SPORT EN ACTIE

Hoe we de allereerste wingsuitvlucht door de Tower Bridge heen filmden

Twee Red Bull-wingsuitvliegers schreven geschiedenis toen ze midden door de iconische Tower Bridge van Londen vlogen, volledig vastgelegd met Canon-technologie.
Wingsuitvliegers Marco Fürst en Marco Waltenspiel tijdens hun vlucht over de kenmerkende Tower Bridge in Londen, gefotografeerd met Canon.

© Alex Grymanis

De Tower Bridge, het kenmerkende symbool van Londen, heeft vanaf zijn plek over de rivier de Theems al meer dan honderd jaar geschiedenis meegemaakt. Je zou dus kunnen zeggen dat hij alles al gezien had - tot de dageraad van 12 mei 2024, toen twee pionierende wingsuitvliegers voor de allereerste keer tussen de twee iconische torens door vlogen, verbluffend gedetailleerd vastgelegd met Canon-technologie.

Professionele wingsuitvliegers Marco Fürst en Marco Waltenspiel leverden een prestatie die nog nooit eerder in de geschiedenis is vertoond. Ze sprongen op ruim 900 meter hoogte uit een helikopter, doken naar beneden tot op 35 meter boven de rivier, zweefden door de Tower Bridge en voltooiden een complexe manoeuvre, ook wel bekend als een 'flare', om weer omhoog te komen tot 80 meter, de hoogte die nodig is om hun parachutes te openen, alvorens veilig te landen.

Terwijl de zon opkwam boven de skyline van Londen waren de teams van Canon en Red Bull druk bezig op beide oevers van de rivier en op de Tower Bridge zelf met het opstellen van een compleet arsenaal aan Canon-camera's en -lenzen om elke hoek en elk detail van de actie vast te kunnen leggen.

A montage of the Red Bull Tower Bridge wingsuit flight, shot on Canon technology.

Red Bull werkte samen met Canon als Official Technology Partner om het project tot leven te brengen, gebruikmakend van een breed scala aan geavanceerde beeldtechnologie om de vlucht vast te leggen.

Vliegen tussen de torens van de Tower Bridge door is iets wat (zeer) weinigen van ons zullen meemaken, maar wij kunnen wel de op één na beste ervaring bieden dankzij een Canon EOS R5, gemonteerd op de helm van een cameraman die de vlucht begeleidde, en ook op een drone. Deze beelden plaatsen je in de schoenen - of beter gezegd de wingsuit - van de vliegers zelf, en dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie en full-frame 4K 100 is het bijna alsof je zelf aan het vliegen bent.

Voor het beeld op de grond bestond de uitdaging uit het vastleggen van de vlucht van de wingsuitvliegers in nauwkeurige, snel bewegende details, maar ook uit het overbrengen van het spectaculaire moment waarop deze twee mannen hoog boven de Theems, verlicht door de Londense dageraad, en omlaag naar de brug vlogen. Toen beide wingsuitvliegers uit de helikopter sprongen boven een ontwakend Londen, werd hun afdaling vastgelegd in verbluffende close-up beelden door een Canon CJ45EX9.7B-objectief gemonteerd op een Canon EOS C300 Mark III met een Super 35mm DGO-sensor, waarbij optimaal gebruik werd gemaakt van de ENG-optiek om de vlucht vast te leggen in levendige, levensechte details. Een Canon CN20x50 IAS H E1/P1 CINE-SERVO-objectief gaf de opnamen het gewenste filmische randje, allemaal vastgelegd in bioscoopformaat dankzij de Canon EOS C500 Mark II.

De twee wingsuitvliegers waren weliswaar de hoofdrolspelers, maar Londen zelf was hun dramatische achtergrond. De iconische achtergrond van St Paul's Cathedral, de glinsterende torens van Canary Wharf en de statige Tower of London werden samen met de actie in groothoek vastgelegd door een Canon CN8x15 IAS S E1/P1 CINE-SERVO-objectief op een Canon EOS C500 Mark II en door ons perfecte allround CINE-SERVO-objectief, de Canon CN10X25 IAS S, op een Canon EOS C300 Mark III.

Terwijl de wingsuitvliegers door de Tower Bridge kwamen, legde de Canon-apparatuur elke hoek vast - inclusief frontale opnamen vanaf de HMS Belfast die verderop in de Theems ligt aangemeerd. Dit was mogelijk dankzij de supertelefoto-eigenschappen van het Canon UJ111x8.3B tv-objectief (dat details op de maan kan vastleggen), gemonteerd op een Canon EOS C300 Mark III. Deze unieke configuratie was mogelijk dankzij de aanpasbaarheid van Canon-producten, in dit geval door toepassing van de Canon MO-4P-adapter waarmee tv-objectieven met B4-vatting gebruikt kunnen worden op camera's met PL-vatting.

De dynamische sfeer op de brug zelf werd vastgelegd door Canon Powershot V10 vlogcamera's. Toonaangevende Canon CR-N700 PTZ-camera's, op afstand bediend door een RC-IP1000 controller, pakten unieke invalshoeken tijdens de vlucht door hun plaatsing op moeilijk bereikbare plekken op de Tower Bridge. Voor een nog intensere beleving wordt het moment dat de wingsuitvliegers door de brug vliegen met een Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE-lens in stereoscopisch 180° tot virtual reality gebracht.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Als extra maatregel gebruikten we ook een Canon CJ45EX9.7B-objectief op een C300 Mark III vanaf de Tower of London's Traitor's Gate op de noordelijke oever, waarbij we de telefotomogelijkheden toepasten om de complete actie vast te leggen, van de helikopter tot de flare-up.

Het Canon R System completeerde de line-up, waardoor cameramensen de vlucht moeiteloos konden vastleggen op zowel foto's als video met een reeks Canon EOS R3 camera's. Met de Canon-portfolio kunnen meerdere soorten camera's en lenzen met allemaal dezelfde kleurwetenschap en Log-curves naadloos worden gecombineerd om tot de uiteindelijke content te komen.

Wingsuitvlieger Marco Fürst of Marco Waltenspiel vliegt door de karakteristieke Tower Bridge in Londen, gefotografeerd met Canon.

Wingsuitatleten Marco Fürst en Marco Waltenspiel komen door Tower Bridge tevoorschijn. © ITCH Media Ltd

Een Canon EOS C300 Mark III met een CN10X25 IAS S-objectief, met de Tower Bridge en de City Hall van Londen op de achtergrond.

Een Canon EOS C300 Mark III met een Canon CN10X25 IAS S-objectief legde de vlucht vast vanaf de stroomopwaarts gelegen HMS Belfast. © ITCH Media Ltd.

Red Bull-skydiver Marco Waltenspiel vertelde: "Het is echt waanzinnig om de kans te krijgen door zo'n unieke historische plek te vliegen - je ziet dit soort momenten wel in films, maar om het zelf te doen is ongelooflijk. Ik krijg kippenvel alleen al als ik erover praat."

De twee wingsuitvliegers zijn sinds april 2022 bezig geweest met de voorbereidingen voor de sprong. Hiervoor werd in Oxfordshire, Engeland, een oefenterrein aangelegd met twee kranen die de afmetingen van de Tower Bridge moesten nabootsen.

Wingsuitvliegen heeft skydiven radicaal veranderd, omdat het mogelijk is een verticale val om te zetten in een horizontale vlucht en vervolgens veilig op de grond te landen met behulp van een parachute.

De Marcos, die bekend staan om het verleggen van de conventionele grenzen van het skydiven, maken deel uit van het Red Bull Skydive Team. Na een gezamenlijk aantal van meer dan 22.000 sprongen op plaatsen zoals het hartvormige eiland in Kroatië en de iconische ski-afdaling 'The Streif' in het Oostenrijkse Kitzbühl, heeft het duo nu hun droom waargemaakt om door het historische monument in Londen te vliegen.

Een Canon UJ111x8.3B tv-objectief gemonteerd op een Canon EOS C300 Mark III, met de rivier de Theems en de Tower Bridge op de achtergrond.

Een unieke combinatie was de montage van een Canon UJ111x8.3B tv-objectief op een Canon EOS C300 Mark III, mogelijk gemaakt door een Canon MO-4P adapter. © ITCH Media Ltd.

Een Canon EOS R5 met een Canon EF 70-200mm F/2.8L IS III USM-objectief is gericht op de Tower Bridge, met de Tower of London op de achtergrond.

Een Canon EOS R5 met een Canon EF 70-200mm F/2.8L IS III USM legde de actie vast vanaf Traitor's Gate bij de Tower of London. © ITCH Media Ltd.

Adam Koszary

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro