ARTIKEL

Verbreed je horizon: 8 innovatieve manieren om landschappen te fotograferen

An infrared shot of a bridge across a still lake in which the trees appear bright yellow. Taken by Pierre-Louis Ferrer.
De Franse landschapsfotograaf Pierre-Louis Ferrer gebruikt infraroodtechnieken voor een nieuw perspectief op bekende locaties. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 18mm, 1/60 sec, f/9 en ISO100. © Pierre-Louis Ferrer

Adembenemende uitzichten bieden eindeloos veel mogelijkheden voor creatieve landschapsfotografie en toch kan dit genre clichéfoto’s opleveren door te veel gebruikte locaties, afgezaagde composities en een te grote afhankelijkheid van ultralange sluitertijden. Afwijken van de traditionele landschapsvorm in ansichtkaartstijl vraagt niet alleen om creativiteit en een verfrissende kijk, maar ook om bereidheid te experimenteren met nieuwe hoeken, onderwerpen en technieken.

De Nederlandse natuur- en landschapsfotograaf Theo Bosboom is tweemaal benoemd tot Wildlife Photographer of the Year voor zijn innovatieve beeldmateriaal. Hij gebruikt fisheye-objectieven om nieuwe perspectieven te introduceren en in te zoomen op details in zijn abstracte, artistieke landschapsfoto's. De Franse fotograaf en voormalig luchtvaartingenieur Pierre-Louis Ferrer is synoniem geworden voor de infraroodtechniek waarmee hij iconische landschappen in een heel nieuw licht plaatst. Actiefotograaf en Canon Ambassador Martin Bissig benadert landschappen ondertussen vanuit een verhalend perspectief. Hij zet zijn beelden in om verhalen over uithoudingsvermogen te vertellen. Hier delen ze hun beste technieken voor een creatievere benadering van landschapsfotografie.

Long grass sticking out of a snowy scene, resembling eyelashes.
Theo is van mening dat je overal fantastische foto's kunt maken en stimuleert in zijn workshops fotografen om op andere manieren naar landschappen te kijken. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief (opgevolgd door de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM), ingesteld op 120mm, 1/200 sec, f/9 en ISO250. © Theo Bosboom
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

1. Voel je niet beperkt door licht of locatie

Als Theo workshops geeft, wijst hij elke deelnemer een plek van 10 x 10 meter toe en daagt hem uit om binnen deze plek een uur lang foto's te maken. Het kan modderig en grijs zijn, maar hard werken leidt altijd tot waardevolle beelden. "De iconische locaties zijn al gedaan," zegt hij. "Ongeveer 80% van de landschapsportfolio's bestaat uit dezelfde vijf of tien plaatsen. Zodra je beseft dat je overal en altijd goede foto's kunt maken, hoef je niet meer op het perfecte licht te wachten."

Martin fotografeert tegen de zon in en bouwt foto's op voor een zonsondergang en zonsopgang, zodat hij dramatische silhouetten kan vastleggen. "Ik vertel verhalen, maar ik stel ze ook samen" zegt hij. "Soms moet je een beeld opbouwen om de realiteit net iets mooier te maken. Het is niet anders dan thuis een stilleven creëren."

Icicles pictured from underwater, framed by a mass of bubbles. Taken by Theo Bosboom.
Dankzij een onderwaterbehuizing voor zijn camera kon Theo onderwaterfoto's maken, waarbij hij zowel de luchtbellen aan het oppervlak als de ijspegels en de bomen in de verte vastlegde. Gefotografeerd met een EOS 5D Mark III (opgevolgd door de Canon EOS 5D Mark IV) en een Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief, ingesteld op 15mm, 1/200 sec, f/14 en ISO2500. © Theo Bosboom
A view of overarching trees shot from below. The fisheye lens has made the trunks appear to curve and bend. Taken by Theo Bosboom.
Het gebruik van een fisheye-objectief voor het fotograferen van bomen vanaf de grond gaf Theo een totaal nieuw perspectief op dit bos. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief, ingesteld op 15mm, 1/50 sec, f/10 en ISO1250. © Theo Bosboom

2. Probeer een nieuwe hoek

Door vanuit verschillende hoeken te fotograferen kun je op andere manieren tegen een landschap gaan aankijken. Toen Theo in de Belgische vallei van de Hoëgne met een project van start ging, zocht hij naar nieuwe manieren om de herfst in beeld te brengen. Hij fotografeerde daarbij een aantal van zijn landschappen terwijl hij door water omhoog keek. Hij gebruikte een Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM-objectief voor de opvallende, bekroonde beelden van zijn serie: The Journey of Autumn Leaves.

"De fisheye was geweldig voor dit project," zegt hij. "In water moet je heel dicht bij je onderwerp komen, anders zie je vuil en deeltjes. Er was dus een technische reden om een objectief te gebruiken dat mij uiteindelijk heeft geholpen om creatiever te zijn."

A mountain biker performing a jump against the backdrop of Pakistan's Karakoram mountains. Taken by Martin Bissig.
Wat deze landschapsfoto interessant maakt is niet alleen de dramatische achtergrond – het Karakoram-gebergte in Pakistan – maar ook het contrast tussen de mountainbiker en de besneeuwde bergtoppen. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 118mm, 1/2000 sec, f/6.3 en ISO500. © Martin Bissig

3. Vertel een verhaal

Martin beschrijft zijn werk als "landschapsfotografie met atleten erin" en heeft de wereld rondgereisd om mountainbikers te fotograferen, van de Himalaya tot aan Groenland. Hij voegt actie toe aan weidse landschappen en de omgeving wordt een essentieel onderdeel van het verhaal dat hij vertelt.

"Als ik alleen actiefoto's van dichtbij maak, kan mijn werk eenvoudig worden gerepliceerd. Ik maak dus graag gebruik van een groothoekobjectief om iets te vertellen over de omgeving van de atleet," zegt hij. Door onderwerpen en actie toe te voegen aan een landschapsfoto ontstaat een dynamiek die de traditionele ansichtkaartstijl uitdaagt. Ditzelfde geldt voor het maken van fotoverhalen, in plaats van alle aandacht naar één opvallend beeld te laten uitgaan.

An infrared shot of the Eiffel Tower and surrounding fountains in which the trees appear white. Taken by Pierre-Louis Ferrer.
Groothoekfotografie vereist een scherp oog. Pierre-Louis maakt hier optimaal gebruik van de leidende lijnen om het oog van de kijker naar de iconische Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk te leiden. Gefotografeerd met een EOS 6D (opgevolgd door de Canon EOS 6D Mark II) en een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 17mm, 1/80 sec, f/10 en ISO100. © Pierre-Louis Ferrer

4. Maak groothoekopnamen

"Met groothoekobjectieven kan ik door te spelen met de lijnen in het kader, de aandacht van de kijker trekken" zegt Pierre-Louis. Hij gebruikt vooral het Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief graag, met name bij het maken van infraroodfoto's. "Dit objectief is perfect omdat er geen lichtvlek in het midden van het beeld wordt gecreëerd, iets wat veel voorkomt bij objectieven bij het maken van infraroodopnamen."

Groothoekobjectieven zijn ook een essentieel onderdeel van de uitrusting van Martin. Hij koppelt zijn Canon EOS R vaak aan een Canon RF 15-35MM F2.8L IS USM-objectief. "Een groothoek is dynamisch, maar zodra je fietsers in je opname opneemt, moet je ervoor waken ze niet te dicht bij de rand van het frame te plaatsen omdat ze dan vervormd kunnen raken. Ik maak gebruik van objectiefcorrectie in de nabewerking omdat de beelden er wel realistisch moeten uitzien, hoe creatief je ook bent."

A close-up of the layers made in flysch rock formations in Spain. Taken by Theo Bosboom.
Deze abstracte foto van flysch-formaties (sedimentaire gesteentelagen) is over het gehele frame haarscherp doordat Theo gebruikmaakte van focus stacking (het 'stapelen’ van meerdere foto’s met verschillende scherptediepte-instellingen tot één ultrascherpe foto). Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 28mm, 1/5 sec, f/7 en ISO200. © Theo Bosboom

5. Focus stack voor maximale scherpte

Ondanks de populariteit van vervaging in creatieve fotografie, zijn er nog steeds situaties die vragen om een scherpte over het hele beeld. Theo maakt regelmatig gebruik van focus stacking om haarscherpe beelden te creëren. "Ik maak vier of vijf opnamen, waarbij ik eerst op het dichtstbijzijnde punt scherpstel. Vervolgens pas ik de scherpstelling aan naarmate ik op het verste punt richt" zegt hij. Hij gebruikt de Live View-modus om in te zoomen op verschillende plaatsen in het kader zodat hij kan zorgen dat de beelden haarscherp zijn. Vervolgens voegt hij de beelden bij de bewerking samen voor volledige scherpte van voor naar achter.

An infrared shot of the Eiffel Tower and boats on the Seine in which the trees appear white. Taken by Pierre-Louis Ferrer.
De infraroodbeelden van Pierre-Louis van bekende locaties laten een alternatieve werkelijkheid zien. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 16mm, 1/80 sec, f/10 en ISO100. © Pierre-Louis Ferrer
An infrared shot of Eyrignac Manor Gardens, France, in which all the trees and foliage appear bright yellow. Taken by Pierre-Louis Ferrer.
De tuinen van Eyrignac Manor in de Dordogne, Frankrijk, badend in goud. Pierre-Louis heeft ontdekt dat ruw, helder licht noodzakelijk is bij het maken van infrarood-opnamen. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objectief, ingesteld op 16mm, 1/100 sec, f/10 en ISO100. © Pierre-Louis Ferrer

6. Omarm nieuwe technieken

Pierre-Louis is een specialist geworden op het gebied van infrarood- en ultravioletfotografie, waardoor hij aan bekende scènes, zoals de skyline van Parijs, een unieke twist kan geven. Hij gebruikt een omgebouwde camera en past vervolgens in de nabewerking de kleurverzadiging aan om zijn foto's een dromerig gevoel te geven.

"Ik ben begonnen met een aangepaste Canon EOS 6D, maar mijn aangepaste Canon EOS RP is perfect voor infraroodfotografie, omdat het LCD-scherm je precies laat zien hoe het effect eruit zal zien," zegt hij. "Sensoren van Canon zijn zeer gevoelig voor infraroodlicht en de Canon EOS RP is de beste camera voor het maken van infraroodfoto's van hoge kwaliteit."

Hij is wel van mening dat infrarood, en dit geldt voor elke techniek, met een goede reden moet worden gebruikt, wat betekent dat het juiste onderwerp moet worden gezocht voor een krachtig beeld. "Omdat infraroodlicht zo sterk wordt gereflecteerd door bladeren, laten mijn beelden de reikwijdte van de natuur zien, zelfs in een stad als Parijs, die bekender is om zijn gebouwen en musea."

A mountain biker performing a jump on a dirt track in Pakistan's Karakoram mountains. Taken by Martin Bissig.
"Als je 10 tot 12 uur per dag rondtrekt, moet je uitrusting zo licht mogelijk zijn. De Canon EOS R maakt voor mij een groot verschil", zegt Martin. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, ingesteld op 87mm, 1/1000 sec, f/5.6 en ISO200. © Martin Bissig

7. Kies details uit

"Ik laat graag dingen weg", zegt Theo, die vaak een zoomlens gebruikt, zoals een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (opgevolgd door de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM), om de details in zijn landschapsfoto's te isoleren. Aan de andere kant maakt hij gebruik van zijn "verborgen juweel", een Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro-objectief om "kleine intieme landschappen" te onthullen.

Hij fotografeert met een Canon EOS 5DS R of een Canon EOS 5D Mark IV. "Zij zijn een goede combinatie" aldus Theo. "De Canon EOS 5DS R is haarscherp en de kleuren zijn prachtig, terwijl de Canon EOS 5D Mark IV zicht beter leent voor hoge ISO-opnamen."

Wanneer Martin op locatie is in allerlei uithoeken van de wereld, heeft hij een breed brandpuntbereik nodig zodat hij de hem omringende landschappen volledig kan vastleggen. "De Canon EOS R heeft het perfecte formaat en gewicht om mee te nemen op een trektocht" voegt hij toe. "Op een recente reis naar Pakistan heb ik veel opnamen gemaakt met een Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objectief, dat perfect was voor mijn doeleinden – klein, licht en met een enorm zoombereik."

A succession of waves breaking during an Icelandic winter storm. Taken by Theo Bosboom.
Voor een meer abstracte benadering gebruikt Theo een korte sluitertijd om de dramatische kracht van een IJslandse winterstorm vast te leggen. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief en een Extender EF 2x III ingesteld op 400mm, 1/6400 sec, f/9 en ISO640. © Theo Bosboom

8. Stel een andere sluitertijd in

In tegenstelling tot de ultralange sluitertijd die in landschapsfotografie alomtegenwoordig is, stelt Theo sluitertijden voor van een halve tot een paar seconden om foto's te maken die echt onderscheidend zijn.

"Bij deze sluitertijden zie je nog steeds details, elegantie en de stroming van het water," zegt hij. "Ik gebruik meestal alleen een polarisator of hooguit een grijsfilter (ND-filter) met 3 stops. Ik maak zo'n 20 foto's van verschillende lengtes voordat ik de beste van de serie kies."

Geschreven door Ailsa McWhinnie


De uitrusting van Martin Bissig

De essentiële kit waarmee professionals landschappen fotograferen

Martin Bissig's kit.

Camera's

Canon EOS R

Deze baanbrekende full-frame systeemcamera van Canon zorgt voor de perfecte opname-ervaring waarmee je je verhalen nog beter kunt vertellen. "Ik heb lang op deze camera gewacht. Hij is klein, snel en biedt alles wat ik nodig heb" zegt Martin.

Objectieven

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Leg meer vast, zelfs bij weinig licht, met dit 15-35mm RF-zoomobjectief met ultragroothoek en 5 stops beeldstabilisatie – ideaal voor landschap en architectuur. "Mijn favoriete groothoekobjectief" zegt Martin. "Snel en superscherp tot in de hoeken."

Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

Dit RF-objectief heeft een snel diafragma en beeldstabilisatie, plus een Nano USM-motor voor geruisloze scherpstelling en levert uitstekende prestaties. "Dit objectief wordt de nieuwe norm voor dit zoombereik met een ongelooflijke beeldkwaliteit," aldus Martin.

Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Een zeer veelzijdig 24-105mm zoomobjectief dat de ideale balans biedt tussen prestaties, draagbaarheid en beeldkwaliteit. Dit RF-objectief geeft fotografen en filmmakers een fantastische flexibiliteit. "Als ik maar één objectief kan meenemen en geen concessies wil doen aan de beeldkwaliteit, is dit mijn keuze" aldus Martin.

Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Dit draagbare, veelzijdige 10x zoom RF-objectief is ideaal voor alles, van groothoekopnamen van landschappen tot beeldvullende portretten en zelfs close-ups van sport en wildlife. Bovendien heeft het objectief een vrijwel geruisloze scherpstelling die uiterst onopvallend is. Martin beschrijft het als zijn "expeditie"-objectief: "het heeft een zoombereik dat ideaal is voor mij tijdens het reizen, met een geweldige beeldkwaliteit gezien de grootte en het gewicht," legt hij uit.

Canon EF 70-200mm f/2.8L USM

Dit telezoomobjectief van professionele kwaliteit met snel diafragma is populair bij heel verschillende fotografen, van wildlife- en sportfotografen tot fotografen die zijn gespecialiseerd in bruids- en portretfotografie. "De grootte en het gewicht, gecombineerd met de uitstekende beeldkwaliteit zijn perfect voor mij," zegt Martin.

Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM

Van groothoek- naar telephoto met slechts één lens. De flexibiliteit van een zoombereik van 11x, gecombineerd met de glaskwaliteit van de L-serie van Canon, maken dit objectief de ultieme tool voor fotografen die vaak onderweg zijn.

Canon EF 11-24mm f/4L USM

Een professioneel ultragroothoekzoomobjectief uit de L-serie met een constant f/4-diafragma voor architectuur en landschappen.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Een standaardzoomobjectief van professionele kwaliteit met uitstekende beeldkwaliteit en een snel diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik.

Accessoire

Canon Speedlite 600EX II-RT

Een krachtige flitser voor gebruik op de camera en los hiervan, die kan worden bediend tot op een afstand van 30 meter. "Ik heb drie van deze flitseenheden", zegt Martin. "Ze zijn geweldig: klein, licht en de installatie is eenvoudig. Perfect voor het merendeel van mijn opnames buiten!"

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan