PRINTEN EN KNUTSELEN

Papieren vlinders maken in 10 eenvoudige stappen

Knutselmentor Aimee Graham legt uit hoe je prachtige papieren vlinders kunt maken met een Canon-printer en een paar knutselmaterialen.
A woman adjusts a craft butterfly display in front of a desk containing a Canon printer.

Je eigen vlinderkunstwerken maken is een geweldige manier om je huis fleuriger en kleuriger te maken. En het is een leuke activiteit die geschikt is voor alle leeftijden. Je kunt online inspiratie opdoen of de sjablonen gebruiken die te vinden zijn in Canon's Creative Park.

"Ik heb eenvoudige geprinte sjablonen van vlinders gebruikt als uitgangspunt om prachtige vlinderkunst te maken in zowel een glazen stolp als een frame", zegt kunstenares en papierknutselaar Aimee Graham. In deze stapsgewijze gids neemt Aimee ons mee door het proces dat ze volgde bij het maken van haar prachtige, verfijnde papieren vlinders.

Zorg dat je al je knutselmateriaal bij de hand hebt, voordat je aan de slag gaat. Dit heb je allemaal nodig:Optioneel:
  • IJzerdraad

1. Bedenk waar je kunstwerk uiteindelijk moet komen

Drie papieren vlinders in een diepe houten fotolijst op een bureau naast een Canon-printer en een stolp.

Je papierkunst kan zo eenvoudig of ingewikkeld zijn als je wilt. Aimee heeft een simpele houten fotolijst gebruikt voor een van haar creaties en een wat minder eenvoudige glazen stolp voor de andere.

Papieren vlinders in een glazen stolp.

Je design kent geen grenzen en je hoeft niet rijk te zijn om iets te maken met papier. "Je vindt oude stolpen en diepe fotolijsten vaak in kringloopwinkels," zegt Aimee.

Hoe wil je dat je papieren kunstwerk uiteindelijk wordt gepresenteerd? Nadat je dit helder hebt, en in gedachten voor je ziet, is het tijd om aan de slag te gaan.

"Bepaal eerst hoe je je eindproduct wilt presenteren en maak het vervolgens visueel voor jezelf. Ik heb gekozen voor een glazen stolp met een houten voetstuk, omdat ik een natuurlijk gevoel wilde creëren", legt Aimee uit.

Naast de papieren creaties voor de glazen stolp maakte Aimee extra vlinders voor in een houten vitrinekast, wat resulterend in een prachtig stuk wandkunst.

In plaats van een stolp of een frame, kun je ook een jampot of vaas gebruiken. Of maak een vrijstaand stuk op een oud theedoekenrekje.

2. Selecteer je sjablonen

Een vrouw houdt een vel papier met zes schetsen van vlinders vast naast een bureau waarop een Canon-printer staat.

"Je kunt op internet zoeken naar sjablonen of gewoon een bestaande vorm overtrekken die je leuk vindt," legt Aimee uit, "maar consistentie is essentieel."

Nadat ze online had gekeken, koos Aimee voor een eenvoudige vlindercontour, zodat ze deze kon inkleuren zoals ze wilde. Met de Canon PRINT-app rangschikte ze de contouren zodanig dat er zes op een A4-vel werden geprint. Je hebt minimaal drie pagina's van zes nodig om genoeg vlinders te maken om een stolp te vullen op de manier van Aimee.

Aimee gebruikte ook de 3D-vlindermuurstickers die in Creative Park beschikbaar zijn en gratis kunnen worden gedownload als je een Canon-printer hebt.

Creative Park is een geweldige gratis bron van inspiratie voor iedereen met een Canon-printer. "Dit is de eerste plek waar ik naartoe ga voor inspiratie, silhouetten en in dit geval contouren", legt Aimee uit.

Onder het vlindermateriaal dat je in Creative Park kunt downloaden, bevinden zich 3D-muurstickers, die de inspiratie vormden voor een aantal kleurkeuzes van Aimee. Maar die ook prima kunnen worden gebruikt zoals ze zijn, zodat je niet zelf je ontwerpen hoeft te schilderen. Er zijn ook complexere vlindersjablonen, zoals deze koninginnenpage .

3. Kies je papier

Een verzameling papieren vlinders op een bureau met daarop een Canon-printer en Canon-printpapier.

Als je je vlinders niet wilt verven, kun je de voorgekleurde 3D-muurstickers gewoon printen op magnetisch fotopapier of glanzend fotopapier van Canon en ze in elkaar zetten.

Nadat je je sjablonen hebt gekozen, is het tijd om het gewenste papier te kiezen.

"Denk na over wat je maakt voordat je gaat printen, want de papierkeuze kan een heel verschil maken", zegt Aimee. "Je kunt bijvoorbeeld niet op glanspapier printen als je er naderhand kleur aan wilt toevoegen."

Aimee gebruikte Matglans Foto Papier voor haar vlindercreaties. "Het had de goede dikte voor mijn project", legt ze uit. "Ik wilde kleuren in verschillende lagen verf aanbrengen, dus het moest sterk genoeg zijn om er na het uitsnijden, mee te kunnen werken."

Een dikkere papiersoort is ideaal voor dit soort werk. Met name als je kleur wilt toevoegen door er verf en pennenstreken in laagjes op aan te brengen, moet het papier sterk genoeg zijn om de kleur te ondersteunen zonder te vervormen.

4. Printen maar

Een vrouw met grote oorringen print een afbeelding van een blauwe vlinder met een Canon-printer.

Aimee heeft haar sjablonen geprint vanaf haar smartphone met de Canon PRINT-app wat het proces snel en eenvoudig maakt.

Nadat je je sjabloon hebt gekozen, is het tijd om te printen. Aimee gebruikte de Canon PIXMA TS5350-serie. Een andere populaire printer die door ontwerpers wordt gebruikt, is de Canon PIXMA TS9550-serie.

"Door sjablonen te printen, kan iedereen creatief zijn", legt ze uit. "Je hoeft niet goed te kunnen tekenen, dus daar hoef je niet over in te zitten. Volg gewoon een eenvoudig proces en zorg dat je plezier hebt in wat je maakt."

5. Je ontwerpen kiezen

Een Canon-printer, een open fotolijst met drie papieren vlinders en papier met schetsen van vlinders op een werkoppervlak.

"Creativiteit is subjectief en er zijn geen regels - doe er gewoon wat leuks mee," moedigt Aimee aan.

Denk ook na over de grootte van je ontwerpen. Wil je al je vlinders hetzelfde, of wil je variëteit? Aimee printte verschillende maten en combineerde ze tot prachtige ontwerpen in haar lijst en stolp. Je kunt er zoveel printen als je nodig hebt voor je ontwerp, en het is altijd goed om een paar reservesjablonen te hebben voor het geval er iets misgaat bij het kleuren of uitknippen.

Als de sjablonen zijn geprint, is het tijd om je ontwerp toe te voegen. Aimee koos ervoor om de patronen van haar favoriete vlinders te volgen – de blauwe morpho en de monarchvlinder – omdat ze wist dat die door de patronen op hun lijf, mooi tegen haar achtergrond zouden afsteken.

Als je het inkleuren of schilderen liever overslaat, kun je de 3D-muurstickers printen en in elkaar zetten voor je vlinderkunst.

6. Tijd om in te kleuren

Een vrouw verft een vlindersjabloon helder oranje. Naast haar staat een Canon-printer op het bureau.

"De moeilijkste stap is ook de makkelijkste en leukste: het inkleuren," zegt Aimee. "Als je iemand een wit canvasdoek geeft, wordt diegene vaak overweldigd en weet hij/zij niet wat ermee te doen. Houd het simpel."

Een vrouw met felblauwe nagels gebruikt een zwarte markeerstift om details toe te voegen aan de vleugels van een oranje papieren vlinder.

Aimee's favoriete stap is de inkleuring. "Dat is het moment waarop je de creatie tot leven brengt. Als ik een filmpje maak voor Instagram, merk ik dat ik naar de timelapses kijk om de kleur samen te zien komen - dat geeft zo'n bevredigend gevoel."

"Zodra de sjablonen klaar zijn, kan ik het kind in mij volledig naar boven laten komen", vertelt Aimee. "Ik hou van inkleuren." "Dit is een onderdeel waarin je veel van jezelf kwijt kunt. Kleur is leuk en energiek, dus je kunt zo expressief zijn als je wilt."

Aimee gebruikte een mix van pennen, potloden en verf om haar creaties aan te kleden. Maar je kunt het ook bij slechts één medium houden of gebruiken wat je tot je beschikking hebt. "Ik maakte meerdere vlinders, dus ik heb eerst alle contouren geverfd en begon vervolgens de kleuren in batches aan te brengen", legt Aimee uit.

Nadat je de kleuren hebt toegevoegd, pak je een zwarte pen en accentueer je daarmee de omtrek voor een opvallende afwerking. Je kunt dit zelfs doen met een gouden of zilveren pen voor een sprankelende afwerking. "Het is echt leuk om de zwarte details toe te voegen en te zien hoe die het afmaken! Nadat ik de kleurdetails in laagjes had aangebracht, liet ik ze drogen", zegt Aimee.

7. De sjablonen uitknippen

Een vrouw knipt een afbeelding van een blauwe vlinder uit met een draaibaar knutselmes. Op het bureau naast haar liggen al een aantal uitgeknipte vlinders.

Vlindersjablonen kunnen lastig zijn om uit te knippen, dus neem de tijd en maak je geen zorgen als je het niet perfect doet.

Blauwe papieren vlinders op een houten bureau.

Zodra je je papieren vlinders hebt uitgesneden, komt je creatie tot leven.

Zodra je een kleurige pagina met vlinders hebt, is het tijd om ze uit te knippen of uit te snijden. Pak je schaar of een hobbymes, en je snijmat en knip of snijd voorzichtig langs de omtrek van je sjabloon. Pas op dat je geen onderdelen afknipt of afsnijdt die je net hebt ingekleurd.

"Ik begon met de vormen losjes uit te knippen en sneed de vlinders vervolgens met mijn hobbymes nauwkeurig uit", zegt Aimee. "Je kunt elk hobbymes en elke schaar gebruiken, als je maar zorgvuldig te werk gaat."

8. Je vlinders in elkaar zetten

Een vrouw gebruikt draad om een papieren vlinder aan de binnenkant van een diepe houten fotolijst te bevestigen.

Aimee gebruikte draad om haar vlinders nauwkeuriger te positioneren. "Ik heb zelf draad voor het maken van sieraden, maar je kunt ook draad gebruiken van oude of kapotte sieraden of paperclips. Bij de meeste hobbywinkels kun je draad voor weinig geld kopen," zegt ze.

Een oranje-zwarte papieren vlinder op een houten blok naast een stolp.

"Ik heb blaadjes rond de draad van de poten van de vlinders gewikkeld in de stolp, zodat het er realistischer uitziet,"zegt Aimee, "zonder dat ze hun delicate eigenschappen verliezen."

Afhankelijk van hoe levensecht je je vlinders wilt maken, kun je ze met een stuk ijzerdraad verschillende posities geven, maar je kunt ze ook gewoon op een centrale steun plakken.

"Omdat de glazen stolp driedimensionaal is, moesten de vlinders ook 3D worden. Ik besloot het simpel te houden en twee van de uitgeknipte vlinders met de achterkanten tegen elkaar te lamineren, zodat ze aan beide zijden kleur hebben", zegt Aimee. "Daardoor zijn ze ook steviger geworden. Ik wilde ze op een realistische manier laten staan, dus ik heb met draad ook pootjes toegevoegd. Met een speld heb ik gaatjes in de randen van de romp gemaakt en het draad daar in drie U-vormige stroken doorheen geweven. Ik heb er nog een toegevoegd om de antenne naar boven te richten voordat ik de twee vlinders tegen elkaar aan vastklemde en liet drogen.

"Toen het eenmaal droog was, maakte ik een insnede rond de borstkas en boog ik het lijfje en de draden in vorm", vervolgt ze. "Misschien moet je ook de randen netjes maken. Ik ben met een zwarte pen langs de omtrek van de vlinders gegaan om het af te maken."

9. Decoratie toevoegen

Een vrouw past een display met papieren vlinders op een houten blok aan.

"Als je iets vergelijkbaars wilt maken [met de stolp en de diepe fotolijst], kun je bloemen- en bladsjablonen uit Creative Park gebruiken en deze inkleuren zoals we met de vlinders hebben gedaan," stelt Aimee voor.

Tijd om je vlinderhabitat te maken, door wat papieren bladeren of bloemen uit te knippen en deze rond je vlinders te plaatsen.

"Ik heb bloemen en bladeren van crêpepapier toegevoegd, omdat ik met behulp van deze materialen een middenstuk wilde maken waarop de vlinders zitten", legt Aimee uit.

"Ik vond een dik stuk tak om in het midden te zetten, en daaromheen wikkelde ik het gebladerte. Ik koos een aantal groene bladen en cosmea, een van mijn favoriete wilde bloemen, en bracht die op de stok aan. Op deze manier kun je een compleet ecosysteem creëren waar je de vlinders in kunt plaatsen."

Je kunt Aimee's aanwijzingen volgen of je eigen decoratie maken met lagen karton, geprinte bladsjablonen die op dezelfde manier als de vlinders zijn gedecoreerd, of uit willekeurig materiaal gesneden vormen. Zolang je een centraal bevestigingspunt hebt, kun je naar wens lagen bladeren aanbrengen en de vlinders er als blikvanger bovenop plaatsen.

Voor haar houten frame hield Aimee de decoratie eenvoudig door de naam en de soortnaam naast elke vlinder te schrijven, om echt de uitstraling van een tentoonstellingsdisplay te bereiken.

10. De puntjes op de i

Een vrouw plaatst een glazen koepel over een display met papieren vlinders, dat naast een Canon-printer en een pak Canon-printpapier staat.

"Ik vond het echt leuk om de bladeren, bloemen en vlinders in elkaar te zetten en te zien hoe alles samenkomt," zegt Aimee. "Het is geweldig om te zien dat je van niets iets hebt gemaakt."

Een vrouw die een houten displaydoos met daarin papieren vlinders op een stenen muur zet.

Zodra de creatie is voltooid, kun je deze in je huis tentoonstellen, maar ook als uniek cadeau aan vrienden en familie geven.

"Wanneer het ecosysteem eenmaal op zijn plek staat en er genoeg ruimte is om de stolp eroverheen te zetten," zegt Aimee, "is het enige wat je nog moet doen de vlinders erin plaatsen. Eenmaal tevreden met de posities van de vlinders, maakte ik het glas van de stolp schoon, verwijderde alle vingerafdrukken en plaatste de stolp over mijn creatie heen."

De papieren vlinderstolp van Aimee siert momenteel haar eetkamer, maar je kunt je stolp natuurlijk in elke andere ruimte plaatsen als kleurrijke accessoire.

Nu je over alle kennis beschikt om aan de slag te gaan, kun je experimenteren met verschillende sjablonen en ontwerpen en iets echt unieks maken voor in je huis.Geschreven door Tamzin Wilks

Gerelateerde artikelen