ARTIKEL

Redline Challenge 2021: de winnende foto

Uit maar liefst 36.000 Light in the Dark-inzendingen werd een shortlist van 20 foto's gekozen, maar er kan maar één de winnaar zijn. Maak kennis met de winnaar en lees hoe hij zijn bijzondere foto maakte.
Lichtsporen van auto's op een afbuigende brug tegen de avond. De steunpilaren en de grond eronder zijn volledig verborgen in een dikke, wolkachtige mist.

De winnende foto van de Redline Challenge is Lost Highway van Piotr Skrzypiec, waarop het Črni Kal-viaduct in Slovenië gehuld is in mist. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-lens (inmiddels opgevolgd door de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM) ingesteld op 40mm, 30 sec, f/8 en ISO800. © Piotr Skrzypiec

© Piotr Skrzypiec / Redline Challenge 2021-winnaar

"Wat ik er echt leuk aan vind, is dat dit geen foto is die je kunt plannen. Je kunt die mist, die wolken en het deel van het viaduct dat zichtbaar zal zijn niet voorspellen, dus je moet op het juiste moment op de juiste plek zijn. Dat maakt de foto zo verrassend."

Zo beschrijft Canon Ambassador, actiesportfotograaf en meervoudig Red Bull Illume-finalist Lorenz Holder de foto die uit tienduizenden inzendingen als winnaar van Canon's eerste Redline Challenge werd gekozen.

Lost Highway van Piotr Skrzypiec, een 43-jarige Poolse fotograaf woonachtig in Slovenië, is een spectaculaire foto van het 1000 meter lange Črni Kal-viaduct, omgeven door dikke mist. Het viaduct staat op Y-vormige pilaren van tot wel 87 meter hoog en bevindt zich op een uur rijden van Piotrs huis. Hij begon het potentieel voor foto's ervan in te zien toen hij in de winter van 2018 over een nabijgelegen weg reed. "Toen ik erlangs reed, was het behoorlijk nevelig. Toen ik thuis was, begon ik na te denken over hoe het eruit zou zien in de wolken of mist."

Hij keerde een paar dagen later samen met wat bevriende fotografen terug naar de locatie. Het was avond en hij wilde de lichtsporen van auto's op het viaduct vastleggen. "Het was weer nevelig, maar ik dacht dat zelfs de nevel interessant zou zijn. Toen kwam er ineens mist opzetten, wat onverwacht is omdat dit aan de kust van Slovenië is, waar bijna nooit mist te zien is."

Het logo van de Canon Redline Challenge.

De Redline Challenge

Bekijk de foto's die de shortlist voor Light in the Dark hebben gehaald.

Vanaf Piotrs positie op een heuvel met zicht op het viaduct verdwenen de hoge betonnen pilaren bijna volledig in de mist, wat een surrealistisch, dromerig effect veroorzaakte. "Als het slechts een paar keer per jaar mistig is, is het heel moeilijk om op het juiste moment aanwezig te zijn", vervolgt hij. "In die omstandigheden was het echt geweldig om te zien. Ik had veel geluk dat ik deze foto kon maken, en ik was er erg blij mee."

Vier vrouwen staan rond twee klaptafels de foto's die voor ze liggen te bespreken.

De juryleden van de Redline Challenge, Laura El-Tantawy, Susie Donaldson, Monica Allende en Gabrielle Fonseca Johnson, kiezen zorgvuldig een winnende inzending. Medejurylid en actiesportfotograaf Lorenz Holder nam via een videoverbinding deel aan de discussie vanuit zijn huis in Duitsland.

Een reeks foto's, van bovenaf gefotografeerd.

De foto's op de shortlist zijn van ver gekomen en zijn met een streng selectieproces uit alle inzendingen naar voren gekomen.

Voor de Redline Challenge riep Canon enthousiaste fotografen op hun beste foto's voor het thema Light in the Dark in te sturen. Er stroomden maar liefst 36.000 foto's binnen. In Londen kreeg een team van experts uit de branche de lastige taak om een winnaar te kiezen uit een shortlist van 20 foto's.

Naast Lorenz bestond de jury uit mede-Canon Ambassador en documentairefotograaf Laura El-Tantawy; artistic director, curator en docent Monica Allende; Gabrielle Fonseca Johnson, redacteur van multimediaplatform The Wider Image; en Susie Donaldson, European Marketing Director van Canon EMEA. Fotografie-YouTuber Kai Wong keek met de juryleden mee.

Een Canon-printer in de doos, een camera, objectieven en een foto van Canon Ambassador Lorenz Holder in een lijstje. Er zit een rood lint met een strik om het geheel.

De prijs van de Redline Challenge: een jaloersmakende selectie van de nieuwste Canon-apparatuur met een gezamenlijke waarde van meer dan € 14.000, plus een een-op-een-sessie met Lorenz.

Een lachende man steekt zijn ene arm uit terwijl hij met een andere man praat via het scherm van zijn smartphone.

De host van de Redline Challenge-jury, fotografie-YouTuber Kai Wong, vertelt een verraste en blije Piotr Skrzypiec in een videogesprek dat zijn foto de wedstrijd heeft gewonnen.

De juryleden bekeken elke foto op de shortlist zorgvuldig en beoordeelden deze op vier kerncriteria: of ze voldeden aan het thema Light in the Dark, de visuele impact, de creativiteit en originaliteit van de fotograaf en de getoonde technische vaardigheden.

Monica Allende prees de "uitzonderlijke technische kwaliteit" van de inzendingen en Laura El-Tantawy gaf aan dat ze "blij [was] om zoveel unieke interpretaties van het thema te zien".

Na meerdere uren foto's bekijken en tot in detail bespreken, kwam Piotrs foto als duidelijke winnaar uit de bus. Laura El-Tantawy prees de impact en emotionele lading van de foto en merkte ook de metaforische aspecten ervan op: "Voor mij staat deze foto voor mogelijkheden", zegt ze. "Ik vind dat geweldig als metafoor voor de huidige tijd: het idee van ergens uit tevoorschijn komen, of een nieuwe weg inslaan naar een onverwachte maar hopelijk positievere periode."

Rotspartijen in Zion National park, Utah, VS, 's nachts. Er loopt een spoor van onscherp licht over de weg en de Melkweg is erboven in de lucht te zien.

De donkere kant: fotografie bij weinig licht

Valtteri Hirvonen ontwikkelde zijn techniek tijdens de donkere winters van Finland. Hier deelt hij zijn tips om opnamen te maken bij weinig licht.

Lorenz voegt daaraan toe: "De belichting is perfect, de afbeelding is scherp. Ik vind dat de foto het thema echt goed uitbeeldt. Wat de compositie betreft, vind ik het te gek hoe de weg het beeld binnenkomt."

Een glimlachende man rust met zijn arm op een camera, die op een statief is bevestigd.

Piotr Skrzypiec is dolblij om de eerste winnaar van Canon's Redline Challenge te zijn.

Een scène met weinig licht, met een verlichte kerk in een landschap in de sneeuw. Een besneeuwde bergtop is net zichtbaar op de achtergrond.

Piotrs sfeervolle foto van het dorp Jamnik in het noordwesten van Slovenië stond ook op de shortlist van de Redline Challenge. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM-objectief (inmiddels opgevolgd door de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM) ingesteld op 170mm, 30 sec, f/11 en ISO100. © Piotr Skrzypiec

Piotr, die al sinds 2003 Canon-apparatuur gebruikt, gebruikte een Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief ingesteld op 40mm voor zijn bekroonde foto. Indrukwekkend genoeg was deze foto maar een van de drie van zijn hand die op de shortlist stonden. De lucht boven in het kader was lichter dan de mist, en daarom bevestigde hij een 0.9 Neutral Density-verloopfilter op het objectief om een gebalanceerde tonaliteit voor het hele kader te realiseren. Omdat er weinig licht was, was de sluitertijd 30 seconden bij f/8, met ISO800.

Hij was verrast en blij toen hij te horen kreeg dat hij had gewonnen. "Het is moeilijk te beschrijven hoe ik me voelde. Het was een grote verrassing en ik sloeg dicht en vergat Engels te praten", zegt Piotr. "Het is een enorme prestatie." Hij wint geavanceerde Canon-apparatuur ter waarde van € 14.000, waaronder een Canon EOS R5, drie RF-objectieven, een krachtige Canon Speedlite EL-1-flitser en een professionele Canon imagePROGRAF PRO-1000-printer. Hij krijgt ook een unieke een-op-een-sessie met Lorenz.

Piotr kijkt uit naar de individuele fotografieopdracht met Lorenz en naar het ontvangen van zijn Canon-apparatuur. "De Canon EOS R5 lijkt de perfecte tool voor mijn manier van fotograferen, zoals landschappen, wildlife en macro", zegt hij. "Voor mij als Canon-gebruiker is deze prijs de beste uitrusting die ik me maar voor kan stellen. Ik kan niet wachten tot ik 'm krijg!"

David Clark

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro