Het bottenkrakende balspel Calcio Storico (historisch voetbal), ook wel Calcio Fiorentino genoemd, is een mix tussen rugby en een bokswedstrijd en wordt alleen in Florence in de maand juni gespeeld en slechts door vier ploegen die de vier stadsdistricten vertegenwoordigen.

Het spel dateert uit de 15e eeuw en werd oorspronkelijk gespeeld door aristocraten en soms zelfs door de regerende paus. Het inherente geweld vloeit voort uit de gewelddadige tijden. De rivaliteit tussen families in het middeleeuwse Florence (zetel van de beruchte familie de' Medici) ontplofte vaak in chaos.

De hedendaagse competitie, bestaande uit twee halve finales gevolgd door de finale, wordt gehouden op de met zand bedekte piazza (het plein) van de Santa Croce kerk uit de 14e eeuw.

De regels zijn eenvoudig. Nadat er een kanon wordt afgevuurd, proberen twee teams bestaande uit 27 spelers een bal in een net achter een 1,2 m hoge rand aan elk uiteinde van het speelveld te krijgen en zodoende een goal (caccia) te scoren: wordt het net gemist, dan wordt er een halve caccia aan de tegenstander toegekend.

Spelers kunnen zowel handen als voeten gebruiken om de bal over te spelen en mogen hun tegenstanders met worstelmanoeuvres of op vrijwel elke andere wijze blokkeren. Bloedvergieten is onvermijdelijk. De gemoederen raken verhit. Waardigheid en respect blijven echter op de een of andere manier behouden.

De winnende ploeg houdt geen grote zilveren trofee omhoog, maar krijgt in plaats daarvan een prijs aangeboden in de vorm van een koe.

Het Calcio Storico is slechts een van de onthullende, ongewone, spannende mogelijkheden die de wereld je te bieden heeft, als je bereid bent net dat beetje meer te verkennen. Neem eens een andere richting, ga eens naar links als je normaal naar rechts gaat. Canon nodigt je uit deze mogelijkheden te ontdekken en ze met stilstaande of bewegende beelden vast te leggen. Come and see.