ARTIKEL

De beste Canon-systeemkit voor landschapsfotografie

Wat zijn de beste systeemcamera's en objectieven voor landschapsfotografie? Canon Ambassador en meervoudig bekroonde natuurfotograaf Radomir Jakubowski vertelt wat zijn favoriete kit van de Canon EOS R System is.
Zandkleurige bergen die in een groot meer worden weerspiegeld. Het is ijzig koud aan de rotsachtige kustlijn op de voorgrond en er stijgt mist op van het stilstaande water in de achtergrond.

De baanbrekende technologie in de Canon EOS R5-systeemcamera heeft de mogelijkheden voor landschapsfotografen zoals Canon Ambassador Radomir Jakubowski voorgoed veranderd. "Normaal gesproken gebruikte ik Live View voor landschapsfotografie met een spiegelreflexcamera, maar nu zit Live View in de zoeker en dat is veel handiger," zegt hij. "Hierdoor kan ik tot 100% inzoomen op de afbeelding en controleren of de foto van voor naar achter scherp genoeg is." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 17mm, 1/6 sec, f/11 en ISO100. © Radomir Jakubowski

Landschapsfotografen vertrouwen al jaren op de EOS-spiegelreflexcamera's en EF-objectieven van Canon om de veranderingen op onze planeet vast te leggen. Maar de nieuwe Canon EOS R System laat een wereld aan mogelijkheden opengaan. Dankzij de full-frame sensoren en geavanceerde systeemtechnologie zijn Canon EOS R-systeemcamera's het paradepaardje van de beeldverwerkingsbranche, hoewel de revolutionaire RF-lensvatting voor de echt grote veranderingen zorgt. De RF-primes en -zoomobjectieven van Canon zijn ontworpen met het oog op optische uitmuntendheid, en dankzij hun compacte grootte en lagere gewicht zijn ze een geweldige keuze voor wandelaars die het perfecte gezichtspunt zoeken.
Maar wat zijn nu de beste Canon-systeemcamera's voor landschapsfotografie? En welke RF-primes en -zoomobjectieven moet je kiezen, ongeacht of je deze voor een EF- of EF-S-camera gebruikt, of helemaal naar een EOS R-systeemcamera overstapt?

Hier legt de Duitse natuurfotograaf en Canon Ambassador Radomir Jakubowski uit welke systeemcamera's en objectieven hij het beste voor zijn werk kan kiezen. Verder geeft ook Mike Burnhill, Senior Product Specialist van Canon Europe, nuttig technisch inzicht.
Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een zware regenbui trekt over een bergachtig gebied. Aan de ene kant van de stortbui is de lucht hemelsblauw, aan de andere kant goud-oranje.

Radomir maakte deze foto van een regenbui in de spectaculaire Zwitserse regio Berner Oberland, met behulp van een statief om de camera stevig vast te zetten zodat hij de scène nauwkeurig kon kadreren. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 35mm, 1/30 sec, f/8 en ISO100. © Radomir Jakubowski

Een Canon EOS R5-camera op een statief in de regen, nabij een riviertje.

Radomir zegt dat hij ervan houdt om in moeilijke weersomstandigheden te fotograferen en dat zijn wind- en waterdichte Canon EOS R5 in deze omstandigheden betrouwbare prestaties levert.

1. Beste systeemcamera voor landschappen: Canon EOS R5

Dankzij de 45MP full-frame CMOS-sensor, de displays met een hoge resolutie, en wind- en waterdichtheid is de Canon EOS R5 een camera die uitstekend geschikt is voor het buitenleven. "Voordat ik op een systeemcamera overstapte, gebruikte ik een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EOS 5DS R," vertelt Radomir. "Ik zag in dat systeemcamera's de toekomst waren en dus heb ik in januari 2020 een Canon EOS R gekocht, gewoon om eens te zien hoe die werkt. Ik ontdekte hoeveel kracht en potentie de EOS R System heeft en nu is de Canon EOS R5 de camera die ik het vaakst voor landschappen gebruik.
De Canon EOS R5-camera.

Canon EOS R5

De ongeëvenaarde prestaties van de EOS R5 zullen je fotografie en filmproductie radicaal veranderen.
"Ik heb ook een Canon EOS R6," gaat Radomir verder. "Als je een hoofdbody wilt en daar nog een reservecamera bij hebt, dan is de EOS R6 een goede aanvulling op de EOS R5. Als je foto's op meer dan een meter grootte wilt printen, is de Canon EOS R5 natuurlijk de beste keuze, maar voor het meeste werk lijken ze veel op elkaar."

Mike is het ermee eens dat een sensor met een hoge resolutie altijd de beste camera is voor landschapsfotografie: "Hiermee kun je duidelijk de afzonderlijke onderdelen en organische structuur van het landschap zien," verklaart hij. Maar hij benadrukt ook een aantal kleinere functies van de Canon EOS R5 waardoor deze camera een groot verschil kan maken voor landschapsfotografie. "Je hoeft bijvoorbeeld geen ontspankabel meer mee te nemen omdat je de Canon Camera Connect-app kunt gebruiken om van je smartphone een Bluetooth-afstandsbediening te maken," zegt hij.
Een bergketen wordt weerspiegeld in een ondiepe plas stilstaand water met ruwe stenen.

Radomir maakte deze foto van de zonsopgang in Rondane National Park, het oudste nationale park in Noorwegen. Hiervoor gebruikte hij de breedste brandpuntsafstand van het Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objectief, waarop een ND-verloopfilter is bevestigd. "Het was de perfecte ochtend," zegt hij. "Normaal moet je rekening houden met wind en wolken wanneer je landschappen in Noorwegen fotografeert, maar die ochtend was het perfect windstil... en -3 °C." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 14mm, 1/4 sec, f/11 en ISO100. © Radomir Jakubowski

Zachte wolken boven een rotsachtige bergketen met hier en daar bevroren grond, in de oranje gloed van de zonsondergang in de verte.

"Met de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM- en RF 14-35mm F4L IS USM-objectieven kun je de beste zonnester fotograferen door je diafragma in te stellen op f/16 of f/22," aldus Radomir. "Deze Canon-objectieven zijn twee van de beste objectieven die ik voor zonnesterren heb gebruikt. En wat fotograferen tegen de zon in betreft, is het echt indrukwekkend hoe goed overstraling wordt gecompenseerd." Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 15mm, 1/8 sec, f/16 en ISO100. © Radomir Jakubowski

2. Beste groothoekobjectieven voor landschapsfotografie met systeemcamera's: Canon RF 14-35mm F4L IS USM en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

"Deze groothoekobjectieven hebben allebei een geweldige automatische scherpstelling en beeldstabilisatie," legt Radomir uit. "De vraag is dus: wat heb je als fotograaf nodig? Wil je een kleiner, licht objectief dat een uitstekende keuze is voor algemene landschapsfotografie? Kies in dat geval de Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Of heb je een snel diafragma nodig om nachtlandschappen te fotograferen, zoals het noorderlicht en sterren? In dat geval is de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM de beste keuze.
Een Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objectief.

Canon RF 14-35mm F4L IS USM

In krappe ruimtes is deze compacte ultragroothoeklens de ideale keuze om alle details in een scène vast te leggen.
"Als je bijvoorbeeld de Melkweg wilt fotograferen, kun je geen te lange belichting gebruiken omdat je geen bewegingsonscherpte in je foto wilt," gaat Radomir verder. "Wanneer je de optie hebt om naar f/2.8 te gaan, hoef je ook niet zo'n hoge ISO in te stellen."

Voor foto's waarbij je zoveel mogelijk details van het landschap in het kader wilt krijgen, gebruik je de Canon RF 14-35mm F4L IS USM, het breedste systeemeigen objectief voor het RF-systeem. "Zelfs dat kleine verschil van 1mm tussen 14mm en 15mm maakt een groot verschil bij het vastleggen van het onderwerp," zegt Mike. "Het valt misschien niet op wanneer je van 300mm naar 400mm beweegt met een teleobjectief, maar bij een groothoekobjectief telt elke millimeter."

Zoals Radomir benadrukt, kun je met de RF 14-35mm F4L IS USM ook net iets dichterbij scherpstellen dan met de RF 15-35mm F2.8L IS USM (de eerste heeft een minimale focusafstand van 0,2 m, de tweede van 0,28 m). Je kunt dus, terwijl je fysiek dichter op de voorwerpen in de voorgrond gaat staan, tegelijkertijd de brede beeldhoek van het objectief verkennen. Zo wordt het frame meer door de voorwerpen gevuld.

De grootte van het filterdraad kan ook een belangrijke overweging zijn, voegt Radomir toe. "De RF 14-35mm F4L IS USM heeft een filterdraad van 77mm en de RF 15-35mm F2.8L IS USM eentje van 82mm. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt als je gemakkelijk filters tussen je andere Canon-objectieven wilt wisselen."

Een van de voordelen waar je van profiteert als je overstapt naar de Canon EOS R-systeemcamera, is dat je je favoriete Canon EF- en EF-S-objectieven kunt blijven gebruiken, zoals de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM of de EF 16-35mm f/2.8L III USM, via een EF-EOS R-vattingadapter.

Er zijn drie vattingadapters beschikbaar, waaronder de vattingadapter EF-EOS R met drop-in filter, waarmee je drop-in filters kunt gebruiken. "Je kunt deze adapter gebruiken om een polarisatiefilter aan een EF- of EF-S-objectief toe te voegen, inclusief de Canon EF 11-24mm f/4L USM waarbij je geen filter aan de voorkant van het objectief kunt bevestigen," legt Mike uit. "Ook is er een variabel ND drop-in filter beschikbaar. Dit filter is handig als je een specifieke combinatie van sluitertijd en diafragma wilt gebruiken of als je een landschap met lange sluitertijd wilt fotograferen."
Vergeelde bomen in de herfst, op een heuvel voor een steile steenmassa.

Radomir werkt vaak met een Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief wanneer hij fotografeert in de bergen. Deze foto heeft hij in Zwitserland met het telezoomobjectief gemaakt, om de herfstkleuren te isoleren van de donkere berg op de achtergrond. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, ingesteld op 145mm, 0,8 sec, f/14 en ISO100. © Radomir Jakubowski

3. Beste systeemtelezoomobjectief voor landschapsdetails: Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM

"De Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM is het beste telezoomobjectief dat ik ooit heb gebruikt," vertelt Radomir enthousiast. "De beeldkwaliteit is uitstekend, en wanneer je op redelijk korte afstand fotografeert, werkt hij als een prime-objectief.

"Ik gebruik dit telezoomobjectief vaak om details in het landschap te isoleren," gaat hij verder. "Hij is vrij licht en klein, wat best handig is als je zoals ik vaak in de bergen bent. En wat ik ook handig vind, is dat hij een standaard filterdraad met een diameter van 77 mm heeft, waardoor ik hem met mijn polarisatiefilters kan gebruiken om schitteringen te verminderen en om de kleuren in het landschap te verbeteren."
The Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM lens.

Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objectief

Dankzij 5-stops beeldstabilisatie en de L-serie-kwaliteit levert de RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM details, een helder beeld en uitzonderlijke telefotoprestaties.
Mike voegt toe: "Dankzij het hoge compressieniveau van de Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM kunnen landschapsfotografen dingen op een heel andere manier zien dan met de standaard groothoekweergave. Hij is volledig wind- en waterdicht en is ongeveer even groot als het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. Aan de beeldkwaliteit van dat objectief viel niet meer zoveel te verbeteren, dus we hebben 100mm toegevoegd, omdat dit meer voordelen biedt dan de steeds kleiner wordende marges op te zoeken om de beeldprestaties te verbeteren."
Hoge dennen torenen boven de mist uit in een grote vallei.

Deze foto is gemaakt op dezelfde locatie als de foto van de zonsopkomst boven aan de pagina, alleen iets eerder in de ochtend. Met behulp van het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief kon Radomir bomen, die linksonder in het grotere beeld te zien zijn, inkaderen. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, ingesteld op 115mm, f/11 en ISO100. © Radomir Jakubowski

4. Beste systeemobjectief voor algemene landschapsfotografie: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

"Ik werk graag met telelenzen voor landschapsfotografie," zegt Radomir. "Wanneer ik niet precies weet wat ik kan verwachten, pak ik de Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM. Maar als ik wel bekend ben met de locatie en al kan anticiperen op wat er in dat landschap kan gebeuren, dan pak ik de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM.

"De Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM is soms wat lang op 100mm, dus de RF 70-200 F2.8L IS USM is handiger voor algemene landschapsfotografie. Je kunt hem goed combineren met de Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM of de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM: je hebt dan met maar twee objectieven een heel scala aan mogelijkheden. Ik vind het geweldig dat deze camera zo klein is en meer dan 400 gram minder weegt dan de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM."
Het Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief.

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Dit hoogwaardige f/2.8-telezoomobjectief levert uitzonderlijke beeldkwaliteit in een compacte body en is bestand tegen alle omstandigheden.
Mike is al net zo enthousiast over de compacte grootte van dit objectief. "Dit objectief past perfect in een cameratas en kan veel gemakkelijker worden meegenomen dan het EF-equivalent. En natuurlijk is de Canon RF 70-200mm F4L IS USM zelfs nog kleiner. De grootte is vergelijkbaar met de Canon RF 24-105mm F4L IS USM en dit is een goede optie wanneer je het snellere maximale diafragma van het paradepaardje onder de telelenzen niet nodig hebt.

"De RF 70-200mm F4L IS USM is een L-serie-objectief, dus deze is net als de f/2.8-versie helemaal wind- en waterdicht. Dit objectief heeft zelfs de hittebestendige verf die ook op de super tele-objectieven wordt gebruikt, dus de beeldkwaliteit zal bij helder zonlicht niet afnemen. Ook optisch gezien is de Canon RF 70-200mm F4L IS USM verbluffend. Over het hele zoombereik is dit objectief beter dan de Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM, die messcherp is. Daarnaast is hij kleiner, kan hij sneller en dichterbij scherpstellen en heeft hij betere IS."
Weerspiegeling van bergen in een stenen meertje.

Radomir heeft de flexibiliteit van de Canon RF 24-105mm F4L IS USMobjectief gebruikt om deze weerspiegeling met een groots effect in te kaderen. "Ik heb de foto zo samengesteld dat de bergen helemaal boven in de weerspiegeling te zien zijn en ik heb het beeld zo strak bijgesneden dat je wel even twee keer moet kijken wat je nou precies ziet," zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, ingesteld op 53mm, 8 sec, f/22 en ISO100. © Radomir Jakubowski

5. Beste systeemobjectief voor reislandschappen: Canon RF 24-105mm F4L IS USM

"Voor sommige landschapsfotografen is een 24-105mm- of 24-70mm-zoomlens het belangrijkste onderdeel in hun tas," zegt Radomir. "Ik heb liever een objectief dat meer biedt dan alleen 70 mm aan de lange kant, daarom kies ik voor de Canon RF 24-105mm F4L IS USM in plaats van de RF 24-70mm F2.8L IS USM. Het betekent simpelweg dat ik niet zo snel hoef te wisselen naar de RF 70-200mm F2.8L IS USM, omdat ik al een extra brandpuntsafstand van 35mm heb om mee te spelen."

Mike voegt daaraan toe: "Optisch gezien is de Canon RF 24-105mm F4L IS USM beter dan de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM, maar er zijn andere onderdelen in het systeem waardoor hij over het algemeen aantrekkelijker is. Hij heeft een beter scherpstelsysteem en een betere IS, en bovendien is hij kleiner."
De Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-camera.

Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Een zeer veelzijdige zoomlens die fotografen en filmmakers de ideale balans biedt tussen prestaties, draagbaarheid en beeldkwaliteit.
Een bospad, midden in de nacht. Overal liggen gevallen bladeren.

Radomir prefereert de flexibiliteit van een zoomlens voor landschappen, maar houdt de Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM wel in zijn tas om van het grote, maximale diafragma en de vignetfunctie te profiteren, zodat hij de sfeer van foto's kan verbeteren zoals deze donkere bosscène. Gefotografeerd met een Canon EOS R5, ingesteld op 8 sec, f/1.8 en ISO100. © Radomir Jakubowski

Close-up van structuren in een rivierbedding, waardoor het op luchtfotografie lijkt.

Dankzij de mogelijkheid van de Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM om close-ups te maken, kan Radomir 'microlandschappen' fotograferen, zoals de structuren in deze rivierbedding. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 ingesteld op 1/160 sec, f/10 en ISO400. © Radomir Jakubowski

6. Beste objectief voor landschapsfotografie vanuit de hand: Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM

"Wanneer ik de natuur inga met echt de intentie om foto's te maken, dan neem ik altijd de Canon EOS R6 en de RF 35mm F1.8 Macro IS STM met me mee," zegt Radomir. "Ik gebruik deze voor alles, van landschappen en portretten tot reportages en macrofoto's. Ik ben erg tevreden over het f/1.8-diafragma en de vignettering. Ik weet dat sommige fotografen zeggen dat ze ook achteraf een vignet kunnen toevoegen wanneer ze hun foto's bewerken, maar voor mij is dat juist deel van het karakter van een objectief. Ook de combinatie van een brandpuntsafstand van 35mm en de 5-stops beeldstabilisatie (IS) vind ik geweldig. Hiermee kan ik vanuit de hand fotograferen met een sluitertijd van één seconde."

"Landschapsfotografie kan om vele verschillende dingen draaien," zegt Mike. "Het hoeft niet per se het platteland te zijn, maar ook steden. De Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM is een zeer compact objectief, en dankzij het snelle diafragma en de IS is deze camera perfect om bij weinig licht te fotograferen, wanneer er een magische glans over steden en stedelijke gebieden valt."
Een Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objectief.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Een groothoek prime-lens met een snel grootste diafragma van f/1.8 en macrokenmerken.
Licht dat door de bomen schijnt en de herfstbladeren van een lage tak verlicht.

"Op deze foto heb ik onderbelichting in twee of drie stappen toegepast om de gele en oranje bladeren te benadrukken. De boom springt echt uit de foto omdat ik het grote f/2-diafragma van de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM heb gebruikt in plaats van f/4 op de RF 24-105mm F4L IS USM, en door vignetten te gebruiken worden hoeken nog donkerder," zegt Radomir. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 ingesteld op 1/2000 sec, f/2 en ISO100. © Radomir Jakubowski

7. Beste systeemobjectief voor sfeervolle landschappen met groot objectief: Canon RF 85mm F2 Macro IS STM

"Hoewel ik liever de Canon RF 24-105mm F4L IS USM of de Canon RF 70-200 F2.8L IS USM meeneem wanneer ik landschappen fotografeer, ben ik er wel blij mee dat dit objectief zo licht is," verklaart Radomir. "Wanneer ik erop uit ga met mijn Canon EOS R6 en Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM, dan neem ik ook de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM mee. Wanneer ik niet zeker weet wat ik ga fotograferen, neem ik liever prime-objectieven mee dan zoomobjectieven. Ik merk dat ik me beter op mijn fotografie kan richten met primes.
Het Canon RF 85mm F2 Macro IS STM-objectief.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Maak je portretten nóg beter met een compact en licht RF prime-objectief dat je onderwerpen flatteert en je inspireert om prachtige details te ontdekken — en nog veel meer.
"Er zijn niet zo veel landschapsfoto's die geschikt zijn voor de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM, maar er zijn altijd wel een aantal foto's die perfect zijn voor het grote f/2-diafragma en de aantrekkelijke vignetmogelijkheden."

Mike zegt dat, hoewel de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM geen klassiek landschapobjectief is, dit wel een goed allrounder is: "Door de mogelijkheid om close-ups te maken, krijg je een ander perspectief: door vergroting tot de helft van de ware grootte krijg je een goede balans tussen details op de voor- en achtergrond wanneer je die nodig hebt."

Geschreven door Marcus Hawkins


Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro