ARTIKEL

Samengevat: de onmisbare trends en hoogtepunten van IBC 2019

The Canon stand at the International Broadcasting Convention 2019.
Nieuwe kits en de nieuwste technologische ontwikkelingen werden tentoongesteld op IBC 2019, waar dit jaar goedkopere full-frame camera's en sensoren met een hogere resolutie van 5.9K of meer werden onthuld.

Omroep- en videoprofessionals evenals -studenten trokken van 13 tot 17 september 2019 naar de RAI in Amsterdam, voor de jaarlijkse International Broadcasting Convention (IBC) 2019.

Op de grootste omroepbeurs van Europa konden bezoekers de nieuwste technologische ontwikkelingen ontdekken, nieuwe producten uitproberen en ontdekken wat de toekomst voor de industrie in petto heeft. Michael Crimp, de Chief Executive van IBC beschrijft het evenement dit jaar als "een eerbetoon aan de creativiteit en drijfveren voor verandering in de branche".

Beeld van bioscoopkwaliteit van input tot output, dat stond bovenaan de agenda dankzij de introductie van de innovatieve 5.9K full-frame Canon EOS C500 Mark II-camera en het professionele Canon DP-V3120 4K HDR-referentiedisplay. De nieuwste Canon-filmobjectieven van Sumire Prime bleken ook een grote aantrekkingskracht te hebben. Bij de Canon-stand was ook een indrukwekkend scala aan 4K-objectieven te zien. De gloednieuwe groothoek Canon CJ15EX4.3B werd op IBC gelanceerd en de onlangs geïntroduceerde Canon CJ18ex28B en Canon CJ15ex8,5B werd getoond. Met deze line-up heeft Canon één van de meest compleet series 4K-objectieven in de BCTV-industrie.

Hier volgt een overzicht van de trends en hoogtepunten van de Canon-stand op IBC 2019.

A Canon expert holds a camera and demonstrates it to visitors at IBC 2019.
Op IBC 2019 konden deelnemers kennismaken met de nieuwste camera's en objectieven van Canon.
Canon's new flagship field zoom broadcast lens, the Canon UHD Digisuper 122.
Het nieuwe vlaggenschip van Canon op het gebied van veldzoomobjectieven, de Canon UHD Digisuper 122, werd getoond.
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Bioscoopkwaliteit in een compacte, veelzijdige body

Filmmakers willen flexibiliteit en met de nieuwe generatie camera's kunnen producenten meer doen met minder, waarbij hoogwaardige uitzendingen en bioscoopkwaliteit in kleinere, draagbare body's worden verpakt. Tijdens het evenement van dit jaar werd de Canon EOS C500 Mark II gelanceerd, een Cinema EOS System-camera die een 5.9K full-frame sensor in een nieuwe lichtgewicht behuizing van slechts 1.750 g heeft geplaatst, waardoor je volledige bewegingsvrijheid hebt tijdens het filmen. De camera is ook modulair, met drie nieuwe accessoires voor uitbreidingseenheden waarmee je de camera kunt configureren op de manier die het beste bij je past, plus verwisselbare lensvattingen. De innovaties van de Canon EOS C500 Mark II werden bekroond met de felbegeerde RedShark Supreme Best in Show-award die op de laatste dag werd uitgereikt.

"We hebben deze onderscheiding aan Canon gegeven omdat het een bedrijf is met een ongelooflijke ervaring op het gebied van beeldverwerking," aldus David Shapton, redacteur van RedShark. "Vandaag de dag loopt Canon voorop in de ontwikkeling van objectieven, camerasensoren en processors, en dankzij hun ervaring beseffen ze dat het optimaliseren van de manier waarop deze elementen samenwerken de sleutel is tot het maken van fantastische camerasystemen."

De Canon EOS C500 Mark II heeft een bereik van meer dan 15 stops en is ideaal voor producties met een groot dynamisch bereik. Dankzij het compacte formaat is de camera perfect te bevestigen aan gimbals en draagbare rigs voor het maken van vloeiende opnamen. De camera is voorzien van een nieuw ontwikkelde DIGIC DV 7-beeldprocessor waarmee Cinema RAW Light intern met 5.9K kan worden opgenomen en waarmee opnamen in Canon's XF-AVC-indeling in 4K 4:2:2 10-bits mogelijk zijn.

The Canon EOS C500 Mark II with RedShak Supreme Best in Show 2019 award.
De EOS C500 Mark II van Canon is door de toonaangevende publicatie RedShark uitgeroepen tot Supreme Best in Show.
The Canon EOS C500 Mark II video camera with a 85mm Summer Prime lens
De nieuwe Canon EOS C500 Mark II Cinema EOS System-camera met Sumire Prime-objectieven kon worden getest bij de Canon-stand.

2. De grote voordelen van 4K en HDR

Hoewel iedereen het al een aantal jaren op IBC over 4K heeft, ging het in 2019 overal over. Hoewel veel tv-producties al zijn opgenomen in 4K, zijn andere producenten van live tv-producties nog bezig om hun objectievenportfolio bij te werken van HD naar 4K. In de Ontdek opnemen in 4K-zone van de Canon-stand vergeleken bezoekers de resultaten van opnamen in 4K en HD met elkaar. Ondertussen bood de testzone bezoekers de kans om de nieuwste camera's en camcorders met hoge resolutie, die in 5.9K en hoger kunnen opnemen, te gebruiken.

Canon lanceerde ook een nieuw, professioneel 4K HDR-referentiedisplay tijdens de IBC van dit jaar om nauwkeurige en betrouwbare kleurcorrectie mogelijk te maken. De 31-inch Canon DP-V3120 kan met meerdere 4K-signalen werken, met behulp van een viervoudig gesplitst scherm, een enkel 4K-beeld of een enkel 8K-beeld, en beschikt over een toonaangevende 2.000 cd/m² helderheid op een continu volledig scherm en een contrastratio van 2.000.000:1. Dankzij de displayhulpfuncties voor groot dynamisch bereik en een geavanceerd achtergrondverlichtingssysteem, worden de diepste schaduwen tot de helderste lichte gebieden nauwkeurig weergegeven dankzij het nauwkeurige algoritme met LED en geavanceerde beeldverwerking.

A Canon video camera and lens in front of a screen showing the Free Solo movie.
De Canon-kit achter de met een Oscar bekroonde documentaire Free Solo uit 2019 en andere genomineerde producties werd getoond.
A person climbs a sheer rock face without a harness.

Academy Award-triomf voor Canon-filmmakers

Alle vijf Best Feature Documentary-nominaties van de Oscars 2019 zijn gefilmd met Canon-camera's en -objectieven. Lees waarom de cameraregisseurs kozen voor Canon-apparatuur.

3. Kwaliteit voor het witte doek

In de Oscar-zone bij de Canon-stand werden met Oscar bekroonde en genomineerde films getoond die allemaal zijn opgenomen met Canon-apparatuur.

De met een Oscar bekroonde documentaire Free Solo uit 2019 werd gemaakt met Canon, en dat geldt voor alle vijf genomineerden in de categorie Beste documentaire. De meeslepende film volgt Alex Honnold tijdens zijn adembenemende beklimming zonder touwen, harnassen of andere apparatuur van de granieten rotswand van 900 meter van El Capitan in Yosemite National Park, VS. Deze uitzonderlijke prestatie werd gefilmd met drie Canon-camera's: de Canon EOS C300 Mark II, de Canon EOS-1D X Mark II en de Canon XC10, met verschillende prime- en zoomobjectieven, waaronder de Canon Cinema Primes, de CN7x17 KAS S E1/P1 en de CN20x50 IAS H E1/P1 Cine Servo-objectieven, de CN-E14.5-60mm T2.6 L SP Cinema-zoomobjectief en EF-objectieven.

Cameraregisseur Jimmy Chin zegt: "De film ziet er zo prachtig uit dankzij de Cinema-camera's en Cinema-objectieven die we konden gebruiken."

4. Innovaties in objectiefontwerp

Het uitgebreide assortiment Cinema EOS- en EF-objectieven van Canon werd getoond zodat bezoekers deze konden uitproberen en beeldspecialisten vragen erover konden stellen. Een volledige set van zeven Sumire Prime full-frame bioscoopobjectieven met een speciaal ontworpen filmische look en verwisselbare PL-vatting werd getoond.

Er was dit jaar ook een spannende nieuwe onthulling op de show: de Canon CJ15EX4.3B werd gelanceerd. Dit is een nieuwe 4K-telezoomobjectief die perfect is voor groothoekopnamen en telebereik. Met 15x zoom en een brandpuntsafstand van 4,3 mm bij groothoek biedt het lichte en compacte objectief verbluffende 4K-prestaties aan omroepen, met een hoge resolutie tot aan de randen van het beeld. Het is ook het eerste draagbare objectief met Air Sphere Coating (ASC) van Canon, die reflecties vermindert om reflecties te minimaliseren en HDR-opnamen te verbeteren."

Geschreven door Tamzin Wilks


Lees meer over IBC 2019 in Canon's blog over het evenement

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan