ARTIKEL

10 tips van een professionele fashionfotograaf

A profile of a woman behind a circular window, shot with a blue gel filter. Taken by Jaroslav Monchak.
Deze foto van Canon-ambassadeur Jaroslav Monchak werd gemaakt tijdens een sessie met studenten van zijn fotografieschool Lighthouse. Hij gebruikte een stroboscooplamp met een blauw gelfilter om het beeld een futuristisch gevoel te geven. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 1/200 sec, f/2.8 en ISO800. © Jaroslav Monchak

De Oekraïense fashion- en commerciële fotograaf Jaroslav Monchak is gespecialiseerd in strak samengestelde, prachtig verlichte en stijlvolle portretten met genuanceerde verhalen. Zijn klanten zijn onder andere internationale merken en belangrijke fashionmagazines. Om de high-end foto's te leveren waarom zij vragen, moet hij technisch 'on top of his game' zijn, met name wat betreft de verlichting.

De Canon-ambassadeur, die in Lviv, Oekraïne is gevestigd, begon in 2005 foto's te maken, vooral landschapsfoto's en macrobeelden. "Toen ik uiteindelijk portretten probeerde, ontdekte ik dat ze me altijd iets nieuws boden: nieuwe emoties, nieuwe mensen, nieuwe energie", zegt hij. "Ik genoot er zo van dat ik besloot het naar een hoger niveau te tillen. Ik kocht toen mijn eerste DSLR en een 50mm-objectief. Na een tijdje werd ik een professional en opende ik mijn eigen studio waar ik mezelf leerde hoe ik met licht moest werken. Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je met licht kunt werken en hoe je de camera moet bedienen, valt alles op zijn plaats."

De fotografieschool van Jaroslav, Lighthouse, heeft bijna 2000 studenten geholpen, zodat hij nu wel weet hoe hij het beste uit zowel modellen als fotografen kan halen. "Ik vertel mijn studenten om met een close-up te beginnen en vervolgens geleidelijk uit te zoomen om handen, schouders, heupen en benen in het beeld op te nemen. Maar altijd geleidelijk; er is geen noodzaak om te haasten", zegt hij. "Krijg van geen enkele klik spijt! Hoe meer je klikt, des te sneller modellen de rol spelen die ze moeten spelen."

Hier legt Jaroslav zijn technieken voor fashionfotografie uit en deelt hij 10 tips voor het nemen van professionele beauty- en fashionfoto's.

A woman dances against a rocky background in a pale peach floaty dress. Taken by Jaroslav Monchak.
Deze foto, die tijdens een workshop op een fotografieschool op locatie is genomen, wordt op natuurlijke wijze verlicht. "Ik vroeg het model in de lucht te springen zodat haar prachtige luchtige jurk goed tot zijn recht zou komen", aldus Jaroslav. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 50mm f/1.2L USM-objectief ingesteld op 1/1600 sec, f/4 en ISO500. © Jaroslav Monchak
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Houd de verlichting eenvoudig

"Verlichting kan je foto maken of breken, maar dat betekent niet dat je veel geld moet besteden aan professionele verlichtingsapparatuur. Voor de meeste foto's gebruik ik slechts één lichtbron en een witte reflector. Beginnende fotografen maken vaak de fout dat ze veel tijd kwijt zijn aan het bedenken van erg ingewikkelde verlichtingsschema's, met overal veel flitsen. Dit maakt het beeld alleen maar slechter. Denk eenvoudig: kies de locatie, bekijk waar je mee moet werken en denk dan na over hoe je dit kunt verlichten."

2. Werk met daglicht

"Leer werken met daglicht vanuit een raam voordat je investeert in verlichtingsapparatuur. Vraag je model, misschien een familielid of vriend om te beginnen, om niet meer dan twee meter van het raam te staan of te zitten. Maak opnamen vanuit alle hoeken en van alle kanten om te begrijpen hoe het licht op het model valt en hoe dat van invloed is op het algehele beeld. Als je bijvoorbeeld gelijkmatig licht wilt, zonder schaduwen, draai je het model met het gezicht naar het raam en ga je zelf met je rug naar het raam staan. Dit licht is goed, maar niet erg interessant omdat het geen volume heeft. Draai het model ongeveer 30 graden. Je krijgt dan interessante schaduwen die de vorm van het gezicht benadrukken. Als je verder draait naar 45 graden, zie je nog meer verandering in contrast."

A woman in a dark blue silk dress and a patterned headscarf sits with her back against a wall and her forehead resting in her hand. Taken by Jaroslav Monchak.
Jaroslav maakt waar mogelijk opnamen in natuurlijk licht. "Hier was de kamer goed verlicht en het licht van het raam was mooi diffuus", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 85mm f/1.8 USM-objectief ingesteld op 1/500 sec, f/2.8 en ISO1600. © Jaroslav Monchak
A woman in a blue and pink headscarf sits at a table, resting her elbows on the table with her arms crossed. Taken by Jaroslav Monchak.
Wanneer Jaroslav kunstmatige lichtbronnen moet gebruiken, probeert hij het licht zo natuurlijk mogelijk te laten lijken. "Voor deze opname heb ik twee kunstlichtlampen gebruikt, één 5kW en één 2kW, die prachtig natuurlijk licht met een subtiele warmere tint geven", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/2.8 en ISO1600. © Jaroslav Monchak

3. Vermijd het combineren van licht

"Ik combineer zelden stroboscooplicht met daglicht. Als het mogelijk is om opnamen bij alleen daglicht te maken, zal ik dat doen. Ik gebruik dan alleen een reflector om het licht te verbeteren. Als ik extra licht nodig heb, wat zelden het geval is, gebruik ik ofwel constant kunstmatig licht of een stroboscoop. Ik combineer deze twee nooit. Mijn advies is altijd slechts één soort lichtbron te gebruiken."

4. Werk in een donkere studio

"Ik werk liever op locatie, maar soms is het nodig om in een studio te werken. Als je een studio-omgeving wilt creëren, raad ik aan de ruimte zo donker mogelijk te maken, omdat het belangrijk is dat daglicht niet in de weg zit. Gebruik een stroboscooplamp om de aandacht te richten op het model en het licht van een pilotlamp om scherp te stellen, en ga na waar de schaduwen en hooglichten zich bevinden. In de studio maak ik meestal opnamen met sluitertijden van ongeveer 1/125 sec, maar het kan veel sneller, afhankelijk van de duur van de flitser, die meestal is ingesteld tussen 1/800 sec en 1/3500 sec."

A head-and-shoulders shot of a woman wearing a large straw hat, shot against a dark background. Taken by Jaroslav Monchak.
Jaroslav geeft er de voorkeur aan dat het donker is in zijn studio, zodat hij de hoofdlamp op het model kan richten. "Ik heb de achtergrond verlicht en een studioflitser gebruikt met een achthoekige softbox van 120 cm doorsnee links van het model om het licht te verzachten", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 85mm f/1.8 USM-objectief ingesteld op 1/100 sec, f/10 en ISO125. © Jaroslav Monchak

5. Experimenteer met kunstlicht

"Ik gebruik liever een constante studiobelichting of een studio-stroboscoop, maar een ringlamp, meestal een enkele ronde TL-lamp of een aantal connected LED-lampjes in de vorm van een cirkel, kunnen ook handig zijn voor het fotograferen van fashion en beauty. Verlichtingsaccessoires, zoals softboxen, paraplu's en reflectoren, kunnen het uiterlijk en de intensiteit van het licht beïnvloeden. Een andere nuttige techniek is om te spelen met de richting van het licht en de afstand tussen het licht en het model. Al deze keuzes hebben invloed op het karakter van het licht dat je creëert. De beste manier om te leren wat werkt en wat niet werkt is te experimenteren. Voor zacht licht plaats ik grote softboxen dicht bij het model; voor hard licht gebruik ik standaardreflectoren met een diameter van 15-20 cm of een buis, hoewel dat moeilijker kan zijn om mee te werken omdat hierdoor harde schaduwen ontstaan. Hoe groter de softbox, hoe zachter het licht zal zijn en hoe kleiner het gebied, hoe harder het licht.

"Als ik op locatie ben of op straat opnamen maak, combineer ik soms een draagbare softbox van 60 bij 60 cm met een draagbare Canon Speedlite 430EX-flitser (opgevolgd door de Canon Speedlite 430EX III-RT), wat me interessant licht geeft op plaatsen waar geen stopcontact is."

6. Pas de witbalans aan

"Een van de eerste dingen die je moet doen voordat je met fotograferen begint, is de witbalans aanpassen. Stel deze telkens opnieuw in wanneer je naar een nieuwe locatie gaat. De kleuren die je in het echte leven ziet, zullen dan hetzelfde zijn als de kleuren die je op het scherm en in de print ziet. De camera reproduceert kleuren meestal natuurgetrouw, maar als je je in een scène bevindt waarin het licht bijzonder warm of koel is, of met verlichting uit verschillende bronnen, kan het lastig worden. Als je pas begint met fashionfotografie, zijn de voorinstellingen van de camera handig, maar als je als een professional wilt fotograferen, maak je een foto van een grijze kaart en geef je de camera opdracht om de witbalans in te stellen met behulp van de instelling van de handmatige witbalans."

A woman lies underneath a table with her arms above her head. Taken by Jaroslav Monchak.
"Ik leer mijn studenten om ongebruikelijke manieren te overwegen om het model vast te leggen en interessante achtergronden te zoeken. Deze foto heeft beide. De foto is binnen genomen en is enkel verlicht door een raam", aldus Jaroslav. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/2.8 en ISO1600. © Jaroslav Monchak
A pair of feet, in purple socks and animal-print loafers, poking out from underneath a mustard velvet sofa. Taken by Jaroslav Monchak.
Deze fashionopname, die is gemaakt om reclame te maken voor een merk sokken, werd verlicht met een stroboscoop en een achthoekige softbox van 120 cm doorsnede "Ik wilde iets creatiefs doen. Daarom vroeg ik het model om onder de bank te gaan liggen, met enkel haar voeten en de helft van haar benen er onderuit", zegt Jaroslav. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en een Canon EF 50mm f/1.4 USM-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/6.3 en ISO200. © Jaroslav Monchak
A male model wears a white coat and stands against a white wall in a photo by fashion photographer Jaroslav Monchak.

Waaruit bestaat de uitrusting van een fashionfotograaf?

Jaroslav Monchak vertelt over zijn favoriete Canon-camera’s en -objectieven voor het fotograferen van luxe fashion.

7. Kies de juiste camera

"Het kiezen van de juiste camera is net zo belangrijk als de verlichting. Ik heb camera's nodig die onder alle omstandigheden kunnen presteren en resultaten van hoge kwaliteit kunnen leveren. Als ik een extra hoge resolutie nodig heb, kies ik voor de Canon EOS 5DS R met een resolutie van 50,6 Megapixel, omdat deze me de beste scherptediepte en een hoge ISO biedt en ik hier prettig mee werk. Voor alle andere situaties gebruik ik de systeemcamera Canon EOS R die ook full-frame is, maar lichter. Ik krijg er echt goede kleuren mee. Als ik de belichting en witbalans goed heb ingesteld, weet ik dat ik helemaal tevreden ben – de kleuren zijn levensecht."

8. Experimenteer met verschillende objectieven

"Voor de meeste fashion- en beautyfoto's geef ik de voorkeur aan een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. Het was mijn allereerste zoomobjectief en ik ben er vandaag nog net zo blij mee als op de dag dat ik het kocht. De 24-70mm is ideaal voor dit genre, omdat deze voor vrijwel al mijn studiofoto's geschikt is. Voor portretten die dichterbij worden genomen, geef ik de voorkeur aan een Canon EF 50mm f/1.4 USM- of Canon EF 85mm f/1.8 USM-objectief, omdat hiermee het best wordt gesimuleerd wat het menselijk oog zou zien. In omstandigheden met weinig licht is het Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief zeer bruikbaar en maak ik bijna altijd opnamen met f/1.2."

A man in a room lit by blue and magenta neon light stares at his reflection in a circular mirror on the tiled wall. Taken by Jaroslav Monchak.
"Spiegels zijn geweldige decorelementen voor het spelen met compositie", zegt Jaroslav. "Ik vond de kleuren die door het neonlicht werden gecreëerd prachtig, dus ik vertrouwde hierop in plaats van extra kunstmatig licht toe te voegen." Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/2.8 en ISO5000. © Jaroslav Monchak

9. Handmatige versus semi-automatische modus

"Ik gebruik meestal de handmatige modus, omdat ik hiermee meer controle heb over hoe het beeld eruit komt te zien. Maar als je op een bewolkte, winderige dag opnamen maakt op een locatie met een steeds andere lichtintensiteit, kun je door over te schakelen op de modus Diafragmaprioriteit de belichting automatisch aanpassen. Dit betekent dat je je kunt concentreren op een aantal andere technische aspecten, zoals de houding van je model, de emoties die moeten worden overgebracht, en de compositie van het beeld."

10. Scherpstellen

"Wanneer je fashion- en beautyfoto's neemt, moet de focus meestal op het model liggen. Dat kan een opname van het volledige lichaam zijn als je een foto van een outfit maakt, of van enkel een deel van het model als je schoenen, accessoires of make-up fotografeert. Autofocus is handig en enorm betrouwbaar bij zowel de Canon EOS 5DS R als de Canon EOS R. Ik adviseer om slechts één focuspunt te gebruiken en 1-beeld AF te selecteren, wat ideaal is als het model stilstaat. Als ik de Canon EOS 5DS R gebruik, selecteer ik het centrale focuspunt, stel ik scherp op het gezicht van het model en bouw ik de compositie zonder de sluiter los te laten. Als ik tevreden ben met de compositie, druk ik de knop helemaal in. Dit proces is nog eenvoudiger met de Canon EOS R, omdat je het touchscreen kunt gebruiken om snel tussen focuspunten te schakelen. Als je onderwerp beweegt (bijvoorbeeld springt, wegloopt of danst), kun je met AI servo AF het model volgen en scherp houden."

"En dat is het. Als je eenmaal weet hoe je met licht, de camera en het model moet werken, kun je het."

Geschreven door Natalie Denton


De apparatuur van Jaroslav Monchak

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Canon Ambassador Jaroslav Monchak's kitbag, containing Canon cameras and lenses.

Camera's

Canon EOS 5DS R

De 50,6 Megapixel full-frame CMOS-sensor in deze DSLR is in staat om zelfs de kleinste details vast te leggen. "De Canon EOS 5DS R geeft mij de beste scherptediepte en een hoge ISO-waarde en is comfortabel om mee te werken", zegt Jaroslav.

Canon EOS R

Een full-frame 30,3 Megapixel sensor met indrukwekkende detailweergave, ISO-prestaties en Dual Pixel CMOS AF. Voor Jaroslav zijn het de kleuren die hij krijgt met de Canon EOS R die hem het best bevallen. "Als ik de belichting en witbalans goed heb ingesteld, weet ik dat ik helemaal tevreden ben – de kleuren zijn levensecht."

Objectieven

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Een standaardzoomobjectief van professionele kwaliteit met uitstekende beeldkwaliteit en een snel diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik. "De 24-70mm is ideaal voor dit genre, omdat deze voor vrijwel al mijn studiofoto's geschikt is", zegt Jaroslav.

Canon EF 50mm f/1.4 USM

De EF 50mm f/1.4 USM is een compact, hoogwaardig standaardobjectief dat dankzij het snelle maximale diafragma en scherpstelsysteem uitstekende prestaties levert bij elk type fotografie.

Canon EF 85mm f/1.8 USM

Door de korte brandpuntsafstand, het grote maximale diafragma en de snelle autofocus is de EF 85mm f/1.8 USM een ideaal objectief voor portretten. "Dit objectief en de EF 50mm f/1.4 USM simuleren het beste hoe het menselijk oog het beeld ziet", zegt Jaroslav.

Canon RF 50mm F1.2L USM

Het RF-objectief dat fotografische prestaties naar een ongekend hoog niveau tilt. Het objectief biedt superieure scherpte, meer creatieve vrijheid en buitengewone prestaties bij weinig licht. "In omstandigheden met weinig licht is het RF 50mm F1.2L USM-objectief zeer nuttig geweest", zegt Jaroslav.

Accessoire

Canon Speedlite 430EX III-RT

Jaroslav gebruikt de opvolger van de Speedlite 430EX; een krachtige en draagbare flitser met radioactivering. Off-camera flitsen is gemakkelijk dankzij de radiofrequentie-activering en opent nieuwe wegen voor creatieve fotografie.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan