PRINTEN EN KNUTSELEN

Maak unieke zelfgemaakte cadeaus met prachtige prints

Van een mooi papieren boeket dat jarenlang meegaat tot een gepersonaliseerde doos vol herinneringen, ontdek hoe je betekenisvolle cadeaus kunt geven met Canon Creative Park en je PIXMA-printer.
Een paar handen plaatst een papieren boeket, gemaakt met een sjabloon van Canon Creative Park, in een handgemaakte doos versierd met foto's.

Het kopen van een paar bloemen en een kaart is een prachtig gebaar waarmee je de dag kunt opfleuren, maar uiteindelijk verwelken de bloemen en wordt de kaart weggegooid. Waarom zou je het niet eens over een andere boeg gooien met handgemaakte papieren ontwerpen als nuttig cadeau voor je dierbaren? En misschien vind je het ook wel leuk om zoiets zelf te maken.

Canon Creative Park zit vol gratis sjablonen voor papiermodellen die je zelf kunt bewaren of cadeau kunt geven. We vroegen knutselaar Martin van @MartinMayhem om een boeket en kaart van papier te maken voor zijn partner, maar dit was niet zijn enige taak.

We daagden hem ook uit om zijn zelfgemaakte cadeaus nog persoonlijker te maken door foto's toe te voegen.

"Papier is geweldig", zegt Martin. "Voor mij gaat het erom iets fysiek te snijden, te vouwen, inkt aan te brengen en kleur toe te voegen. Als je zelf iets kunt bedenken, zijn de mogelijkheden eindeloos, maar zelfs als je dat niet kunt, is er zo veel inspiratie."

Hier lees je hoe Martin een stapje verder ging bij het maken van zijn cadeau.

Maak je cadeau uniek

Een boeket van papierkunst staat op een tafel voor een houten doos met een kaart bovenop in het midden van een woonkamer.

Het advies van Martin voor degenen die nieuw zijn bij Canon Creative Park is om de instructies zorgvuldig door te lezen. Bovendien wijst hij erop dat je bij het maken van de sjablonen niet zoveel lijm nodig hebt als je zou denken. Dit was vooral belangrijk toen hij zijn papieren boeket en pop-upkaart maakte. Hij was eerst van plan om ze in een houten doos te geven, bovenop versierd met een bloemenpatroon, maar hij besloot in plaats daarvan een meer persoonlijke versie te maken van een oude schoenendoos, foto's en decoupage.

Nadat je je papieren knutselwerk hebt gemaakt met Canon's gratis bibliotheek met sjablonen, Creative Park, is het tijd om het cadeau helemaal te personaliseren.

Martin gebruikte de Canon Creative Park-website en -app op zijn smartphone. "Vaak heb ik op mijn bureau niet genoeg ruimte voor mijn laptop, vanwege de hoeveelheid knutselartikelen. Als ik het ontwerp op mijn telefoon kan zien en vervolgens kan printen, wordt het leven net wat gemakkelijker", zegt Martin.

Martin maakte zijn papieren boeket door de instructies op Creative Park te volgen, de vormen uit te snijden en vervolgens de lijnen te rillen en te vouwen voordat hij ze met lijm aan elkaar vastmaakte.

Je kunt je papieren cadeaus versieren met glitters, stickers of ze zelfs versieren met pen of verf. Maak bijvoorbeeld een stippenpatroon voor je vriend die helemaal dol is op patronen.

Foto's toevoegen

Een paar handen voegt stokjes met gepersonaliseerde hartvormige foto's toe aan een boeket van papierkunst.

Martin heeft foto's van zichzelf en zijn partner op stokjes gelijmd en heeft deze toegevoegd aan zijn papieren boeket om dit te personaliseren. "Knutselen is voor mij een vorm van ontspanning", zegt hij. "Ik werk normaal gesproken tussen de 50 en 60 uur per week, in een behoorlijk drukke baan, dus als ik knutsel, laat ik alle drukte van het werk en het normale leven helemaal achter mij. Ik kan mij dan helemaal concentreren op iets wat ik leuk vind."

Een paar handen houdt een smartphone met een foto op het scherm vast voor een Canon PIXMA-printer met een vel foto's dat wordt geprint.

Het doorbladeren van oude foto's bij het maken van een gepersonaliseerd cadeau is een leuke manier om waardevolle momenten opnieuw te beleven. Als je je favorieten hebt gekozen, kun je ze snel en eenvoudig rechtstreeks vanaf je smartphone printen naar je Canon PIXMA-printer met de Canon PRINT-app, zoals Martin dat ook deed. "We nemen niet meer zoveel foto's van ons samen, dus het is fijn om terug te blijven denken aan het begin van onze relatie", zegt hij over het proces.

Martin heeft een boeket gemaakt en wilde dit een persoonlijk tintje geven. Daarom heeft hij zijn favoriete foto's van zichzelf en zijn partner geprint op Canon Glossy Photo Paper met zijn Canon PIXMA-printer. Toen al zijn foto's geprint waren, sneed hij ze in vormen. Hij koos voor harten, maar je kunt natuurlijk ook een andere vorm kiezen.

Na het uitsnijden van de foto's nam Martin wat recyclebare papieren rietjes en bevestigde hij zijn foto's aan de bovenkant, als een soort fotololly. Toen deze droog waren, stak hij ze in het boeket zelf, zodat zijn favoriete herinneringen met zijn partner onderdeel werden van het boeket.

"Ik heb een papieren rietje gebruikt als steel, omdat de kleur goed paste bij de stengels van de bloemen. Ik heb twee hartvormen gebruikt om een sandwich te vormen over de bovenkant van het rietje en de beide delen aan elkaar geplakt met vloeibare lijm. In de voorbeelden heb ik maar één foto gebruikt, maar je kunt natuurlijk aan beide kanten een andere afbeelding laten zien", stelt hij voor.

"Aan de onderkant van het hart heb ik een lint gemaakt in dezelfde kleur als ik om het boeket heb gewikkeld", legt Martin uit. "Ik vond dat dit zorgde voor een mooie verbinding tussen de twee elementen."

Je geschenkdoos in elkaar zetten

Een jonge man knipt met een schaar foto's uit die zijn geprint op een Canon PIXMA-printer. Naast hem staat een pak Canon-papier, lijm en een deels met afbeeldingen versierde schoenendoos.

Martin gebruikte foto's van zichzelf en zijn partner om de geschenkdoos te versieren, maar je kan ook foto's gebruiken van iemands favoriete eten, huisdier of hobby's voor je eigen persoonlijke touch.

Een paar handen gebruikt een pons om hartvormige foto's uit te snijden. Op de tafel eronder liggen een schaar, een snijplank en een pak Canon-papier.

Knutselcadeaus van papier zijn niet alleen een goed idee om iemand op te vrolijken, maar kun je ook prima gebruiken voor een verjaardag, Kerstmis of zelfs een verloving, door een geschenkdoos te versieren met afbeeldingen van het gelukkige paar. Martin gebruikte een hartvormige pons om een extra romantisch tintje toe te voegen aan foto's van zichzelf en zijn partner, maar voor andere onderwerpen kun je natuurlijk ook andere vormen gebruiken.

Martin versierde een houten doos om zijn cadeaus in te doen, voordat hij besloot om zelf een gepersonaliseerde doos te maken van een oude schoenendoos. Omdat deze bedekt is met afbeeldingen, kun je een willekeurige doos recyclen die je thuis hebt liggen.

Martin versierde zijn schoenendoos met foto's met decoupagetechniek. Decoupage is wanneer je foto's of papier in lagen op een oppervlak aanbrengt, waarna je elk laagje bedekt met een dunne laag lijm, zoals papier-maché, maar dan met foto's. Het eindresultaat is een gepersonaliseerde, versierde doos die de ontvanger kan bewaren en kan blijven gebruiken. "Ik had al eerder van decoupage gehoord, maar ik had het nog nooit echt geprobeerd. Wat een ervaring!" zegt Martin. "Ik heb afbeeldingen zowel in zwart-wit als in kleur geprint, voor een mooie afwisseling."

Daarna besteedde Martin tijd aan het zorgvuldig uitsnijden hiervan. Voor sommige kleinere afbeeldingen gebruikte hij een hartvormige pons om de foto's uit te snijden, maar je kunt dit ook prima doen met een schaar of de afbeeldingen gewoon laten zoals ze zijn. "Hiermee heb ik er een zoetsappig sausje overheen gegoten", zegt Martin. "Deze hartvormige pons heb ik ook gebruikt voor het uitsnijden van de afbeeldingen op de stokjes in het boeket."

Een paar handen gebruikt een kwast om foto's op de deksel van een schoenendoos te lijmen met behulp van een découpagetechniek.

Een geschenkdoos is een prachtig cadeau dat je steeds opnieuw kunt gebruiken. Je kunt een houten doos gebruiken die je bij een handwerkwinkel hebt gekocht of je eigen doos maken van een oude schoenendoos, zoals Martin. Omdat bij decoupage-afbeeldingen in laagjes met lijm worden aangebracht, is het mogelijk effectiever om Canon Matte Photo Paper te gebruiken in plaats van Canon Glossy Photo Paper. En met een laatste laag lijm die alles goed op zijn plaats houdt, weet je zeker dat de doos langer mooi blijft.

Een jonge man gebruikt een kwast om de finishing touches vast te lijmen op een geschenkdoos versierd met foto's. Op tafel staat ook een papieren boeket, een pak Canon-papier en knutselgereedschap.

De uren die Martin heeft besteed aan het personaliseren van het papieren boeket, de pop-upkaart en de met foto's versierde geschenkdoos, maken het tot een uniek drievoudig cadeau waarmee hij een eerbetoon brengt aan de mooiste herinneringen met zijn partner. "Niets is kostbaarder dan tijd", zegt Martin. "Als je tijd investeert in een handgemaakt cadeau, heb je er uren aan besteed. Iedereen kan 30 minuten online winkelen, maar voor een speciaal persoon maak je tijd."

Nadat de afbeeldingen waren voorbereid, legde Martin een laag decoupagelijm op de schoenendoos voordat hij de afbeelding er bovenop plakte, maar je kunt dit ook prima met gewone lijm doen. Om ervoor te zorgen dat de afbeelding goed vast zat en om hem te beschermen tegen vocht, bracht Martin een tweede laag lijm aan op de afbeelding.

"Deze handeling van het lijmen over de bovenkant van de afbeelding helpt echt als je een afbeelding om de hoek moet vastlijmen. Het was leuk om herinneringen op te halen terwijl we ik de afbeeldingen opplakte; onze eerste reis samen naar Londen, onze eerste vakantie," zegt Martin.

Het eindresultaat is een opvallende, gepersonaliseerde geschenkdoos voor het papieren boeket met de pop-upkaart bovenop, die later opnieuw kan worden gebruikt. De partner van Martin heeft de geschenkdoos bewaard en gebruikt deze om herinneringen aan hun relatie op te slaan, zoals kaarten voor Valentijnsdag en concertkaartjes.

Waarom maak je zelf niet eens je eigen unieke cadeau voor een geliefde?


Geschreven door Tamzin Wilks

Gerelateerde producten

 • Printers voor thuis

  PIXMA TS5350a-serie

  Laat je designstijl zien met de veelzijdigheid van de PIXMA TS5350a-serie, interessante en creatieve apps en probleemloze smartphone-verbindingen
 • Inkjetprinters

  Matte Photo Paper MP-101

  Matte Photo Paper zorgt met een matte afwerking voor hoge kwaliteit prints van foto's, illustraties en tekst. Ook geschikt voor meer creatieve toepassingen, zoals wenskaarten, displays en papierkunst.
 • Inkjetprinters

  Glossy Photo Paper GP-501

  Met Wi-Fi en AirPrint-ondersteuning kun je printen van smartphones, tablets en Apple-apparatuur.
 • Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Papieren bloemenkronen

  Maak leuke bloemenkronen met een Canon PIXMA-printer en Canon Creative Park-sjablonen.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Tips en technieken voor portretfotografie

  Verbeter je portretfotografie met deze handige tips en technieken.

 • CREATIEF PRINTEN

  Creatief knutselwerk van papier voor een prehistorisch slaapritueel

  Voor kinderen die het verschil weten tussen een stegosaurus en een diplodocus is het maken van dit dinosaurus-slaapritueel met Canon Creative Park een feestje.

 • CREATIEF PRINTEN

  Papieren tafeldecoraties

  Maak prachtige tafeldecoraties voor alle gelegenheden met Creative Park.