ARTIKEL

Landschapsfotografie als bron van inkomsten

De in IJsland gevestigde fotograaf Gunnar Freyr vertelt hoe hij van zijn passie voor moderne landschappen zijn carrière heeft gemaakt, hoe social media hierbij een rol heeft gespeeld en hoe het landschapsgenre is veranderd.
Een groot zeilschip dat vaart door een boog in een ijsberg aan een rotskust.

Dankzij het enorme succes van de in Denemarken geboren landschaps- en natuurfotograaf Gunnar Freyr op social media, is hij populaire workshops gaan geven. "Deze foto is gemaakt tijdens een workshop die ik in Groenland heb gegeven, waarbij we vaarden langs de verre fjorden van Scoresby Sound. Daar hebben we adembenemende landschappen gezien, zoals deze prachtige ijsberg", vertelt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief ingesteld op 70mm, 1/5000 sec, f/5 en ISO800. © Gunnar Freyr

Gunnar Freyr maakt deel uit van een nieuwe generatie ondernemende landschaps- en natuurfotografen die de kracht van het internet gebruiken om hun bedrijf te laten groeien. Hij woont in Reykjavik, IJsland en zijn klanten variëren van lokale bedrijven, zoals Promote Iceland, tot internationale merken, waaronder Condé Nast Traveller en American Express.

Gunnar, die meer dan 400.000 volgers heeft op Instagram, is op ongebruikelijke wijze begonnen aan zijn huidige carrière. Hij is geboren in Denemarken, maar zijn ouders komen uit IJsland. Hij heeft bedrijfskunde gestudeerd aan de universiteit en begon daarna te werken voor een groot auditbureau. In 2007 kocht hij zijn eerste spiegelreflexcamera, maar landschapsfotografie zag hij jarenlang slechts als hobby.

Hij kwam er echter al snel achter dat een carrière in auditing niet voor hem was weggelegd en maakte een radicale omslag: Gunnar en zijn partner verkochten al hun bezittingen en kochten een round-the-world-ticket, waarna ze in 2015 besloten in IJsland te gaan wonen.

Sindsdien heeft Gunnar een succesvolle carrière opgebouwd waarvoor hij de hele wereld afreist en prachtige landschappen fotografeert. Hij gebruikt een holistisch bedrijfsmodel met meerdere inkomensstromen en benut zijn sterke aanwezigheid op social media. Vroeger hadden landschapsfotografen deze mogelijkheid niet en waren ze vaker afhankelijk van verkoop in printvorm en online. Hier legt Gunnar uit hoe je van landschapsfotografie een inkomstenbron kunt maken in het huidige digitale tijdperk.

Ontdek hoe fotografen de kracht van social media kunnen gebruiken in deze aflevering van Canon's Shutter Stories-podcast:

Een landschapsfoto van een zandkleurige rotsformatie op een zwart strand met twee ruiters te paard.

Gunnar heeft deze opvallende scène gefotografeerd op het zwarte strand van Stokksnes in het zuidoosten van IJsland. "De foto is gemaakt als een panorama van vier opnamen zodat ik de volledige breedte van de berg kon vastleggen. Het objectief van 24-70mm werd hierdoor getransformeerd in een supergroothoekobjectief", legt hij uit. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III) en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 24mm, 1/800 sec, f/4 en ISO1250. © Gunnar Freyr

Een fotografiebedrijf opbouwen

Kort nadat hij was verhuisd naar IJsland, begon Gunnar aan zijn carrière in de fotografie en stelde hij een portfolio samen met foto's die hij in het hele land had gemaakt. "Ik was net begonnen met social media en de organisatie Promote Iceland was op zoek naar een fotograaf en social media manager voor een project over IJslandse paarden", weet hij zich te herinneren. "Ik werd aangenomen en dat was mijn eerste project met een vast inkomen." Dankzij Gunnar’s vaardigheden op social media, groeide het account van de organisatie binnen een paar jaar van 250 volgers naar meer dan 100.000.

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

Sindsdien is zijn belangrijkste inkomstenbron fotografie in opdracht, waarbij het kan gaan om afzonderlijke projecten of regelmatige opdrachten. Deze krijgt hij voornamelijk via zijn website en social media-accounts. "Ik heb heel goede relaties opgebouwd met klanten en meestal gaat het om samenwerking op lange termijn. Op financieel gebied is dat geweldig en het zorgt ook voor werk- en inkomenszekerheid", zegt Gunnar. "Ik werk ook aan visuele strategie en strategie voor social media, wat een mix is van fotografie en strategie."

Gunnar is niet afhankelijk van slechts één inkomstenbron omdat hij meerdere inkomensstromen heeft. Hij heeft succes gehad met de verkoop van foto's en geeft fotografieworkshops. Dankzij Gunnars aanwezigheid op social media, zoeken velen hem op om persoonlijk van hem te leren. Ook heeft hij uitgebreide bestemmingsbruiloften en kleine bruiloften vastgelegd. "Het is erg veeleisend werk en het is een grote verantwoordelijkheid, maar het betaalt goed", zegt hij. "Als je je specialiseert in die branche, kun je er een heel succesvol bedrijf van maken."

Een klein huis in een besneeuwd landschap in de schemering. De ramen zijn verlicht en er komt rook uit de schoorsteen.

Gunnar heeft dit afgelegen huis gefotografeerd als onderdeel van zijn Lonely Houses-serie. Zijn artistieke stijl belichaamt de moderne landschapsfotografie, waarbij het niet alleen draait om het overbrengen van een idee of gevoel, maar ook om het vastleggen van een scène. "Ik hou ervan om een hoge ISO-waarde in te stellen op mijn camera, en een groot diafragma, om te proberen opnamen te maken waar dat bijna onmogelijk is. Dat zijn vaak echt boeiende foto's", zegt hij. "Soms gebruik ik misschien wel ISO12000, maar vaak niet meer dan ISO6400." Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 50mm f/1.8 STM-objectief, ingesteld op 1/50 sec, f/2 en ISO6400. © Gunnar Freyr

Twee mensen die hand in hand door extreem hevige sneeuw lopen naar de bekende Hallgrimskirkja-kerk in IJsland.

Gunnar heeft deze magische foto gemaakt tijdens de zwaarste sneeuwval in IJsland van de laatste 100 jaar. Het is een foto van een stel dat opkijkt naar de Hallgrimskirkja-kerk, dé bezienswaardigheid in Reykjavik. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief, ingesteld op 45mm, 1/200 sec, f/2.8 en ISO6400. © Gunnar Freyr

Moderne landschapsfotografie

Landschapsfotografie is de afgelopen tien jaar op het gebied van stijl en inhoud veranderd. Het gaat nu niet zo zeer om technische perfectie, maar meer om de eigen stijl en creatieve visie van de fotograaf. Voor Gunnar draait het niet om hoe de landschappen er uitzien, maar om het gevoel dat ze mensen geven en de boodschap die ze kunnen overbrengen.

"Hier in IJsland is het erg makkelijk om de veranderingen te zien omdat het zo een kleine gemeenschap is", zegt hij. "Ik zou zeggen dat er een generatiewisseling aan de gang is die 10 jaar geleden is begonnen. Hier in IJsland waren er vele fotografen die contrastrijk, verzadigd en technisch perfect werk leverden. De branche is een creatievere richting ingeslagen en landschapsfotografie is nu veel zachter en dromeriger dan voorheen."

Deze nieuwe manier van landschappen vastleggen is populair bij Gunnar’s publiek. "Ik heb jarenlang positieve feedback en complimenten gekregen van mensen over mijn fotografiestijl, wat betreft framing en compositie, algehele esthetiek en fotobewerking", zegt hij. "Veel van de foto's die ik in IJsland heb gemaakt, hebben mensen geprikkeld om hier naartoe te komen om 'die foto’ te maken."

Hij gelooft dat de verandering deels komt door nieuwe cameratechnologie. "De professionele camera's zijn veel gebruiksvriendelijker geworden en zijn voorzien van functies zoals een verbeterde autofocus, automatische belichting, hoge ISO-prestaties en een breder dynamisch bereik", vertelt Gunnar. "Dus misschien kunnen anderen nu succes boeken, zoals mensen die minder technisch zijn ingesteld maar erg creatief zijn."

Gunnars uitrusting

Gunnar geeft de voorkeur aan camera's waarmee hij fantastische landschapsfoto's kan maken, wat het weer ook doet. Extreme weersomstandigheden zorgen vaak voor dramatische en unieke foto's, zoals de foto van de Hallgrimskirkja-kerk tijdens een sneeuwstorm (hierboven). "Ik wil onder slechte weersomstandigheden kunnen fotograferen, omdat ik op die momenten vaak de beste foto's maak", legt hij uit. "De uitrusting moet uiterst betrouwbaar zijn en op elk moment van de dag kunnen presteren. Soms moet ik een sneeuwstorm in rennen om foto's te maken en de uitrusting moet die omstandigheden gewoon aankunnen. Natuurlijk moet de uitrusting ook snel zijn en een goede autofocus en resolutie hebben."

Golven klotsen zachtjes tegen twee rotsformaties met op de achtergrond een donkeroranje lucht.

De beste Canon-objectieven voor landschappen

De Finse landschapsfotograaf Valtteri Hirvonen vertelt wat zijn favoriete objectieven zijn voor verschillende soorten landschapsfoto's.

Zijn favoriete camera is de Canon EOS R5. "Het is verreweg de beste camera die ik ooit heb gebruikt", zegt Gunnar. "De camera maakt fantastische foto's en video's. De AF met oogdetectie is echt geweldig. Ik heb er haarscherpe foto's van poolvossen van dichtbij mee kunnen maken, wat erg moeilijk is omdat ze onvoorspelbaar en snel bewegen. De algehele beeldkwaliteit is echt geweldig". Zijn tweede camera is een Canon EOS 5D Mark IV die hem in de loop der jaren goed van dienst is geweest: hij heeft er meer dan 300.000 foto's mee gemaakt.

Een van de objectieven die Gunnar het meest gebruikt is de Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM. Dit is het enige objectief waarvan hij zegt dat het onmisbaar is voor zijn werk. "Het is net een multifunctioneel hulpmiddel omdat je er zoveel mee kunt doen op het gebied van landschapsfotografie: van weidse scènes of close-ups van details, tot portretten", zegt hij.

"Ik gebruik dat objectief meestal met de Canon EOS R5 en de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM met de Canon EOS 5D Mark IV. Dat is ook een erg veelzijdig objectief waarmee ik klaar voor ben voor vrijwel alles; als ik bijvoorbeeld in een veld sta en er ineens een rendier tevoorschijn komt. Ik neem ook de Canon RF 50mm F1.2L USM mee. Ik kan er haarscherpe foto's mee maken met ongelooflijk weinig vertekening."

Een vulkaanuitbarsting 's nachts.

Gunnar fotografeert een groot aantal natuurlijke kenmerken die in IJsland te vinden zijn, van ijsbergen en watervallen tot uitbarstende vulkanen. "'s Nachts de Fagradalsfjall-vulkaan zien is echt een buitenwereldse ervaring, en aanschouwen hoe nieuw land wordt aangelegd is een ware les in nederigheid", zegt hij. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief (voorzien van een Canon-vattingadapter met drop-in-filter en een V-ND variabel grijsfilter), ingesteld op 47mm, 1/250 sec, f/3.5 en ISO6400. © Gunnar Freyr

De 5-assige beeldstabilisatie in de body van zijn Canon EOS R5 in combinatie met de beeldstabilisatie van zijn RF-objectieven, biedt Gunnar ontzettend veel flexibiliteit wanneer hij buiten gaat fotograferen. "Ik ben zeker geen fan van statieven, dus dit is een groot voordeel", zegt hij. "In plaats van te helpen, staan statieven mij meer in de weg, behalve bij specifieke opnamen, zoals het vastleggen van het noorderlicht en astrofotografie, of sommige interieurs met weinig licht. De Canon EOS R5 is geweldig voor het fotograferen vanuit de hand, omdat je er snel mee kunt bewegen en toch scherpe foto's kunt maken."

De aanhang op social media laten groeien

Gunnar vertelt dat zijn website en social media-accounts van cruciaal belang zijn voor zijn succes. Het grootste deel van zijn inkomsten heeft hij te danken aan de opdrachten die hij via deze kanalen krijgt. "Social media is ontzettend belangrijk en 99% van het werk dat ik nu doe, heb ik te danken aan mijn Instagram-account," zegt hij.

"Vroeger werden er vooral eigen websites gebruikt om opdrachten binnen te halen. Nu gebruik ik social media veel vaker om mensen naar mijn website te sturen. Met je website is het heel moeilijk om mensen te bereiken, maar via de social media-kanalen lukt dit beter. Je kunt deze kanalen gebruiken om mensen naar jouw website te sturen en veel meer werk te laten zien."

Hoewel social media belangrijke voordelen biedt aan fotografen, moet social media deel gaan uitmaken van je levensstijl als je écht je account wilt doen groeien. "Je moet het zien als werk. Het is erg tijdrovend en je moet er echt veel van jezelf in investeren", vertelt Gunnar verder. "Je moet het leuk vinden en je moet het spannend vinden om je publiek te laten groeien.

"Veel mensen zien social media slechts als platformen waar je werk kunt laten zien, maar het sociale deel ervan, waarbij je contact maakt met je publiek, is ontzettend belangrijk. Om je account te laten groeien, moet je altijd actief zijn. Als je niets plaatst, verlies je horden volgers.

"Instagram begunstigt bijvoorbeeld mensen die alles van het platform gebruiken. Je moet alle functies gebruiken, zoals Instagram Highlights, Reels en Stories. Als je alles gebruikt wat het platform biedt, zul je meer succes boeken dan wanneer je alleen foto's plaatst. Hoe meer je doet, hoe meer mensen je profiel zullen bezoeken."

David Clark

Gunnar Freyr's uitrusting

De belangrijkste apparatuur die professionals gebruiken om foto's te maken

Een Canon EOS R5-camera en een Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objectief.

Camera's

Canon EOS R5

Wat je ook fotografeert, hoe je het ook fotografeert, met de EOS R5 kun je je creativiteit de vrije loop laten als nooit tevoren. "Het is verreweg de beste camera die ik ooit heb gebruikt", zegt Gunnar.

Objectieven

Canon RF 50mm F1.2L USM

Het RF-objectief dat fotografische prestaties naar een ongekend hoog niveau tilt. Het objectief biedt superieure scherpte, meer creatieve vrijheid en buitengewone prestaties bij weinig licht. Gunnar "Ik kan er haarscherpe foto's mee maken met ongelooflijk weinig vertekening."

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Een compacte, hoogwaardige 100-400mm zoomlens die ideaal is voor sport-, actie- en wildlifefotografie. Gunnar: "Ik gebruik hem om te focussen op specifieke onderwerpen in plaats van het hele landschap te fotograferen. Het objectief werkt ook fantastisch als je het gebruikt met een 1.4x extender."

Accessoires

Canon Extender EF 1.4x III

Deze compacte extender is ideaal voor pers-, sport- en natuurfotografie. Hij verlengt de brandpuntsafstand van de tele(zoom)lens uit Canon's L-serie met een factor 1,4x, met hogere AF-nauwkeurigheid en verbeterde communicatie tussen camera en lens.

Canon-vattingadapter EF-EOS R met drop-in-filter en V-ND filter

De functionaliteit van de Canon-vattingadapter EF-EOS R is uitgebreid met de mogelijkheid om drop-in-filters te gebruiken, waardoor het niet meer nodig is om filters aan de voorkant van een objectief te plaatsen. Met grijsfilters (ND) kun je de hoeveelheid licht die de camera binnenkomt beheersen, waardoor landschapsfotografen langere sluitertijden kunnen gebruiken om beweging in de lucht en water te vervagen. "Het is heel cool voor videoprojecten en geeft bestaande objectieven een nieuwe draai", zegt Gunnar.

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Een ander perspectief: plaatsen en gebeurtenissen vanuit de lucht

  Landschapsfotograaf Massimo Sestini vertelt waarom en hoe hij op honderden meters hoogte landschappen en zelfs het laatste nieuws vastlegt.

 • ARTIKEL

  10 sociale-mediatips voor fotografen

  Drie Canon Ambassadors met bij elkaar meer dan een miljoen volgers delen hun tips voor het maken van innovatieve en aantrekkelijke content voor sociale media.

 • ARTIKEL

  De beste camera's en objectieven voor landschappen

  Natuurfotograaf en Canon Ambassador Radomir Jakubowski legt uit hoe hij zijn creatieve mogelijkheden kon uitbreiden met de Canon EOS R System.

 • ARTIKEL

  Zakelijke administratie: 8 tips voor fotografen

  Succesvolle shooters moeten niet alleen geweldige foto's en video's maken, maar ze moeten ook georganiseerd zijn. Dit zijn de 8 beste tips van Canon voor je zakelijke administratie.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro