ARTIKEL

Waar adembenemende landschappen en epische acties samenkomen: in de wereld van Lorenz Holder

Maak kennis met de Canon Ambassador en mentor van de Redline Challenge, en kom meer te weten over zijn unieke opwindende landschappen.
Een snowboarder hoog in de lucht in mistige omstandigheden, spookachtig verlicht van achter de top van een heuvel.

Een snowboarder voert een gewaagde sprong uit in mistige omstandigheden op dit sfeervolle beeld, gefotografeerd door Lorenz Holder in Noorwegen. "We bouwden de sprong op en activeerden vervolgens een studioflitser op de achtergrond, achter de heuvel, op het moment dat de mist opkwam," vertelt Lorenz. "Je kunt zien wat er gebeurt, maar het heeft toch iets mystieks.” Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II (nu opgevolgd door de Canon EOS-5D Mark IV) met een Canon EF 24-70mm f/2.8L USM-objectief (nu opgevolgd door de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM) ingesteld op 43mm, 1/200 sec, f/5 en ISO100. © Lorenz Holder

Het kleine, schimmige silhouet van een snowboarder tegen een spookachtige groene lucht; een skater die zichzelf de lucht in lanceert door een viaduct van rode bakstenen als een halfpipe te gebruiken: de foto's van Canon Ambassador Lorenz Holder zijn om veel redenen opvallend, maar wat maakt dat ze er echt uitspringen, is dat de sporters die hij fotografeert er vaak bijna bij toeval op lijken te staan. De aandacht wordt meer getrokken door de dramatische achtergronden, of het nu een besneeuwd landschap is of de heldere lijnen van een ongewoon bouwwerk.

"Ik probeer altijd iets te doen dat nog niemand ooit heeft gedaan," aldus Lorenz. "Ik wil dat mensen zich afvragen hoe ik het heb gedaan. Originele ideeën hebben, dat is het leuke aan fotografie en er zijn echt geen grenzen. Je krijgt ideeën en gaat experimenteren. Misschien heb je geluk, of misschien werkt het niet, en dan begin je gewoon weer helemaal opnieuw."

Het is die zoektocht naar grensoverschrijdende beelden, en zijn unieke stijl en techniek, die Lorenz tot de ideale pro maken achter de Redline Challenge. Canon vroeg hem hoe hij een carrière heeft opgebouwd door actiefotografie te combineren met een kunstzinnige stijl, en hoe hij inspiratie vindt voor zijn creatieve foto's.

Een zwart-witfoto van een man die een hond uitlaat in een besneeuwde straat, terwijl in de verte een snowboarder een stunt uitvoert op het dak van een gebouw.

Lorenz vindt dat een compositie beter kan worden door optimaal gebruik te maken van toeval, zoals bij deze man en zijn hond in de Zweedse stad Umeå, die eigenlijk geen deel zou uitmaken van de opname. "Ik vind het mooi zoals hij de aandacht trekt, zodat kijkers de atleet niet altijd opmerken," aldus Lorenz. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II met een Canon EF 24-70mm f/2.8L USM-objectief, ingesteld op 1/1000 sec, f/6,3 en ISO320. © Lorenz Holder

Een skateboarder die achterwaarts een kickflip uitvoert op het gebogen metselwerk van een viaduct, zo gekadreerd dat het metselwerk zichzelf herhaalt in de verte.

Na een lastig tweedaagse shoot had Lorenz eindelijk zijn foto van skateboarder Vladik Scholz die een truc uitvoert op het Balcombe-viaduct in West Sussex, Engeland. Door te wachten op het beste licht en precies de juiste positie in te nemen, kon hij het surrealistische repeterende effect creëren. Gefotografeerd met een Canon EOS-5D Mark IV en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief (dat nu is vervangen door de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM), ingesteld op 110mm, 1/800 sec, f/8 en ISO2500. © Lorenz Holder

Kansen optimaal benutten

Lorenz groeide op in München, Duitsland, dicht bij de Beierse Alpen, en heeft altijd een passie gehad voor sport. Ooit had hij een veelbelovende carrière als snowboarder, maar een schouderblessure dwong hem daarmee te stoppen. Omdat hij zijn leven op de hellingen niet wilde opgeven, begon hij met fotografie zodat hij in plaats daarvan zijn vrienden kon fotograferen.

Met deze ervaring kon hij al snel aan het werk als sport- en actiefotograaf voor grote commerciële klanten. Daarnaast hield hij zich bezig met persoonlijke projecten op het gebied van architectuur en landschappen. Uiteindelijk vond hij een manier om deze werelden samen te brengen. "Een landschap is gewoon een landschap, zonder dat er veel gebeurt," vertelt hij. "Ik ging nadenken over hoe ik dat spannender kon maken door wat actie toe te voegen, om mezelf een beetje uit te dagen."

Het logo van de Canon Redline Challenge.

Doe mee aan de Redline Challenge

Heb jij wat nodig is om je grenzen te verleggen? Doe mee aan de Redline Challenge en schitter met 'licht in het donker' voor jouw kans om de nieuwste Canon-kit te winnen en begeleid te worden door professioneel fotograaf Lorenz Holder.

Lorenz heeft twee keer de Red Bull Illume-prijs gewonnen, de beroemde internationale wedstrijd voor avontuurlijke en actiesporten, maar voor hem moet de perfecte actiesportfoto meer een kunstwerk zijn. "Voor mij is het een foto die mensen aan de muur hangen, zelfs als de atleet er niet op zou staan. Als je een geweldige omgeving creëert en ook een atleet op de foto krijgt, heb je volgens mij de perfecte actiefoto."

Van in nevelen gehulde meren tot epische bergketens, en van imposante gebouwen tot ruige straattaferelen: de juiste locatie is waar het volgens Lorenz om gaat. "Ik kies de locaties niet, zij kiezen mij," legt hij uit. "Je moet in het leven je ogen openhouden, en dan ga je overal mogelijkheden zien. Als ik bijvoorbeeld door een stad loop en een paar kinderen zie die skateboarden op een dak of gewoon wat aanklooien, dan denk ik, dat zou kunnen werken. Of ik zie de afbeelding van een landschap dat de perfecte locatie zou zijn voor een actiefoto – er moet iets zijn dat me fascineert."

Een dubbel belicht beeld in sepia van een surfer die lijkt te surfen op een golf die over een straat in een stad spoelt.

In dit dubbel belichte beeld lijkt het alsof een Nieuw-Zeelandse surfer over een Berlijnse straat aan het surfen is. "Dit beeld maakte deel uit van persoonlijk project waarbij ik natuurfoto's combineerde met architectuur en leven in een stad," vertelt Lorenz. Gefotografeerd met een EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) met een Canon EF 24-70mm f/2.8L USM-objectief, ingesteld op 1/640 sec, f/7.1 en ISO200. © Lorenz Holder

De zoektocht naar perfectie

Lorenz vraag altijd het uiterste van zichzelf en zijn uitrusting bij het fotograferen in zware omstandigheden en het vastleggen van onvoorspelbare acties, die zijn reflexen en het scherpstellingsvermogen van zijn camera op de proef stellen. Hij zegt echter dat het juist bij het verfijnen van een compositie vaak gebeurt dat hij zijn eigen grenzen moet verleggen. "Het komt zo vaak voor dat ik bij het fotograferen dacht dat het nooit ook maar in de buurt ging komen van wat ik in mijn hoofd had," zegt hij. "Voor mij is de uitdaging om het geduld op te brengen en te wachten tot het juiste moment voor de perfecte foto."

Een van de meest bijzondere foto's van Lorenz is die van een skateboarder die trucs uitvoert in de bogen van het Balcombe-viaduct in West Sussex, Engeland. He had online een afbeelding van de constructie gezien en was onmiddellijk gefascineerd door de concentrische vormen. De brugsteunen hebben de vorm van halfpipes en Lorenz begreep dat het de perfecte locatie zou zijn om een skateboarder in actie te fotograferen.

"Ik vond het gewoon fantastisch, omdat het zo surrealistisch was en bijna gemanipuleerd leek. Het bleef door mijn hoofd spoken en ik wist dat ik daar iets moest fotograferen."

Het was niet eenvoudig om dit te organiseren. Om te beginnen wist Lorenz niet of het echt mogelijk was om op de bogen te skaten. Ook moest hij scherpstellen op de constructie en tegelijkertijd de actie vastleggen, dus hij moest een klein diafragma (grote f-stop) gebruiken en een snelle sluitertijd – wat betekende dat hij de ISO moest verhogen. "Het was een delicate balans tussen korrel, scherptediepte en sluitertijd," legt hij uit.

Na twee dagen hard werken om te wennen aan de ongebruikelijke skateondergrond en te experimenteren met het licht en de positionering, had Lorenz zijn foto. "Ik zag het licht in die tunnel, met kleine schaduwen op elke boog, en toen deed de skateboarder zijn truc. Dat was een geweldig gevoel", vertelt Lorenz. "Ik wist dat dit de foto was, omdat de truc precies goed was en het licht perfect, met dunne stralen van opzij. Ik overwoog of er iets beter kon: een andere positie, ander licht, maar toen ik de foto zag, wist ik dat we klaar waren.

"Het is verleidelijk om de foto op een andere manier te nemen, om sneller klaar te zijn – maar ik wil niet naar een foto kijken en denken 'Oh, het is mooi, maar het had mooier gekund.' Geduldig zijn is moeilijk, maar ik moet mezelf dwingen om te wachten."

Fotograaf Lorenz Holder en skateboarder Vladik Scholz kijken omhoog naar het Balcombe-viaduct.

Kunstzinnige actiefotografie

Lorenz Holder vertelt hoe hij een skateboarder in actie onder een viaduct kunstzinnig heeft gefotografeerd met behulp van het Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief.
Een dubbel belicht beeld van een snowboarder in de lucht in het midden van een cirkel bomen, gemaakt van onderaf.

Tijdens een snowboardwedstrijd maakte Lorenz een foto van een atleet die over zijn hoofd sprong. In een opwelling nam hij vervolgens een andere foto in het bos, die hij in de camera met behulp van de dubbele belichtingsfunctie combineerde met het eerste beeld. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III met een Canon EF 24-70mm f/2.8L USM-objectief, ingesteld op 1/1000 sec, f/11 en ISO200. © Lorenz Holder

Een berghelling met talloze sporen die skiërs en snowboarders hebben achtergelaten. Een opname van een eenzame snowboarder die een wolk sneeuw doet opstuiven.

"Dit is een skihelling vlak nadat de liften waren gesloten, zodat we de berg helemaal voor onszelf hadden," zegt Lorenz. "We zeiden tegen de snowboarder: 'Maak een draai zodat je een wolk sneeuw opgooit, laat dan je board los en ga door de wolk heen'.” Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief, ingesteld op 200mm, 1/1000 sec, f/9 en ISO100. © Lorenz Holder

Krachtige en betrouwbare uitrusting

De onderwerpen van Lorenz zijn doorgaans vrij klein en te zien in silhouet, waarbij technische nauwkeurigheid en geavanceerde apparatuur nodig zijn om elke compositie te doen slagen. Lorenz is een Canon-gebruiker sinds hij twee decennia terug voor het eerst een Canon EOS 30 hanteerde. De laatste jaren is de Canon EOS 5D Mark IV zijn favoriete camera. "Ik hou van het intuïtieve van de camera," zegt hij. "Je hoeft niet te denken 'Waar zit die knop?' Het voelt zo natuurlijk om de camera in je handen te hebben. Het is bijna een deel van mijn lichaam. De beeldkwaliteit is echt buitengewoon," vervolgt hij. "Ik kan er foto's mee maken bij minder licht en het dynamisch bereik is geweldig."

Het favoriete objectief van Lorenz is de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (nu opgevolgd door de EF 70-200mm f/2.8L IS III USM). "Wanneer je een klein beetje inzoomt, verdwijnt de scherptediepte," vertelt hij. "Als iets een beetje verder weg is, komt het dichter bij je onderwerp, wat essentieel is geweest voor mijn stijl van fotograferen. Als ik de rest van mijn leven maar één objectief zou kunnen gebruiken, zou het dit objectief zijn."

Mentor Lorenz Holder van de Canon Redline Challenge bevestigt een objectief op de Canon EOS R5.

De sluiter op de Canon EOS R5 wordt automatisch gesloten als de camera is uitgeschakeld, wat betekent dat Lorenz van objectief kan wisselen tijdens een shoot in de regen of een sneeuwstorm zonder het risico te lopen zijn sensor te beschadigen. © Lorenz Holder

Mentor Lorenz Holder van de Canon Redline Challenge zit gehurkt met een Canon EOS R5 in zijn handen.

Lorenz is onlangs aan het experimenteren geweest met de full-frame systeemcamera Canon EOS R5, die geavanceerde AF biedt met deep-learning AI om lichamen, gezichten en ogen te volgen. "Voorheen was het lastig, wanneer een snowboarder dan een berg afkwam en je die lijn ging volgen, en die snowboarder de andere kant op ging. Met de EOS R5 kan ik mijn kadrering behouden en blijft de AF altijd gericht op de atleet," zegt hij. © Lorenz Holder

Overstappen op systeemcamera's

Sinds kort fotografeert Lorenz met de full-frame systeemcamera Canon EOS R5 en hij heeft ontdekt dat hij, hoeveel hij ook van zijn apparatuur vroeg, deze steeds op de taak berekend was. Dit geldt zelfs voor relatief onbekende aspecten van het ontwerp. "Wanneer je opnamen maakt in een sneeuwstorm en je het objectief van een gemiddelde systeemcamera wilt verwijderen, is het midden open en kan elk deeltje op je sensor terechtkomen," aldus Lorenz. "Bij de EOS R5 wordt de sluiter automatisch gesloten om de sensor te beschermen."

En over het vastleggen van actie is Lorenz evenzeer onder de indruk van de bediening van de EOS R5 en de ongeëvenaarde prestaties tot 20 fps. "Als actiefotograaf zijn die snelle framerates ideaal," merkt hij op. "Wanneer je de EOS R5 in je handen hebt, zijn de grootte en het gewicht gewoon perfect. De weerbestendige afdichting voelt zelfs nog beter dan bij de EOS 5D Mark IV."

Ook heel aantrekkelijk is de in-body beeldstabilisatie van de EOS R5, die maximaal 8 stops-bescherming biedt tegen onscherpte veroorzaakt door cameratrilling. Niet dat Lorenz doorgaans vanuit de hand fotografeert. "Meestal gebruik ik een statief," zegt hij. "Maar statieven zijn zwaar, en als ik in het binnenland aan het trekken ben door de sneeuw kan ik er niet altijd een meenemen. Daarom ben ik heel blij met de beeldstabilisatie van de camera. Sterker nog, ik hoop dat ik mijn statief even thuis kan laten!"

De ultieme uitdaging

Ondanks de aanzienlijke prestaties van Lorenz blijft het zijn missie om de grenzen op het gebied van fotografie te verleggen. "Ik ben altijd op zoek naar de perfecte foto. Soms kan ik 's nachts niet slapen omdat ik aan foto's denk. Dat is mijn drijfveer. Het is een verhaal dat nooit eindigt."

Waar hij als fotograaf van droomt? "Ik zou willen reizen naar de steden in Europa met een BMX-rijder," zegt hij. "Ik zou overal toegang toe hebben, dus als ik geïnspireerd zou raken door een gebouw, zou ik binnen foto's kunnen maken, of op het dak, wanneer ik maar wil. Normaal gesproken duurt het heel lang om toestemming te krijgen of is het eenvoudigweg verboden. Je mag bijvoorbeeld niet met een BMX een museum in. Dus daar droom ik van, ook al is het onmogelijk."

Onmogelijk? Dat woord komt eigenlijk niet voor in het vocabulaire van Lorenz. "Ik heb niet echt een handboek of iets dergelijks," zegt hij. "Ik volg gewoon mijn intuïtie. Ik probeer altijd het uiteindelijke beeld te visualiseren en de compositie perfect te krijgen voordat er dingen gaan gebeuren. En wanneer alles is ingesteld, sta je daar gewoon en probeer je het juiste moment vast te leggen."

Geschreven door Tom May


De uitrusting van Lorenz Holder

Het belangrijkste materiaal dat professionals gebruiken om foto's te nemen

De uitrusting van Lorenz Holder bestaat uit camera's en objectieven van Canon.

Camera's

Canon EOS R5

Een nieuwe benadering van systeemcamera's. De ongeëvenaarde prestaties van de EOS R5 zal je fotografie en filmproductie radicaal veranderen. Lorenz zegt: "Voor een actiefotograaf als ik zijn de snelle framerates ideaal."

Canon EOS 5D Mark IV

De EOS 5D Mark IV is ontworpen voor elke situatie, heeft een prachtige vormgeving en is een uitstekende allrounder. "Ik hou van het intuïtieve van de camera. Het voelt zo natuurlijk om de camera in je handen te hebben. Het lijkt bijna een deel van mijn lichaam," aldus Lorenz.

Lenzen

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

De RF 70-200mm F2.8L IS USM is onderdeel van het trio onmisbare zoomlenzen voor professionals, en is de perfecte partner voor nieuws, sport en reizen. "Dit objectief biedt veel flexibiliteit: 70mm is vrij breed voor mij, en het 200mm-bereik geeft een geweldige perspectiefcompressie voor landschappen," vertelt Lorenz.

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

Geef je fotografie met full-frame systeemcamera's een professionele uitstraling dankzij een 24-70mm zoom met een snel diafragma en 5-stops beeldstabilisatie. "Ik hou van het 24-70mm-objectief vanwege het grote diafragma, waardoor ik foto's kan maken wanneer het donkerder is en toch scherpe beelden krijg."

Accessoires

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Een nieuw perspectief op landschapsfotografie

  Drie totaal verschillende fotografen laten zien hoe je jouw landschapsfoto's kunt laten opvallen door het inzetten van ongebruikelijke hoeken, vreemde locaties en creatieve technieken.

 • ARTIKEL

  Hoe ontwikkel je een meer onderscheidende landschapsstijl?

  Landschapsfotograaf Kevin Faingnaert deelt zijn technieken en advies over hoe jouw landschapsfotografie zich kan onderscheiden van de massa.

 • Een actiefoto genomen met een Canon Speedlite EL-1, laat een stuntrijder zien die langs trappen omlaag fietst, waarbij opspattende waterdruppels door de flitser worden opgevangen.

  ARTIKEL

  Bevriezen van snel bewegende actie met de Speedlite EL-1

  Actiesportfotograaf Dave Mackison deelt het verhaal achter de eerste professionele shoot met de krachtige en lichte professionele flitser van Canon.

 • Een skiër in turkooizen kleding, staande aan de rand van een steile helling, met besneeuwde bergen op de achtergrond.

  Artikel

  Aan de slag als sportfotograaf: professionele tips

  Van de beste uitrusting tot de kenmerken van een geweldige foto, drie professionele sportfotografen delen hun 15 beste tips om van je hobby je beroep te maken.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro