ARTIKEL

Alles over Eye Control AF

Lees het verhaal achter Canon's fantastische Eye Control AF-systeem, dat het AF-punt kan instellen of wijzigen door te detecteren waar je naar kijkt.
Een mannelijke fotograaf kijkt door de zoeker van een Canon EOS R3, met daarop een lang objectief bevestigd.

Actiefotograaf Vladimir Rys stelt de nieuwe functies van de Canon EOS R3, waaronder Eye Control AF, op de proef tijdens zijn eerste shoot van een elektrische rallyauto.

Dankzij de combinatie van snelle, nauwkeurige automatische scherpstelling en onderwerpdetectie en -tracking is het nu gemakkelijker dan ooit om met een Canon EOS-camera een scherpe foto van een bewegend onderwerp te maken. De beslissing om van het ene onderwerp over te schakelen op het andere ligt echter nog steeds bij de fotograaf. Bovendien kan het proces van herkennen dat er een nieuw, interessanter onderwerp is en vervolgens je duim gebruiken om het focuspunt te wijzigen, resulteren in een kleine vertraging die er op zijn beurt weer toe kan leiden dat je een belangrijk moment mist.

Stel je bijvoorbeeld voor dat een jachtluipaard, die op het punt staat zijn prooi te doden, plotseling zelf wordt aangevallen door een leeuw, of dat de favoriet in een race plotseling stopt, of dat een demonstrant een politieke persconferentie onderbreekt; het zijn allemaal onverwachte gebeurtenissen waarop je als fotograaf moet reageren en waarvoor je je focuspunt moet veranderen. De eerste momenten zijn cruciaal bij het vertellen van het verhaal en het is heel belangrijk dat de focus snel naar het nieuwe onderwerp wordt verplaatst. Met de Eye Control AF van de Canon EOS R3 kun je op een ander onderwerp overschakelen door gewoon in de zoeker te kijken naar het punt waar je je focus wilt hebben, zonder dat je de multicontroller moet vastpakken om het AF-punt te verplaatsen.


Lees ook het volgende eens:

Een man staat op een verhoging en houdt een camera voor zijn oog die is gericht op een rode rallyauto op de grond.

Aangezien de onderwerpdetectie en -tracking van de Canon EOS R3 voor de scherpstelling zorgen, kan de fotograaf zich concentreren op de compositie en kijken of er nieuwe potentiële onderwerpen in beeld verschijnen.

Een uitsnede van de binnenkant van de zoeker van de EOS R3, waarin de inwendige onderdelen, zoals de LED's die op het oog van de gebruiker zijn gericht, zichtbaar zijn.

De innovatieve technologie in de zoeker van de EOS R3 bevat LED's die op het oog van de gebruiker zijn gericht en een speciale sensor waarmee beelden van dat oog worden verkregen.

Geschiedenis en ontwikkeling

Als de term Eye Control AF je bekend voorkomt, dan is dat misschien omdat Canon een vergelijkbare technologie heeft geïntroduceerd met de Canon EOS 5, een 35mm-filmcamera voor semi-professionele fotografen die in november 1992 werd uitgebracht. Dezelfde technologie was later terug te vinden in de EOS 50 (1995), de EOS 3 (1998) en de EOS 30 (2000). Sindsdien is er echter heel wat veranderd.

Zo heeft Canon's Medical Systems-divisie, die zich toelegt op beeldvorming voor medische toepassingen, sindsdien een reeks technologieën ontwikkeld voor het scannen van ogen voor de ontwikkeling van Purkinje-beelden. Deze beelden zijn een soort vingerafdruk van het oog en kunnen door artsen en opticiens worden gebruikt om oogaandoeningen vast te stellen, maar de verkregen informatie zorgde er ook voor dat de Photo Division van Canon beter inzicht kreeg in hoe ogen eruitzien. En dit leidde vervolgens tot de ontwikkeling van Eye Control AF.

Voor Canon's oorspronkelijke Eye Control AF-systeem werd slechts één licht gebruikt, maar de zoeker van de Canon EOS R3 bevat er maar liefst acht, die infraroodlicht met verschillende golflengtes uitstralen. En omdat verschillende lichtbronnen onder verschillende hoeken worden gebruikt, werk het systeem ook wanneer de gebruiker een bril of contactlenzen draagt.

Bovendien is de resolutie van het detectiesysteem veel hoger dan voorheen; er is een speciale 7.560-pixel scanner voor het verkrijgen van Purkinje-beelden van het oog. Op basis van deze beelden kan de camera de positie van het oog van de gebruiker en de richting waarin het oog kijkt, vaststellen.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
Een vrouw in een zwart-wit racepak. Ze houdt haar helm vast en haar lange haar wappert in de wind. Achter haar staat een rode rallyauto die onscherp is.

Met Eye Control AF kan direct van focus worden veranderd, dus als er een nieuw doel achter het huidige onderwerp verschijnt, kun je dit selecteren. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/10.000 sec, f/1.2 en ISO50. © Vladimir Rys

Hoe Eye Control AF werkt

Een belangrijk aspect van Eye Control AF is dat het oog niet naar een onderwerp hoeft te kijken en dit niet in de zoeker hoeft te volgen om ervoor te zorgen dat het schepstelsysteem van de camera het blijft volgen. Het menselijk oog werkt niet op die manier: wij observeren en bekijken de scène voortdurend en als het AF-punt die bewegingen zou moeten volgen, zou de focus steeds heen en weer springen in het kader.

Eye Control AF werkt in plaats daarvan in combinatie met de onderwerptracking van de Canon EOS R3 en wordt gebruikt om het onderwerp dat moet worden gevolgd vanaf het begin te selecteren. Vervolgens hoeft de fotograaf niet meer naar het onderwerp te staren: de camera neemt het volgen over en houdt het onderwerp scherp in beeld wanneer dit beweegt.

"Je kunt het gebruik van Eye Control AF vergelijken met het gebruik van de muis of cursor van een computer," legt Mike Burnhill, Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe uit. "Je gebruikt het om op je onderwerp te klikken en laat vervolgens de software van de camera zijn werk doen."

Dit betekent dat, hoewel de Canon EOS R3 4.779 AF-punten heeft, je niet hoeft te proberen om naar één specifiek punt te kijken. In plaats daarvan kijk je gewoon in de algemene richting van het onderwerp. De camera gebruikt dan de hiërarchische methode van onderwerpdetectie om op het onderwerp scherp te stellen. Als Onderwerpdetectie dus wordt ingesteld op Mensen in het menu, krijgen de ogen van het onderwerp prioriteit. Als de ogen niet zichtbaar zijn, zoekt de camera het hoofd, en als het dat ook niet kan vinden, krijgt het lichaam de prioriteit.

Een foto van een snelle rode rallyauto die een stofwolk achterlaat.

Off-road met de EOS R3

Motorsportfotograaf Vladimir Rys probeert de baanbrekende functie voor het volgen van rallyauto's van de EOS R3 uit tijdens zijn eerste fotoshoot met een elektrische rallyauto.
Een vuile, rode rallyauto scheurt door het beeld en laat een stofwolk achter; op de achtergrond zijn wazige bergen zichtbaar.

Het Eye Control AF-systeem werkt in elke AF-puntselectiemodus, maar bewijst zijn waarde vooral in combinatie met Onderwerptracking. Met de baanbrekende AF voor voertuigtracking van de EOS R3 blijven zelfs de snelste auto's moeiteloos scherp in beeld. Maar dat is nog niet alles... Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/32.000 sec, f/1.2 en ISO1250. © Vladimir Rys

Helemaal links in de foto is de achterkant van een rode rallyauto te zien, die het kader verlaat. De auto is nog steeds scherp in beeld en de bergen op de achtergrond van de foto zijn wazig.

Aangezien het Dual Pixel CMOS AF-systeem de volledige sensor beslaat, kan de Canon EOS R3 onderwerpen helemaal tot de randen van het kader volgen zonder dat op de achtergrond wordt scherpgesteld. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief, ingesteld op 1/32.000 sec, f/1.2 en ISO1250. © Vladimir Rys

Eye Control AF gebruiken

Aan de slag

"Eye Control AF is niet standaard geactiveerd," legt Mike uit, "maar je kunt het inschakelen door te drukken op de Set-knop. Als je daarna de ontspanknop tot halverwege indrukt, verschijnt er een grijs vak om de ogen of gezichten in de scène. Kijk naar het vak dat je wilt volgen om dit te selecteren en druk daarna de ontspanknop helemaal in. Het vak wordt blauw en de camera volgt nu het onderwerp." In de modus voor continue opname volgt de camera het onderwerp totdat je de ontspanknop loslaat.

Als je een ander onderwerp wilt selecteren, kun je gewoon de ontspanknop loslaten, de knop daarna tot halverwege indrukken en naar het nieuwe onderwerp kijken voordat je de ontspanknop weer helemaal indrukt.

Onderdeel van de uitrusting

Eye Control AF werk in elke AF-puntselectiemodus, maar Mike raadt aan om het samen met onderwerptracking te gebruiken en de smart controller of multicontroller te gebruiken om heel specifieke gebieden te selecteren in de modus voor enkele AF-puntselectie.

Een close-up van het oog van een man die in de zoeker van een Canon EOS R3 kijkt.

Voor de beste resultaten met het Eye Control AF-systeem moet je het kalibreren. Je kunt het systeem instellen voor maximaal zes verschillende gebruikers of voor verschillende brillen.

Het systeem aanpassen

Eye Control AF kan op drie manieren worden aangepast. De eerste en belangrijkste taak is om het te kalibreren op basis van je ogen en de bril of contactlenzen die je bij het fotograferen draagt (zie hieronder). Voor elke bril moet een aparte kalibratie worden uitgevoerd en je moet zorgen dat je de juiste instelling gebruikt als je een andere bril gaat dragen.

Daarnaast kun je een knop aanpassen voor het activeren van Eye Control AF. Je kunt hier verschillende knoppen voor gebruiken, maar volgens Mike is de AF-ON-knop een logische keuze, omdat veel fotografen die knop al gebruiken voor backfocus.

Verder kan elke autofocus- en Eye Control AF-optie in het menu worden toegewezen aan My Menu. Als je regelmatig een andere bril draagt of je bril bij het fotograferen vaak af en op doet, is dit een goede manier om snel naar de gebruikersinstellingen te gaan.

Eye Control AF-opties

Je hebt de keuze uit twee vormen voor de Eye Control AF-aanwijzer (cursor): een cirkel of een dradenkruis. De cirkel kan oranje, paars of wit zijn, dus je kunt een kleur kiezen die afsteekt tegen de scène. Mike: "Het dradenkruis is handig als je kleine details van het onderwerp wilt zien, omdat het een kleiner gebied beslaat."

Een rode rallyauto rijdt vanaf de linkerkant van de foto in de richting van de camera, met op de achtergrond een steile heuvel.

Als Onderwerpdetectie is ingesteld op Voertuigen kan de Canon EOS R3 snel een auto in het kader herkennen en daarop scherpstellen terwijl de fotograaf zich bezighoudt met de compositie en timing van de foto. Gefotografeerd met een Canon EOS R3 en een Canon RF 400mm F2.8L IS USM-objectief, ingesteld op 1/5.000 sec, f/2.8 en ISO3200. © Vladimir Rys

Eye Control AF kalibreren

"Het is belangrijk dat je de Eye Control AF kalibreert, zodat je zeker bent van de beste resultaten", vertelt Mike. "Je kunt het voor maximaal zes verschillende gebruikers of zes verschillende gebruiksinstellingen kalibreren, zoals met en zonder bril of contactlenzen, of bijvoorbeeld voor verschillende soorten brillen." Je kunt elke gebruiker of gebruiksinstelling een naam geven, zodat je precies weet voor wie of welke brillen hij is.

"Wanneer het kalibratiesysteem is geactiveerd," vervolgt Mike, "heeft het een stip in de zoeker. Je moet bevestigen dat je ernaar kijkt; daarna gaat de stip bewegen en moet je hem met je oog volgen. Dit moet je doen met de camera in de horizontale en verticale stand, en zowel binnen als buiten, maar je hoeft ze niet allemaal tegelijk te doen. Je kunt op een later moment verdergaan met de kalibratie."

Hoewel de standaardkalibratie slechts vier keer hoeft te worden uitgevoerd, kun je deze kalibratie verfijnen door het proces te herhalen op verschillende locaties en vanuit verschillende camerahoeken. Het is een baanbrekende functie waarmee fotografen beschikken over een indrukwekkende tool voor het vastleggen van snelle actie in allerlei verschillende situaties.

Angela Nicholson

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro