NIEUWS

Festival EnergaCAMERIMAGE 2019 - Dit mag je niet missen

The Canon stand offering the latest products for visitors to touch and try at EnergaCAMERIMAGE 2018.
Bezoekers kunnen de nieuwste technologieën ontdekken in de stand van Canon op EnergaCAMERIMAGE 2019. © Roman Bosiacki

Filmmakers die naar het jaarlijkse internationale filmfestival EnergaCAMERIMAGE gaan, kunnen de beste Canon-apparatuur verkennen om hun verhalen tot leven te brengen, van de nieuwste Canon Cinema EOS System-camera's tot een uitgebreide serie cine-objectieven. Ook kunnen ze deelnemen aan workshops en seminars van toonaangevende mensen uit de branche.

EnergaCAMERIMAGE 2019 vindt plaats van 9 tot en met 16 november in Toruń in Polen en dus niet meer in het Opera Nova Festival Centre in Bydgoszcz, waar het voorheen plaatsvond. Het is het grootste evenement in zijn soort, gewijd aan de kunst van de cinematografie, met aandacht voor zowel de esthetische als de technische kant van films, documentaires, muziekvideo's en korte tv-films.

Ook deze 27e editie is Canon weer officiële sponsor van EnergaCAMERIMAGE. Canon organiseert een aantal lezingen en workshops met cinematografen en directors of photography en toont een uitgebreide serie producten voor filmmakers. Bezoekers kunnen de nieuwste camera's pakken en uitproberen, inclusief de onlangs gepresenteerde Canon EOS C500 Mark II.

Hier lees je wat je dit jaar op het festival absoluut niet mag missen.

Filmmakers and industry experts get hands-on with Canon broadcast cameras.
Bezoekers worden uitgenodigd in de Canon-stand om de nieuwste producten uit te proberen. © Roman Bosiacki
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. De nieuwste Canon-apparatuur uitproberen

De Canon-stand biedt plaats aan een uitgebreide serie apparatuur die bezoekers kunnen pakken en uitproberen. Ook kunnen ze hier met technische experts praten over hun cinematografische wensen. De nieuwste Cinema EOS System-camera's zijn te zien, waaronder de Canon EOS C500 Mark II, de Canon EOS C700 FF, de Canon EOS C200 en de Canon EOS C300 Mark II. Daarnaast vind je er ook het volledige assortiment Canon cine-objectieven, waaronder cinema-primes, geavanceerde zoomobjectieven, compacte zoomobjectieven, cine-servo-objectieven en compacte servo-objectieven.

"Dit is het enige festival dat gewijd is aan de kunst van de cinematograaf, dus het is redelijk uniek in dat opzicht," zegt Paul Atkinson, productspecialist voor professionele video van Canon Europe. "Canon toont haar complete serie Cinema EOS-camera's op de stand, waarover je met technische adviseurs van Canon kunt praten. Als je interesse hebt in een specifiek product, dan kun je bespreken hoe je dat met succes kunt gebruiken voor je project. Gedurende het hele festival is iemand op de stand te vinden om vragen van bezoekers te beantwoorden."

De professionele 4K UHD-handheld camcorder Canon XF705 kan worden getest, net als andere XF-modellen. Dat is vooral interessant voor documentairemakers en aankomende filmmakers. De full-frame systeemcamera Canon EOS R en het groeiende aantal bijbehorende RF-objectieven bieden ook meer draagbare oplossingen voor kleinere producties.

2. Kennismaken met de nieuwe EOS C500 Mark II

Bezoekers kunnen als een van de eersten een blik werpen op de Canon EOS C500 Mark II, die werd onthuld tijdens de IBC-show van dit jaar in Amsterdam. De nieuwste Cinema EOS System-camera is de perfecte partner voor zowel grootschalige producties als zelfstandige filmmakers en combineert een full-frame sensor van 5.9K met een nieuwe lichtgewicht body van slechts 1.750 g. Dat betekent totale bewegingsvrijheid tijdens het filmen, evenals een bereik van meer dan 15 stops en een nieuwe DIGIC DV 7-beeldprocessor.

De veelzijdige camera is geschikt voor uiteenlopende behoeften van filmmakers, aldus Paul. Hoewel de Canon EOS C500 Mark II ideaal is voor grote producties, is hij door het compacte formaat ook geschikt voor opnamen vanuit de hand of voor gebruik in combinatie met gimbals. "Het is een modulair systeem en kan dus ook worden gebruikt als een draagbare run-and-gun-camera voor documentaires."

Cinematographer Nancy Schreiber speaking at EnergaCAMERIMAGE 2018.
Wereldberoemde cinematograaf Nancy Schreiber sprak enthousiast op EnergaCAMERIMAGE 2018. Het aanbod van workshops en seminars van dit jaar belooft ook weer veel bezoekers te inspireren. © Roman Bosiacki
A Canon Cinema EOS System camera with a Sumire Prime cine lens.

Sumire Prime cine-objectieven worden uitvoerig getest

Drie filmmakers gebruikten de nieuwe Sumire Prime cine-objectieven met PL-vatting van Canon tijdens uitdagende opnamen. Ontdek hoe ze presteerden.

3. Screenings en workshops van vooraanstaande personen uit de branche

Het is het kaliber van de films dat mensen naar dit festival trekt, en dit jaar vormt hierop geen uitzondering. Elk jaar zijn tijdens EnergaCAMERIMAGE speelfilms, documentaires en muziekvideo's te zien die later vaak een Oscar winnen. Daardoor is dit een geweldige plek om helemaal op te gaan in het nieuwste en beste visuele werk. De screenings van vorig jaar omvatten Nancy Schreibers korte film A Dishful of Dollars en Ember Films' bioscooptrailer van Refugium, beide gemaakt met de Canon EOS C700 FF, en de korte documentaire George and George on the Lake van Canon Ambassador Piotr Małecki, ook gemaakt met Canon-apparatuur.

Canon organiseert dit jaar een reeks evenementen, waaronder een seminar en diverse workshops van experts in het vakgebied. Zo is er een workshop over de Canon EOS C500 Mark II, waarin wordt onderzocht hoe het nieuwe model in het veld kan worden gebruikt. "Tijdens de workshop wordt duidelijk hoe de camera kan worden gebruikt voor een groot aantal verschillende taken en voor een breed scala aan genres en sectoren binnen de filmindustrie," legt Paul uit.

Ook is er een workshop over Cinema Verité-cinematografie in documentairescènes, met Claudia Raschke, director of photography van de voor een Oscar genomineerde documentaire RBG. Tijdens een seminar over de Sumire Prime Cinema-objectieven van Canon zal cinematograaf Tania Freimuth vertellen over haar ervaringen.

Het festival is bovendien uitstekend geschikt om te netwerken, dankzij de grote verscheidenheid aan deelnemers. "Dat is een van de beste aspecten van dit evenement," zegt Paul. "Iemand die nog maar net is begonnen kan in contact komen met een director of photography die is genomineerd voor een Academy Award of er zelfs al eentje heeft gewonnen."

Cinematographer Nancy Schreiber speaking at EnergaCAMERIMAGE 2018 about her project A Dishful of Dollars.
Nancy Schreiber vertelde bezoekers van EnergaCAMERIMAGE 2018 alles over het filmen van haar korte film A Dishful of Dollars met de Canon EOS C700 FF. © Roman Bosiacki

4. 4K-objectieven voor alle wensen en eisen van filmmakers

"Canon gaat haar camera's combineren met haar serie objectieven, met speciale nadruk op het aanbod van Sumire Prime-objectieven, die ideaal zijn voor het maken van films," aldus Paul. De serie Sumire Prime cine-objectieven - zeven objectieven waarmee je prachtige beelden kunt vastleggen in 4K, met snel instelbare diafragma's en precisie om expressieve opnamen te maken - kun je uitproberen op de stand van Canon en bespreken met beeldspecialisten.

Ook het nieuwe 4K-objectief Canon CJ15ex4.3B is te zien. Met 15x zoom en een groothoek-brandpuntsafstand van 4,3 mm biedt het objectief een telebereik en een hoge resolutie tot aan de uiterste randen van het beeld. Bezoekers kunnen ook de 4K-resultaten van deze producten bekijken op de toonaangevende professionele referentiedisplays van Canon, zegt Paul, om de complete oplossingen te zien die van frame tot scherm worden aangeboden.

5. De Golden Frog-awards vieren

Voor de prestigieuze Golden Frog-awards van het festival beoordelen collega-directors of photography films op hun visuele impact. De winnaars zijn cinematografen en speelfilms waarin de visuals een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van de film. Het gaat niet alleen om films met een groot budget, waaronder in het verleden winnaars als Lion uit 2016, Slumdog Millionaire uit 2008 en Road to Perdition uit 2002, maar ook om onafhankelijke films en films met een kleiner budget, die regelmatig op shortlists staan en als winnaars worden verkozen.

Er zijn ook awardcategorieën voor documentairefilms, speelfilms, muziekvideo's, tv-pilots en aankomende filmmakers, zodat je de kans hebt om een schat aan prachtige beelden, verhalen en inspiratie te ontdekken.


EnergaCAMERIMAGE 2019 vindt plaats van 9 tot en met 16 november 2019 in Toruń in Polen.

Geschreven door Lucy Fulford


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan