ARTIKEL

Vijf veelvoorkomende valkuilen bij het printen en hoe je deze vermijdt

A man presses the buttons on a Canon PROGRAF printer to adjust the settings.
Jay Sinclair, specialist in printproducten bij Canon, heeft vijf tips om ervoor te zorgen dat je geprinte foto's er precies zo uitzien als verwacht.

Als je een bijzondere afbeelding die je hebt gemaakt zelf print, heb je de volledige controle over het eindresultaat, wat bijzonder veel voldoening kan geven. Voor Jay Sinclair, productintelligentieprofessional gespecialiseerd in printproducten bij Canon UK, is het maken van de print het hoofddoel van het fotografieproces.

"Het maken van een foto met een camera is één ding, maar voor mij komt die pas echt tot leven wanneer de afbeelding op papier staat", zegt hij. "Het is een heel andere manier om een beeld te ervaren, nog afgezien van andere zaken, kun je het beeld op print op een veel grotere schaal zien dan op het scherm van je camera of je laptop. Ik wil mensen graag aanmoedigen om hun afbeeldingen te printen."

Het kan een technische uitdaging zijn om je prints er precies zo uit te laten zien als dat je wilt. Als je echter de juiste stappen in het printproces volgt, zul je al snel afbeeldingen produceren die aan je verwachtingen voldoen of deze zelfs overtreffen.

Dus, welke fouten worden het meest gemaakt door mensen die voor het eerst prints maken? In dit artikel identificeert Jay vijf problemen die zich vaak voordoen en de beste manieren om deze te voorkomen.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Niet-gekalibreerd beeldscherm en schermhelderheid

Het is essentieel om je beeldscherm te kalibreren om het gewenste printresultaat te behalen. Hierdoor worden kleuren en tinten nauwkeurig en consistent weergegeven, zodat je prints overeenkomen met wat je op het scherm ziet. "Sommige geavanceerde beeldschermen hebben een ingebouwde kalibratiefunctie, maar de meeste moeten met kalibratiegereedschap worden ingesteld", aldus Jay. "Dit soort gereedschap is niet goedkoop, het kost tussen de £ 100 en £ 180, maar het gaat een leven lang mee.

"Als je een scherm koopt, is de helderheid meestal ingesteld op 100%, wat over het algemeen te helder is voor printdoeleinden. De helderheid van het scherm terugbrengen tot 30% zal al een verbetering zijn, maar je zult het scherm nog wel moeten kalibreren om de juiste kleuren te bereiken.

"Als je graag foto's print, is het de moeite waard om je scherm elke maand opnieuw te kalibreren. Het duurt ongeveer 10-15 minuten en zorgt dat alles scherp blijft. Als je je beeldscherm slechts een keer per jaar opnieuw kalibreert, kan het verschil in weergave tussen jouw scherm en een recent gekalibreerd scherm enorm zijn."

A man points to a monitor with a colour profile chart on the screen.
Om er zeker van te zijn dat je prints overeenkomen met wat je op het scherm ziet, zorg je er eerst voor dat je beeldscherm kleuren juist weergeeft. Dit doe je door het te kalibreren. Dit hoeft geen lang of ingewikkeld proces te zijn. Investeer in een betrouwbaar kalibratiehulpmiddel met software die je door het proces begeleidt.
A man stands in front of a screen giving a presentation on printing.
Sommige soorten fotopapier zijn nog vóór contact met inkt al wat geler of blauwer van kleur. Het is dan ook belangrijk dat je het juiste ICC-profiel kiest voor het papier dat je gebruikt. Hiermee worden de printinstellingen aangepast aan de kenmerken van het papier, zoals reflectiviteit, absorptievermogen en witpunt.

2. Onjuiste papierprofielen selecteren

Een ICC-profiel (International Color Consortium) bevat informatie waarmee een printer kleuren nauwkeurig kan reproduceren op een bepaald type papier. Het is dus belangrijk om het juiste ICC-profiel te selecteren bij het maken van een print. Jay zegt: "Een ICC-profiel vertelt de printer in feite welk type papier je erin doet, welk type inkt ervoor nodig is en hoeveel inkt er op het papier moet komen om je foto te maken.

"Elk fotopapier heeft een ander witpunt. Twee soorten papier kunnen bijvoorbeeld wit zijn, maar een is misschien puur wit en het ander meer gelig. Als je de verkeerde inkt op het verkeerde moment gebruikt, zorgt de reactie met die kleur papier voor problemen.

"Als je het verkeerde ICC-profiel selecteert, kan het resultaat er anders dan bedoeld uit komen te zien. Ook al heb je het scherm gekalibreerd en alle andere dingen goed gedaan, als je het verkeerde profiel selecteert, wordt je afbeelding niet geprint zoals je wilt."

A Canon imagePROGRAF PRO-1000 printer outputting a colourful print.

15 printertermen die elke professional moet kennen

Ben je geïnteresseerd in printen, maar schrikt de terminologie je af? Lees dan deze handleiding die alle termen voor het printen van foto's omvat, van automatische inktverwisseling tot soft-proofing.

3. Vergeten soft-proofing toe te passen op je afbeeldingen

Door soft-proofing op je afbeeldingen toe te passen met Canon's gratis PPL-plug-in (Professional Print & Layout) of PSP-plug-in (Print Studio Pro), kun je een voorbeeld bekijken van hoe je afbeelding eruit komt te zien op papier. "Als je geen soft-proof maakt, bestaat de kans dat je afbeeldingen er flets uit komen te zien als je print op grafisch en mat papier", aldus Jay.

"Ook krijg je een waarschuwing als de printer een gewenste kleur niet kan printen. In principe zorgt soft-proofing ervoor dat je het papier voor het printen in kaart brengt, zodat je weet hoe het er precies uit komt te zien voordat je een afbeelding print."

A close-up shot of the display on a Canon PROGRAF printer showing the ink levels.
Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar het is de moeite waard om te controleren of de inkt bijna op is. Je zou misschien denken dat een bepaalde kleur niet nodig is voor een bepaalde afbeelding, maar elke kleur wordt gemaakt door verschillende inktkleuren op het papier te mengen. Het kan zijn dat je de perfecte kleurweergave misloopt doordat er net niet meer genoeg inkt van de benodigde kleur is.
A selection of Canon pro photo papers.
Voor het printen op verschillende soorten papier zijn verschillende hoeveelheden, en zelfs verschillende typen, inkt nodig. Je printer gebruikt fotozwarte inkt als je bijvoorbeeld print op glanzend fotopapier, fotopapier met satijnglans, of op bepaalde Fine Art-media zoals Baryta-papier, maar heeft matzwarte inkten nodig voor katoenen Fine Art-papier en de meeste papiersoorten met matglans, die inkt op een heel andere manier absorberen.

4. Het kiezen van de onjuiste voorgenomen weergave

Printers kunnen niet zo veel kleuren produceren als je met je camera hebt vastgelegd. Binnen een workflow met kleurbeheer kun je de instelling Voorgenomen weergave in het dialoogvenster Print gebruiken om de printer te laten weten hoe met kleuren moet worden omgegaan die buiten het afdrukbare bereik of kleurengamma vallen.

Perceptual/Perceptueel is erop gericht de algehele visuele indruk van kleuren in een afbeelding te behouden. Hiermee worden kleuren die buiten het kleurengamma vallen of die zijn afgesneden, omgezet in overeenkomende printbare kleuren. Vervolgens worden de andere kleuren aangepast om de relatie tussen de kleuren te behouden. "Dit betekent dat veel kleuren kunnen veranderen, maar als je scherm juist is gekalibreerd, kun je dit beoordelen door je soft-proof te vergelijken met het origineel", zegt Jay.

Relative Colorimetric/Relatief colorimetrisch brengt kleuren buiten het spectrum in kaart met de dichtstbijzijnde reproduceerbare kleuren van de printer, maar verandert kleuren binnen het kleurengamma niet. Over het algemeen blijven met deze optie meer van de originele kleuren van de afbeelding behouden dan met Perceptual/Perceptueel, zolang er niet te veel kleuren in de afbeelding buiten het spectrum vallen. "Mogelijk krijg je iets minder verzadigde kleuren, maar de helderheidswaarden zijn het stabielst met deze voorgenomen weergave", aldus Jay. "Hierdoor is het de ideale keuze voor bijna-neutrale afbeeldingen en zwart-witafbeeldingen."

A man looks at two versions of the same image on-screen as part of the process of soft proofing.
Soft-proofing geeft een voorbeeld van je print weer op het scherm, die je kunt vergelijken met het origineel en naar wens kunt aanpassen. Het is geen onfeilbare methode, omdat kleur op het scherm tot stand komt door verschillende kleuren licht te mengen. Dit is additieve kleurmenging (waarbij wit ontstaat door alle kleuren op volledige intensiteit te mengen). Kleur op papier komt daarentegen tot stand komt door verschillende kleuren inkt te mengen, Dit is subtractieve kleurmening (waarbij door alle kleuren op volledige intensiteit te mengen een verzadigdere, diepere kleur zwart ontstaat). Met een gekalibreerd scherm en de juiste printinstellingen (inclusief inkt en papiertype) is soft-proofing echter een handig hulpmiddel om te voorkomen dat je waardevolle inkt en papier verspilt met talloze testprints.

5. Problemen met software van concurrenten

Voor de best mogelijke uitvoerkwaliteit op printers uit de imagePROGRAF PRO-serie van Canon gebruik je de plug-ins Print Studio Pro of Professional Print & Layout. "Deze programma's zijn door Canon ontwikkeld om het printproces eenvoudiger te maken", aldus Jay. "Canon biedt de tools voor al je kleurbeheer, of het nu gaat om hard-proofing of soft-proofing.

"Printen via Adobe Lightroom of Adobe Photoshop kan tot problemen leiden. Er is niks mis met deze softwareprogramma's zelf, maar het probleem is dat ze concurreren met het printerstuurprogramma om de kleuren te beheren. Beide proberen de kleuren tegelijkertijd te beheren en hun eigen kleurverwerking toe te passen. Omdat zowel Print Studio Pro als Professional Print & Layout door Canon zijn ontwikkeld voor Canon-printers, voorkom je dat probleem en wordt het hele proces een stuk eenvoudiger."

Geschreven door David Clark


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan