FASHION

Twee fashionfotografen vertellen welke apparatuur onmisbaar voor hen is

Door full-frame systeemcamera's aan hun uitrusting toe te voegen, veranderen fashionfotografen Kid Circus en Jaroslav Monchak de manier waarop ze fotograferen.
Een vrouw zit op een kiezelstrand met een paar laarzen in haar hand en kijkt weg van de camera. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV door Kid Circus.

De in Londen gevestigde fotograaf Kid Circus wil graag de energie in de omgeving vastleggen, dus het is cruciaal om de juiste apparatuur te hebben. Hij let vooral op de kleurweergave, maar een prettige menu-indeling en ergonomie zijn ook belangrijk. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 45mm, 1/250 sec, f/5.6 en ISO500. © Kid Circus

Om de essentie van fashion vast te leggen, heb je meer nodig dan een scherp oog en een getalenteerd model. Je hebt een minutieus samengestelde set hulpmiddelen nodig. Fashionfotografen Kid Circus en Jaroslav Monchak, die ook Canon Ambassador is, hebben Canon full-frame systeemcamera's aan hun lijst met fashionfotografie-apparatuur toegevoegd. Hier vertellen ze welke andere apparatuur niet mag ontbreken en waarom het werken met de Canon EOS R5 een echte eyeopener bleek te zijn.

Jaroslav heeft de afgelopen tien jaar fashion gefotografeerd en met de komst van de Canon EOS R en nu de Canon EOS R5 full-frame systeemcamera's is zijn workflow veranderd. Voor meer flexibele, creatieve fotoshoots, kiest Jaroslav voor de Canon EOS R5. "De full-frame systeemcamera's van Canon bieden snelle autofocus en uitstekende prestaties in zo’n klein pakket. Dit is echt revolutionair", zegt Jaroslav.

Als lid van de Oekraïense vereniging van professioneel fotografen vertegenwoordigt Jaroslav Oekraïne in de internationale fotografiegemeenschap. Verder is het voor hem als oprichter van de fotografieschool Lighthouse belangrijk dat hij op de hoogte blijft van de nieuwste cameratechnologie om zijn studenten alles te leren wat ze moeten weten.

Michael Circus, beter bekend als Kid, is een portret- en fashionfotograaf wiens foto's barsten van het karakter. De band met mensen op de set staat centraal in zijn werk. "Ik probeer me niet bezig te houden met al dat technische gedoe en me gewoon te focussen op je onderwerp", zegt hij over zijn aanpak. Hij kiest apparatuur die past bij zijn manier van werken en waarmee hij al zijn energie op de set kan richten. "Wat ik vooral belangrijk vind, zijn beeldkwaliteit, de mogelijkheid om beweging vast te leggen en een mooi kleurprofiel. Maar ook de ergonomie. Als je niet het juiste gevoel hebt bij een camera, werkt dat door op jou en je geest." De Canon EOS 5D Mark IV is zijn werkpaard waar hij al lange tijd op vertrouwt, maar de stap naar systeemcamera's met de EOS R5 biedt nieuwe mogelijkheden voor zijn manier van werken.

Van een veelzijdige camerabody tot flexibele objectieven, twee fotografen vertellen ons over hun uitrusting.

Een jongen ligt tegen een grote stapel kussens en leest een boek. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 door Jaroslav Monchak.

De 45 Megapixel-sensor van de Canon EOS R5 biedt fotografen zoals Jarsolav het beste van twee werelden: een resolutie die vergelijkbaar is met de Canon EOS 5DS R en de voordelen van een full-frame systeemcamera. Jaroslav is vooral onder de indruk van het AF-systeem en de oogdetectietechnologie. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 70mm, 1/125 sec, f/2.8 en ISO400. © Jaroslav Monchak

Door een open deur zien we een meisje dat gitaar speelt in een gele fauteuil. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 door Jaroslav Monchak.

Toen Jaroslav de Canon EOS R5 testte, was hij zeer te spreken over de betrouwbaarheid van de camera. "Van de 2000 foto's die ik had gemaakt, was er niet één mislukt", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 50mm, 1/200 sec, f/2.8 en ISO2000. © Jaroslav Monchak

1. Canon EOS R5

"Ik had al veel gelezen over de Canon EOS R5 en dan met name over het autofocussysteem en de Eye-tracking-modus", zegt Jaroslav. "Ik heb het uitgeprobeerd en was verrast over hoe nauwkeurig en hoe snel er wordt scherpgesteld."

De autofocus van de Canon EOS R5 is geprogrammeerd met een deep-learning AI waarmee het gezicht en de ogen van een onderwerp nu veel nauwkeuriger kunnen worden herkend en gevolgd. En als die niet zichtbaar zijn, worden het hoofd en het lichaam gevolgd. Voor Jaroslav had de nieuwe technologie onmiddellijk impact. "Van de 2000 foto's die ik heb gemaakt, was er niet één die niet goed was en dat is echt indrukwekkend! Je maakt een compositie en drukt op de ontspanknop. Ik kan op deze manier veel sneller werken en bovendien kan ik me nu veel meer op het model, de belichting en de compositie concentreren."

Canon EOS R5

Dankzij de sensationele full-frame 45 Megapixel-sensor met maximaal 20fps en een geavanceerd AF-systeem kan de Canon EOS R5 een hoogwaardige opname-ervaring bieden.

Door de toevoeging van de Canon EOS R5 aan zijn apparatuur voor fashionfotografie kon Jaroslav ook de JPEG-bestanden direct vanaf de camera testen. "Ik werk 90% van de tijd in RAW, maar er zijn momenten dat ik foto's in JPEG maak; meestal als het licht goed is. De bestanden die de Canon EOS R5 maakt, bevatten kleuren waar ik echt tevreden over ben, vooral de middentonen en de huidstinten. Het heeft me een hoop tijd bespaard die ik normaal aan de verwerking van de RAW-bestanden kwijt was."

De overstap op een systeemcamera gaf Kid ook creatieve mogelijkheden die hij niet had met zijn Canon EOS 5D Mark IV. "Ik gebruikte de EOS R5 voor het eerst in de zomer van 2022 en ik kon mijn ogen bijna niet geloven", vertelt hij enthousiast. "Het licht was allesbehalve perfect, maar met een ISO van 6000 maakte de camera alsnog foto's van topkwaliteit."

Met het Canon-menusysteem kan hij zijn camera eenvoudig naar wens instellen, wat de overgang nog makkelijker maakte. "Met systeemcamera's hoef je niet langer te gissen. Je kunt al voordat je de foto maakt kijken hoe een aanpassing op beeld eruitziet."

2. Canon PowerShot G7 X-serie

Naast de haarscherpe foto's voor tijdschriften en advertenties maakt hij op de set ook nog andere foto's. Voor zijn eigen marketingkanalen en die van zijn klanten brengt hij ook de verhalen achter de schermen in beeld. "Ik gebruik de Canon PowerShot G7 X Mark II (inmiddels opgevolgd door de Canon PowerShot G7 X Mark III) om leuke content achter de schermen vast te leggen", vertelt hij. Hij koos de camera onder meer omdat hij zich er makkelijk mee kan verplaatsen op de set tijdens het maken van reportagefoto's. "Mensen reageren er anders op dan wanneer je een spiegelreflexcamera in je handen hebt."

Een Canon PowerShot G7 X Mark III-camera.

Canon PowerShot G7 X Mark III

Prachtige 4K-video, een grote 1.0-type sensor en foto's met 20,1 Megapixel maken de camera ideaal voor vloggers, bloggers, livestreaming, videovergaderingen en contentcreators.

Maar de compactcamera levert nog steeds de kwaliteit die je gewend bent van een spiegelreflexcamera: de grote 1.0-type sensor en een Canon-objectief met een helder diafragma van f/1.8-2.8 zorgen voor foto's en full HD-video's van hoge kwaliteit. "Na het instellen hoef je nergens meer aan te denken", zegt Kid. "De camera heeft een zeer flexibel objectief en is erg prettig om in je uitrusting te hebben, want hij neemt niet veel ruimte in. Je krijgt de kwaliteit van Canon in een compact formaat."

Zijn opvolger, de Canon PowerShot G7 X Mark III, heeft een snellere processor, maakt opnamen met 20 fps en heeft ingebouwde Wi-Fi en Bluetooth waarmee je kunt livestreamen op YouTube. Ook de accu gaat langer mee. In vergelijking met de PowerShot G7 X Mark II kun je per acculading 25 meer foto's maken, dus je kunt elk moment vastleggen zonder bang te zijn iets te missen.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een vrouw met een roze zonnebril staat voor een blauwe muur, gezien door een roze tunnel.

Voor dit beeld heeft Jaroslav een groter diafragma gebruikt op de Canon RF 50mm F1.2L USM in een situatie met weinig licht. Hoewel hij het model helemaal aan de rechterkant van het beeld heeft geplaatst, heeft hij, dankzij de beeldscherpte van rand tot rand van het objectief, het model haarscherp in beeld weten te brengen in combinatie met beperkte scherptediepte. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/6.3 en ISO100. © Jaroslav Monchak

3. Canon RF 50mm F1.2L USM

Zoals vele fashion- en portretfotografen is Jaroslav al sinds lange tijd fan van de brandpuntsafstand van 50mm, vooral in een primeobjectief. In het begin fotografeerde hij met de Canon EF 50mm f/1.4 USM en hij heeft deze jaren gebruikt in combinatie met de Canon EF 85mm f/1.8 USM voor wat extra bereik en gecomprimeerd perspectief. Bij het uitkomen ervan, is hij echter overgestapt op het Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, vanwege de verbeterde optische helderheid en het grotere maximale diafragma.

"De beeldscherpte van rand tot rand van dit objectief is fantastisch, vooral in combinatie met de Canon EOS R, een combinatie die ik graag gebruik”, zegt hij. “Wanneer ik hoogwaardige fashionfoto’s maak, moet ik er zeker van zijn dat de foto’s helder en scherp zijn op de plekken die ik wil, en dit objectief zorgt daarvoor. Dit objectief is perfect voor mij, zowel voor het fotograferen met natuurlijk licht als met studioverlichting."

De ultieme beeldscherpte tot aan de rand van het frame zorgt ervoor dat Jaroslav zijn modellen overal in het beeld kan positioneren en erop kan rekenen dat hij scherpe en consistente resultaten zal krijgen, ongeacht waar hij het focuspunt plaatst. Het grootste diafragma van f/1.2 betekent dat dit objectief ook goed te gebruiken is bij weinig licht.

Kid is ook fan van dit objectief. "Je moet je iets meer verplaatsen, maar voor normale portretten is het 50mm-objectief wat toegankelijker dan de 24-70mm", zegt hij. "Het objectief ziet er voor mensen die niet gewend zijn om voor de camera te staan, namelijk wat minder intimiderend uit."

Een man met een Canon-camera in zijn hand lacht en praat met een andere man.

Canon Learning-serie op YouTube

Van portretten tot wildlife en van flitsers tot nabewerking, werk aan je fotografie- en videovaardigheden met de nieuwste serie van Canon.
Een lachende vrouw met lange bruine krullen ontspant in een hangmat. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 door Jaroslav Monchak.

Jaroslav zegt dat de oogdetectietechnologie van de Canon EOS R5 hem de mogelijkheid heeft gegeven meer tijd te besteden aan compositie en belichting. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 47mm, 1/200 sec, f/2.8 en ISO500. © Jaroslav Monchak

Een close-up van een gezicht van een vrouw met roze oogschaduw boven haar gesloten ogen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV door Kid Circus.

Kid gebruikt het Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief het meest vanwege de veelzijdigheid in combinatie met optische kwaliteit. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 70mm, 1/125 sec, f/8 en ISO100. © Kid Circus

4. Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Het favoriete (en meest gebruikte) objectief van Jaroslav is momenteel de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Hij zegt, "Ik vind het bereik van de brandpuntsafstand erg prettig. Ik gebruik dit objectief vooral in de fotostudio. Door de zoomfunctie kan ik de compositie van een shot aanpassen zonder de camera te verplaatsen.” De combinatie van de 24mm groothoekstand van het zoomobjectief en een unieke hoek helpen het verhaal van een foto te verfraaien.

Jaroslav fotografeert ook graag direct in het zonlicht met de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. "De coating van het objectief is zo goed dat ik direct in het zonlicht kan fotograferen en vrijwel geen last heb van overstraling in mijn foto", vertelt hij. “Dit betekent dat mijn klanten het product of het onderwerp beter kunnen zien, maar ik kan dit tegenlicht ook gebruiken om energie te geven aan het beeld."

Een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Een professionele zoomlens voor dagelijks gebruik uit de L-serie dat een hoge beeldkwaliteit levert met een constant f/2.8-diafragma.

Het Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief heeft twee soorten coating. De Super Spectra-coating helpt om interne overstraling en reflecties in het beeld te verminderen en is geoptimaliseerd voor ieder EF-objectief zodat de kleurbalans binnen het EF-assortiment consistent blijft. Daarnaast zijn de elementen aan zowel de voor- als achterkant bedekt met de Fluorine coating om het glas te beschermen tegen regendruppels of vingerafdrukken.

Een vrouw lacht terwijl ze met haar been naar de camera trapt. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 door Kid Circus.

Kid wil zich tijdens het fotograferen makkelijk kunnen aanpassen. Het is voor hem dan ook een groot pluspunt dat hij tijdens de hele shoot hetzelfde zoomobjectief kan gebruiken zonder de vibe te verstoren. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 40mm, 1/400 sec, f/5 en ISO3200. © Kid Circus

5. Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

"Als je het me vier jaar geleden had gevraagd, had ik zoomobjectieven afgeraden", zegt Kid, die nadat hij er voor het eerst mee werkte overtuigd raakte. "Voor fashionfotografie raad ik elke keer het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief aan. Welk objectief je ook gebruikt, het moet een verlengstuk van jezelf worden en dit objectief is ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Je blijft lekker in de flow doordat je niet halverwege van objectief hoeft te wisselen. Het is een echt werkpaard."

De Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM is ideaal voor fashionfotografie dankzij de superscherpe optica die de kwaliteit van de foto's naar ongekende hoogte tillen. Het heeft drie gevormde, asferische glazen objectiefelementen en drie UD-objectiefelementen en is voorzien van geavanceerde optische coatings. Het diafragma met negen lamellen zorgt bovendien voor een vloeiender en ronder bokeh-effect.

Het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief.

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

De RF 24-70mm F2.8L IS USM is een van de drie essentiële f/2.8 RF-zoomobjectieven van Canon. Het heeft een snel diafragma en beeldstabilisatie plus een Nano USM-motor voor stille scherpstelling.

Kid is vooral enthousiast over de snelheid van dit objectief. "Het diafragma van f/2.8 komt goed van pas bij lastige omstandigheden met weinig licht en wanneer je een snel en superscherp objectief nodig hebt." Dankzij de 5-stops beeldstabilisatie, die nog krachtiger wordt in combinatie met de IBIS van de EOS R5, leg je ook bij weinig licht vol vertrouwen alle details vast.

6. Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Kids portfolio bevat beautyfoto's waarin de kleuren en texturen van gezichten tot in detail zichtbaar zijn. Voor dit werk gebruikt hij het liefst het Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief. "Dit objectief is echt heel goed voor beautyfotografie", zegt hij. "Ik kan dichtbij komen en de ogen vastleggen of foto's maken zonder de bovenkant van het hoofd, en dat zonder vervorming."

Het Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief.

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

De EF 100mm f/2.8L Macro IS USM maakt deel uit van de prestigieuze L-serie van Canon en heeft een Image Stabilizer met hoek- en shiftdetectie die perfect is voor korte scherpstelafstanden.
Portraits-fashion-lifestyle-3_4k_EM.mp4

7. Verbinding met een tablet met Canon Camera Connect

Als hij op locatie werkt met klanten, neemt Kid een tablet mee in plaats van een laptop. Met de door Canon ontwikkelde Camera Connect-app kan hij de camera op de tablet aansluiten. "Klanten kunnen de foto's die ik maak direct op de tablet bekijken", zegt hij. "Ze kunnen de foto's beoordelen en deze beoordelingen worden opgeslagen op de geheugenkaart. De tablet is draagbaar, werkt wireless en is heel betrouwbaar. Het is echt heel handig."

Het maakt zijn uitrusting nog gestroomlijnder. "Met de Wi-Fi-verbinding zet ik in een oogwenk mijn foto's van de camera op de tablet."

Kid wil dat de camera een verlengstuk wordt van zijn hand, zodat hij zich volledig kan richten op het vastleggen van het moment. En de Canon EOS R5 heeft precies dat gedaan. In combinatie met de juiste objectieven, software en apps kan hij zich beter focussen op het creatieve aspect van fotografie.

Bekijk de afspeellijst van de Canon Europe Learning-serie op YouTube voor meer inspiratie en advies van Kid Circus en andere contentcreators.

Jason Parnell-Brookes, Mark Alexander and Emma-Lily Pendleton

De uitrusting van fashionfotografen

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Fotograaf Kid Circus kijkt door de zoeker van een Canon EOS R5-camera.

Camera's

Canon EOS R5

Een full-frame 45 Megapixel-sensor met indrukwekkende AF-prestaties. "Ik kan een autofocus die ogen zo goed definieert, zeker op prijs stellen. Het is erg handig", zegt Jaroslav.

Lenzen

Canon RF 50mm F1.2L USM

Het RF-objectief dat fotografische prestaties naar een ongekend hoog niveau tilt. Het objectief biedt superieure scherpte, meer creatieve vrijheid en buitengewone prestaties bij weinig licht. "De beeldscherpte van rand tot rand van dit objectief is fantastisch", zegt Jaroslav. "Dit objectief is perfect voor mij, zowel voor het fotograferen met natuurlijk licht als met studioverlichting."

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

Met dit krachtige zoomobjectief druk je je eigen stempel op een verhaal dankzij het snelle diafragma en de superieure optische kwaliteit en blijf je de concurrentie een stap voor. Kid is vooral enthousiast over de snelheid en het vermogen om scherpe foto's bij weinig licht te produceren.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Een standaardzoomobjectief van professionele kwaliteit met uitstekende beeldkwaliteit en een snel diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik. Jaroslav zegt: "Ik vind het bereik van de brandpuntsafstand erg prettig. Ik gebruik dit objectief vooral in de fotostudio. Door de zoomfunctie kan ik de compositie van een shot aanpassen zonder de camera te verplaatsen."

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Dit objectief biedt alles wat je verwacht van een prime: de uitmuntende optische kwaliteit en superieure weergave van ultrafijne details maken het ideaal voor fashionfotografie, vooral wanneer je de finesse moet vastleggen of gezichtsuitdrukkingen wilt benadrukken.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro