ARTIKEL

Een licht werpen op de macrowereld met een speciale macroflitser

Ontdek hoe je je close-upfotografie naar een hoger niveau kunt tillen met de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II en Macro Twin Lite MT-26EX-RT.
Een close-up van een bij met grote groene ogen die een geelrode passiebloem bestuift.

Natuurfotograaf en Canon Ambassador Christian Ziegler maakte, toen hij voor een opdracht in Panama was, deze foto van een kleine bijensoort die een passiebloem bestuift. De foto laat duidelijk de gelijkmatige belichting met de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II zien. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X (nu opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III) en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, ingesteld op 1/50 sec, f/11 en ISO2500. © Christian Ziegler

Elke macro- of close-upfotograaf die zijn werk serieus aanpakt, zal je hetzelfde vertellen: een speciale macroflitser is een onmisbare accessoire.

Een van de grootste uitdagingen bij close-upfotografie: wanneer je de werkafstand verkleint, valt er ook minder licht op de sensor van de camera. Wanneer je een macro-objectief bij een vergroting van 1x gebruikt, moet je bijvoorbeeld rekening houden met een tweestops belichtingsfactor. Dat is bij het maximale diafragma vaak niet echt een probleem, maar wanneer je de scherptediepte bij kleinere diafragma's maximaliseert, is het moeilijker om een sluitertijd vast te houden die hoog genoeg is. Bij een sterkere vergroting zijn er zelfs nog grotere belichtingsfactoren die een rol spelen, omdat de onderwerpen dichterbij zijn.

Het is ontzettend handig om extra licht voor macrofotografie te gebruiken, omdat fotografen dan niet alleen een korte sluitertijd kunnen kiezen, maar ook het diafragma kunnen stoppen om de scherptediepte te vergroten.

Wanneer je een Speedlite gebruikt die op een flitsschoen is bevestigd, kan dit een grote schaduw op of achter je onderwerp werpen. Met een speciale macroflitser kun je zelf de belichting van je macrofotografie zorgvuldig en creatief bepalen, zodat je het onderwerp ook bij close-ups goed kunt belichten. Bovendien zijn de twee speciale Macro Speedlites van Canon, de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II en de Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT, compact en draagbaar, zodat je ze op elke willekeurige plek kunt neerzetten als je op locatie aan het werk bent.

In dit artikel vertelt Canon Ambassador, ecoloog en natuurfotograaf Christian Ziegler over zijn ervaring met de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II en legt productspecialist Mark Fensome van Canon Europe uit waarom de Macro Twin Lite MT-26EX-RT een goede aanvulling is op de uitrusting van een close-upfotograaf.

De uitrusting van Oliver Wright voor macrofotografie

Een professionele macrofotograaf vertelt over zijn overstap op full-frame systeemcamera's van Canon, inclusief het baanbrekende RF 100MM F2.8L MACRO IS USM-objectief.
Close-up van een orchidee met de naam vrouwenschoentje, tegen een fluweelzwarte achtergrond.

Christian fotografeerde deze prachtige orchidee van de soort vrouwenschoentje in Borneo en gebruikte daarbij de Canon Macro Ring Lite MR-14EX. De diepzwarte achtergrond werd benadrukt met behulp van een doek van zwart fluweel. Gefotografeerd met een EOS 5D Mark III (nu opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, ingesteld op 0,3 sec, f/18 en ISO400. © Christian Ziegler

Een macrofotograaf gebruikt een Canon-camera en -objectief en een Macro Ring Lite MR-14EX II-flitser om een groot insect op een blad te fotograferen.

Macrofotograaf Oliver Wright gebruikt een Canon EOS R5, Canon RF 100MM F2.8L MACRO IS USM en de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II om een foto van een groot, bruin insect op een blad te fotograferen. De MR-14EX II is ideaal om kleine onderwerpen op een korte afstand te belichten zonder schaduw.

Draagbaar en betrouwbaar: de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II

Christian Ziegler staat bekend om zijn opvallende foto's van tropische vleermuizen in Panama. Voor het fotograferen van deze nachtzoogdieren en grotere dieren gebruikt hij Canon Speedlites. Voor kleinere dieren, zoals insecten, maar ook voor fruit en planten die nectar produceren, vertrouwt hij op de uiterst draagbare Canon Macro Ring Lite MR-14EX II. Diep in een regenwoud werken kan een zware wissel trekken op camera-apparatuur, dus hij gebruikt naast de ringflitser ook vrijwel altijd de betrouwbare Canon EOS-1D X Mark II (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III), het Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief (met een Macrolite Adapter 67) en het Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objectief.

De Canon Macro Ring Lite MR-14EX II.

Canon Macro Ring Lite MR-14EX II

Een hoogwaardige Macrolite-flitser biedt fotografen creatieve belichtingsoplossingen voor het maken van close-ups, zowel op locatie als in een studio.

De MR-14EX II is bovendien compatibel met een aantal andere objectieven, zoals de Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro, EF 180mm f/3.5L Macro USM (met een Macrolite Adapter 72C), RF 35mm F1.8 Macro IS STM en RF 100MM F2.8L MACRO IS USM.

"Ik gebruik de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II omdat ik hiermee licht tot heel dicht op het objectief kan krijgen," vertelt Christian. "Met een normale flitser krijg je veel schaduw. Soms vind ik dat prima, maar vaak leidt schaduw alleen maar af. Wanneer ik de omgeving voor een project gelijkmatig wil belichten, gebruik ik de Macro Ring Lite MR-14EX II-flitser, voor onderwerpen zoals vlinders, om close-ups te maken van hun gedetailleerde vleugels, of kleine insecten.

"Omdat deze kleine onderwerpen zo dicht op het objectief zitten, is het heel lastig om de belichting precies goed te krijgen," legt hij uit. "Het komt voor dat het onderwerp op maar 5 cm van het objectief is verwijderd, dus het is de uitdaging om er een afstelbare lichtbron heel dicht voor te zetten. Met een flitser die niet op de camera is bevestigd, is dat supermoeilijk, maar met de Macro Ring Lite MR-14EX II is het zo gepiept."

Christian vindt niet alleen het gebruiksgemak van deze flitser prettig. "De opgerolde kabel is geschikt voor zwaar werk en bovendien duurzaam. En de mogelijkheid om de twee buizen te verplaatsen door de kop rondom de as te draaien, is een fijne functie," zegt hij. In combinatie met de mogelijkheid van de Macro Ring Lite MR-14EX II om de sterkte van de stroboscopen individueel aan te passen (in een verhouding van 6 stappen), betekent dit dat je niet alleen de hoek van de lichtbron kunt afstellen, maar ook dat je de ene stroboscoop feller kunt maken dan de andere. Je kunt dan reliëf heel mooi uitlichten om structuur te benadrukken.

Een bijna helemaal zwarte Ulysses-rups met opvallende rode markeringen die aan de onderkant van een blad hangt.

De larve (rups) van de Ulysses-vlinder voedt zich met de vetplant en doet niet onder voor zijn volwassen vorm als zwaluwstaartvlinder. Verlicht met de Canon Macro Ring Lite MR-14EX en een flitsverhouding van 1:1 voor gelijkmatige verdeling van het licht. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief ingesteld op 1/100 sec, f/14 en ISO400. © Christian Ziegler

Close-up van de bultige, geschubde huid van een mannelijke panterkameleon.

Met behulp van de Canon Macro Ring Lite MR-14EX wist Christian deze close-up van de bultige, bijna edelsteenachtige schubben van een mannelijke panterkameleon perfect te belichten. Deze uitzonderlijke dieren leven in het gebied rondom het Ambanja-district in het noorden van Madagaskar. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, ingesteld op 1/125 sec, f/16 en ISO800. © Christian Ziegler

Aanvullende belichtingsopties

Wanneer Christian in close-up met kleine onderwerpen werkt, voldoet het vermogen van de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II ruimschoots aan wat hij nodig heeft. Maar hij waardeert ook de mogelijkheid om wireless te werken bij het gebruik van een systeem met meerdere Speedlite-flitsers en om de belichtingscontrole te behouden met behulp van een ingebouwde optische infraroodzender. "Ik heb weleens extreem kleine wespen van amper 1 mm lang gefotografeerd," herinnert hij zich. "Ik heb het Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objectief en de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II als invullicht gebruikt en die activeerden dan weer twee Speedlite 430EX III-RT-flitsers die als het basislicht fungeerden."

Hele koloniën trekmieren klimmen over elkaar heen bij het maken van een tijdelijk nest.

Deze trekmieren, die bekendstaan om het vormen van levende bruggen, bouwen een bivak (tijdelijk nest). De Canon Macro Ring Lite MR-14EX II is bijzonder handig voor macro-onderwerpen met veel beweging omdat deze flitser snel opnieuw is opgeladen, waardoor je een grotere kans hebt om de perfecte foto te maken. Gefotografeerd met een EOS 20D (nu opgevolgd door de Canon EOS 7D Mark II) en een Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objectief, ingesteld op 1/160 sec, f/14 en ISO100. © Christian Ziegler

De opgekrulde staart, rechterpoot en geschubde huid van een kameleon.

De meeste kameleons hebben een grijpstaart, die ze nodig hebben om te kunnen klimmen en in hun natuurlijke omgeving te kunnen bewegen. Deze prachtige foto is belicht met de Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT. Hierbij is het basislicht, omlaag gericht, links bovenaan geplaatst en het invullicht aan de rechterkant. Gefotografeerd met een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief.

Een flexibele accessoire: de Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT

De Macro Ring Lite MR-14EX II is handig en uiterst draagbaar, maar de Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT is nóg veelzijdiger. "Deze flitser wordt vaak gebruikt voor bloemen, insecten en sieraden en voor het fotograferen van kleine items," legt Mark Fensome van Canon Europe uit. "De flitser heeft een hoger richtgetal dan de Ring Lite MR-14EX II, 26 in plaats van 14, met handmatige instellingen waarmee je het vermogen kunt aanpassen van 1/512e van het maximum."

De Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT.

Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT

Zet je onderwerp in het licht met een uiterst flexibele twin light flitser die krachtige en creatieve belichting levert.

Voor de MT-26EX-RT kun je dezelfde objectieven gebruiken als voor de MR-14EX II, waaronder de Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro, EF 100mm f/2.8 Macro USM, MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo, RF 35mm F1.8 Macro IS STM en RF 100MM F2.8L MACRO IS USM.

"Dankzij de individueel afstelbare koppen heb je meer controle over de plaatsing van elke lichtbron, zodat je gemakkelijk structuren kunt belichten en de gewenste look kunt creëren," voegt Mark toe. "Elke flitsbuis kan rondom de vattingring worden verplaatst of zelfs worden losgekoppeld en aan een externe aansluiting of statief worden gekoppeld, zolang de kabels maar lang genoeg zijn. Dit betekent dat je niet beperkt bent tot de 180 graden draaibare maanvormige lichtbronnen zoals bij de Macro Ring Lite MR-14EX II.

"Je kunt de koppen in meer gewenste standen zetten zoals je dat bijvoorbeeld bij een portret zou doen, met een basislicht van bovenaf en een invullicht van 90 graden vanaf de zijkant," gaat Mark verder. "Hierdoor heb je meer controle over de hooglichten en schaduwen. Je kunt zo een foto met een 3D-effect maken. Bovendien is elke flitsbuis kleiner dan die op de Macro Ring Lite MR-14EX II. Voor elke kop heb je dus de optie om de meegeleverde diffuser te bevestigen, als je het licht zachter wilt maken."

Een waterdruppel aan de nerf van een rode vleesetende plant.

Deze vleesetende-plantensoort, die er weliswaar prachtig uitziet maar wel degelijk dodelijk is voor insecten, is verlicht met de Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT. Hierbij is het basislicht links bovenaan geplaatst en het invullicht aan de rechterkant. Gefotografeerd met een Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objectief.

Een macrofotograaf gebruikt een Canon-camera en -objectief en een Macro Twin Lite MT-26EX-RT-flitser om een kleine kikker op een blad te fotograferen.

Macrofotograaf Oliver Wright maakt in een tropisch vlinderhuis een foto van een reuzenboomkikker en gebruikt daarbij een Canon EOS R5, Canon RF 100MM F2.8L MACRO IS USM en de Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT. De MT-26EX-RT is perfect ontworpen om close-ups van zulke kleine onderwerpen te belichten.

Bediening van meerdere lichten

Beide flitsers zijn voorzien van wireless optische infraroodzenders zodat je Canon Speedlites op afstand kunt bedienen wanneer je extra belichting nodig hebt, voor bijvoorbeeld achtergronden of aanvullende creatieve belichtingseffecten zoals randverlichting. De Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT biedt ook extra veelzijdigheid met radiobesturing. Voor infraroodbediening moet het bediende apparaat zichtbaar zijn, maar dat is voor de Radio Transceiver-functie niet nodig. Je kunt dus meerdere Speedlites met radiobesturing neerzetten waar je ze maar nodig hebt.

Met beide Speedlites kun je je macrofotografie naar een hoger niveau tillen, of je nu de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II of de Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT gebruikt voor close-upfotografie. Beide flitsers bieden je de mogelijkheid om het licht dat op je onderwerp valt, helemaal naar wens vorm te geven, zodat je perfecte belichte, scherpere details krijgt.

Kevin Carter

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro