FILMMAKING

Muziekvideo's in 2022 en daarna

De gevestigde muziekvideoproducer Ashleigh Jadee en aanstormende talenten Amber Akaunu en Lauren McCollin, beiden filmmakers, delen hun ervaringen in de dynamische wereld van de muziekvideo en bespreken hun ideeën voor de toekomst.
Filmmaker Ashleigh Jadee maakt een video in een industriële keuken met een Canon EOS R5 C.

Ashleigh Jadee, hier afgebeeld met een Canon EOS R5 C, heeft al met veel grote namen uit de muziekwereld samengewerkt als fotograaf, producer en regisseur van muziekvideo's. Tijdens de pandemie nam ze een aantal aanstormende talenten onder haar hoede om ze de kneepjes van het vak te leren en om met ze samen te werken. "Deze samenwerkingen zouden de nieuwe manier van werken moeten worden", zegt Ashleigh. "Ik leid mijn pupillen op en wanneer ik een nieuw aanbod krijg om een muziekvideo te maken, werk ik samen met een van hen. Op die manier hebben zij een mooie, hoogwaardige productie voor op hun showreel en goede werkervaring." © Ashleigh Jadee

Internet betekende het einde van de muziekvideo. Of toch niet? Anno 2022 worden muziekvideo's niet meer alleen uitgezonden op exclusieve muziekzenders zoals MTV of vertoond in programma's als Top of the Pops: ze kunnen nu altijd en overal worden bekeken op toegankelijke online platforms zoals YouTube, TikTok en Instagram. In dit nieuwe, creatieve tijdperk kan iedereen viral gaan, maar er is veel concurrentie.

Om je te vestigen als filmmaker zoals Ashleigh Jadee (@ashleighjadeeee) – en om die grote artiesten zoals Skepta en Roddy Ricch te strikken – moet je een heel eigen stijl en een persoonlijk merk ontwikkelen. Die filosofie deelt Ashleigh met Amber Akaunu (@amberakaunu) en Lauren McCollin (@lauren.mccollin), twee jonge filmmakers die ze sinds het begin van de pandemie heeft begeleid via Instagram.

Ashleighs ervaring en kennis absorberen en met haar samenwerken bij projecten doet wonderen voor Amber en Laurens showreels. Met geavanceerde camera-uitrusting zoals de Canon EOS C70 en Canon EOS 5D Mark IV in hun handen, vormen ze de nieuwe en unieke vrouwelijke stemmen in de dynamische filmindustrie van het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn overal op voorbereid.

Ashleigh, Amber en Lauren vertellen ons hoe de muziekvideowereld tegenwoordig een gelijk speelveld is, wat de huidige invloeden op muziekvideo's zijn en hoe je kunt opvallen in een branche die om marketing draait.

Filmmaker Ashleigh Jadee staart omhoog naar een cameramonitor tijdens opnamen in het donker. Ze wordt omringd door cast en crew.

Ashleigh heeft alleen maar goede ervaringen met Canon-apparatuur. "Ik was 19 toen ik mijn Canon EF 24-70mm f/2.8L USM uit de L-serie kocht (inmiddels opgevolgd door de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM). Het objectief kostte £1500, maar ik wilde het heel graag en ik wist dat ik er lang profijt van zou hebben", herinnert ze zich. "Ik betaalde het terug met opnamesessies. Vorig jaar gaf ik dat objectief aan een van mijn pupillen, dus ik heb er 10 jaar van kunnen genieten." © Ashleigh Jadee

Filmmaker Lauren McCollin in een grijze top en grote oorringen filmt met een Canon-camera op schouderhoogte.

Aanstormend talent Lauren McCollin (hier afgebeeld) moet vaak creatief te werk gaan. "Voor de juiste belichting moet je regelmatig zelf iets bedenken, vooral vanwege het budget", legt ze uit. "Bij mijn eerste opnamesessie gebruikte ik een paar softboxes, terwijl ik alleen de Canon EF 50mm f/1.8 STM had om mee te werken. Bij de tweede sessie hadden we daar de Canon EF 24-70mm f/2.8L USM aan toegevoegd (inmiddels opgevolgd door de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM), samen met LED-verlichting in meerdere kleuren. In andere gevallen gebruikten we reflectors in daglicht, en lensfilters." © Lauren McCollin

Een geavanceerde uitrusting voor minder

"De camera-uitrusting heeft het speelveld van de muziekvideo-industrie voorgoed veranderd", zegt Ashleigh. Haar eerste videocamera was de Canon EOS 60D (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 90D). "Toen ik met dit werk begon, kocht ik als eerste mijn eigen camera. Ik besefte dat ik van foto naar video kon wisselen en de opnamen ook kon bewerken, waarop ik zelf contact opnam met artiesten met de vraag of ik video's voor ze kon maken. Dat gebeurt nu nog steeds, maar op veel grotere schaal. Veel mensen beseffen dat ze een hybride camera kunnen kopen die niet al te duur is en waarmee ze video's kunnen maken met mensen die ze kennen. Deze video's uploaden ze naar YouTube, Instagram en TikTok, waar ze [mogelijk] viral kunnen gaan."

Ashleighs pupil Amber kreeg een beurs toegewezen waarmee ze de Canon EOS C70 kon kopen. "Ik weet nog dat ik me heel machtig voelde als ik hem in mijn handen had", herinnert Amber zit. "Het is een verlengstuk van mijn visie. Dat komt voornamelijk doordat hij zo makkelijk in gebruik is en ook zo licht vergeleken met andere hoogwaardige camera's. Zelfs bij veel beweging kan ik ermee experimenteren, en met de ingebouwde ND-filters kan ik snelle aanpassingen doorvoeren tijdens het filmen op locatie. Hij heeft alle tools die ik nodig heb."

Ook Lauren is enthousiast over haar Canon-camera. "Ik heb alle muziekvideo's van Shelana Azora opgenomen met de Canon EOS 5D Mark IV", zegt ze. "Het was mijn eerste camera met een echte videofunctie. Zo kon ik 4K-video's maken en slow motion in 60fps voor cutaways. Als je werk aanzienlijk verbetert, wil je er meer energie in steken omdat je beseft dat je ergens naartoe werkt."

Canon's serie hybride EOS R-System-camera's, waaronder de Canon EOS R5 C, de EOS R5 en de EOS R6, zijn speciaal ontworpen voor creatieve contentmakers, met krachtige, professionele videofuncties in compacte lichtgewicht body's.

Platforms en netwerken

Jonge filmmakers hebben niet alleen veel baat bij hoogwaardige en betaalbare apparatuur, maar ook bij toegankelijkheid tot de producten en de kennis. Aanstormend talent kunnen gratis muziekvideo's en betaalbare tot gratis online opleidingen gebruiken om zich te laten inspireren. "De YouTube-universiteit", noemt Lauren het lachend. Je hebt in een handomdraai toegang tot de primaire platforms waar muziekvideo's tegenwoordig op bekeken worden: YouTube, TikTok en Instagram. Daarnaast kun je daar ook zelf content op delen.

"Creators worden steeds jonger, zowel de artiesten als de personen achter de video's", zegt Ashleigh. "Mensen willen betere kunst maken en ze bedenken nieuwe manieren om dat te doen met de apparatuur die tot hun beschikking staat."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Door de pandemie hebben muziekvideo's vaak een kleiner budget en een kleinere crew, en kon er minder vaak gereisd worden. Het pluspunt is echter dat nieuw talent vaker een kans heeft gekregen. Lauren en R&B-zanger Shelana wonen bij elkaar in de straat, dus hun samenwerking was een lokaal initiatief.

Als Ashleigh naar de toekomst kijkt, verwacht ze dat er nog meer grenzen zullen vervagen. "Nieuwe, onafhankelijke talenten investeren net zoveel van zichzelf in hun video's als de artiesten voor wie ze de video's maken. Ze maken dezelfde keuzes als een label zou maken", legt ze uit. "Ze hebben meer verstand van marketing omdat ze er zoveel mee werken. Zo kunnen ze niet te veel geld uitgeven aan de video, omdat ze ook geld opzij moeten zetten voor de marketing."

PRO

Achter de schermen aan je merk werken

Stijl, belichting en visuele effecten zijn stuk voor stuk van essentieel belang voor elke regisseur van muziekvideo's, maar Ashleigh beseft maar al te goed dat het publiek ook de persoon achter de lens moet leren kennen. "Ik hou van persoonlijke merken", zegt ze. "Veel creators, vooral vrouwen, laten hun werk zien, maar laten niet zien wie het heeft gemaakt of hoe. Toen ik video's achter de schermen begon te maken, bereikte ik meteen een groot publiek. Mensen volgen me omdat ze me aan het werk willen zien. Ik ben niet langer alleen maar een naam bij een video. Mensen geloven in me als persoon."

"Het beste aan MTV waren de beelden achter de schermen", vervolgt Ashleigh. "Die inspireerden me om hetzelfde te doen. Achter-de-schermen-video's laten zien wat er allemaal bij een productie komt kijken en dat er niet één persoon met een camera aan werkt. We filmen veel van deze beelden met Canon-spiegelreflexcamera's."

Amber, die vanuit Liverpool werkt, gunt ons hierboven een korte blik achter de schermen bij haar opnamen. Zij vindt ook dat je meer van jezelf moet laten zien als je wilt slagen in de huidige muziekindustrie en is van mening dat het erg lonend kan zijn. "Ik ben een zwarte vrouw uit Liverpool. Dat bepaalt een groot deel van mijn identiteit, maar dat wordt niet vaak belicht in de media", legt ze uit. "Ik probeer die identiteit zowel voor als achter de camera uit te beelden. Ik wil mijn publiek meer leren over de zwarte noord-Engelse cultuur, want die bestaat echt. Liverpool heeft de oudste zwarte gemeenschap van heel Europa, dus daar ben ik heel enthousiast over."

Fotograferen voor social media

'Film voor de nabewerking' krijgt een nieuwe betekenis bij het produceren van muziekvideo's voor sociale media. Het publiek zoekt de video's nu zelf op of wordt er door vrienden op gewezen. "Je moet dus iets maken wat de aandacht vasthoudt en wat ze nog nooit eerder hebben gezien", zegt Lauren. "Wanneer je op de set bent en de opname maakt waarvan je weet dat die de aandacht grijpt, dan spring je een gat in de lucht."

"Je moet aan veel dingen denken", vult Ashleigh aan. "De klant wil een trailer van 10 seconden voor Instagram, omgezet in de aspect ratio van de stories. Dan heb je YouTube, 15 seconden voor TikTok, en Spotify is acht seconden... Er zijn allerlei verschillende indelingen."

Een close-up van een Canon EOS C70, met daarachter een persoon met een bril.

EOS C70: de perfecte tool voor muziekvideo's

DoP's Michael Janke en Belrie vertellen waarom de Canon EOS C70 ideaal is voor het maken van muziekvideo's.

De artiesten worden ook beïnvloed door de eisen van de verschillende media. Ashleigh heeft gezien dat nummers flink werden ingekort, meestal tot 2,5 minuut. "Als je het een leuk nummer vindt, dan kom je er na 2,5 minuut pas lekker in. Dus dan speel je het nog een keer. Dat geldt ook voor de bijbehorende video. Uiteindelijk krijgen artiesten meer streams en verdienen ze meer geld."

De content zelf verandert ook. Denk hierbij aan dans in muziekvideo's. "Ik was bij de opnamen van een muziekvideo waarvoor ze een TikTok-dansje hadden aangepast zodat het in de video gebruikt kon worden. Hiermee zouden ze hun beoogde publiek beter bereiken: het was dus een marketingtechniek", zegt Lauren.

"De relatie tussen artiesten en TikTok, muziekvideo's en zelfs de hitlijsten is heel interessant. Die zal zich verder ontwikkelen en steeds officiëler worden", voegt Amber eraan toe. "TikTok is nog geen officiële techniek, maar domineert de hitlijsten al."

Filmmaker Amber Akaunu lacht naar de camera voor een felgele achtergrond.

Dit jaar reist Amber Akaunu (hier afgebeeld) naar Nigeria waar ze haar afkomst wil verkennen – met de hulp van haar Canon EOS C70. "Ik kijk ernaar uit om kennis te maken met lokale kunstenaars, artiesten en filmmakers en hun werk vast te leggen voor nieuwe projecten", zegt ze. © Amber Akaunu

Een paar mensen installeren camera-apparatuur in een grote, open ruimte.

"Als ik altijd blijf leren, voortdurend aan mijn creativiteit werk en de juiste mensen leer kennen, dan kan ik naam maken in dit wereldje", zegt Lauren. "Het draait niet alleen om wie je kent in de muziekwereld, maar ook om wat je toevoegt aan producties en artiesten. We zijn allemaal individuen met onze eigen, unieke ideeën, maar door samen te werken en mijn kennis uit te breiden – onder andere met Ashleigh – heb ik ontzettend veel geleerd." © Lauren McCollin

Omarm je unieke, creatieve stem

Gevestigde filmmakers zoals Ashleigh hebben nieuwe uitdagingen nodig om up-to-date te blijven. De vijf minuten durende muziekvideo van Hustle boorde haar creatieve behoefte aan om een verhaal te vertellen. "Toen ze het over dansers hadden, vond ik dat de muziekvideo artistiek moest zijn en een verhaal moest vertellen aan de hand van hun bewegingen. Ik heb met heel veel plezier aan die video gewerkt, omdat ik mijn grenzen moest verleggen."

"Op creatief vlak kun je een unieke stijl ontwikkelen. Dat geldt voor iedereen. Als je het toestaat, zie je je cultuur en ideologieën terug in je werk", aldus Amber. "Wanneer je uit een gemarginaliseerde gemeenschap komt, kan het lastig zijn om authentiek te blijven op plekken waar je een minderheid bent. Ik ben een zwarte inwoonster van Liverpool met Nigeriaanse roots. Ik blijf trouw aan mezelf en dat zie je terug in mijn werk."

Wat is er veranderd en wat brengt de toekomst?

Ashleigh herkent de beperkte houdbaarheid van nieuwe stilistische ideeën, die vervolgens tot in den treure worden gebruikt in veel muziekvideo's. Denk hierbij aan 360°-cameraspins, Dutch angles, wisselen tussen 4:3 en brede aspect ratio's, of zelfs de rage met de TikTok-dansjes. Hoewel er geen eind lijkt te komen aan de verschillende rages, ligt de toekomst mogelijk in samenwerkingen in de volledige breedte van de branche.

Lauren neemt de muziekvideo voor 'Woman' van Doja Cat als voorbeeld. "Ze werkte samen met Girls Who Code voor een muziekvideo waarbij kijkers videodetails kunnen aanpassen door te programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld de nagelkleur van de artiest veranderen." Hiermee wilden ze vrouwen overhalen om zich in programmering te specialiseren en wilden ze de mogelijkheden van interactieve muziekvideo's laten zien.

Al met al is het een mooie tijd voor filmmakers in het Verenigd Koninkrijk zoals Ashleigh, Lauren en Amber die hun unieke stemmen laten horen in de wereld van muziekvideo's. Of, zoals Ashleigh zegt: 'Je moet je stijl vinden en die perfectioneren tot het je handtekening wordt. Dan komen de mensen naar jou toe, speciaal voor die look."

Tim Coleman

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro