CASESTUDY

SERVISCHE TV-ZENDER KIEST VOOR CANON'S PTZ-CAMERA'S VOOR LIVE UITZENDINGEN VANUIT HET PARLEMENT

Het parlement van Servië heeft de perfecte oplossing gevonden voor uitzendingen bij weinig licht: de Canon CR-N500 PTZ-camera, die licht werpt op de belangrijkste politieke kwesties van vandaag.
Download het Think Creative magazine [pdf, 924 kb]
CR-N500 Case Study Serbian Parliament

Parlement. Kantelen. Zoomen.

In het Servisch parlement, gelegen aan het Nikola Pašić-plein in Belgrado, bespreken 250 afgevaardigden tijdens de Nationale Vergadering de belangrijkste politieke kwesties die het land bezighouden. Deze overheidsinstantie streeft naar transparantie en zichtbaarheid tegenover alle inwoners van het land. Dit houdt onder andere in dat belangrijke politieke gebeurtenissen worden uitgezonden op de nationale televisiezender Radio Televizija Srbije (RTS). RTS zendt uit op 13 kanalen, waarvan 3 landelijk. Maar met 9 verouderde camera's, die stuk voor stuk non-stop handmatige bediening nodig hadden, was het hoog tijd voor nieuwe apparatuur, met een beperkt budget.

Klant: Radio Televizija Srbije – RTS (televisiezender voor het Servische parlement)
Locatie: Belgrado, Servië

Case Study Serbian Parliament
 • THE CHALLENGE

  RTS zocht een effectieve oplossing om hoogwaardige opnamen te maken van sessies in het parlement, maar had te maken met een beperkt budget en een klein team. Het doel was eenvoudig. De beeldkwaliteit upgraden naar Full HD, terwijl er tegelijkertijd werd overgestapt op een betrouwbaarder systeem dat op afstand kon worden bestuurd. Bij dit systeem moest één cameraman snel en nauwkeurig tussen 250 parlementsleden kunnen schakelen. De voorinstellingen waren dus van essentieel belang. De beeldkwaliteit van de CCD-camera's en de oudere HD EFP-camera's speelde ook een grote rol, zodat kijkers niet konden zien welke camera wat filmde. Daarnaast hield de belichting bij de Nationale Vergadering te wensen over, waardoor er behoefte was aan PTZ-camera's die uitstekend presteren bij weinig licht.

 • DE OPLOSSING

  Dankzij de hulp van Zanus, het Servische bedrijf voor systeemintegraties, kon RTS de beschikbare PTZ-camera's op de proef stellen. Toen het aanbestedingsproces rond was, bestelde de tv-zender 4 exemplaren van de Canon CR-N500, die de productiekwaliteit aanzienlijk verbeterden dankzij hun 4K-resolutie. Vandaag de dag doen de PTZ's verslag van de debatten van het Parlement, dankzij een controller van Skaarhoj.

ALEKSANDAR TOPALOVIC, DEPUTY CHIEF TECHNICAL OFFICER BIJ RTS

"We hebben de spreker nu veel sneller gevonden in vergelijking met vroeger, toen de cameraman ter plaatse de spreker handmatig moest opzoeken."

Een unaniem besluit

De Servische nationale televisiezender RTS neemt elke maand ongeveer 10 dagen aan debatten op. Ze hadden een camerasysteem nodig dat deze lange debatten naadloos kon opnemen: soms wel 14 uur per dag. Er was dus behoefte aan robuuste en betrouwbare apparatuur.

"Afhankelijk van het rooster van het parlement zenden we normaal gesproken zo'n 10 dagen per maand uit tussen 10.00 en 18.00 uur. Sommige sessies duren wel 14 uur! We hadden een systeem nodig dat 24/7 kon worden ingezet, soms tot in de vroege uurtjes", aldus Aleksandar Topalovic, Deputy Chief Technical Officer bij RTS.

Nadat Aleksandar een testopname had ontvangen, zei hij: "We wilden heel graag dat de beeldkwaliteit overeenkwam met die van de andere camera's, en daar waren we tevreden mee. We wilden de oude EFP HD-camera's met taperecorder behouden, dus het was van groot belang dat de beeldkwaliteit overeenkwam. Daarna experimenteerden we met de posities van de camera's in de zaal en welke opnamen we zo konden maken.

"We wilden ook de beeldkwaliteit op de proef stellen en vergelijken met onze bestaande systemen. Alles liep op rolletjes. De Canon CR-N500 voldeed gelukkig aan onze eisen."

"We werden tijdens de integratie uitstekend geholpen door Canon, en ook door Zanus. Ze ontwikkelden zelfs speciaal voor ons een kap die boven op de camera past om zo het licht afkomstig uit het glazen dak af te schermen."

Wat posities betreft staat er een PTZ in het midden, twee aan de zijkanten en een op de tribune voor brede opnamen en stemrondes. "We hebben nu 7 camera's die door een persoon op een plek worden bediend, waarbij twee cameramannen elkaar kunnen afwisselen. Er is daardoor veel minder handmatige bediening nodig."

CR-N500 Case Study Serbian Parliament

Broadcasten in een handomdraai

"Je hoeft er geen moeilijke opleiding voor te hebben gevolgd", zegt Aleksandar over het installeren van de CR-N500. Doordat de voeding nu via de ethernetkabels loopt, scheelt dat weer in het aantal kabels, wat resulteert in een eenvoudige integratie. Daarnaast maken de voorinstellingen het werk van de cameraman een stuk makkelijker.

"Elk parlementslid spreekt vanuit zijn of haar eigen zetel. Daarom heeft elk persoon zijn of haar eigen voorinstellingen, per politieke partij en per locatie. Er zijn tot maar liefst 10.000 voorinstellingen mogelijk. De mogelijkheden zijn eindeloos!" jubelt hij. De voorzitter geeft aan wie de volgende spreker wordt, waarbij de cameraman de naam van het parlementslid selecteert om zo de camera op die persoon te richten. Mochten de parlementsleden toch ineens ergens anders zitten, dan kunnen de instellingen worden aangepast.

"De voorinstellingen schelen een hoop werk. Je kunt de spreker nu veel sneller vinden dan wanneer een cameraman die persoon handmatig moet opzoeken." Om de voorinstellingen aan te passen en te gebruiken, maakt het team gebruik van unieke software genaamd RoboProd, samen met een controller van Skaarhoj, die door Zanus vooraf is gedefinieerd en geprogrammeerd.

Volgens Aleksandar zien zijn cameramannen niet langer het verschil tussen de Canon CR-N500 PTZ's en hun eerdere tv-camera's. De stap van SD naar HD heeft er ook voor gezorgd dat de beeldkwaliteit "stukken beter" is geworden, al kan dat geen verrassing zijn. Dankzij de nieuwe apparatuur van Canon kunnen kijkers het prachtige, statige interieur van het parlement nu volop bewonderen. Hoewel de partijen het lang niet altijd eens kunnen worden tijdens hun debatten, zijn ze allemaal positief gestemd over de CR-N500.

Serbian Parliament System Wiring Diagram

Gerelateerde casestudy's

Wellicht vind je dit ook interessant

 • Professionele AV en streaming

  Van bedrijfsvideo's en live streaming tot AV in klaslokalen of gebedshuizen, met de professionele video-oplossingen van Canon kun je nieuwe doelgroepen bereiken.

 • Films maken

  Ontdek Canon's assortiment aan camera's en lenzen voor ultieme creativiteit - perfect voor de kleinste en de grootste filmprojecten.

 • Overheid en publieke sector

  Maak kennis met imaging-oplossingen die speciaal zijn ontwikkeld voor bedrijfskritische taken, wanneer betrouwbaarheid en prestaties cruciaal zijn.

 • Broadcast

  Ontdek Canon's toonaangevende, hoogwaardige lenzen, camera's en referentiemonitors, die geschikt zijn voor alle broadcasttoepassingen.