ARTIKEL

Flitsers in het regenwoud: tropische vleermuizen verlichten met
Canon Speedlite 430EX III-RT-flitsers

A nectar-eating bat approaches the liana woody vine and is photographed mid-flight. Photo by Christian Ziegler.
Canon Ambassador Christian Ziegler maakt foto's van tropische vleermuizen in de regenwouden van Panama met een Canon Speedlite 430EX III-RT-flitser. Christian gebruikt een zwarte, fluwelen achtergrond om deze prachtige afbeelding met kunststijl te creëren met zijdezachte structuren en rijke kleuren tegen de diepzwarte achtergrond. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, ingesteld op 1/250 sec, f/14 en ISO640. © Christian Ziegler

Barro Colorado Island (BCI) ligt tussen de kanalen van het kunstmatige Gatun Lake, dat deel uitmaakt van het Panamakanaal. Op deze afgelegen enclave van bijna tien vierkante kilometer, bij het ongerepte tropische regenwoud, bevindt zich een onderzoeksstation waar wildlife-fotograaf en wetenschapper Christian Ziegler werkt aan een combinatie van onderzoek en fotografie.

Christian staat misschien het bekendst om zijn foto's van tropische vleermuizen. Hij heeft al meer dan twintig jaar de jungles getrotseerd die vol bijtende insecten zitten om de ongelooflijke biodiversiteit van de Midden-Amerikaanse regenwouden te documenteren. "Ik begon bijna 20 jaar geleden met het fotograferen van vleermuizen en werkte daarbij samen met een fantastische onderzoeker, Dr. Elisabeth Kalko," zegt hij. "Ik vind vleermuizen nog steeds interessant - waar ik woon in Centraal-Panama leven meer dan 80 soorten vleermuizen."

Christian is een tropisch ecoloog geworden door training en werkte eerder als communicatiemedewerker voor het Smithsonian Tropical Research Institute (STRI) in Panama. STRI-personeel gebruikt de BCI-basis om het klimaat en de diversiteit van dieren te documenteren en om het regenwoud te bewaken. De gevarieerde diëten van de verschillende vleermuizen helpen bij het bestuiven van planten en helpen de insecten die gewassen kunnen beschadigen te beheersen. Daarom kreeg Christian de opdracht om naast boeiende beelden ook wetenschappelijk bewijs te overleggen om de positieve bijdrage van vleermuizen aan de omgeving van Panama te promoten.

Om deze nachtelijk actieve zoogdieren in hun natuurlijke omgeving vast te leggen, grijpt Christian regelmatig naar zijn Canon Speedlite 430EX III-RT-flitser. Hier legt hij uit hoe hij dat doet.

Deze audio is alleen beschikbaar in het Engels.

A tiny bat is held between a person’s two fingers.
Een close-up van een tropische vleermuis tussen twee vingers geeft het in schaal weer. De intense details zijn vastgelegd met het Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II ingesteld op 1/200 sec, f/20 en ISO2000. © Christian Ziegler
Like a hummingbird, a bat hovers in the air to feed from a flower.
Christian moest de vleermuizen lokken met verschillende soorten voedsel, afhankelijk van de soort. "Dankzij hun gevarieerde voeding kunnen er zoveel verschillende soorten naast elkaar bestaan", zegt hij. "Sommige vleermuizen eten insecten, andere eten fruit; sommige leven op nectar, andere zijn dol op kikkers. Er is zelfs een vleermuis die vissen vangt!" Dit is een tropische regenwoudvleermuis die van een liaan eet. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, ingesteld op 1/250 sec, f/14 en ISO640. © Christian Ziegler
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Flitserset voor alle weersomstandigheden

Werken met nachtdieren in een donker, vochtig en dicht tropisch regenwoud brengt veel uitdagingen met zich mee, van verlichting tot de eisen die aan de uitrusting worden gesteld. Gezien de tropische hitte en het ruwe terrein moet Christian een uitrusting hebben die zowel robuust als draagbaar is.

Als hij de jungle in gaat, gebruikt hij voornamelijk één camerabody, een "superbetrouwbare, robuuste" Canon EOS-1D X Mark II, en draagt hij een tweede camera als back-up bij zich. Voor dit project nam hij een aantal kleine Canon Speedlite 430EX III-RT-flitsers, een Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT om ze te bedienen via radiofrequentie, en de benodigde statieven, klemmen en beugels met zich mee om hem onderweg flexibiliteit te bieden.

"De zender is gemakkelijk in gebruik", aldus Christian, "omdat ik vijf flitsers tegelijk kan bedienen en de connectiviteit is eenvoudig."

Christian Ziegler and his team setting up their flashguns in preparation for a shoot.
Christian stelt altijd zijn flitsers in voordat hij een opname maakt. "Als je in de buurt van vliegensvlugge wezens zoals vleermuizen werkt, is het van cruciaal belang dat de flitsers op afstand worden bestuurd, als ze eenmaal op hun plaats staan", zegt hij. © Christian Ziegler
A Gee's golden langur monkey portrait.

Christian Ziegler: het objectief waar ik niet zonder kan

De wildlifefotograaf onthult hoe het Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-superteleobjectief uit de L-serie onmisbaar is gebleken.

In bijna volledige duisternis zijn flitsers van essentieel belang voor het vastleggen van subtiele beelden van etende vleermuizen. Christian kiest keer op keer opnieuw voor de Canon Speedlite 430EX III-RT-flitser vanwege de duurzaamheid, betrouwbaarheid in veeleisende omgevingen en draagbaarheid. "Ik heb voor deze kleinere flitser gekozen [in plaats van een grotere Speedlite] omdat deze voldoende licht geeft. En omdat ik vijf tot zes flitsers gebruik en soms mijn spullen over grote afstanden draag om de juiste foto te maken, zijn deze lichter om mee te nemen in het veld - en ook goedkoper", zegt hij.

Christian zegt ook dat de rubberen afdichting aan de voet van de Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT de flitsschoen van de camera volledig omsluit. Dit is essentieel voor betrouwbare activering in de 100% luchtvochtigheid van het vaak onherbergzame tropische regenwoud.

Als je vlak in de buurt van vliegensvlugge wezens zoals vleermuizen werkt, is het van cruciaal belang dat de flitsers op afstand worden bestuurd, als ze eenmaal op hun plaats staan, zegt Christian. Hoewel hij een 'standaard' opstelling heeft bij het werken met de flitser, is het bereiken van precies de juiste belichting een proces waarbij de resultaten worden beoordeeld en je moet kijken naar het histogram aan de achterkant van de camera.

Hoewel de flitsers in eerste instantie zijn ingesteld op de handmatige modus, houdt Christian de hele belichtingsopstelling bij zonder dat hij bij de camera hoeft weg te gaan. "Ik gebruik ze in de handmatige modus, zodat ik kan zien wat er gebeurt via de zender", zegt hij.

A bat feasts on a bright green cricket.
Het vastleggen van de vleermuizen die 's nachts eten, zou niet mogelijk zijn geweest zonder de Canon Speedlite 430EX III-RT-flitsers, legt Christian uit. "Veel vleermuizen eten krekels die overdag verborgen zitten voor vogels, maar 's nachts uit moeten komen. Dan slaan de vleermuizen hun slag." Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief bij 1/250 sec, f/22 en ISO2000. © Christian Ziegler
A close-up of a stick-like insect.
Behalve vleermuizen fotografeert Christian vaak ook andere tropische regenwouddieren en insecten met zijn Canon Speedlite 430EX III-RT-flitser. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief, ingesteld op 1/200 sec, f/20 en ISO2000. © Christian Ziegler

Een zorgvuldige lichtbalans

Christian noteert de verlichting die hij nodig heeft om de look te creëren die hij voor elke opname wil. Hij geeft toe dat het soms een langdurig proces kan zijn, zelfs wanneer hij een vleermuis naar een bepaalde plaats lokt met voedsel. Als de vleermuis eenmaal zijn positie heeft ingenomen, kan hij echter snel elk van de vijf Canon Speedlite 430EX III-RT-flitsers aanpassen met de Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT. Doordat hij de zender gebruikt, hoeft hij niet te bewegen en stoort hij de vleermuis niet. Hij past de stroominstellingen aan in stappen van 1/3 voor elke flitser afzonderlijk via de ingebouwde RF-zender die op de flitsschoen van de camera is vergrendeld.

"Ik begin met de bovenste flitser," legt Christian uit. "Als dat er goed uitziet, pas ik de twee flitsers aan de voorzijde aan. Deze bevinden zich één meter boven en één meter onder het onderwerp onder een hoek van 45 graden, waarbij de vleugels vanaf de onderkant worden belicht en het gezicht van de vleermuis van bovenaf. De resterende twee flitsers bevinden zich achter, beide onder de vleermuizen, om een scherpe rand te geven en de vleermuizen van de achtergrond te scheiden."

De wetenschappers gebruiken een vluchtkooi - een grote ruimte die door een net wordt omsloten - om te voorkomen dat de vleermuis wegschiet. Het welzijn van de vleermuis is van het grootste belang. "Het is belangrijk dat de resulterende foto's authentiek zijn, zowel op wetenschappelijk niveau als op moreel vlak," zegt Christian.

Als de foto's een insect moeten bevatten, zal het team er een vinden die al dood is. Maar als Christian een bestuivende vleermuis fotografeert, moet hij eerst de juiste bloem vinden voor de foto, wat tijd kan kosten. "Er was eens een geval waarin ik foto's wilde nemen van nectar etende vleermuizen. Daarvoor had ik een bloem van de houtachtige liaan nodig die door vleermuizen wordt bestoven. Maar het duurde ongeveer een week om geschikte, volwassen bloemen in het woud te vinden," zegt hij.

Christian Ziegler sets up flashes on a tree.
Christian gaat tot het uiterste om de perfecte opname te maken - zoals hij hier deed bij het opzetten van verhoogde cameravallen. © Christian Ziegler
A bat flies towards a food lure on a table.
In een uitgebreid experiment werd een geluidsopname van een kikker afgespeeld, die de aandacht trekt van deze vleermuizen die kikkers eten. © Christian Ziegler

De fotoserie die hieruit voortkwam, is het bewijs van de vasthoudendheid van het team onder moeilijke omstandigheden en een blijvende getuigenis van de biodiversiteit in een geïsoleerd tropisch ecosysteem. Christian hoopt dat dit soort fotografie mensen kan leren over de wereld om hen heen, hen op de hoogte kan brengen van milieuproblemen en hen uiteindelijk kan inspireren de wereld te verbeteren.

"Zo veel soorten en habitats worden over de hele wereld bedreigd en veel soorten staan op het punt van uitsterven", zegt hij. "Ik wil mensen enthousiast maken over het regenwoud. Als ze begrijpen hoe het ecosysteem werkt, zullen ze er hopelijk meer waarde aan hechten."

Geschreven door Kevin Carter


De kit van Christian Ziegler

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Christian Ziegler’s photography equipment is laid out.

Camera

Canon EOS-1D X Mark II

De EOS-1D X Mark II verlegt de grenzen van high-speed opnamen maken en kan tot 14 fps opnemen met volledige AF/AE-tracking of tot 16 fps in Live View. "De Canon EOS-1D X Mark II is superbetrouwbaar, robuust en werkt perfect in warme en vochtige omstandigheden," aldus Christian.

Objectief

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Een prime-objectief van de hoogste kwaliteit, met beeldstabilisatie, macrofuncties tot levensgroot (1.0x) en de mogelijkheid een geringe scherptediepte te krijgen met een prachtige bokeh.

Accessoires

Canon Speedlite 430EX III-RT

De Speedlite 430EX II is een krachtige en veelzijdige flitser, met een richtgetal van 43, mogelijkheid voor gebruik van ontvanger voor wireless flitsen, negen aangepaste functies en een zoomkop voor 24-105 mm.

Canon Speedlite Transmitter ST-E3-RT

Compatibele Speedlite-flitsers te bedienen vanaf een afstand van wel 30 m. RF-bediening is zelfs betrouwbaar als er geen directe zichtlijn is. "De zender is gemakkelijk in gebruik, dus ik kan vijf flitsers tegelijk bedienen en de connectiviteit is eenvoudig," zegt Christian.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan