SPORT EN ACTIE

Razendsnelle actie: foto's maken van streetball met de Canon EOS R5

Fotograaf en filmmaker Raisa Abal vertelt hoe ze dankzij de high-speed functies van de Canon EOS R5 de onuitputtelijke energie van deze populaire straatsport kon vastleggen.
Een man draagt een zwart mouwloos shirt en een zwarte bandana en draait achteloos een basketbal rond op de middelvinger van zijn rechterhand.

De streetballshoot in dit artikel was niet alleen de eerste kennismaking van Raisa Abal met de sport, maar ook de eerste keer dat ze met de Canon EOS R5-systeemcamera werkte. De camera bood een krachtige combinatie van snelheid, hoge resoluties en geavanceerde videomogelijkheden. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 200mm, 1/800 sec, f/3.5 en ISO400.

Raisa Abal is een in Barcelona woonachtige fotograaf en filmmaker die met haar energieke foto's van skateboarders een grote schare fans heeft opgebouwd. Veel van haar foto's worden gepubliceerd in Dolores, een tijdschrift voor vrouwelijke skateboarders waarvan ze medeoprichter is. Ze legt haar onderwerpen vaak vast terwijl ze in de lucht hangen en complexe trucs uitvoeren. De scènes zelf zijn cool, casual en barstensvol energie.

Het vastleggen van dynamische sporten in een stedelijke omgeving dus was niets nieuws voor Raisa, maar ze had nog nooit foto's gemaakt van streetball. Voor deze snelle sport had ze een snelle camera nodig en dus koos ze voor de Canon EOS R5, een camera uit de EOS R System-familie. Dankzij de technische innovaties in deze systeemcamera kon ze de actie beter volgen en gefocust blijven, zonder zich zorgen te maken over haar apparatuur.

Streetball wordt buiten gespeeld op veldjes en de structuur is iets losser en minder formeel dan bij basketbal. Alle geledingen van de samenleving komen er bovendien samen. Het is een sport waarbij goede skills en stijl veel belangrijker zijn dan strikte regels, wat het een moeilijk onderwerp maakt om te fotograferen, zelfs voor een pro. "Bij het skateboarden heb je je onderwerpen onder controle. Elke truc heeft een bepaalde ritmiek", aldus Raisa. "Maar bij streetball wist ik niet wat er zou gaan gebeuren. Ik moest snel handelen en na een aantal spelsituaties proberen te gokken wat er zou gaan gebeuren."

Het Never Break Your Flow-logo van het EOS R System.

Jij staat centraal. Voor jou.

Het bekroonde EOS R System biedt een zeer intuïtieve benadering van fotografie en video, die naadloos met je samenwerkt zodat jij je kunt blijven concentreren op je onderwerp en je vakgebied.

De maximale burstsnelheid van 20 fps en de nauwkeurige AI-gezichtstracking van de Canon EOS R5 hielpen Raisa om een flink aantal geslaagde én scherpe foto's te maken. Ze hoefde niet na te denken over de technische aspecten van het fotograferen, waardoor ze zich kon concentreren op het vastleggen van de dynamiek van de spelers en het tempo van de wedstrijd.

Een vrouwelijke fotograaf op een hardcourt leunt iets naar voren om een foto te maken van streetballspelers die de bal proberen te stuiteren.

Raisa had nog niet eerder foto's gemaakt van streetball, dus voor de shoot zocht ze op internet naar video's en foto's voor inspiratie. Dankzij deze voorbereiding en de slimme AF-tracking van de Canon EOS R5, ook beschikbaar op de EOS R6, kon ze beter anticiperen op de bewegingen van de spelers. Tijdens de wedstrijden kon ze zich zo volledig focussen op het moment.

Wegwijs worden

Het kan soms even duren voordat je gewend bent aan een nieuwe camera, maar dankzij de ergonomische grip en intuïtieve bediening van de EOS R5 kon Raisa er snel en vol vertrouwen mee aan de slag. "Hij leek een beetje op de Canon EOS 5D Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) die ik gewend ben, maar door het compactere formaat was het prettiger om de camera de hele dag vast te houden", zegt ze.

Voorafgaand aan de shoot had Raisa niet gedacht dat de elektronische zoeker (EVF) van de EOS R5 het hoge speltempo zou kunnen bijhouden, maar ze was onder de indruk van de prestaties. "Ik had nog nooit met een systeemcamera gewerkt, maar alleen die van vrienden uitgeprobeerd. Ik kreeg altijd het idee dat ik niet kon vertrouwen op wat ik zag door de zoeker, omdat deze digitaal is. Er zit vaak wat vertraging op, waardoor het lijkt alsof wat ik zie niet echt is. Maar deze zoeker was zo snel. Wat een verrassing!"

De Canon EOS R5 bouwt voort op de geavanceerde specificaties van de Canon EOS R. De verbeterde EVF heeft een vernieuwingsfrequentie van 120 fps, vergeleken met de toch al indrukwekkende 60 fps op de EOS R, en een resolutie van 5,76 miljoen dots voor verbluffende details.

"Streetballspelers zijn erg snel en lang en onder de basket sprongen ze echt heel hoog", zegt Raisa. "Ik volgde het spel rechtstreeks door de zoeker en vond het een weerspiegeling van de realiteit."

Een vrouw hurkt om een foto te maken van een groep mannen die naar de streetballring springen.

Raisa maakte foto's aan de rand van het veld, maar ook tussen de spelers in. Zo kon ze verschillende soorten composities vastleggen. "De locatie was geweldig. Het voelde een beetje aan als een arena", zegt ze.

A young man sits balanced on an orange ball on the floor of a sports court, his legs drawn up towards him. Around him you can see several other players, blurred as they move.

Raisa usually relies on a fisheye lens in her everyday work with skateboarders, but during the streetball game the RF 24-70mm zoom helped her to capture incredible frame-filling action portraits. Taken on a Canon EOS R5 with a Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM lens at 24mm, 1/8 sec, f/4 and ISO200.

Snelheid en flexibiliteit

Raisa blijft niet graag aan de zijlijn staan en ging al gauw het veld op om enkele unieke perspectieven en hoeken vast te leggen. "Ik wilde foto's maken tussen de spelers in om hun bewegingen vast te leggen, maar dit was best pittig omdat het spel zo snel is. Ik kwam regelmatig vast te zitten tussen de spelers."

Raisa stond meestal erg dicht bij haar onderwerpen, maar ze kon toch eenvoudig nieuwe composities bepalen dankzij de flexibele Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM, een hoogwaardig RF 'Trinity'-objectief dat zowel een snel grootste diafragma biedt als uitmuntende prestaties bij weinig licht. "De 24-70mm is een van mijn favoriete objectieven, omdat het snel en helder is. Het grote bereik maakt het ook erg veelzijdig", zegt Raisa. "Ik vind het prettig als ik de groothoek kan gebruiken, maar ik wil ook kunnen zoomen als de situatie daarom vraagt."

De EOS R5 heeft, net als alle EOS R System-camera's van Canon, een innovatieve Canon RF-vatting. Raisa kon daardoor kiezen uit verschillende professionele RF-objectieven, waaronder de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM. "Ik kon eenvoudig van objectief wisselen tijdens de wedstrijd."

Handen houden de achterkant van een Canon EOS R5-camera vast. Iemand kijkt op het scherm naar een foto van een man die met een bal in zijn handen naar de ring springt.

De Canon EOS R5 is het eerste EOS-model met ingebouwde 5GHz-Wi-Fi. Met deze snelle verbinding kon Raisa haar smartphone koppelen om via de Canon Camera Connect-app foto's in realtime te bekijken en over te zetten.

Een jonge man staat met zijn benen uit elkaar op een sportveld, met een oranje basketbal in één hand. Rond hem zien we andere spelers.

Dankzij de geavanceerde Dual Pixel CMOS AF II-technologie van Canon, in 2020 geïntroduceerd in de EOS R5 en EOS R6, kan de camera spelers herkennen en volgen terwijl ze over het veld bewegen en haarscherpe foto's vastleggen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/2500 sec, f/4.5 en ISO500.

Responsiviteit wanneer je die nodig hebt

Een van de technische hoogstandjes die de Canon EOS R5 onderscheidt van de Canon EOS 5D Mark II waar Raisa doorgaans mee werkt, is de mogelijkheid om met de full-frame CMOS-sensor van de camera foto's met 45 Megapixel te maken met een snelheid van tot wel 20 frames per seconde. In een snelle sport zoals streetball was deze burstsnelheid onmisbaar om de belangrijke momenten en flitsende moves vast te leggen.

Een fietser midden in een sprong, afgetekend tegen een achtergrond van oranje rook, met op de voorgrond de silhouetten van bomen en rotsen.

De beste camera's en objectieven voor sportfotografie

Sportfotografen Jorge Ferrari en Jean-baptiste Liautard vertellen wat hun favoriete Canon-apparatuur is voor het maken van prachtige sportfoto's.

Over de snelle continue opnamesnelheid van de EOS R5 zegt Raisa: "Bij de eerste burst die ik gebruikte, dacht ik "Wauw, dit wordt leuk". Ik wilde vooral de snelheid en kracht vastleggen, om te laten zien hoe sterk de spelers zijn."

De deep-learning AI van de EOS R5 heeft de manier waarop fotografen onvoorspelbare onderwerpen vastleggen met de autofocus voorgoed veranderd. Tijdens de wedstrijd vertrouwde Raisa op de modus voor gezichts- en oogdetectie om de snelle spelers te herkennen en volgen. Zo bleven ze haarscherp in beeld, zelfs als ze de andere kant op achter de bal aan renden. "Stel je voor dat je achter een onderwerp aan moet rennen dat erg snel is en ook nog eens rent en springt. Ik koos voor gezichtsdetectie omdat de spelers hun hoofd soms erg snel bewegen. Het was echt geweldig."

De uitzonderlijke AF-snelheid (0,05 seconden), in combinatie met 5940 AF-punten over bijna het hele frame, betekende dat Raisa zich volledig kon focussen op het creatieve aspect en kon vertrouwen op de focus van de EOS R5 om de allerbeste foto's te maken.

Een vrouw hurkt om een foto te maken van twee mannen die naar de streetballring springen. Het veld is donker en wordt verlicht door schijnwerpers.

De Canon EOS R5 heeft een toonaangevende scherpstelsnelheid van 0,05 seconden, die zelfs werkt bij zeer weinig licht, tot wel -6 EV. Tijdens de streetballshoot veranderde het licht continu, maar de autofocus had totaal geen moeite om de onderwerpen te herkennen.

Soepelere overgangen en trillingsvrije opnamen

De EOS R5 is ontworpen als de ultieme hybride camera voor foto's en video's. Met de full-framesensor van de camera kunnen moderne contentcreators video van 8K 30p, 12-bits RAW en 4K 120p vastleggen.

Raisa kon tijdens een potje streetball eenvoudig schakelen tussen foto en video dankzij de instelbare knoppen van de EOS R5. "Met twee klikken kun je al opnemen", zegt ze. "De opnameknop zit boven op de EOS R5, dus je kunt eenvoudig de camera vasthouden met je duim op de sluiterknop om opnamen te starten en stoppen. Ondertussen kun je op het uitklapbare scherm zien wat je filmt. Dit voelde veel prettiger aan dan normaal en de camera ligt ook nog eens erg stabiel in de hand."

Daarnaast biedt de 5-assige in-body beeldstabilisatie van de EOS R5 tot 8 stops bescherming tegen cameratrillingen bij gebruik met compatibele objectieven. Zo werd het voor Raisa nog makkelijker om vanuit de hand haarscherpe opnamen te maken. Dit maakte echt een verschil. Het weer was namelijk niet geweldig, maar Raisa hoefde geen concessies te doen aan de beeldkwaliteit door de ISO te veel te verhogen. "Het was een grijze dag en we hadden schijnwerpers die zonlicht nabootsten. Er was dus vrij weinig licht. In de modus Handmatige belichting was mijn ISO niet hoger dan 200."

En toen begon het ook nog eens te regenen. Dankzij de weerbestendige magnesium body van de EOS R5 kon er gelukkig gewoon worden doorgespeeld (en gewerkt). "De camerabody en -objectieven zijn zoals alle Canon-apparatuur echt geweldig en enorm solide", besluit Raisa.

Lauren Scott

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro