk tintje te geven.

"Mensen volgen me niet vanwege mijn fotografie of omdat ze wilde dieren willen zien," vervolgt Dani. "Er wordt van wildlifefotografen verwacht dat ze goede foto's maken, maar ik heb zoveel volgers omdat mensen willen horen wat ik te zeggen heb. Ik stel mezelf altijd voor in mijn YouTube-video's. Zodra mensen mijn persoonlijkheid zien, zijn ze meer geïnteresseerd in mijn content."

"Het was fijn om meer te weten te komen over de marketingkant van fotografie," bekent Jonty. "De portfolio's van ervaren fotografen die al tientallen jaren hun kunst hebben kunnen perfectioneren, kunnen intimiderend zijn. Maar als je ziet wat Dani in korte tijd heeft weten te bereiken met haar rode eekhoorns en de kracht van sociale media, dat is echt inspirerend."

Jonty blikt terug op de dag: "Met Dani's hulp en omdat de camera onderwerpen zo makkelijk kon isoleren, leerde ik me snel aan te passen aan een hoger tempo."

Jonty sloot de dag af met een inspirerend gevoel en een groot aantal indrukwekkende foto's om aan zijn portfolio toe te voegen, terwijl Dani ook veel van hun tijd samen heeft geleerd, met name hoe je het beste uit je Canon-apparatuur kunt halen: "Ik had het gevoel dat ik vandaag ook van Jonty heb geleerd," besluit ze. "Of ik nu iemand iets leer of er zelf iets van opsteek, er is altijd een overdracht van informatie."

Geschreven door Matthew Bowen

Gerelateerde producten

 • Systeemcamera's

  EOS R7

  Ga de natuur in met een camera die sensationele snelheid en beeldkwaliteit biedt in een draagbare APS-C-body die is ontworpen voor de toekomst.
 • Systeemcamera's

  EOS R5

  Een nieuwe benadering van systeemcamera's. De ongeëvenaarde prestaties van de EOS R5 zullen je fotografie en filmproductie radicaal veranderen.
 • RF-S-lenzen

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Een APS-C-zoomlens met een groothoek- tot telelens uit de EOS R-serie die perfect is voor reizen, wildlife, sport en lifestyle.
 • Gerelateerde artikelen

 • WILDLIFEFOTOGRAFIE

  De beste lenzen voor wildlifefotografie

  Leg prachtige beelden van wilde dieren en vogels vast met deze prime- en zoomlenzen.

 • WILDLIFE

  Vogelfotografie met de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Een professionele fotograaf en een fotografieliefhebber werken samen om de RF 200-800mm F6.3-9 IS USM in actie te testen.

 • WILDLIFEFOTOGRAFIE

  Tips & Tricks voor het fotograferen van dieren in het wild

  Tips & tricks om je wildlifefotografie naar een hoger niveau te tillen en alles uit je Canon-camera en -lenzen te halen.

 • WILDLIFE

  Vogels fotograferen

  De beste tips en Canon-apparatuur voor beginnende vogelfotografen.