CASESTUDY

HAARZUIVERE CANON PTZ CAMERA'S TREFFEN LOEPZUIVERE KLASSIEKE MUZIEK

MotionDezign, een Nederlands bedrijf voor contentcreatie, maakt met op afstand bedienbare Canon PTZ camera's hoogwaardige, voor uitzending geschikte opnames van klassieke concerten en brengt de kijkers dichter bij de musici dan ooit.
Download het Think Creative magazine [pdf, 1557 kb]
Case-Study-MotionDezign-01.tif

Een visuele symfonie

Van het wereldberoemde Concertgebouw en de Cello Biënnale in Amsterdam tot het Liszt Concours in Utrecht, MotionDezign is gespecialiseerd in het vastleggen van klassieke muziekconcerten, -optredens en -evenementen in heel Nederland. Het bedrijf maakt jaarlijks rond de 25 producties, waarvan het overgrote deel opnamen zijn. MotionDezign is wereldwijd actief en de opnames worden vaak gebruikt door omroepen, voornamelijk door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Klant: MotionDezign
Locatie: Amsterdam/Eindhoven, Nederland

Case-Study-MotionDezign-03.jpeg
 • De uitdaging

  MotionDezign streefde ernaar om hoogwaardige tv-producties van live klassieke concerten en zakelijke evenementen te leveren met een klein productieteam en een middelgroot budget. Het bedrijf had PTZ camera's nodig die konden presteren bij de meest uitdagende lichtomstandigheden, die in elke concertzaal anders zijn. Het systeem met meerdere camera's moest strategisch worden neergezet om alle verschillende solisten in het orkest vast te leggen, zodat het team naadloze video-opnamen kon maken terwijl de muziek werd gespeeld.

 • De oplossing

  Het bedrijf bestelde acht CR-N500's en een RC-IP100-controller om opnamen van concerten te maken die geschikt zijn om uit te zenden. Dit leverde een concurrerend verschil in beeldkwaliteit op, waardoor het meer werk van klanten kreeg. De Canon PTZ camera's verbeterden niet alleen de algehele productiewaarde met 4K, maar werden ook een standaard onderdeel van het productiepakket, zodat het bedrijf concerten op meer immersieve en innovatieve wijze kon vastleggen.

HARMEN VAN 'T LOO, OPRICHTER VAN MOTIONDEZIGN

"Geen enkel ander merk biedt dezelfde scherpstelling en prestaties als deze camera's, en ik heb veel PTZ's gehad"

Weinig licht. Krachtige prestaties.

"Je moet het doen met de verlichting die de lichttechnicus al voor het concert heeft ingesteld. We hebben niet de luxe dat we de optimale belichting kunnen kiezen. Onze vorige PTZ's konden die uitdaging niet aan", vertelt Harmen van 't Loo, oprichter van MotionDezign. Hij besloot zijn apparatuur te upgraden voor betere prestaties. Afgaande op zijn specifieke behoeften stelde de lokale dealer, Vocas, de Canon CR-N500 PTZ camera voor.

"Ik was onder de indruk van de scherpte en snelheid van de Dual Pixel CMOS-autofocus. Ongelofelijk hoe perfect en nauwkeurig hij rechtstreeks uit de doos was", zegt Harmen. "Geen enkel ander merk biedt dezelfde scherpstelling en prestaties als deze camera's. En ik heb veel PTZ's gehad. De gezichtsherkenning is ook uitstekend!"

Het team van Harmen noemde het beeld 'voortreffelijk', 'helder' en 'scherp', zelfs bij weinig licht. Bij een standaard concert zetten ze minstens vijf PTZ's neer, een paar links en rechts aan de achterkant van de zaal, een ander paar aan weerszijden van het podium, en een camera tussen de orkestmusici, meestal dicht bij het slagwerk. "Als de solist een pianist is, maken we een opname van bovenaf van de toetsen", gaat Harmen verder. Dit voegt een uniek perspectief aan de ervaring toe.

Controle is heel belangrijk om het camerabeeld te wisselen en solisten in het orkest eruit te pikken. Tegenwoordig gebruikt het team een Skaarhoj PTZ Extreme om de CR-N500's nauwkeurig met één gebruiker te bedienen. Dit levert een intiemer, multi-layered spektakel op, waarbij de afstand tussen musici en publiek wordt verkleind.

CR-N500-Case-Study-MotionDezign-03.tif

Belangrijke veranderingen

De 4K UHD-resolutie bleek een enorme upgrade. Andere verbeteringen waren onder andere de lage ruis en de scherpte, dankzij de grote 1,0-type CMOS-sensor, de DIGIC DV6-processor en de scherptediepte. De 15x optische zoom bood ook indrukwekkende flexibiliteit in grotere zalen.

"We gebruiken de Canon CR-N500 PTZ camera's steeds meer. Elke keer dat onze opstelling wordt opgemerkt, is er meer interesse in onze services, wat weer tot meer werk leidt", legt Harmen uit. "We zijn dus aan het bekijken of we nog meer PTZ's nodig hebben om aan de grotere vraag te voldoen. Ik heb met ze geëxperimenteerd in virtuele producties. Maar we hebben tijd nodig om de hardware te kalibreren en alle mogelijkheden van de camera's te ontdekken", zegt hij.

MotionDezign heeft met de Canon CR-N500 PTZ camera's een professionele oplossing gevonden voor het maken van een filmische symfonie en brengt klassieke muziek uit Nederland naar het tv-scherm met uitmuntende nauwkeurigheid en helderheid.

MotionDezign-System-Wiring-Diagram-EM.png

Gerelateerde casestudy's

Wellicht vind je dit ook interessant

 • Professionele AV en streaming

  Van bedrijfsvideo's en live streaming tot AV in klaslokalen of gebedshuizen, met de professionele video-oplossingen van Canon kun je nieuwe doelgroepen bereiken.

 • Films maken

  Ontdek Canon's assortiment aan camera's en lenzen voor ultieme creativiteit - perfect voor de kleinste en de grootste filmprojecten.

 • Overheid en publieke sector

  Maak kennis met imaging-oplossingen die speciaal zijn ontwikkeld voor bedrijfskritische taken, wanneer betrouwbaarheid en prestaties cruciaal zijn.

 • Broadcast

  Ontdek Canon's toonaangevende, hoogwaardige lenzen, camera's en referentiemonitors, die geschikt zijn voor alle broadcasttoepassingen.