ARTIKEL

8 functies van het Canon EOS R System waarvan je niet wist dat ze bestonden

 A photographer's hands hold a Canon EOS RP as she photographs a smiling woman in a dimly-lit interior.
Op de Canon EOS R5, Canon EOS R6, Canon EOS R en Canon EOS RP werkt Eye AF in One-Shot AF-modus, Servo AF-modus en Movie Servo AF. Zo kun je statische en bewegende onderwerpen vastleggen terwijl de ogen scherp in beeld blijven.

De meeste fotografen zijn bekend met de toonaangevende functies van de sensationele full-frame EOS R-systeemcamera's van Canon. We weten dat het topmodel, de Canon EOS R5, beschikt over een 45 MP CMOS-sensor, stille opnamen tot 20 fps met de elektronische sluiter en 8K RAW video-opname.

Je weet waarschijnlijk ook dat de Canon EOS R6 een lagere resolutie van 20,1 MP heeft voor foto's en 4K video opneemt met 60 p. Dit model heeft veel functies gemeen met de EOS R5, waaronder dezelfde continue opnamesnelheid van 20 fps, tot 8-stops beeldstabilisatie en Dual Pixel CMOS AF II intelligente autofocus die ogen, gezichten en dieren kan herkennen en volgen.

De baanbrekende Canon EOS R is de camera waarmee het EOS R System werd geïntroduceerd. De EOS R beschikt over een 30.3 MP full-frame CMOS-sensor, Dual Pixel CMOS AF voor snelle en nauwkeurige autofocus, en een instelbare multifunctionele balk. Het was de eerste camera met de revolutionaire snelle RF-objectiefvatting, dat het begin betekende van de ontwikkeling van een groeiend assortiment snelle, hoogwaardige RF-objectieven.

De EOS R beschikt ook over andere opvallende functies, zoals een volledig kantelbaar Variangle touchscreen, stille opnamen en een optionele vattingadapter met drop-in filter, waarmee je met je bestaande EF-objectieven nog meer mogelijkheden hebt. Deze functies zijn ook verkrijgbaar voor de overige EOS R-systeemcamera's, inclusief de kleinere, lichtere, 26,2 MP Canon EOS RP.

Deze indrukwekkende kenmerken hebben echter andere technologische innovaties in de compacte behuizingen van de Canon EOS R-systeemcamera's overschaduwd. Om wat dieper in te gaan op wat deze camera's te bieden hebben, is contact opgenomen met Canon Europe's Professional Imaging Product Specialist Mike Burnhill.

Mike vertelt dat er veel meer te ontdekken is over wat deze baanbrekende camera's te bieden hebben. "Wanneer er een nieuwe camera wordt gelanceerd, worden de opvallendste kenmerken benadrukt, maar ook veel andere dingen, die verborgen zitten, hebben een grote impact", zegt hij. "Soms zitten zeer gave, interessante technologieën diep begraven onderin de specificaties."

We werpen een blik op acht briljante maar minder bekende functies van de Canon EOS R5, EOS R6, EOS R en EOS RP waarvan je misschien nog niet gehoord hebt.

A close-up view of the Canon EOS RP's display.
Op het scherm van de Canon EOS RP wordt het autofocuskader rond het gezicht van het onderwerp weergegeven, en ook het Eye AF-kader om het oog. Je kunt ook Eye AF gebruiken terwijl je de beweging van het onderwerp volgt.
A portrait of a smiling woman with foreground foliage and background detail both out of focus.
Een portret met een prachtig onscherpe voor- en achtergrond en de ogen van het onderwerp scherp. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon EF 50mm f/1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/400 sec, f/2.2 en ISO100. © Jitka Smelhausova

1. Eye AF in trackingmodus voor haarscherpe ogen

De gezichtsdetectie- en trackingfunctie bestaat al meer dan tien jaar, maar Canon is een stap verder gegaan met Eye AF, geïntroduceerd op de Canon EOS RP en toegevoegd aan de Canon EOS R via een firmware-update. Hiermee kan de camera de ogen van het onderwerp identificeren en de focus vergrendelen. De ogen zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van portretten.

"Bij elk portret moet je eerst de ogen scherp hebben," zegt Mike. "Gezichtsdetectie AF is ideaal voor portretten op bepaalde afstanden, maar als je dichter bij je onderwerp komt, is er een punt waarop het oog duidelijker wordt en de scherptediepte meer zichtbaar wordt. Op dat punt wordt het scherpstellen op de ogen veel belangrijker dan het scherpstellen op het gezicht als geheel.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Met Eye AF hoef je niet te controleren of de ogen scherp zijn. Dit betekent dat je veel gemakkelijker met je onderwerp kunt omgaan en de uitdrukking en emotie van het onderwerp kunt vastleggen, in plaats van dat de camera een obstakel is tussen jou en je onderwerp. En als je bijvoorbeeld trouwfoto's maakt, kun je je concentreren op de compositie en wat er in de omgeving gebeurt."

Deze functie is vooral handig bij het maken van portretten met een groot diafragma op objectieven zoals de Canon RF 50mm F1.2L USM of Canon RF 85mm F1.2L USM. "Nu," legt Mike uit, "kun je met deze prachtige, snelle objectieven alle magie van het maken van portretten beleven zonder je zorgen te hoeven maken of de ogen van je onderwerp scherp zijn."

Eye AF is toegankelijk via het menu wanneer je je AF-punt kiest. Je krijgt de optie Gezichtsdetectie aangeboden en wanneer je op de Info-knop drukt, kun je Eye AF in- of uitschakelen. Als je Eye AF gebruikt en de ogen van het onderwerp zijn even niet zichtbaar, schakelt de camera automatisch weer over op Gezichtsdetectie-AF. Wanneer je onderwerp vervolgens terugkijkt naar de camera, wordt Eye AF weer geactiveerd.

De Canon EOS R5 en EOS R6 geven een nieuwe dimensie aan Eye AF met de AI-functionaliteit om de ogen van dieren en mensen te herkennen en volgen. "De functie is geprogrammeerd op basis van een uitgebreide database met dierenfoto's, waardoor de camera in een scène katten, honden en vogels kan herkennen", zegt Mike. "Het systeem werkt ook met andere dieren, maar is dan minder nauwkeurig. Als het dier niet naar je kijkt, en dat is vaak het geval, kan de camera nog steeds de lichaamsvorm van het dier herkennen. Zodra het dier zich omdraait, stelt de camera scherp op de ogen."

De functie is niet alleen nauwkeurig, maar ook flexibel, want je kan de camera via de optie Te detecteren onderwerp in het AF-menu de opdracht geven om prioriteit te geven aan mensen of dieren. "Stel dat je een hond, een persoon en een kartonnen doos fotografeert en de doos zich in het midden van het beeld op de voorgrond bevindt", suggereert Mike. "Als je Dieren instelt als prioriteit, stelt de camera scherp op de hond. Als de hond uit beeld loopt, zal de camera scherpstellen op de persoon. Maar als je Mensen kiest als prioriteit, negeert de camera de hond en stelt in eerste instantie scherp op de persoon. En als je Geen prioriteit kiest, stelt de camera scherp op het voorwerp op de voorgrond, in dit geval de doos."

A cutaway image of a Canon EOS R body with an RF lens.
De full-frame systeemcamera's van het Canon EOS R-systeem bezitten in combinatie met de baanbrekende RF-objectieven een aantal innovatieve technologieën, waarmee nieuwe creatieve mogelijkheden voor fotografen en filmmakers ontstaan.

2. Fv: een nieuwe, flexibele belichtingsmodus

Iedereen is bekend met de bestaande belichtingsmodi van Canon-camera's: P (Programma), Av (Diafragmavoorkeuze), Tv (Sluitervoorkeuze) en M (Handmatig). De Canon EOS R5, EOS R6, EOS R en EOS RP bieden echter een extra Fv-modus (flexibele AE-voorkeuze). Hoe verschilt deze van de bestaande belichtingsmodi?

“Als je wilt schakelen tussen verschillende modi, zoals van P naar Av, moet je meestal op de knop 'Mode' drukken en van de ene modus naar de andere overschakelen," zegt Mike. "Dat kan onhandig zijn als je in een situatie bent waarin je snel moet reageren. Het doel van Fv is om in dezelfde modus te kunnen schakelen tussen het regelen van het diafragma, de sluitertijd, de belichtingscompensatie en de ISO-waarde.

"Voor mij is Av prima voor 90% van mijn fotografie, maar soms krijg je te maken met situaties die de belichtingsmeter misleiden. Nu kun je snel van Av naar het aanpassen van de belichtingscompensatie gaan of zelfs een volledig handmatige belichting selecteren in Fv. Met één druk op de knop kun je weer teruggaan naar de Av-modus zonder dat je je ogen van de zoeker hoeft te halen."

Wanneer je één instelling binnen Fv aanpast, worden de overige instellingen automatisch aangepast om de juiste belichting te behouden. Het regelen van de belichting tussen deze variabelen is daardoor veel sneller en eenvoudiger.

A close-up image of the back of a lens and the image sensor inside a Canon EOS R System camera.
Het hart van het Canon EOS R-systeem wordt gevormd door de innovatieve RF-vatting, waardoor nieuwe objectieven met een ongekende optische kwaliteit kunnen worden ontworpen.

3. De RF-vatting biedt superieure IS

Een belangrijk kenmerk van het Canon EOS R-systeem is de innovatieve RF-vatting, die een korte flensafstand heeft waardoor radicaal nieuwe objectieven kunnen worden ontwikkeld. De camera is ook voorzien van een revolutionaire 12-pins aansluiting die een snellere communicatie met een hogere bandbreedte tussen het objectief en de body mogelijk maakt en de beeldkwaliteit op verschillende manieren verbetert.

"De voordelen van deze verbeterde communicatie zijn onder meer realtime digitale lensoptimalisatie, zodat je vertekeningen, aberraties en diffractie kunt corrigeren zonder effect op de buffer," aldus Mike. "Op eerdere camera's zorgde het inschakelen van dergelijke functies dat de camera trager werd. Je kon niet zo snel opnamen maken of de buffer was de helft kleiner tijdens het verwerken van de foto's. Als je deze functies nu in- of uitschakelt, is er geen sprake van een prestatieverschil - je krijgt gewoon superieure beelden."

A cutaway image showing a cross-section inside a Canon EOS R camera and RF lens.

Twaalf veelgestelde vragen over het Canon EOS R-systeem beantwoord

Is een full-frame systeemcamera geschikt voor jou? Canon geeft antwoord op twaalf veelgestelde vragen over de EOS R5-, EOS R6-, EOS R-, EOS RP- en RF-objectieven.

Snellere communicatie met een hogere bandbreedte betekent dat fotografen toegang hebben tot realtime informatie over de focusafstand, die in de zoeker wordt weergegeven. Voorheen was het bij oudere objectieven niet nauwkeurig vanwege een vertraging die werd veroorzaakt door een lagere transmissiesnelheid. Dit betekent ook dat diafragma-instellingen in RF-objectieven sneller en in kleinere stappen kunnen worden bijgewerkt.

Het andere grote voordeel van de verbeterde communicatiesnelheid is betere beeldstabilisatie. "Het objectiefgebaseerde IS-systeem dat Canon gebruikt is zeer effectief, maar neemt minieme trillingen niet zo goed waar", zegt Mike. "De gyroscopen in het objectief detecteren bewegingen zoals lichte bewegingen van de handen, maar minieme trillingen zoals je hartslag en trillingen door ademhaling, worden niet zo gemakkelijk herkend.

"Op de Canon EOS R5, EOS R6, EOS R en EOS RP kan de sensor die dingen oppikken en die extra informatie in het systeem invoeren, wat resulteert in een betere beeldstabilisatie. Hoewel we zouden kunnen zeggen dat het bijvoorbeeld een 5-stops beeldstabilisator is, is het in feite veel beter dan andere vergelijkbare systemen, omdat zowel de kleine als de grote trillingen worden geëlimineerd, waardoor de beeldscherpte wordt verbeterd."

De Canon EOS R5 en EOS R6 bieden tot 8-stops stabilisatie dankzij hun 5-assige in-body beeldstabilisator (IBIS). Deze compenseert cameratrilling door de beeldsensor zelf mee te laten bewegen en het beeld stabiel te houden. IBIS werkt niet alleen samen met objectieven met beeldstabilisatie om ook grotere trillingen te corrigeren, maar kan het beeld ook stabiliseren wanneer je objectieven zonder beeldstabilisatie gebruikt.

"Je kunt je voorstellen dat je bij opnamen met 20 fps heel weinig ruimte hebt om beide optische systemen gesynchroniseerd te bewegen om trillingen te corrigeren", legt Mike uit. "Ze moeten als team samenwerken en op verschillende manieren compenseren, zonder dat ze elkaar tegenwerken. Canon heeft de RF-vatting vanaf het begin zo ontworpen dat snelle communicatie van de beeldstabilisator van het objectief met de in-body beeldstabilisator en vice versa mogelijk is, alles in fracties van een seconde."

A diagram showing communications between the lens microprocessor and image processor in the Canon EOS R System.
Dankzij de supersnelle communicatie van de RF-vatting tussen objectief en body beschikt het Canon EOS R-systeem over ingenieuze technologieën die de beeldkwaliteit nog verder kunnen verbeteren, waaronder betere beeldstabilisatie en nog betere bediening.

4. HDR-filmopnamen met bescherming van lichte tonen

Met de Canon EOS R en Canon EOS RP kunnen fotografen films maken in HDR, waardoor het contrastbereik tussen de helderste lichte tonen en de donkerste schaduwen wordt vergroot. Maar hoe werkt het maken van HDR-filmopnamen op deze camera's eigenlijk?

Mike legt uit: "De EOS R en EOS RP maken HDR-video's met 60 fps, maar wanneer ze met die snelheid opnemen, maken ze eigenlijk twee video's met 30 fps met twee verschillende belichtingen: één onderbelicht en de andere normaal belicht. De camera combineert deze twee video's automatisch. De lichte tonen worden beschermd, het dynamische bereik wordt vergroot en je krijgt een Full HD 30p-video.

“Als je opnamen maakt van een situatie met hoog contrast, bijvoorbeeld iemand in een auto met de lucht erachter, maakt HDR een groot verschil. De binnenkant van een auto is vrij donker en schaduwrijk, en zonder HDR verdwijnt de kleur uit de lucht omdat de belichting zo anders is. Als je HRD-filmopnamen maakt op de EOS R of EOS RP, krijg je heel mooie, voor bewerken geschikte videoclips die je meteen kunt gebruiken, zonder extra bewerking. Professioneel ogende resultaten zijn zo heel eenvoudig te bereiken."

Om echt HDR-filmopnamen te maken, kunnen de Canon EOS R5 en EOS R6 opnemen in HDR PQ. "Dit is de combinatie van een hybride HDR-signaal binnen een normaal signaal", legt Mike uit. "De opname heeft daardoor een breder dynamisch bereik en leent zich uitstekend voor latere bewerkingen, maar is direct uit de camera ook zeer bruikbaar. De opname ziet er op je tv al goed uit en als je het afspeelt op een tv met HDR, krijg je een nog beter beeld. Beeldmateriaal wordt met 10 bit opgenomen, dus je hebt een groot dynamisch bereik en meer flexibiliteit als je je opnamen verder wilt bewerken."

The sun rising over a hilly landscape, with fields of crops in the foreground. Photograph by David Noton.
Dit stilstaande beeld van David Noton legt de zonsopgang vast op een zomerse ochtend boven het platteland in de buurt van Compton Pauncefoot, Somerset, Engeland. Opnamen maken in HDR Movie is ideaal voor het opnemen van video's met een hoog contrast zoals deze. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief, ingesteld op 200mm, 1/8 sec, f/11 en ISO200. © David Noton Photography

5. Timelapse opnamen in 4K UHD of Full HD

Timelapse-video's, waarbij minuten of uren in een paar seconden kunnen worden afgespeeld, zijn een populair en creatief alternatief voor foto's, met name voor genres zoals natuur- of straatfotografie. In het verleden waren ze echter lastig om te maken. Dan werd er een externe intervalometer aangesloten op een camera en gebruikt als een externe sluitertrigger. Hiermee kon je de frequentie van de belichting instellen en instellen hoe lang je de belichting van de camera wilde voortzetten. Na de opname had je dan bewerkingssoftware nodig om de afzonderlijke opnamen samen te voegen en zo een timelapse-video te maken.

Met de Canon EOS R5, EOS R6, EOS R, EOS RP en zelfs de speciaal voor astrofotografie ontwikkelde Canon EOS Ra kun je timelapse-video's in 4K UHD of Full HD maken die in de camera worden gemonteerd. Dankzij de sensor met hoge resolutie kan de Canon EOS R5 ook timelapse-video's maken in 8K.

Met de ingebouwde software kun je opnamen maken met intervallen van twee seconden of meer gedurende maximaal 99 uur, 59 minuten en 59 seconden, met een uiteindelijke duur van maximaal 3600 frames. Een van de grote voordelen van het maken van opnamen met de Canon EOS R-systeemcamera's is dat de timelapse-video vervolgens in de camera wordt gemonteerd.

Mike zegt: "Deze camera's beschikken over een ingebouwde intervaltimer. Je stelt je camera in en maakt de opnamen. Vervolgens worden ze allemaal opgeslagen en samengevoegd om uiteindelijk de film te maken. Je hebt dus geen accessoires nodig, alleen een constante stroomvoorziening of een accu, afhankelijk van hoe lang je dit gaat doen.

"Als je langere timelapse-video's wilt maken, kun je een speciale externe intervalometer gebruiken, zoals de Canon TC-80N3. Met de ingebouwde intervaltimer van de EOS R5 en EOS R6 kun je opnamen maken met intervallen van één seconde of meer gedurende maximaal 99 uur, 59 minuten en 59 seconden, en een onbeperkt aantal opnamen vastleggen in de gewenste bestandsindeling (JPEG of RAW). In beide gevallen heb je software nodig om de foto's samen te voegen in een video.

"Maar met de time-lapse-videofunctie bieden alle EOS R-systeemcamera's de mogelijkheid om vertrouwd te raken met het maken van timelapse-opnamen. Je bepaalt gewoon hoeveel ruimte je wilt tussen de beelden en hoe lang je de opname wilt maken, en de camera zorgt voor alle andere zaken - en met het extra voordeel dat je dit kunt doen in 4K UHD- of Full HD-kwaliteit, of met de EOS R5 zelfs in 8K."

6. Focusbracketing: scherpte van voor naar achter met één druk op de knop

Als je foto's wilt die scherp zijn van de voorgrond tot de achtergrond, kun je dit doen door het diafragma te verkleinen en een lange belichting te gebruiken. "Op deze manier", zegt Mike, "krijg je een maximale scherptediepte, maar het nadeel is dat je diffractie krijgt, zodat je scherpte verliest naarmate het diafragma kleiner wordt. Het probleem bij macrofotografie is bovendien dat zelfs als je het diafragma op f/22 zet, de scherptediepte zeer klein is."

Focusbracketing wordt vooral gebruikt in genres zoals stilleven- of architectuurfotografie. Het houdt in feite in dat dezelfde opname heel snel meerdere keren wordt gemaakt, terwijl het focuspunt in zeer kleine stappen wordt gewijzigd. Die opnamen worden vervolgens samengevoegd om één superscherpe opname te maken. Het kan een foto zijn van iets dat zo groot is als een gebouw of zo klein is als een bloem of een insect.

"Het is een van die technieken die er al een tijdje zijn, maar voorheen deden fotografen dit handmatig", zegt Mike. "Het was een techniek die je moest leren en vervolgens de baas moest zijn. Nu kun je met de Canon EOS RP, EOS R5 en EOS R6 de functie gewoon inschakelen, uitzoeken hoe groot het object is en hoeveel belichtingen je nodig hebt, en klaar ben je."

Alle drie de camera's kunnen maximaal 999 opnamen maken, waarbij de scherpstelling automatisch zo nodig in kleine stappen wordt gewijzigd, zodat je de opnamen kunt samenvoegen in de Digital Photo Professional-software van Canon.

“Net als andere kenmerken van het Canon EOS R-systeem draait het bij focusbracketing om het gebruik van de nieuwste technologie om het voor mensen gemakkelijker te maken hun creatieve mogelijkheden uit te breiden en geweldige resultaten te behalen."

A red squirrel stands alert in the fork of a tree, with bright green foliage out of focus around it.
Canon Ambassador Robert Marc Lehmann gebruikte een aantal verschillende objectieven voor zijn eerste opnamen van wilde dieren met de Canon EOS R5, waaronder zijn Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief en zijn Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x-objectief. Beide sloot hij aan met een EF-EOS R-vattingadapter. "Ik wilde zien of de autofocus ook met deze objectieven werkte. Dat deden ze, en zelfs zonder kwaliteitsverlies," zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objectief ingesteld op 1/320 sec, f/4 en ISO5000. © Robert Marc Lehmann

7. Verbeterde prestaties van EF-objectieven met Canon EF-RF-vattingadapters

Als je overweegt om de overstap te maken van een Canon EOS-spiegelreflexcamera naar een Canon EOS R-systeemcamera, kun je je favoriete objectieven gewoon blijven gebruiken. Er zijn drie Canon EF-EOS R-vattingadapters verkrijgbaar waarmee vrijwel alle EF- en EF-S-objectieven probleemloos werken op camera's met een RF-vatting.

De standaard EF-EOS R-vattingadapter biedt de mogelijkheid om eenvoudig een EF- of EF-S-objectief te bevestigen op een Canon EOS R-systeemcamera en te profiteren van de verbeterde functionaliteit van de camera, zoals razendsnelle AF en uitzonderlijke opnamen bij weinig licht. De EF-EOS R-vattingadapter met bedieningsring beschikt over een instelbare Lens Control Ring, een ring die je ook terugvindt op RF-objectieven. Met de adapter voorzie je ook je EF-objectieven van deze handige extra insteloptie. De EF-EOS R-vattingadapter met drop-in filter biedt je de mogelijkheid om 52 mm drop-in filters te gebruiken.

"De meeste adapters op de markt hebben een conversiechip om de informatie van een bepaald type objectief te vertalen naar een ander type body", zegt Mike. "Maar als de verschillende talen en protocollen verkeerd worden vertaald, kan informatie verkeerd geïnterpreteerd worden, waardoor sommige functies mogelijk niet meer werken. Het EOS R System is praktisch tweetalig. Het beheerst zowel de EF- als de RF-taal. Er is dus geen vertaling nodig als je via de adapter een EF-objectief op de camera zet.

"Hierdoor zijn de prestaties van een EF-objectief op een EOS R-systeemcamera net zo goed als op een camera met een EF-vatting, of zelfs beter. Een EOS R-systeemcamera bevat objectiefgegevens voor elk EF-objectief. Dus als je een EF-objectief bevestigt, kent de camera alle optische kenmerken van het objectief en kan het deze elektronisch optimaliseren. Hierdoor krijg je met hetzelfde objectief scherpere beelden op een EOS R-systeemcamera dan op een EF-body, omdat de systeemcamera beter is in het verwerken van chromatische afwijkingen, lichtafval, diffractie enzovoort."

A split image. Left, a portrait of a smiling woman in a red hoodie with a body of water in the background; right, the same image with the woman's face noticeably lightened.
Canon Ambassador Ulla Lohmann gebruikte de functie Portretherbelichting van de Canon EOS R5 om de camera te testen tijdens lastige opnamen in de natuur. Dankzij Dual Pixel RAW wordt diepte-informatie geregistreerd door de sensor, en kunnen schaduwen op de gezichten van het onderwerp na de opname worden aangepast. © Ulla Lohmann

8. Dual Pixel RAW: betere verwerking met DIGIC X

Dual Pixel RAW legt twee beelden tegelijk vast. De eerste camera die over deze functie beschikte, was de Canon EOS 5D Mark IV en nu is Dual Pixel RAW ook te vinden op de Canon EOS R. Voor één beeld worden de gecombineerde gegevens van de twee fotodioden van elke pixel op de sensor gebruikt. Het andere beeld bestaat uit de gegevens van slechts een van de fotodioden. Dankzij het subtiele verschil tussen de twee beelden kan de beeldprocessor een diepteanalyse toevoegen aan het RAW-bestand dat door de camera wordt opgeslagen. Hierdoor zijn talrijke extra aanpassingen mogelijk in Canon's Digital Photo Professional-software.

"Met Dual Pixel RAW konden we eerst dingen doen als focusverschuiving, waarmee je beelden kunt corrigeren waarbij de focus iets te veel naar voren of achteren ligt, en het perspectief verschuiven om de hoeveelheid overstraling te verminderen of vergroten", legt Mike uit. "Maar dankzij de krachtige gegevensverwerking van de DIGIC X-processor hebben we enkele nieuwe Dual Pixel RAW-functies aan de EOS R5 weten toe te voegen.

"Een van die nieuwe functies is portretherbelichting. Deze functie bepaalt op basis van de diepte-informatie van Dual Pixel RAW waar het licht vandaan komt in het portret van een persoon. Vervolgens kun je de schaduwen op het gezicht van de persoon benadrukken of ze juist lichter maken. Je kunt na de opname het licht in de foto verplaatsen, en je kunt ook aanpassen hoe het licht over de ruimte wordt verdeeld.

"Ook nieuw is achtergrondhelderheid. Hiermee kun je het contrast van de achtergrond van een opname vergroten. Dit komt vooral van pas bij beelden die op mistige dagen zijn gemaakt. De Dual Pixel-technologie kan het onderwerp herkennen en maskeren, zodat alleen de tonen van de achtergrond worden aangepast en de algehele esthetiek van de foto wordt verbeterd."

Geschreven door David Clark and Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan