CREATIEF PRINTEN

Spelen, leren en dromen dankzij een slaapritueel boordevol dino's

Slaap is onmisbaar voor gezonde en gelukkige kinderen. Probeer deze prehistorische trucjes met Canon Creative Park om je kind te laten slapen.
Een papieren dinosaurusnachtlampje hangt aan de muur van een kinderkamer.

Tanden gepoetst, pyjama aan, ingestopt in bed: zo verloopt het dagelijkse slaapritueel van kinderen meestal, vaak gevolgd door een paar verhaaltjes voor de lamp uit moet. Maar als je kind geobsedeerd is door dinosaurussen – of door eenhoorns en astronauten, een fase die veel kinderen doormaken – zijn er veel manieren waarop je deze passie in hun dagelijkse slaapritueel kunt verwerken, met een beetje hulp van Canon Creative Park.

Creative Park is ook beschikbaar als app en biedt duizenden gratis sjablonen voor papierprojecten die je samen met je kinderen kunt maken, onder andere met dinosaurussen als onderwerp: van een pop-upkaart en kleurplaten tot maskers en nog veel meer.

Niet alleen zijn papierprojecten een leuke manier om je fantasie de vrije loop te laten, het is ook een betaalbare activiteit die je samen kunt doen, ongeacht het weer. Je hoeft geen kaartjes te boeken, uren in de trein te zitten of dure lunches te kopen, en je zit niet de halve dag achter een scherm. Creative Park zit boordevol prachtige papieren sjablonen met dinosaurusthema's die je samen kunt maken. Als je de hele dag figuren hebt gemaakt, kun je ze gebruiken in een slaapritueel dat zich afspeelt in een tijd waarin enorme reptielen de dienst uitmaakten.

Bereid je voor op het mooiste knutselwerk

Een foto van bovenaf van een papieren dinosaurusproject, gedownload van Canon Creative Park, dat uit een Canon PIXMA-printer glijdt.

Met de Canon PIXMA TS5350a-serie kun je rechtstreeks vanaf je smartphone op verschillende papiersoorten printen, zoals glanzend, normaal, mat, halfglans en meer.

Je hebt niet veel nodig om je papieren dino's te maken – elke Canon PIXMA-printer, zoals de PIXMA TS5350a-serie, is geschikt, net als Canon Matglans Foto Papier. Je hebt ook genoeg scharen nodig voor iedereen, en knutsellijm of plakband, houten ijsstokjes, een zaklamp en een setje LED-lampjes op batterijen.

Creative Park bevat meerdere inspirerende papiermodellen van dinosaurussen waar je kinderen dol op zullen zijn. Elk model heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad die wordt aangegeven met een score van maximaal vijf sterren. Als je het slaapritueel van je kind graag een prehistorische draai wil geven, neem dan een kijkje bij het dinosaurus-muurproject in de vorm van maskers. Kies uit de T-rex, Triceratops of Pteranodon, of ga voor een dinosaurusdiorama. Download ze, print ze en ga aan de slag.

1. Maak een dinolampje

Een persoon gebruikt een schaar om een papierproject met een dinosaurus uit te knippen dat is gedownload van Canon Creative Park.

Hoewel een schaar meestal voldoende is, kun je ook een snijplank en een stanleymesje gebruiken voor ingewikkelde sjablonen. Dit is uiteraard een werkje voor de volwassene.

Een persoon bevestigt een zelfgemaakt dinosaurusnachtlampje van Canon Creative Park aan een muur.

Bij elk sjabloon van Creative Park staat vermeld hoelang je ermee bezig zult zijn zodat je daar rekening mee kunt houden. De aanbevolen tijd voor de driedimensionale T-rex is drie uur.

Deze driedimensionale kop van een T-rex is een geweldige aanvulling op de slaapkamermuur, maar hij wordt nog mooier als je hem omtovert tot nachtlampje. Elk Creative Park-sjabloon wordt geleverd met instructies om verwarring te voorkomen. Knip de afbeeldingen uit en volg de stapsgewijze handleiding zorgvuldig. Er zitten een paar lastige vouwen bij waar je kind misschien wat hulp bij kan gebruiken van een ouder, een verzorger of een oudere broer of zus (als die zin heeft om te helpen). Bij het vouwen van papier kun je eerst een schaar of een liniaal over de vouw laten glijden voor een mooie, strakke vouw. Wanneer je klaar bent, laat je eerst de lijm een tijdje drogen.

Voordat je het masker aan de muur bevestigt met punaises of spijkertjes, kun je kleine LED-lampjes op batterijen aan de binnenkant vastmaken. De ideale locatie van dit nachtlampje is op een plek waar je kind het goed kan zien en waar hij of zij makkelijk bij kan vanuit bed. Je kunt ook lampjes gebruiken die van kleur veranderen zodat je kind zelf kan kiezen.

Wanneer het masker aan de muur is bevestigd en is uitgerust met op afstand bedienbare LED-lampjes, kan je kind een boek lezen onder de dinolamp die hij of zij zelf heeft gemaakt (met hulp van een trotse ouder). Dit zelfgemaakte nachtlampje is niet alleen goedkoper dan een plastic lamp, maar is ook recyclebaar. Wanneer je kind de dinofase achter zich laat of geen nachtlampje meer nodig heeft, kun je de lamp weggooien bij het oud papier.

2. Maak figuren en maskers van papier

Een kind staat naast een tafel en gebruikt een schaar om een sjabloon van een papieren dinosaurus uit te knippen dat is gedownload van Canon Creative Park.

Deze figuren kunnen worden gebruikt in combinatie met het dinosaurusdiorama om overdag poppenshows te houden, maar kinderen kunnen er ook mee spelen in de tuin voor een avontuur.

Een kind werkt zorgvuldig aan een dinosaurus die afkomstig is uit het papieren dinosaurusdiorama dat je kunt downloaden van Canon Creative Park.

Kinderen kunnen het best spelenderwijs leren. Door schaduwfiguren te gebruiken om een verhaal te vertellen, kun je het onderwijs van je kind aanvullen op het gebied van literatuur, wetenschap en geschiedenis.

Het dinosaurusdiorama is een van de meest eenvoudige ontwerpen. Als je kind oud genoeg is, kun je het helemaal aan hem of haar overlaten. Wanneer je je sjablonen hebt geprint, vouw je de figuren volgens de instructies en lijm je er de houten ijsstokjes aan vast om er schaduwfiguren van te maken. Om zeker te zijn van een keurig resultaat kun je een tandenstoker gebruiken om de lijm aan te brengen.

De prehistorische afbeeldingen bevatten ook geweldige sjablonen voor je schaduwfiguren, zoals bomen en vulkanen, voor een mooi landschap op de achtergrond. Als je kind van inkleuren houdt, kun je hem of haar een grote vulkaan laten tekenen, of een decor vol bomen. Hang deze tekening dan aan de muur als achtergrond voor je schaduwfiguren. Wanneer je kind de dinofase is ontgroeid, hoef je je niet schuldig voelen over de impact die deze papieren figuren hebben op het milieu. Je kunt ze in een handomdraai recyclen en ze zijn daardoor een milieuvriendelijk alternatief voor plastic speelgoed.

3. Voeg prehistorische elementen toe aan het slaapritueel

Een kind ligt in bed te slapen met een dinosaurusknuffel. De zelfgemaakte dinosaurussen van het dinosaurusdiorama van Canon Creative Park liggen op een nachtkastje.

Omdat de dinosaurusfiguren klein en vederlicht zijn, nemen ze amper ruimte in. Je kind kan ze op het nachtkastje leggen en er de volgende ochtend meteen weer mee spelen.

Twee personen spelen met zelfgemaakte dinosaurusfiguren van Canon Creative Park door schaduwen op de muur erachter te werpen.

Hou de figuren op verschillende afstanden van de zaklamp om hun schaduwen groter of kleiner te maken. Een figuur van dezelfde grootte kan als twee personages worden ingezet: een ouder en een jonger personage.

Zodra je figuren af zijn, pak je een zaklamp en doe je de lampen uit voor een interactief verhaaltje voor het slapen gaan. Schijn de zaklamp door de kamer en vertel verhalen met je figuren die schaduwen werpen op de muur.

Als je kind gek is op dinosaurussen is de kans groot dat hij of zij al een stapel prentenboeken heeft over de prehistorie. Betrek je kind bij het verhaal door hem of haar een dinomasker op te zetten en een bekend verhaal mee te laten vertellen. Je kunt ook je schaduwfiguren en een zaklamp pakken, je fantasie de vrije loop laten en je eigen verhalen bedenken. Dit is een geweldige kans om leerzame feiten over verschillende soorten dinosaurussen te gebruiken en om leren leuk te maken. Vertel je kind hoe paleontologen over dinosaurussen hebben geleerd door fossiele overblijfselen te bestuderen. Of vertel het dramatische verhaal hoe ze miljoenen jaren geleden uitstierven nadat een asteroïde insloeg op aarde.

Je kunt de figuren ook gebruiken als personages in een verhaal dat je zelf hebt verzonnen. Dit kan een grappig verhaal zijn, maar ook een serieus verhaal. Het verhaal kan een manier zijn om het gesprek aan te gaan over problemen waar je kind mee te maken heeft, zoals aardig zijn, of moedig. Laat je kind het verhaal overnemen door hem of haar een eigen schaduwpoppetje te geven. Je kunt de figuren ook gebruiken om je kind over de mooie en minder mooie momenten van de dag te laten praten. Hierbij kunnen de dinosaurussen voor verschillende emoties staan die je kind op die momenten voelde.

Zeg welterusten

Een kind reikt naar zijn zelfgemaakte dinosaurusnachtlampje dat is gedownload van Canon Creative Park en aan de muur is bevestigd.

Als het eindelijk tijd is om te slapen, kan je kind de lamp aan laten en dromen over een dappere T-rex.

Nadat jullie de dag hebben afgesloten met mooie verhalen, is het tijd om te gaan slapen. Oudere kinderen kunnen nog eventjes zelfstandig lezen voordat ze hun dinosaurusnachtlampje uitdoen, terwijl de kleintjes het lampje misschien liever aan houden als ze nog bang zijn in het donker. Er zijn talloze manieren om van je gezin te genieten met papierprojecten. Maak nieuwe, mooie herinneren door samen tijd door te brengen in plaats van naar een scherm te staren, vooral nu is bewezen dat blauw licht 's avonds een negatieve invloed heeft op je slaap.

Misschien kun je je eigen interactieve slaapritueel vol dino's bedenken voor je kind?Geschreven door Rachel Segal Hamilton

Gerelateerde producten

 • Canon PIXMA TS5350a-serie

  Ontdek de Canon PIXMA TS5350a-serie. Geef je creativiteit de vrije loop met eenvoudige connectiviteit, een vereenvoudigd OLED-scherm, een LED-statusbalk en eersteklas FINE-cartridges.

 • Canon Matglans Foto Papier MP-101

  Matte Photo Paper zorgt met een matte afwerking voor hoge kwaliteit prints van foto's, illustraties en tekst. Ook geschikt voor meer creatieve toepassingen, zoals wenskaarten, displays en papierkunst.

 • Dubbelzijdig mat papier MP-101D van Canon.

  Dubbelzijdig mat papier - de perfecte keuze voor je eigen wenskaarten, scrapbooks of het maken van Creative Park-creaties.

 • Gerelateerde artikelen

 • CREATIEF PRINTEN

  Printerplezier voor iedereen

  Zes manieren waarop je PIXMA-printer je huis, familieactiviteiten en apparaten een boost kan geven.

 • CREATIEF PRINTEN

  Knutsel je eigen safari van papier

  Print je eigen gezinsactiviteit met dierenthema met Canon's Creative Park.

 • CREATIEF PRINTEN

  Maak je eigen fidget toys

  Fidget toys van papier zijn leuk om mee te spelen en hebben een kalmerende werking.

 • CREATIEF PRINTEN

  Print en maak een voetbalspel

  Vermaak jezelf met een papieren sportspel dat je zelf kunt maken.