CASESTUDY

De virtual reality-oplossing van Canon transformeert echografie-onderwijs voor studenten en zorgprofessionals

Dankzij een baanbrekende samenwerking tussen Canon Italië en Canon Medical Systems krijgt onderwijs over echografie een immersieve upgrade met het grensverleggende Canon RF 5.2 mm F2.8L Dual Fisheye-objectief en de EOS R5 C.
Download het Think Creative magazine [pdf, 1201 kb]
EOS R5 C RF 5.2 mm F2.8L DUAL FISHEYE Canon Medical Systems casestudy 01

Studieboeken naar de oudpapierstapel

Door zijn kennis over de behoeften van zorgprofessionals was professor Roberto Grassi een vanzelfsprekende keuze om dit project te leiden, en de klinische en onderwijsvaardigheden van professor Vito Cantisani op het gebied van echografie, waren voor dit project essentieel.

Een baanbrekende samenwerking tussen Canon Italië en Canon Medical Systems bood de kans om een compleet nieuwe manier van leren te introduceren voor geneeskundestudenten in heel Italië, namelijk in de vorm van virtual reality.


Hieronder getoond: Simone Cavalcoli – Canon Italia S.p.A., prof. Roberto Grassi, Prof. Vito Cantisani, Alex Dell’Era – Canon Medical Systems Italy

Canon Medical Systems casestudy 01
 • De uitdaging

  Hoe presenteer je ingewikkelde medische informatie op eenvoudige, maar betekenisvolle wijze aan geneeskundestudenten? Door de verschuiving naar leren op afstand als gevolg van de pandemie kwamen de tekortkomingen van bestaande ouderwetse onderwijsmethodes bloot te liggen. Momenteel moeten studenten in Italië wachten tot hun derde jaar voordat ze praktische ervaring in een ziekenhuis kunnen opdoen. Dit vormde de aanleiding voor een discussie over hoe het VR-objectief van Canon theoretisch onderwijs over echografie radicaal kon veranderen en het virtueel tot leven kon brengen. De hoop was dat dit de leercurve zou versnellen en de interesse onder jonge artsen zou vergroten.

 • De oplossing

  Om dit te bereiken stelde Canon Italië een baanbrekende EOS VR-oplossing voor, bestaande uit de EOS R5 C en 's werelds eerste RF 5.2 mm F2.8L Dual Fisheye-objectief. Dit systeem biedt 8K-video en creëerde een krachtige end-to-end virtual reality-oplossing met één camera, die snel en eenvoudig kon worden opgezet. Zo kon de klant voor een volledig immersieve leerervaring stereoscopische 180°-inhoud vanuit het perspectief van de arts vastleggen, waarbij de echografiemachine en de patiënt tegelijkertijd zichtbaar zijn.

ALEX DELL’ERA, KLINISCHE EN TECHNISCHE MARKETINGMANAGER BIJ CANON MEDICAL SYSTEMS ITALY

"Beelden van hoge kwaliteit zijn cruciaal in de geneeskunde. Elk detail, hoe klein ook, telt."

Baanbrekende VR in 8K

Het RF 5.2 mm F2.8L Dual Fisheye-objectief van Canon is de eerste in zijn soort en bleek een transformerend succes voor het onderwijs in echografie in Italië. De volledige oplossing bestond uit het VR-objectief en de Canon EOS R5 C-camera, die samenwerkten om immersieve 8K-video's vast te leggen van een echo-onderzoek vanuit het gezichtspunt van de arts. Met een full-frame 8K-sensor en de lange opnameduur vormde de EOS R5 C voor deze lens de perfecte combinatie.

"Beelden van hoge kwaliteit zijn cruciaal in de geneeskunde. Elk klein detail telt. Je moet kunnen zien welke knop de arts op het bedieningspaneel indrukt. En als het gaat om diagnostische scans, telt elke pixel! De 8K-resolutie is dus baanbrekend", zegt Alex Dell'Era, klinische en technische marketingmanager bij Canon Medical Systems Italy.

De video's werden bekeken met een zelfstandige VR-koptelefoon uit het middensegment en toonden de indrukwekkende diagnostische mogelijkheden van de Aplio i-Series Prism Edition. Deze videoreeks werd vervolgens geïntroduceerd als onderwijsmodules voor de radiologiecursus, zodat de nadruk verschoof van diavoorstellingen en studieboeken naar de virtual reality-wereld. Colleges waren nog nooit zo aantrekkelijk geweest.

Alex legt uit: "Het is moeilijk om alles te bevatten in een webinar of een studieboek. "Met VR kun je echt leren in de praktijk. Je hebt ook echt het gevoel dat je als operator in een echte echokamer zit. Het is verbazingwekkend, want je weet dat het virtueel is, maar het voelt zo echt!"

EOS R5 C RF 5.2 mm F2.8L DUAL FISHEYE Canon Medical Systems casestudy 02

Moeiteloze nabewerking

Het stereoscopische objectief uit de L-serie is ontworpen om de stap naar VR zo eenvoudig en naadloos mogelijk te maken voor bestaande filmmakers. Het objectief is enorm compact, lichtgewicht en eenvoudig in de vatting te zetten, zodat meteen kan worden begonnen met opnamen maken in 8K. Dankzij de twee ronde fisheyebeelden, die gesynchroniseerd worden en naast elkaar op één 8K-sensor worden opgenomen, is de nabewerking een fluitje van een cent. Zo kan de filmmaker zich concentreren op wat de kijker ziet, in dit geval een abdominaal echo-onderzoek. Afzonderlijke beelden hoeven niet meer handmatig aan elkaar geplakt te worden.

De feedback was zonder uitzondering positief. Zowel studenten als docenten ondervonden dat de VR-video's hun begrip van het echoproces aanzienlijk verbeterden. De volgende stap is om immersief te koppelen aan interactief. Alex besluit: "We gaan vele andere gebieden, zoals computertomografie, angiografie en magnetische resonantie, onderzoeken. We worden alleen begrensd door onze verbeelding."

Gerelateerde casestudy's

Wellicht vind je dit ook interessant

 • Professionele AV en streaming

  Van bedrijfsvideo's en live streaming tot AV in klaslokalen of gebedshuizen, met de professionele video-oplossingen van Canon kun je nieuwe doelgroepen bereiken.

 • Films maken

  Ontdek Canon's assortiment aan camera's en lenzen voor ultieme creativiteit - perfect voor de kleinste en de grootste filmprojecten.

 • Overheid en publieke sector

  Maak kennis met imaging-oplossingen die speciaal zijn ontwikkeld voor bedrijfskritische taken, wanneer betrouwbaarheid en prestaties cruciaal zijn.

 • Broadcast

  Ontdek Canon's toonaangevende, hoogwaardige lenzen, camera's en referentiemonitors, die geschikt zijn voor alle broadcasttoepassingen.