Venetian boats

Vijf manieren om het perspectief van je foto's te veranderen

Spelen met de schaal in je foto's is een geweldige manier om je creativiteit en de impact van je composities te vergroten. En het is nog leuk ook. Lees verder en ontdek hoe je mensen die je foto bekijken op het verkeerde been kunt zetten met een geforceerd perspectief of tilt-shift-technieken (hiervoor heb je lenzen en nabewerkingssoftware en -apps nodig), en ontdek hoe je onderwerpen kunt fotograferen zodat ze er kleiner uitzien dan in het echt. Bij het experimenteren met het schaaleffect gaat het er, net als bij alle fotografie, om dat je nieuwe invalshoeken uitprobeert, je unieke kijk op de wereld tot uitdrukking brengt en prachtige foto's maakt.

1. Creëer een wereld in het klein met tilt-shift-technieken

Bij een tilt-shift-foto worden mensen die je foto bekijken op het verkeerde been gezet, zodat de foto een wereld in het klein lijkt. Je kunt tilt-shift-lenzen aanschaffen voor spiegelreflexcamera's en Miniature effect (Miniatuureffect) nabootsen op bepaalde spiegelreflex- en compactcamera's van Canon. Je hebt hiervoor nabewerkingssoftware en -apps nodig. Als je een tilt-shift-foto wilt nemen van je stad, zoek je een scène uit met een drukke achtergrond en neem je de foto van bovenaf om het gewenste effect te bereiken dat je neerkijkt op een klein stadje.


2. Experimenteer met macrofotografie

Met macrofoto's kun je de kleinste details vastleggen door ze te vergroten. Zo kun je ultieme close-ups maken en komt je onderwerp er meestal veel groter uit te zien dan in het echt. Deze techniek wordt vaak gebruikt om de natuur uitvergroot weer te geven, maar je kunt ook kleine details van straten, de gezichten van mensen of een ander onderwerp vastleggen. Dit effect is niet eenvoudig te realiseren met de camera van een smartphone. Een spiegelreflexcamera met een macrolens of een goede compactcamera met een macro-instelling levert de beste resultaten op.


3. Leef je uit met geforceerde perspectieven

Bij de fotografische truc 'geforceerd perspectief' wordt er met onze waarneming gespeeld doordat er optische illusies worden gecreëerd om voorwerpen groter, kleiner of verder weg te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Door de positie van mensen, plaatsen of voorwerpen ten opzichte van elkaar zorgvuldig te rangschikken, kun je mensen volledig op het verkeerde been zetten en hilarische resultaten boeken. Misschien heb je al eens een foto van een vriend of vriendin genomen die de ondergaande zon met twee vingers vasthoudt. Dus waarom laat je je verbeelding niet spreken door nog meer aansprekende geforceerde perspectieven te creëren die je kunt delen?


4. Gebruik scherptediepte om het schaaleffect te laten zien.

Een van de grote verschillen tussen foto's die zijn genomen met een smartphone of met een meer veelzijdige camera zoals een spiegelreflexcamera of een compactcamera voor experts, is de manier waarop je ze kunt scherpstellen en de scherptediepte kunt regelen. Met een spiegelreflexcamera kun je relatief eenvoudig één onderwerp scherp in beeld brengen tegen een prachtig vage achter- of voorgrond. Dit doe je door het diafragma aan te passen of gewoon in te zoomen. En scherptediepte kun je voor je foto's gebruiken om te laten zien hoe klein iets is in vergelijking met de grotere omgeving.


5. Vervang een gezicht door een platenhoes

Dit is alleen voor de grap. Als jij, je familie of vrienden thuis een stapel lp's hebben liggen, kun je het gezicht van iemand vervangen door de hoes van een album. Het ziet er heel overtuigend uit als je probeert de context en de kleuren van de hoes van een album af te stemmen op de achtergrond van je foto. Je kunt in plaats van de hoes van een album ook een tijdschrift, een schilderij met het formaat van een gezicht of een andere foto gebruiken. Het gaat erom dat je het formaat van de hoes afstemt op de rest van de foto, zodat het gezicht en het lichaam de juiste verhoudingen hebben. Anders werkt de optische illusie niet.