PORTRET

Van de stadsjungle tot buiten in de natuur: creatieve portretfotografie in elke omgeving

Sascha Hüttenhain vertelt hoe het Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief hem heeft geholpen zijn artistieke portretten tot leven te brengen in twee verschillende omgevingen.
Een vrouw met een groene jas aan houdt haar rechterhand in haar zak en haar linkerhand omhoog tegen haar groene zonnebril terwijl ze tegen een witte architecturale achtergrond staat. Gefotografeerd door Sascha Hüttenhain met een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief.

Het Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief heeft 5,5-stops optische beeldstabilisatie (IS), die samenwerkt met de In-Body Image Stabilisation (IBIS) in Canon EOS R-systeemcamera's zodat tot 8-stops IS wordt bereikt voor geweldige resultaten vanuit de hand. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 135mm F1.8L USM-objectief, ingesteld op 1/400 sec, f/1.8 en ISO50. © Sascha Hüttenhain

Fashion-, dans- en portretfotograaf Sascha Hüttenhain is bekend om zijn unieke, treffende foto’s. Zijn vermogen om precisie te combineren met creatieve flair en zijn bereidheid om voor het beste visuele resultaat samen te werken met zijn modellen, hebben hem veel commercieel succes gebracht. Hij is er ook telkens in geslaagd om hierbij zijn artistieke visie te verwezenlijken, iets waar hij veel belang aan hecht. Hij is ook niet bang om te experimenteren, en maakt regelmatig opnamen in verschillende omgevingen.

Voor het uittesten van de mogelijkheden van het Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief voor het maken van outdoor-fashionportretten, koos Sascha twee sterk tegenovergestelde locaties: een kleurloos stadslandschap met pilaren, trappen en betonnen gebouwen, en een sfeervol bos in de buurt van zijn huis, dat hij ontdekte tijdens het wandelen met zijn hond.

"Ik houd van contrast en ook van omgevingen en onderwerpen die elkaar aanvullen en samen een harmonie vormen. Dit was bij beide locaties het geval. Hoewel het twee geheel verschillende locaties waren, waren ze beide geschikt voor het fashionthema", legt Sascha uit.

Hier vertelt Sascha over zijn beweegredenen achter de opnamen en hoe het Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief in combinatie met de Canon EOS R5 hem in staat stelde zijn doelen te bereiken. Mark Fensome, Product Marketing Specialist bij Canon Europe, legt hiernaast uit hoe dit objectief is ontwikkeld en welke vele technische mogelijkheden hij biedt.

Een vrouw in een bruine jas met haar armen om zich heen geslagen staat in een bos met onscherpe bomen op de achtergrond. Gefotografeerd door Sascha Hüttenhain met een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief.

"Hoewel het een licht teleobjectief is dat goed in de hand ligt, zit er toch een geweldige diepte in de foto’s", zegt fashion-, dans- en portretfotograaf Sascha Hüttenhain over de Canon RF 135mm F1.8L IS USM. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 135mm F1.8L USM-objectief, ingesteld op 1/1000 sec, f/1.8 en ISO100. © Sascha Hüttenhain

Een vrouw in een bruine jas staat met haar handen in haar zakken in een bos met onscherp wild gras op de voorgrond terwijl ze direct in de camera kijkt. Gefotografeerd door Sascha Hüttenhain met een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief.

"Ik heb beide foto’s gemaakt met een volledig geopend diafragma en het resultaat was extreem scherp", zegt Sascha. "Voor mij is fotografie een spel van scherpstellen en vervagen, en de RF 135mm F1.8L IS USM heeft me ertoe geïnspireerd dit nu nog meer te gebruiken in mijn werk." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief ingesteld op 1/1600 sec, f/1.8 en ISO100. © Sascha Hüttenhain

Eén objectief, twee opnamescenario's

De architecturale setting van Sascha’s eerste shoot was in de buurt van Frankfurt in Duitsland. Sascha hoopte dat de minimalistische gebouwen en het gebrek aan kleur de ideale achtergrond zouden vormen voor de felle kleuren van de kleding van zijn model.

"Om de kleuren van de outfits te kunnen accentueren, was het voor mij belangrijk dat de architectuur als kleurloos en dof zou overkomen", legt hij uit. "Zo kon ik een goed contrast neerzetten."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Vergeleken bij de kleurloze gebouwen, was de setting van het bos veel zachter en warmer. Sascha richtte zich voor die shoot op het creëren van diepte en mooie bokeh.

"In de natuur kun je vaak meer diepte vastleggen omdat de achtergrond verder verwijderd is van het onderwerp", vertelt hij. "Daarom hebben deze foto’s een net iets andere uitstraling. De omstandigheden zijn ook anders in de natuur, vooral in het bos waar je minder licht hebt. Het is dan geweldig dat je opnamen kunt maken met een diafragma van f/1.8."

Het Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief, dat een upgrade biedt ten opzichte van het klassieke Canon EF 135mm f/2L USM-objectief, levert uitstekende prestaties bij weinig licht dankzij het grote diafragma. "Het diafragma van f/1.8 biedt ten opzichte van het EF 135mm f/2L USM-objectief betere bokeh en prestaties bij weinig licht, terwijl het optische ontwerp – met nu drie UD-elementen in plaats van twee – en de moderne objectiefcoatings [ASC en Super Spectra] voor uitzonderlijke beeldkwaliteit en scherpte zorgen", voegt Mark eraan toe. "Het gebruik van een nieuwe Nano USM-motor maakt snelle, vloeiende en stille aandrijving van het AF-systeem mogelijk en verbetert de respons en prestaties."

Een vrouw in een bruine jas staat met haar handen in haar zakken tegen een boom in het bos. Gefotografeerd door Sascha Hüttenhain met een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief.

"Canon was zich bewust van de populariteit van het EF-objectief en zag dat de belangrijkste voordelen ervan in ieder geval moesten worden behouden of verbeterd", zegt Mark over het ontwikkelingsproces van de Canon RF 135mm F1.8L IS USM. "De duidelijkste verbetering was de toevoeging van optische IS, die zeer nuttig is bij weinig licht, vooral bij deze langere brandpuntsafstand." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief ingesteld op 1/4000 sec, f/1.8 en ISO100. © Sascha Hüttenhain

Portretfotografie bij 135 mm

Ten opzichte van de EF 135mm f/2L USM biedt de Canon RF 135mm F1.8L IS USM het verbeterde RF-vattingsysteem, een Optical Image Stabilizer en aanpasbare objectieffunctieknoppen – voor nog betere prestaties en een snelle bediening. Sascha wilde graag experimenteren met de creatieve functies van het objectief voor het maken van portretten.

"Ik vond het geweldig dit objectief te kunnen uittesten omdat ik sowieso al graag met de RF-objectieven uit de L-serie werkte. Ik was erg nieuwsgierig naar de mogelijkheden van dit nieuwe 135mm-model", vertelt Sascha. "Ik gebruik zelf ook vaak de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, en de RF 135mm bevindt zich precies in het midden van die brandpuntsafstand. Het is een interessante brandpuntsafstand voor portretten, maar ik heb gemerkt dat deze ook heel geschikt kan zijn voor full body-opnamen."

A portrait of a model in a white jacket in front of a busy but blurred street.

De beste objectieven voor portretfotografie

Guia Besana, Félicia Sisco, Helen Bartlett, James Musselwhite en Ilvy Njiokiktjien onthullen wat hun favoriete professionele objectieven zijn voor het maken van portretten.

Door het snellere diafragma in combinatie met de langere brandpuntsafstand – 135 mm ten opzichte van de meestal gebruikte 50 mm en 85 mm voor portretten – kon Sascha eenvoudig zijn onderwerp van de achtergrond scheiden en de achtergrond dichter naar het onderwerp trekken – voor nog flatteuzere portretten.

"De uitstraling en perceptie van een foto die is gemaakt met een licht teleobjectief, zoals de Canon RF 135mm F1.8L IS USM, is anders dan die van een 35mm- of 50mm-objectief", zegt Sascha. "Je moet er zelf mee hebben gewerkt om dit te kunnen zien. Ik was erg enthousiast over dit objectief, vooral ook voor het krijgen van scherpte en onscherpte op de voor- en achtergrond. Het diafragma maakt dit objectief bovendien zeer geschikt voor het bijsnijden van onderwerpen, maar ook voor opnamen bij weinig licht. Ik zie hem als een geweldige allrounder met een zeer elegante bokeh."

De vaste brandpuntsafstand veranderde ook Sascha's manier van fotograferen en bood hem creatieve inspiratie. "Als je gewend bent om met zoomobjectieven te werken, denk je soms bijna niet na over de kadrering van je foto; je draait gewoon aan de zoomring", legt Sascha uit. "Met een vaste brandpuntsafstand krijg je een andere manier van werken, die een positieve invloed heeft op je creativiteit."

Een vrouw in paarse blazer houdt haar hand tegen haar borst en staat tegen een grijze architecturale achtergrond. Gefotografeerd door Sascha Hüttenhain met een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief.

Architectuur komt tot leven in Sascha's foto’s en biedt een ideale – eenvoudige maar toch visueel interessante – achtergrond voor zijn onderwerpen. "De sombere grijze architectuur met de rechte pilaren en het spel van licht op de vloer inspireerden me tot het maken van deze foto", zegt hij. "De schaduwovergangen worden herhaald in de vorm van verticale lijnen aan de linkerkant." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief ingesteld op 1/1000 sec, f/1.8 en ISO100. © Sascha Hüttenhain

Aanpasbare objectiefbediening voor fashionopnamen

Het RF 135mm F1.8L IS USM-objectief uit de L-serie is Canon’s eerste niet-super-teleobjectief met twee objectieffunctieknoppen voor aanpasbare bediening, en een aangepaste bedieningsring waaraan verschillende instellingen kunnen worden toegewezen, zoals sluitertijd, diafragma of ISO-waarde.

"De knoppen kunnen worden ingesteld op een van de 47 functies om snel toegang te krijgen tot veelgebruikte functies", vertelt Mark. "De bedieningsring is handig voor het doen van snelle en eenvoudige aanpassingen zonder je oog van het beeld te hoeven halen."

Sascha vond de bedieningsring zeer nuttig voor het versnellen van zijn workflow. "Ik stelde hem in op belichtingscorrectie", legt hij uit. "Het maakte mijn workflow een stuk eenvoudiger omdat ik snel en gemakkelijk kleine aanpassingen kon doen tijdens mijn opnamen zonder het menu te hoeven openen."

Een vrouw geheel gekleed in het rood en met rode hakschoenen zit op de treden van een trap en kijkt direct in de camera. Gefotografeerd door Sascha Hüttenhain met een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief.

Door het beeld te vullen met de lijnen van de traptreden, slaagde Sascha erin een strakke maar dynamische achtergrond voor zijn model te creëren. "Ik vond de lijn van die treden erg interessant", zegt Sascha. "Die was krom en net iets anders dan de achtergrond die ik had gebruikt voor de andere foto’s van de serie. Deze had een vrij rechte lijn die parallel van boven naar beneden liep." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief, ingesteld op 1/2500 sec, f/1.8 en ISO100. © Sascha Hüttenhain

Een vrouw geheel gekleed in het rood leunt tegen een zwarte pilaar en kijkt naar de grond. Gefotografeerd door Sascha Hüttenhain met een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief.

"De combinatie van de kleurrijke outfit en de zwarte pilaren geeft een passend contrast", zegt Sascha. "Ik vind dat de op de grond gerichte blik van het model de foto nog intenser maakt." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 135mm F1.8L IS USM-objectief ingesteld op 1/1000 sec, f/1.8 en ISO100. © Sascha Hüttenhain

Voor Sascha is het verleggen van zijn creatieve grenzen in portretfotografie de manier om zijn artistieke ideeën tot leven te brengen. En met de beste Canon-apparatuur in zijn uitrusting, heeft hij daarvoor de beste tools in handen.

"Ik ben altijd al graag creatief bezig geweest", zegt hij. "Met fotografie kun je je creativiteit volledig de ruimte geven en je eigen ideeën verwezenlijken. Als fotograaf wil ik mezelf verder ontwikkelen. Daarom denk ik altijd na over nieuwe projecten. Het duurt vaak jaren voordat die ideeën in mijn hoofd zijn uitgewerkt en ik ze omzet in daadwerkelijke beelden. Voor mij moeten de locatie, het model en het idee precies bij elkaar passen. Daarom kan het vaak wat langer duren voordat alle elementen kloppen. Alleen als alles perfect harmonieert, voer ik mijn projecten uit."

Lorna Dockerill and Sarah Bakkland

De uitrusting van Sascha Hüttenhain

De belangrijkste apparatuur die professionals gebruiken om foto's te maken

Een glimlachende Sascha Hüttenhain strekt in deze zwart-witfoto zijn hand uit richting de camera die wordt gebruikt om hem te fotograferen.

Camera's

Canon EOS R5

Met deze hybride systeemcamera kun je uitzonderlijke foto’s van 45 Megapixel maken bij 20 fps, en 12-bits 8K RAW-video-opnamen. "De EOS R5 heeft een zeer hoge resolutie, een geweldige contrastratio en zeer nauwkeurige AF-tracking", zegt Sascha.

Canon EOS R6

De EOS R6 biedt stille opnamen met 20 fps, tot 8-stops beeldstabilisatie, en super-video-opname tot 4K 60 fps en Full HD 120 fps. "Ik heb altijd een tweede camera bij me als back-up", vertelt Sascha. "Deze keer was dat de Canon EOS R6, die zeer goede prestaties levert bij weinig licht."

Lenzen

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Leg meer vast, zelfs bij weinig licht, met dit snelle f/2.8-ultragroothoek-zoomobjectief van 15-35 mm uit de L-serie met 5-stops beeldstabilisatie. "Hij is ideaal voor indoor- en outdoorfotografie wanneer je veel in de foto wilt krijgen", zegt Sascha. "Het diafragma van f/2.8 betekent dat je ook bij weinig licht opnamen vanuit de hand kunt maken zonder last te hebben van camerabeweging, en de zoom geeft je net wat meer flexibiliteit."

Canon RF 28-70mm F2L USM

Dit objectief biedt de soort beeldkwaliteit die je zou verwachten van een prime-lens. Bovendien profiteer je van een groot diafragma van maximaal f/2, voor meer creatieve vrijheid. Dit zoomobjectief dat Sascha graag gebruikt op locatie, leent zich door het grote diafragma uitstekend voor omstandigheden met weinig licht en biedt "geweldige mogelijkheden voor bijsnijden".

Canon RF 135mm F1.8L IS USM

Met de haarscherpe details voor portretten, mode, bruiloften en sport, zorgt de RF 135mm F1.8L IS USM ervoor dat je je eigen stijl maximaal tot uitdrukking kunt brengen.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro