Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MACROFOTOGRAFIE

Abstracte macrofotografie: thuis zeepbellen fotograferen

Door levendige abstracte opnamen van het oppervlak van de zeeplaag te maken kun je je creativiteit de vrije loop laten met een macrolens. Canon laat zien hoe eenvoudig het is om prachtige foto's te maken in je eigen huis of tuin. Voor deze techniek heb je een macrolens nodig en bij voorkeur een statief en bediening van de ontspanknop op afstand. Als je een camera met Wi-Fi hebt, zoals de Canon EOS 90D, kun je de Canon Camera Connect-app op je smartphone gebruiken om de opname te kaderen en de sluiter te activeren. Om de belichting zo goed mogelijk te kunnen beheersen, is het handig om een externe flitser te gebruiken, zoals een flitser uit de Canon Speedlite-serie.

Bereid alles voor

A camera set up to photograph a desk with books on the top.
Een zwart T-shirt vormt een geïmproviseerde achtergrond voor deze flitserconfiguratie en een stapel boeken wordt gebruikt om de gedraaide metalen kleerhanger op zijn plaats te houden zodra de ring in de oplossing is gedipt. Je kunt ook cellofaanwikkel gebruiken om de boeken te bedekken, omdat deze techniek rommelig kan worden.

Gebruik zwart karton of zwarte stof als achtergrond. Een macrolens met een brandpuntsafstand van 100 mm is ideaal, maar elke macrolens kan worden gebruikt, waaronder de Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM of de Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Als je een Canon EOS R System-camera gebruikt, is de Canon RF 35 mm F1.8 MACRO IS STM -lens ideaal, of met een camera uit de Canon EOS M-serie, de Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM . Ze zijn allemaal ideaal voor deze techniek waarmee je complexe details kunt vastleggen.

Om een langwerkende zeeplaag te maken, meng je afwasmiddel of vloeibare zeep met een beetje glycerine (je vindt dit bij de apotheek, in het bakschap van een supermarkt of online). Begin met een mengsel van ongeveer 80% reinigingsmiddel en 20% glycerine en voeg een beetje water toe. Je hebt ook een kleine draadlus nodig die je in het mengsel kunt onderdompelen. Een metalen kleerhanger die in vorm is gebogen werkt hiervoor goed. Til de lus vlak omhoog en de zeeplaag moet aan de draad hechten.

Belichting

Speel met de belichting totdat je de beste positie hebt gevonden. Je moet waarschijnlijk een paar proefopnamen maken om te bepalen waar dat is.

Je kunt daglicht of flitslicht gebruiken voor deze techniek, maar de levendige kleuren zijn alleen zichtbaar wanneer de zeeplaag vanaf de voorkant onder een lichte hoek wordt verlicht. Probeer verschillende posities, zodat je het licht van een raam of een lamp kunt gebruiken dat op de oplossing schijnt.

Als je de ingebouwde flitser van je camera gebruikt om een compatibele Canon Speedlite wireless te activeren, kun je deze functie activeren in het hoofdmenu. De Canon Speedlite moet ook in de ontvangstmodus worden gezet. Met een externe Canon Speedlite zoals de Canon Speedlite 470EX-AI heb je meer controle over de richting van het licht. Probeer het licht te weerkaatsen van een witte muur, laag plafond of zelfs wit karton of piepschuim dat boven de camera wordt gehouden en naar beneden op de zeeplaag wordt gericht om het licht te verspreiden (zoals hier afgebeeld).

Opnamen maken

Gebruik een korte sluitertijd om de draaiende beweging van de zeep te bevriezen - dit varieert afhankelijk van de snelheid van de kleuren. Maak een proefopname en stel een kortere sluitertijd of hogere ISO in als de patronen wazig zijn.

Voor consistente resultaten zet je de camera in de handmatige modus. Door de snelle lichtweerkaatsing van een Canon Speedlite kun je de scherpste foto's maken, maar zorg ervoor dat de flitssynchronisatiesnelheid gelijk is aan de sluitertijd (je vindt deze informatie in de handleiding van je camera). Op deze Canon EOS 800D is de flitssynchronisatiesnelheid 1/200 sec. Om de scherptediepte te vergroten, stel je een lage diafragma-instelling in, zoals f/11 of f/16, en begin je met een lage ISO-waarde in het bereik van 100-400.

Als je omgevingslicht in plaats van een flitser gebruikt, moet je mogelijk de ISO-waarde verhogen en de camera bedienen met de zelfontspanner of een afstandsbediening om scherpe resultaten te krijgen.

Experimenteer!

Gerelateerde artikelen
A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MACROFOTOGRAFIE

Abstracte macrofotografie: waterrefractie fotograferen

Laat je creativiteit de vrije loop met het fotograferen van bloemen en ontdek hoe je macrofoto's maakt van waterdruppels die bloemen reflecteren.

A black and white close-up shot of a mother kissing a sleeping baby she is holding to her shoulder.

MACROFOTOGRAFIE

Verdiep je in de details met macrofotografie

Vier inventieve tips om met macrofotografie te beginnen, met doodgewone voorwerpen om buitengewone foto's te maken.

Macro photography tips and techniques

MACROFOTOGRAFIE

Tips & Tricks voor macrofotografie

Eenvoudige macrofotografie - ontdek de beste Canon-apparatuur, tips en technieken.

A person tapping the screen of an EOS camera.
Door op het touchscreen van een EOS-camera te tikken, kun je gemakkelijk scherpstellen op de patronen.

Als er niet genoeg licht is voor de camera om automatisch scherp te stellen, stel je de lens handmatig scherp met behulp van het vergrote Live View-scherm of de EVF van een EOS-systeemcamera. Om de beweging van de camera te voorkomen, moet je de sluiter op afstand bedienen of de Canon Camera Connect-app gebruiken als je camera beschikt over Wi-Fi. Blaas zachtjes op de zeeplaag om de patronen te laten draaien. Maak je geen zorgen als je niet dichtbij genoeg kunt komen om het frame te vullen met de steeds veranderende patronen - je kunt gewoon bijsnijden tot een strakkere compositie in Digital Photo Professional of vergelijkbare fotobewerkingssoftware.

Zachtjes blazen op de zeep heeft gezorgd voor de draaiende bewegingen in deze foto, gemaakt met een Canon EOS 800D en een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-lens, en waarbij het licht is gebruikt van de Canon Speedlite 470EX-AI dat weerkaatste op het witte karton.

Download de Canon Photo Companion-app voor iOS of Android voor meer tip & tricks.

Geschreven door Marcus Hawkins en Tamzin Wilks

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen

Get Inspired is je belangrijkste bron van nuttige fotografietips, aankoopgidsen en leerrijke interviews - alles wat je nodig hebt om de beste camera of de beste printer te vinden, en breng je volgende creatieve idee tot leven.

Terug naar alle tips en technieken