A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera.

OUTDOOR

Betere wintersportfoto's: tips & tricks van een professionele sportfotograaf

De pracht van een sneeuwlandschap, de sensatie van skiërs die razendsnel de piste afdalen ... Laat die winterse wereld niet alleen een ervaring zijn maar leg hem voor eeuwig vast met deze tips van professioneel wintersportfotograaf en Canon-ambassadeur Richard Walch.

Als je al eens eerder hebt geprobeerd een met zonlicht overgoten sneeuwlandschap vast te leggen, weet je dat alleen mikken en klikken niet voldoende is om een perfecte winterfoto te maken. "Waar je ook bent, het is het allerbelangrijkste dat je wacht op een mooie dag met verse sneeuw en een blauwe lucht. Dan ga je de berg op met je camera," zegt Richard.

Hier deelt hij zijn tips & tricks voor de beste foto's op de besneeuwde hellingen van dit skiseizoen; van de juiste camerakeuze tot de beste automatische scherpstelling voor het vastleggen van alle actie.

1. Kies de juiste camera voor dit werk

"Voor het maken van foto's op een skihelling wil je een camera die krachtig en compact is," zegt Richard. "Ook heb je een zoeker nodig, want in de bergen is het licht vaak te helder om een compositie te maken met alleen een scherm. Als je een snelle actiesport wilt vastleggen, heb je een camera nodig met een snelle framerate, zeker meer dan vijf frames per seconde.”

"De Canon EOS M50 en de Canon EOS M5 voldoen hieraan. Beide camera's hebben krachtige APS-C-sensoren voor het vastleggen van beelden met scherpe details en Dual Pixel CMOS AF voor snelle en nauwkeurige scherpstelling."

"Deze zijn ook makkelijk via Wi-Fi te koppelen met je smartphone. Zo kun je beelden overzetten naar je telefoon, ook als je in de bergen geen bereik hebt. Zodra je telefoon wel verbinding maakt met een netwerk of Wi-Fi, kun je op sociale media de beelden delen met de wereld."

2. Kies het perfecte moment

"Zonsopkomst en zonsondergang geven een prachtig omgevingslicht voor foto's op een berghelling. Het weer in de bergen is echter moeilijk te voorspellen en kan heel snel veranderen. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk de berg op gaan; dan ben je al op de juiste plaats op die momenten dat het licht perfect is.”

"De Canon EOS M50 is een geweldige camera om te gebruiken in situaties met weinig licht, zoals zonsopkomst en zonsondergang. De DIGIC 8-processor van deze camera is zeer geavanceerd en blijft prachtige resultaten geven, ook als je de ISO iets hoger moet instellen om te compenseren voor een gebrek aan licht. Combineer de Canon EOS M50 eens met een Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-lens voor indrukwekkende landschapsfoto's."

3. Gebruik de juiste instellingen

"Je wilt voorkomen dat de sneeuw er grijs uitziet op foto's met veel wit, daarom begin ik met een specifieke combinatie van instellingen," zegt Richard. "Als je een opname maakt van snel bewegende personen, moet je ook de skiër of snowboarder in het beeld ‘bevriezen’ om bewegingsonscherpte te voorkomen." Richard raadt aan om in beide situaties de camera in te stellen op M-modus (Handmatig), de sluitertijd op 1/2000 sec, het diafragma op f/8 en de ISO op 200.

"Je moet de camera op AI Servo AF-modus zetten voor continue scherpstelling. Wat je moet doen, is de autofocus instrueren. Je begint dan met schieten zodra jouw onderwerp in beeld is. De autofocus leert van frame naar frame. De functie begrijpt in welke richting en met welke snelheid het onderwerp zich beweegt en maakt een inschatting waar het volgende beeld zal zijn. Meestal heeft de camera twee tot drie beelden nodig om te begrijpen wat er gebeurt. Alle Canon-camera's hebben een bijzonder goede autofocus."

Bij het werken met AI Servo AF gebruik je korte series snel na elkaar gemaakte foto's om te voorkomen dat de buffer volloopt en de camera trager wordt.

4. Plaats jezelf hoger dan je onderwerp en blijf kijken

"Als je op een berg een foto recht vooruit maakt, lijkt het landschap plat. Je wilt je foto altijd maken vanaf de zijkant of iets lager dan het onderwerp.

Geposeerde foto's kun je het beste vermijden. Jouw rol is uitsluitend die van waarnemer, waarbij het onderwerp kijkt in de richting waarin ze skiën of snowboarden. Waar het gaat om portretten kun je kiezen voor een opname recht in het gezicht, waarbij je dicht bij de persoon staat en ermee praat of je kunt de vlieg op de muur zijn die alleen vastlegt wat er is. Probeer niet iets ertussenin te doen."

5. Let op temperatuurswisselingen en neem extra batterijen mee

"Als je vanaf een koude berghelling een warme ruimte binnenstapt, raken je cameralenzen snel beslagen. Het is daarom belangrijk dat de apparatuur tot het einde van de dag buiten blijft. Zorg voor een stevige rugzak om je apparatuur bij een val te beschermen en een sterke UVP-zonnebril om je ogen te beschermen tegen zonlicht en de reflectie ervan door sneeuw."

"Verder kan de batterij van een camera bij lage temperaturen zeer snel leeg raken en dus kun je het beste twee extra batterijen meenemen om de dag door te komen. Ook is de apparatuur moeilijk te bedienen met koude handen, dus zorg voor warme handschoenen die voldoende bewegingsvrijheid geven!"

6. Wees niet bang om tegen de zon in te fotograferen

"Als het zonlicht door de wolken heen breekt, is dat een zegen voor berglandschapsfoto's. Maar door de reflectie van licht door sneeuw raken beelden overbelicht als niet de juiste camera-instellingen worden gebruikt."

"De beste manier om in een dergelijke situatie overbelichting te voorkomen, is om de sluitertijd handmatig in te stellen op 1/2000 sec, het diafragma op f/8 en de ISO op 200. Als je in automatische modus fotografeert, moet je het diafragma compenseren met +1 tot +3 stops, anders worden de beelden te donker. Je moet echter niet bang zijn om tegen de zon in te fotograferen. Op die manier krijg je soms de beste beelden van de wintersport."

"De zon geeft tegenlichtcorrectie voor de sneeuw die verstuift door het bewegen van de skiër of snowboarder. Als je de zon recht achter die persoon kunt krijgen, is dat nog beter. De lenzen die Canon nu heeft, zijn bijzonder krachtig."

"Als je sneeuw bij de hand hebt, probeer dan eens een handje sneeuw in de lucht te gooien en recht tegen de zon in te fotograferen. Dat geeft een schitterend effect."

7. Anticipeer op de perfecte selfie

"De planning voor de perfecte bergselfie begint al voordat je aan je vakantie begint. Jassen en salopettes in heldere kleuren maken een mooi contrast tegen een witte achtergrond zodat je hele mooie selfies kunt maken."

"Wat compositie betreft, zorgt een mooi berglandschap voor een indrukwekkende achtergrond. Om de correcte belichting te verkrijgen, kun je het beste de zon rechtstreeks in het gezicht van het onderwerp hebben, of vanaf de zijkant. Als je recht tegen de zon in wilt fotograferen, moet je een flitser gebruiken om het gezicht te verlichten."

A split image shows a skier descending down a steep slope on one side, and another skier performing a somersault on the other.

8. Ga de volgende keer de uitdaging aan!

Als je erin slaagt een geweldige foto te maken in moeilijke omstandigheden, kan winterfotografie ontzettend bevredigend zijn. Als je dit jaar deze tips met goed gevolg hebt toegepast tijdens je wintersportvakantie, moet je als fotografieliefhebber volgens Richard de volgende stap zetten door een volgende keer een andere spectaculaire locatie op te zoeken, een bestemming die een vakantie buiten de gebaande paden oplevert en nog indrukwekkendere foto's.

"Er zijn in Europa enorm veel fantastische locaties voor wintersportfotografie. De bekende skigebieden in Zwitserland en Frankrijk zijn adembenemend, maar er zijn zoveel minder bekende locaties die niet over het hoofd gezien mogen worden,” zegt hij. "Daag jezelf uit en zoek het avontuur door naar de Elbroes in Rusland te gaan of naar de Akureyri in IJsland."

Gerelateerde artikelen
An action-packed photoshoot with a pro

SPORTFOTOGRAFIE

Actiefotografie: tips van een pro

Leer meer over actiesportfotografie tijdens deze mentorsessie met een meester in mountainbiken.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

ACTIE

“Ga altijd dat stapje verder voor je foto"

Sportfotograaf Richard Walch over zijn beweegredenen om spectaculaire foto's te maken van skiën en snowboarden.

A person taking a photograph with a Canon camera and lens on a beach at sunset.

REISFOTOGRAFIE

De beste apparatuur voor op reis

Reisfotografieapparatuur voor beginners, creators en liefhebbers.

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken

Gerelateerde producten