CREATIEF PRINTEN

Een bedachtzame manier om je huis te transformeren: ontdek de kunst van het papier snijden

Artiest en papierkunstenaar Aimee Graham deelt haar stap-voor-staphandleiding om opvallende kunstwerken te maken door papier te snijden.
Een Canon PIXMA TS8350-serie-printer op een tafel met een papierkunstwerk in een lijst.

Voor papierkunstenaar Aimee Graham is papier knippen een manier om tot rust te komen – een bewuste methode om kleurrijke kunstwerken te maken die zowel persoonlijk als fantasierijk zijn. Van abstracte vormen en patronen tot dierensilhouetten en strandtaferelen, het in lagen aanbrengen van uitgesneden papier is leuk voor de hele familie en kan worden gebruikt om unieke kunst aan de muur of zelfs wenskaarten te maken.

Aimee begon met knutselen na een reis naar Japan, waar ze gefascineerd raakte door de eeuwenoude kunst van origami. Hier legt ze uit hoe je een Canon PIXMA TS8350-serie-printer en wat kennis over het snijden van papier kunt combineren om prachtige kunstwerken te maken die ideaal zijn om je huis mee op te fleuren.

1. Verzin een origineel en creatief idee

Een ingelijst papiersnijwerk dat een bosrijk gebied op een oranje achtergrond laat zien.

Aimees eerste stap was om een idee te bedenken. Ze gebruikt de natuur als inspiratie en moedigt aan om online te zoeken naar interessante afbeeldingen en silhouetten die kunnen worden overgetrokken.

"Ik houd van werken met papier omdat het zo veelzijdig is," zegt Aimee. "Het is een natuurlijk product, het kan worden gebruikt voor twee- of driedimensionale kunst en je hebt geen speciale vaardigheden nodig om dingen te gaan maken."

Aimee begon met het zoeken van simpele vormen online die konden worden gebruikt als silhouetten. "Ik woon vlak bij de zee en vind het heerlijk om buiten in de natuur te zijn, daarom begon ik met afbeeldingen te zoeken van oceanen en bosrijke gebieden," legt ze uit.

"Het proces begint altijd met het vinden van inspiratie. Je ideeën worden uniek wanneer je jezelf verliest in het proces en je creativiteit het overneemt. Dan wordt het magisch."

2. Kies de sjablonen die je wilt printen

Een vrouw die haar telefoon gebruikt om twee afbeeldingen op een vel papier te plaatsen om ze te printen

Aimee gebruikte de Easy-PhotoPrint Editor-app om snel haar prints op het papier te plaatsen vanaf haar smartphone.

Een vrouw pakt een vel papier met afbeeldingen uit een printer

"De printer was heel makkelijk om te gebruiken," zegt Aimee. "Ik installeerde de Canon PRINT-app op mijn telefoon en verbinden met mijn Wi-Fi was erg eenvoudig."

Aimee vond haar eigen silhouetten van dieren, mensen, bomen en zonnestralen door online te zoeken, maar je kunt ook inspiratie opdoen op Creative Park.

Aimee rangschikte de afbeeldingen op een pagina met de Easy-PhotoPrint Editor-app en printte ze met de Canon PIXMA TS8350-serie. "De printer was zeer handig want zodra ik silhouetten had die ik leuk vond, kon ik ze in de app organiseren en ze meteen printen. Het is makkelijker om te beginnen als je tastbare prints voor je hebt liggen. In het begin was dit project een uitdaging. Ik werk meestal met papier in 3D, dus was het een beetje anders om in twee dimensies te moeten denken."

3. Kies het juiste soort papier voor jouw kunst

Een Canon PIXMA-printer op een stenen vloer met een snijmat en een assortiment van papier en briefpapier.

Aimee gebruikte Matglans Foto Papier. Ze vond het ideaal om te knippen en door de sterkte zijn er geen zichtbare sporen van vouwen of scheuren, maar je kunt ook glans gebruiken of de twee zelfs combineren.

Om papieren kunstwerken te creëren, heb je een snijmat, een precisiemes of een scalpel, een schaar en een combinatie van papier of karton nodig.

"Het papier moet dik genoeg zijn om de vorm te behouden zodra het is gesneden en sterk genoeg om scheuren te voorkomen, maar niet te dik omdat dat het snijden moeilijker maakt," legt Aimee uit. "Ik gebruikte Matglans Foto Papier om mijn silhouetten te printen, omdat het stevig genoeg is om mee te werken en niet te moeilijk om in te snijden."

4. Maak voorzichtig je uitsnedes

Een persoon die een papiersnijwerk in elkaar zet en uitgesneden sneeuw op een paar bergen legt.

Aimee wende aan het werken in twee dimensies door verschillende uitsnijdingen in gedurfde kleuren in lagen te leggen om haar stukken zo meer diepte te geven.

Een persoon die voorzichtig het silhouet van een vrouw uitsnijdt.

Je kunt beginnen met eenvoudige vormen voordat je doorgaat met het uitsnijden van meer gedetailleerde silhouetten die precisie vereisen.

"Ik wist dat ik een paar verschillende scènes wilde maken om in frames weer te geven," zegt ze. "Met behulp van de frames als afmetingsrichtlijn begon ik mijn uitsnedes in lagen te leggen, te spelen metde compositie en kleurenschema's te kiezen."

Nauwkeurig uitsnijden vereist geduld en oefening, dus Aimee adviseert om eerst met eenvoudige vormen te beginnen, vooral als je een beginner bent in het gebruik van een precisiemes.

"Ik maak bloemen van crêpepapier. Hiervoor gebruik ik een kleine en vlijmscherpe meerbladige schaar – perfect voor dit project. Ik begon met het uitsnijden van de eenvoudige vormen en gebruikte daarvoor zowel het precisiemes als de schaar," zegt ze.

"Het voordeel van het gebruik van een precisiemes in plaats van een schaar is dat je zowel de omtrek als de werkelijke uitgesneden vorm kunt behouden, mits je netjes hebt gesneden. Ik deed dit met de omtrekken van de zilverberk en dat inspireerde me voor een heel nieuw stuk – een stamboom," zegt ze.

5. Maak je ontwerpen af

Een wit vel papier op een tafelblad met uitgesneden zilverberken.

Nadat deze bomen zijn uitgesneden, kan het achtergebleven papier ook worden gebruikt als een effectieve achtergrond voor een ander werk.

Een groen en wit papieren boslandschap met namen langs de bomen geschreven.

Een van de ideeën van Aimee was een boslandschap versierd met namen van familieleden als een moderne kijk op een 'stamboom'.

Door de contouren van haar uitgesneden papier te verwerken, kon Aimee een nieuwe dimensie toevoegen aan haar stamboomontwerp.

"Ik schraapte een dunne laag witte en bruine verf in het midden van mijn basispapier, plaatste de omtrek van de boom eroverheen en voegde toen de aparte boomuitsnede toe. In dit stadium stelde ik het me voor als een soort stamboom, dus maakte ik een paar naamknipsels, waarbij ik de contouren uit de vrije hand tekende, om het werk af te maken."

6. Maak er een gezinsactiviteit van

Een rij ingelijste papierkunstwerken van verschillende afmetingen die op een bureau staan.

"Dit project laat zien hoe je kunst kan maken door eenvoudige vormen te snijden. Je begint simpel en daarna kun je gaandeweg met ingewikkeldere vormen zoals gedetailleerde silhouetten gaan werken," zegt Aimee.

Aimee gebruikte ingewikkelde vormen voor haar ontwerpen en sneed ze precies uit met haar precisiemes. Maar je kunt net zulke indrukwekkende resultaten behalen met makkelijkere vormen en een gewone schaar, waardoor papierknippen een geweldige gezinsactiviteit kan zijn.

"Voor kinderen helpt het uitsnijden van vormen om de hand-oogcoördinatie te verbeteren en de motoriek te versterken. Dus zolang het veilig is en ze toezicht hebben, is het goed voor hen.

"Ik ben creatief geweest zolang ik me kan herinneren. Ik ben opgegroeid met een kunstzinnige moeder en een vader die alles kon bouwen," zegt ze. "Ik voel me diep verbonden met mezelf als ik creatief bezig ben. Het werk is zowel aardend als bevredigend voor het innerlijke kind."

Volg Canon op Pinterest voor meer inspiratie op het gebied van papierkunst. En vergeet niet je creaties te delen op sociale media met de hashtag #MadeWithPIXMA.Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • PRINTEN

  De beste printers voor creatieve projecten

  Van familieprojecten tot een professionele afwerking: Canon heeft de perfecte printer voor je.

 • PRINTEN EN KNUTSELEN

  Ideeën voor minischilderijen met de Canon SELPHY Square QX10

  Maak een minikunstgalerie met tips & tricks van dioramaspecialisten Ole Friedrich en Esther Mora Chavarria.

 • CREATIEF PRINTEN

  Papieren tafeldecoraties

  Maak prachtige tafeldecoraties voor alle gelegenheden met Creative Park.

 • CREATIEF PRINTEN

  Papieren creaties van bezienswaardigheden

  Geef speciale locaties een podium met een Canon PIXMA-printer en Creative Park.