De RF 100-300MM F2.8L IS USM is Canon's eerste f/2.8 100-300mm-objectief. Het combineert de veelzijdigheid van een zoomobjectief met de focussnelheid, scherpte en optische kwaliteit van een prime-objectief, met een snel, groot diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik en een 5,5-stops Optical Image Stabilizer. Als vlaggenschip van de L-serie bevat dit RF-objectief nieuwe technologieën en is het ontworpen ter ondersteuning van de nieuwste camerafuncties, zoals high-speed opnamen maken en verbeterde onderwerpdetectie en -tracking. Het verrassende is dat het desondanks het lichtste objectief in zijn klasse is.
Hoe is dit geavanceerde objectief dan ontworpen, tegen welke uitdagingen liepen de makers aan en welke technische vooruitgang werd er geboekt tijdens het productieproces?
Om daar achter te komen, spraken we met de ontwerpers en ontwikkelaars achter het objectief voor het volledige verhaal.
TECHNOLOGIE
Het verhaal van de ontwikkelaars van de
RF 100-300MM F2.8L IS USM
Welke doelstelling wilden jullie tijdens de ontwikkeling van de RF 100-300MM F2.8L IS USM bereiken?
Yuriyo Asami: Het bestaande EF 300mm f/2.8L IS II USM-objectief van Canon wordt gebruikt voor diverse toepassingen, waaronder sportfotografie. Door de verbetering van het Canon EOS R System kregen we het idee om een RF-objectief te ontwikkelen dat de hoge snelheid, de geringe scherptediepte en de sterke compressie-effecten die uniek zijn voor 300mm f/2.8-objectieven optimaal kon benutten. Dit leidde tot het concept om het scala aan opnamemogelijkheden uit te breiden met een f/2.8-telezoomobjectief dat voor alle soorten fotografie kan worden gebruikt.
Makoto Hayakawa: We wilden ook inspelen op de behoefte aan een objectief met een grotere brandpuntsafstand dan de RF 70-200mm F2.8L IS USM, maar met een sneller diafragma dan de RF 100-500MM F4.5-7.1 L IS USM. De RF 100-300MM F2.8L IS USM is ontstaan doordat we ons richtten op optische prestaties vergelijkbaar met die van een objectief met een vaste brandpuntsafstand in een licht, compact pakket met meer bewegingsvrijheid.
We gebruikten de combinatie van de EF 300mm f/2.8L IS II USM met een EF-EOS R-vattingadapter als maatstaf voor lengte, gewicht en beeldkwaliteit. Dat objectief zelf weegt ongeveer 2,35 kg. Met dit als uitgangspunt hebben we 3x zoom toegevoegd, een streefgewicht van 2,6 kg aangehouden voor gebruiksgemak bij opnamen vanuit de hand en een voor een technologieën ontwikkeld.
Hoe wist je een hoge beeldkwaliteit te behouden voor elk brandpuntbereik en alle opnameafstanden?
Masato Katayose: Qua optisch ontwerp hebben we een hoge beeldkwaliteit weten te behalen van het midden tot de rand van het beeld door gebruik te maken van de korte backfocus van de RF-vatting en door de objectieven dicht bij de vatting te plaatsen. We hebben fluoriet en dubbele UD-objectieven gebruikt om de chromatische aberratie voor elke objectiefgroep te verminderen, met name aan de tele-zijde. Bij het diafragma hebben we gebruikgemaakt van drie UD-objectieven, waardoor de chromatische aberratie in het midden van het beeld wordt verminderd
Voor de laatste objectiefgroep gebruikten we ook een asferisch objectief van gegoten glas (GMo) met groot diafragma. Dit was een belangrijke factor om het aantal objectieven te verminderen en een hoge beeldkwaliteit te halen. We hebben het objectief ontworpen om chromatische aberratie drastisch omlaag te brengen en om het zachte bokeh-effect van het 300mm f/2.8-objectief te behouden. Bovendien hebben we Air Sphere Coating (ASC) gebruikt voor een hoog antireflecterend effect.
Hayakawa: In het mechanische ontwerp hebben we een nieuwe kogellagerstructuur aangebracht voor de nokkenring van de zoomobjectiefgroep, die bij het zoomen heen en weer beweegt. De kogellagerstructuur gaat gerammel tegen en stabiliseert de positie van het objectief. Hoewel de RF 100-300MM F2.8L IS USM een zoomobjectief is, konden we zo toch optische prestaties bereiken vergelijkbaar met die van een objectief met een vaste brandpuntsafstand.
Heb je Canon-apparatuur?
Over mechanisch ontwerp gesproken, kun je ons iets vertellen over de verbeterde autofocus?
Nobuyuki Nagaoka: We hebben elektronische zwevende focusbediening gebruikt met twee nano-USM's, die ook in andere RF-telezoomobjectieven uit de L-serie zitten. Met nano-USM's heb je uitstekende controle. Bovendien zijn ze zeer stil en ze zijn geschikt voor zowel video's als foto's. Volgens mij hebben we het hoogste niveau bereikt op het gebied van AF-snelheid en -nauwkeurigheid, evenals optische prestaties.
We hebben ook een optisch ontwerp toegepast waarbij het draaibereik van het focus- en zwevende objectief overlapt. Omdat dit een compleet nieuw ontwerp was, wisten we aanvankelijk niet of het mogelijk was.
Yumi Toyoda: Voor het ontwerp van de elektronica/firmware kregen we de opdracht een bedieningssysteem te ontwikkelen om botsingen tussen het focus- en zwevende objectief te voorkomen. Om objectieven met twee nano-USM's met grotere precisie aan te sturen, verbeterden we het bedieningsalgoritme om een complexe groep objectieven te kunnen besturen.
En hoe zit het met beeldstabilisatie?
Nagaoka: De IS-eenheid die wordt gebruikt bij het EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief diende als basis voor ons ontwerp. We ontwikkelden een nieuwe actuator die geoptimaliseerd is voor het gewicht en de hoeveelheid beweging van de bewegende objectiefgroepen (een van de hoogste niveaus ooit) om de IS responsief te bedienen. De RF 100-300MM F2.8L IS USM alleen bereikt een IS-effect van 5,5-stops, waarbij 6-stops IS mogelijk is in combinatie met in-body beeldstabilisatie (IBIS).
Toyoda: Dankzij gecoördineerde IS-bediening kan nauwkeurige informatie over trillingen in de camera en het objectief gedetecteerd en gecorrigeerd worden. Dit is gebaseerd op de gyrosensoren op zowel de camera als het objectief, naast de acceleratiesensor van de camera en de Live view-beelden. Om geslinger met lage frequenties te detecteren, zoals beweging van het hele lichaam bij opnamen vanuit de hand, hebben we de RF 100-300MM F2.8L IS USM zo ontworpen dat die beter bestand is tegen licht slingeren.
Het ontwerpen van de nieuwste technologie van Canon
De gecoördineerde bediening is ook verbeterd dankzij camera-innovaties, toch?
Toyoda: Klopt. Met name bij de RF-vatting is de communicatiesnelheid tussen de camerabody en het objectief aanzienlijk verbeterd. Vergeleken met de EF-vatting is de hoeveelheid informatie flink toegenomen. Informatie over focus, zoom, diafragma, objectiefafwijkingen en IS worden direct uitgewisseld.
Hoe zijn jullie erin geslaagd de grootte en het gewicht zo sterk te reduceren in vergelijking met andere supertelezoomobjectieven?
Nagaoka: De RF 100-300MM F2.8L IS USM heeft twee nano-USM's met lineaire aandrijving. De nano-USM's verbeteren de souplesse van heen-en-weergaande bewegingen. Daarnaast is de mechanische structuur van de focusaandrijving vereenvoudigd, wat bijdraagt aan een lichter en compacter resultaat.
Katayose: Qua optisch ontwerp hebben we de diameter van de opvolgende objectieven zoveel mogelijk verkleind door drie bolle objectieven naast het voorelement te plaatsen. We verminderden het aantal objectieven door gebruik te maken van asferische objectieven van gegoten glas (GMo) met groot diafragma. Bij de keuze van glasmaterialen hielden we niet alleen rekening met de optische eigenschappen, maar ook met de relatieve dichtheid, en we hebben de holle objectieven dunner gemaakt. Dit resulteerde in betere beeldkwaliteit en een lichter product.
Ken Uraba: Bij de bewerking van objectieven maakten we ten volle gebruik van onze expertise, waaronder zeer nauwkeurige verwerkingstechnologie voor asferische objectieven met groot diafragma in de fabriek in Utsunomiya. Het verbeteren van de oppervlaktekwaliteit van dunnere holle objectieven tot dicht bij de verwerkingslimiet droeg aanzienlijk bij tot [zowel] vermindering van het gewicht als verbetering van de beeldkwaliteit.
Hoe verhoudt het verminderen van het gewicht zich tot gebruiksgemak, degelijkheid en ergonomie?
Asami: Zelfs als we zeggen dat het objectief lichter en compacter is, denk ik dat gebruikers het verschil wel begrijpen tussen een gewichtswaarde en hoe makkelijk het objectief in de hand ligt. Daarom hebben we veel energie gestopt in een objectief dat licht aanvoelt wanneer je de camera vasthoudt en makkelijk te bedienen is.
Masaaki Igarashi: Over de plaatsing van de objectieffunctieknop en de knop met de voorinstelling voor scherpstellen is zorgvuldig nagedacht met het oog op gebruiksgemak, om de optimale positie te bepalen waar de vingertoppen van de rechterhand van nature bij kunnen.
Welke nieuwe opnamemogelijkheden worden hierdoor allemaal mogelijk gemaakt?
Asami: Dankzij de verbeteringen in mobiliteit en draagbaarheid verwachten we dat fotografen het objectief zullen gebruiken voor pers- en natuurfotografie en bij grote sporttoernooien.
Hayakawa: De RF 100-300MM F2.8L IS USM kan ook worden gebruikt voor 140-420mm-opnamen met de Canon Extender RF 1.4x en voor 200-600mm opnamen met de Canon Extender RF 2x. Doordat je kunt combineren met extenders zal het gewicht en de grootte van de objectiefsets die gebruikers moeten dragen [drastisch] verminderd worden en het hen makkelijker maken zich te verplaatsen.
Hebben jullie het idee dat jullie met dit objectief het beoogde doel hebben bereikt?
Asami: Ik denk dat we een objectief hebben gemaakt waar professionele fotografen en gevorderde liefhebbers blij mee zullen zijn. Ik hoop dat wanneer gebruikers het objectief vastpakken, ze de innovaties tot in de details zullen voelen, en ze hun scala aan opnamemogelijkheden verder kunnen uitbreiden.
Gerelateerde artikelen
-
NIEUWS
Onthulling van Canon's nieuwe RF-superteleobjectieven
Maak kennis met de twee nieuwe hoogwaardige RF-teleobjectieven die speciaal zijn ontwikkeld om de allerbeste beeldkwaliteit te bieden voor sport-, wildlife- en actieprofessionals.
-
ARTIKEL
De evolutie van Canon's witte objectieven
Canon's teleobjectieven herken je direct dankzij hun witte verf, maar waarom is die wit? Ontdek het verhaal achter de coating.
-
ARTIKEL
De ontwikkelaars vertellen: Het verhaal achter het RF 70-200mm F2.8L IS USM-objectief
De ontwikkelaars onthullen vijf technische innovaties en baanbrekende technologieën van Canon's nieuwste telezoomobjectief met RF-vatting.
-
ARTIKEL
De ontwikkelaars achter de RF 85mm F1.2L USM vertellen alles
De 10 belangrijkste dingen die je moet weten over het Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief.