PRINTEN EN KNUTSELEN

Een papieren bloemenkroon maken

Ontwerper Hannah Bullivant legt uit hoe je met een PIXMA-printer en Canon Creative Park een prachtige bloemenkroon met lentethema kunt maken.
Een meisje speelt met een van papier gevouwen bij, terwijl een jongentje met een blauwe bloemenkroon naast haar zit. Beide knutselwerken zijn gemaakt met een Canon-printer en sjablonen van Canon Creative Park.

Maak een papieren hoofdtooi om de komst van de lente te vieren: een betaalbaar en plasticvrij alternatief voor traditionele bloemenkronen. Knutselen is meer dan alleen een leuke activiteit; voor drukke geesten kan het ook fungeren als mindfulness-oefening. Oudere kinderen kunnen bovendien hun broertjes en zusjes helpen bij deze activiteit. Zo doet het hele gezin mee.

Hier heeft ontwerper Hannah Bullivant sjablonen van 3D-bloemen en bijen uit Canon Creative Park gebruikt om met haar kinderen bloemenkronen te maken die ze kunnen dragen tijdens een lentefeestje. Kijk hoe ze gevorderd zijn en ontdek de beste tips voor het maken van je eigen unieke hoofddeksel.

Je hebt het volgende nodig:

1. Kies je sjablonen

Ontwerper Hannah Bullivant houdt een bloemensjabloon vast van Canon Creative Park dat is geprint op een Canon PIXMA-printer.

Hannah heeft de bloemenkroonsjablonen geprint met de Canon Creative Park-app op haar smartphone en verbinding gemaakt met haar printer uit de Canon PIXMA TS5350a-serie, maar je kunt dit met elke compatibele PIXMA-printer doen.

In Canon Creative Park kun je kiezen uit diverse bloemensjablonen, zoals 3D-bloemen, zonnebloemen en rozen.

Kleine of middelgrote sjablonen passen perfect op de basis van je kroon. Als je je kinderen zelf de sjablonen laat kiezen, hebben ze een unieke bloemenkroon naar eigen keuze. "Ik vond het geweldig om de knutselprojecten te kiezen," zegt Hannah's dochter Frankie, die 3D-bloemen in verschillende kleuren en een sjabloon van een bij heeft gekozen. Hannah's jongste, Auden, wilde een grote blauwe bloem.

Je ontwerp kan zo eenvoudig of complex zijn als je zelf wilt. Je kunt meer sjablonen toevoegen of gaan voor een minimalistische look. En je kunt ook iets anders kiezen dan bloemen. Je kunt een kroon met vlinderthema maken, met 3D-vlindersjablonen of de iets moeilijkere 3D-vlinderwandstickers. Maar je kunt ook 3D-hartsjablonen of een dinosaurussjabloon gebruiken voor een verjaardagsfeestje met een specifiek thema.

Met Creative Park kun je rechtstreeks printen vanaf je smartphone, dus als je de sjablonen hebt gekozen, print je ze op Canon Matglans Foto Papier.

2. Vouw, plak en zet in elkaar

Ontwerper Hannah Bullivant staat naast een jong meisje dat bloemensjablonen uitknipt die zijn gedownload van Canon Creative Park.

Een schaar is prima voor het uitknippen van sjablonen, maar voor sommige van de complexere ontwerpen heb je misschien een snijmat en hobbymes nodig. Hier moeten volwassenen dus bij helpen.

Een jongen lacht naar de camera terwijl hij een blauwe papieren bloem vasthoudt die is gemaakt met een Canon Creative Park-sjabloon.

Zorg ervoor dat je tijdens het vouwen de lijnen op de sjablonen met een liniaal rilt, zodat je uiteindelijk een betere vorm krijgt.

Nu ben je klaar om je sjablonen te maken. Volg voor elke sjabloon de instructies op Canon Creative Park, omdat je lijnen mogelijk moet rillen voordat je gaat vouwen. Je kunt een lijmpistool gebruiken om de sjablonen aan elkaar te plakken, maar je kunt ook lijmsticks of PVAc gebruiken. Lijmbolletjes zijn misschien beter geschikt voor jongere knutselaars, hoewel Hannah vond dat het lijmpistool, onder haar toezicht, het beste werkte voor haar kinderen. "Auden kon het lijmpistool veilig gebruiken, onder mijn toeziend oog", zegt ze. "Het lijmpistool is veel sneller dan PVAc, dus perfect voor ongeduldige kinderen!"

Als je de hoofdband uniek wilt maken, kun je deze versieren met verf, glitter of viltstiften. Dit is een geweldige manier om je kinderen erbij te betrekken. Zij kunnen de sjablonen versieren voordat ze worden gevouwen, waarmee je een extra leuk element toevoegen aan je knutselproject, vooral als je kinderen graag kleuren en verven. Het is ook een leuke manier om bloemenkronen te maken om weg te geven, omdat je de sjablonen kunt versieren en ze zo een persoonlijk tintje kunt geven.

3. Maak je kroon

Een jong meisje glimlacht terwijl ze bruine draad rond een metalen hoofdband wikkelt die de basis moet vormen van een bloemenkroon.

Bij het maken van de bloemenkroon raadt Hannah aan te beginnen met een stevige basis. Ze gebruikte een metalen hoofdband om het draad rond te wikkelen. Maar je zou ook een hoofdband kunnen gebruiken die je al hebt en deze een frisse nieuwe look kunnen geven. Als je voor de basis knutseldraad gebruikt, maak dit dan voordat je de kinderen erbij betrekt, omdat de uiteinden scherp kunnen zijn. Draai na het maken van je basis de uiteinden in elkaar en vouw ze om zodat er geen scherpe delen zijn.

Ontwerper Hannah Bullivant helpt een jong meisje een lijmpistool te gebruiken om papieren bloemen, gemaakt met Canon Creative Park-sjablonen, op een hoofdband te plakken.

Papieren bloemenkronen zijn niet alleen voor de lente. Ze kunnen elk moment van het jaar opfleuren en zijn een geweldige knutselbezigheid op een regenachtige dag. Maar je kunt je bloemenkroon ook op een gewone weekdag dragen om jezelf op te vrolijken. Je kunt ook een themafeest organiseren en ermee pronken, of hem dragen tijdens een dag aan het strand als je leuke vakantiefoto's wilt maken.

Of je nu een hoofdband gebruikt die je al had of knutseldraad gebruikt om een soort aureool te maken, zorg ervoor dat je de basis verbergt. Hannah hielp Frankie om bruin knutselgaren rond een metalen hoofdband te wikkelen en de uiteinden vervolgens vast te zetten met een lijmpistool. Maar je kunt ook lint of overgebleven materiaal gebruiken. Zodra dit stevig is bevestigd, is je basis klaar en kun je er de gemaakte sjablonen op plakken. "Auden ging er helemaal in op en vond het geweldig leuk", vertelt Hannah.

Een meisje helpt een jongentje met het opzetten van een blauwe papieren bloemenkroon

Auden vond het leuk om met de bijen te spelen en ze te laten zoemen en rondvliegen voordat ze aan de kroon werden vastgemaakt. Dit is een geweldige manier om jongere kinderen te betrekken. Knutselen kan voor hen ook dienen als bindingsactiviteit. Zo hielp Frankie haar broertje om zijn bloemenkroon te maken en op te zetten.

Een jong meisje kijkt naar de grond om haar papieren bloemenkroon voor de camera te laten zien.

Frankie vond de bloemenkroon erg mooi en wilde ermee op de foto. Vergeet dus niet een foto te maken, als herinnering waar je kinderen jaren later nog naar kunnen kijken.

Nadat je de sjablonen aan de hoofdband hebt bevestigd – je kunt er zo veel of zo weinig toevoegen als jij wilt – zet je hem een tijdje opzij om de lijm te laten drogen. Vervolgens kun je ze helemaal in eigen stijl showen, bijvoorbeeld tijdens een modeshow, een feestje of een dagje in het park.

Bloemenkronen staan vaak synoniem voor festivals, dus waarom zou je je papieren kroon niet opzetten voor een festival aan huis, met muziek in de tuin en een tent voor een picknick? "Frankie heeft de kroon over haar kapspiegel gehangen en kijkt ernaar uit om hem deze zomer tijdens feestjes te dragen", zegt Hannah.

En ze zijn niet alleen voor kinderen. Je kunt een opvallende versie maken voor een avondje uit of voor een verjaardagsfeest. Je kunt je bloemenkroon zelfs aan een vriend of familielid geven. Met een favoriete kleur of lievelingsbloem is het een attent, handgemaakt geschenk.Ga voor meer inspiratie voor knutselen met papier naar Canon's Pinterest-pagina en deel je zelfgemaakte bloemenkronen via de hashtag #MadeWithPixma.Geschreven door Tamzin Wilks

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen