CREATIEF PRINTEN

Je eigen borduurpatronen printen

Maak een eigen wanddecoratie of versier een saai wit T-shirt met deze stapsgewijze gids voor het printen van borduurpatronen.
Een wit T-shirt met een geprint borduurpatroon van kamerplanten, naast een pak Canon-strijkapplicaties.

Borduren is de afgelopen jaren steeds populairder geworden nu we op zoek zijn naar hobby’s die onze gedachten kalmeren en onze ogen van de tv en computer houden. Maar wist je dat je je printer kunt gebruiken om je eigen borduurpatronen te maken?

Met een PIXMA-printer kun je zelf eenvoudig je eigen motief maken en overbrengen op stof. Ontdek hoe je een standaard T-shirt kunt versieren of een persoonlijke wanddecoratie kunt maken met deze stapsgewijze gids.

Je hebt het volgende nodig:

 • Canon-printer, zoals de PIXMA TS5350-serie
 • Strijkapplicaties voor lichte1 of donkere2 stoffen, of mat fotopapier
 • Borduurpatroon naar keuze
 • Stof naar keuze (materiaal moet van 50% katoen zijn gemaakt en machinewasbaar zijn op 30°C)
 • Schaar
 • Strijkplank en strijkijzer
 • Naald en draad
 • Borduurraam

1. Je borduurpatroon selecteren

Een T-shirt en een wandkleed met een geprint borduurpatroon naast een Canon-printer.

Je kunt ieder bestaand ontwerp kiezen en gebruiken als borduurpatroon, of je kunt proberen je eigen patroon te maken.

Een vrouw die een T-shirt met plantenpatroon in een borduurraam plaatst.

Je ontwerp hoeft niet perfect te zijn. Je kunt altijd over delen heen stikken die je wilt verbergen.

Misschien weet je al welk patroon je wilt gebruiken. Voor dit project heeft Rosie van The Embroidery Barn twee ontwerpen gekozen. Het eerste ontwerp is een plantenpatroon waarmee een standaard wit T-shirt tot leven wordt gebracht. Het tweede ontwerp is een paar handen in de vorm van een hart dat ze op een witte stof wil stikken om er een inspirerend wandkleed van te maken.

Dit zijn Rosie's eigen ontwerpen, maar als je even geen ideeën hebt, kun je inspiratie vinden op Creative Park of met de Creative Park-app3. Beide websites bevatten ontwerpen en patronen van verschillende artiesten en illustratoren. Bekijk bijvoorbeeld Cactus Party of Peaceful Parakeets!

2. Je borduurpatroon printen

Een Canon PIXMA-printer die twee motieven op een A4-vel print.

Onze hobbyist heeft haar ontwerpen voor het T-shirt en het borduurraam op één A4-vel voor strijkapplicaties voor lichte stoffen geprint.

Als je het design voor je borduursel hebt gekozen, is het tijd om je patroon te printen. De gratis Canon PRINT-app is compatibel met de meeste Canon-printers met Wi-Fi, waaronder de Canon PIXMA TS5350-serie. Zo kun je je printer met je smartphone bedienen en verbinding maken met de cloud.

Als je stof vrij dun is, kun je het borduurpatroon op normaal papier zoals mat fotopapier printen en vervolgen s overtrekken op de stof. Plak het patroon op een raam, plaats de stof en trek de lijnen over met een markeerstift.

Rosie gebruikt papier voor strijkapplicaties voor lichte stof, wat het proces vergemakkelijkt. Dit papier is verkrijgbaar in A4-formaat, zodat je grote motieven kunt maken of verschillende kleinere motieven op één vel kunt plaatsen (met behulp van de Canon Easy-PhotoPrint Editor-app die je helpt met de lay-out) om papierverspilling te voorkomen.

3. Je borduurpatroon voorbereiden om over te brengen

Een vrouw knipt met een schaar een plantenmotief uit.

De lege vlakken van de applicatie zullen zichtbaar zijn op het uiteindelijke ontwerp, dus knip zo netjes mogelijk langs de randen om een net frame over te houden.

Een vrouw plaatst een ontwerp met planten op een T-shirt.

Als je klaar bent met je knipsel, bepaal je waar je het motief op de stof wilt plaatsen.

Voordat je het patroon overbrengt op de stof, knip je je ontwerp uit met een scherpe schaar. Knip zo dicht mogelijk langs de lijnen of laat een mooie rand staan om de motieven. Plaats het ontwerp op de stof. Als je het op een T-shirt wilt strijken, is het een goed idee om het T-shirt eerst aan te trekken om er zeker van te zijn dat alles op de goede plaats zit. Als je tevreden bent met de plaatsing, draai je het papier om zodat het ontwerp op de stof ligt.

4. Je borduurpatroon op de stof strijken

Een vrouw strijkt een T-shirt met een applicatie met het patroon omlaag.

Plaats je ontwerp met het patroon omlaag op de stof en gebruik een voorverwarmd strijkijzer om het patroon op het T-shirt te strijken.

Een vrouw verwijdert het papier van een strijkapplicatie die aan een witte lap stof is bevestigd.

Verwijder het papier voorzichtig om je patroon te zien.

Plaats je stof met het ontwerp op een strijkplank. Verwarm het strijkijzer tot ongeveer 170°C (de stand voor katoen op de meeste strijkijzers) en beweeg het strijkijzer langzaam over de stof en blijf hierbij gelijke druk uitoefenen. Maak draaiende bewegingen om er zeker van te zijn dat het motief loskomt van het papier en op de stof wordt overgebracht. Wanneer je zeker weet dat het patroon aan de stof kleeft, druk je met één hand op de stof om het op zijn plaats te houden en verwijder je met je andere hand langzaam het papier.

5. Je geprinte borduurpatroon stikken

Een vrouw stikt de omtrek van haar handenmotief op een lap stof.

Met behulp van een borduurraam of frame hou je het borduurwerk goed of zijn plaats.

Een lap stof in een frame met een geprint borduurpatroon van handen in de vorm van een hart.

Je kunt je ontwerp beter zichtbaar maken met een eenvoudige rijgsteek rond de omtrek.

Nu je patroon op de stof is overgebracht, is het tijd voor het leuke gedeelte! Hier kun je zo creatief zijn als je maar wilt. Misschien wil je het hele patroon borduren, of kies je juist voor een minimalistische aanpak. Rosie heeft eenvoudige borduursteken gebruikt om kleur toe te voegen aan de plantpotten en om de bladeren te accentueren op haar T-shirt. Ze heeft donkere garen gebruikt voor de omtrek van het handenmotief om het te laten opvallen.

Als je klaar bent met borduren, is het tijd om met je handwerk te pronken. Het T-shirt kan als een leuk persoonlijk geschenk dienen, en je houten frame kan dienen als lijst voor je wandkleed zodat je het meteen kunt ophangen als bewijs van je handvaardigheid.

Volg Canon op Pinterest voor meer inspiratie op het gebied van papierkunst. En vergeet niet je creaties te delen op sociale media met de hashtag #MadeWithPIXMA.

Geschreven door Andrea Ball

 1. Strijkapplicaties voor lichte stoffen LF-101, compatibiliteit: PRO-100/PRO-100S, TS-serie (behalve TS31xx-serie/TS20x-serie), TR-serie (behalve TR45xx-serie), MG77xx-serie/MG75xx-serie/MG68xx-serie/MG67xx-serie/MG57xx-series/MG56xx-serie/MG36xx-serie, iX68xx-serie
 2. Strijkapplicaties voor donkere stoffen DF-101, compatibiliteit: PRO-100/PRO-100S, TS-serie (behalve TS31xx-serie/TS20x-serie), TR-serie (behalve TR45xx-serie), G-serie (behalve GM40xx-serie/GM20xx-serie), MG77xx-serie/MG75xx-serie/MG67xx-serie, iP87xx-serie/iX68xx-serie
 3. Ga voor informatie over ondersteunde Canon InkJet-printers naar de volgende webpagina: https://ij.start.canon/cpapp-model.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

 • CREATIEF PRINTEN

  Vernieuw je garderobe

  T-shirts met een leuke tekst, persoonlijke boodschappentassen, unieke cadeautjes… een eenvoudige handleiding voor printen op textiel.

 • Een Canon-printer print een vel papier met drie hartontwerpen. Eromheen liggen gekleurde potloden, een pak papier voor strijkapplicaties en een wit T-shirt met een hartvormige transferprint.

  CREATIEVE MINDFULNESS

  Deel je gevoelens

  Praat mee over geestelijke gezondheid met deze stijlvolle en inspirerende ontwerpen.

 • Een hangende wanddecoratie van tropische-bladvormen, geknipt uit kleurrijk papier in roze en groene tinten en met tropische prints.

  CREATIEF PRINTEN

  Eenvoudige biofiele decoraties

  Combineer natuur en ontwerp om rustgevende ruimtes bij je thuis te creëren.

 • Een Canon PIXMA G6050-printer en magnetisch fotopapier van Canon op een tafel met allemaal papieren knutselwerkjes, zoals een mobiel met dinosaurussen, een hoofd van een eenhoorn en poezenstickers.

  CREATIEF PRINTEN

  Maak stijlvolle decoraties voor in huis

  Ga knutselen en maak je huis mooier met Creative Park en een PIXMA G6050-printer.