PRINTEN EN KNUTSELEN

Papieren maskers maken

Met een PIXMA-printer, wat creatieve flair en Canon Creative Park maak je kleurrijke papieren maskers die je kunt dragen naar een verkleedpartij of die je kunt ophangen als decoratie in je woning.
Vier mensen houden een papieren masker, gemaakt met Canon Creative Park en een PIXMA-printer, voor hun gezicht.

Het is bijna Halloween, een mooi moment dus om voor jezelf een unieke outfit te maken die je naar een feest kunt dragen. Of je nu de feestdag viert of gewoon een leuke knutselactiviteit en opvallende rekwisieten wilt om mee te spelen, deze Canon Creative Park-sjablonen kunnen hierbij zeker van pas komen. Zowel volwassenen als kinderen kunnen papieren maskers maken met behulp van de vele patronen die beschikbaar zijn in Creative Park.

Het is niet alleen een leuke bezigheid, maar ook een betaalbaar, leuk en plasticvrij alternatief voor traditionele, chique kledingmaskers. Het kan dienen als een mindful knutselbezigheid en een geweldige manier om tijd door te brengen met familie of vrienden.

Ontwerper en illustrator Pippa Hiscock koos voor een reeks maskers met behulp van sjablonen uit Creative Park, waaronder een arend,een stier, een vos en een kat. Een handgemaakt masker is de perfecte aanvulling op elk chique verkleedfeest en is een geweldige manier om te pronken met je creatieve vaardigheden. Bekijk hoe Pippa te werk ging en ontdek de beste tips voor het maken van je eigen unieke papieren maskers.


Je hebt het volgende nodig:

• Canon Creative Park-app of -website
Canon Matte Photo Paper
• Een Canon PIXMA-printer, zoals de Canon PIXMA TS5350a-serie
• Schaar
• Plakstift/lijmpistool/lijmbolletjes/plakband
• Liniaal

1. Selecteer en print de sjablonen

Een hand houdt een smartphone boven een Canon PIXMA-printer. Op het scherm is een sjabloon van een stierenmasker uit de Canon Creative Park-app te zien.

In Canon Creative Park kun je eenvoudig zoeken naar sjablonen. Als je de app gebruikt, kun je rechtstreeks printen op je Canon PIXMA-printer, zodat je het proces snel en eenvoudig kunt uitvoeren zodra je weet wat je wilt maken.

Een geprint Canon Creative Park-sjabloon komt uit een Canon PIXMA-printer

Lees bij het printen van sjablonen de instructies zorgvuldig door, zodat je het masker in de juiste volgorde in elkaar zet. Maak je toch een fout die je niet kunt corrigeren, dan kun je de creatie recyclen en het opnieuw proberen.

Als je door de sjablonen in Canon Creative Park bladert, kijk dan vooral ook naar de moeilijkheidsgraad, zodat je kunt inschatten hoe lang elk project duurt. Kies eenvoudigere ideeën als je met kinderen gaat knutselen.

Pippa heeft haar sjablonen geprint door de Creative Park-app via Wi-Fi te verbinden met haar Canon PIXMA-printer. Je kunt dit ook doen door in een browser naar de website te gaan.

Toen de geprinte sjablonen in de lade belandden, was Pippa onder de indruk van de levendige kleuren van de PIXMA-printer. "De kleuren zijn mooi, helder en strak, waardoor de decoraties en maskers echt opvallen", zegt ze.

Pippa is papiercollagekunstenaar en is daardoor gewend om met dit medium te werken. "Ik vind het geweldig hoeveel je ermee kunt doen", zegt ze. "Het is knutselwerk dat iedereen kan proberen, en zelfs als je het verkeerde stukje afsnijdt of lijm op de verkeerde plek doet, kun je het gemakkelijk recyclen en opnieuw beginnen. Dit moest ik doen toen ik een gat te dicht bij de rand had geponst nadat ik een van de maskers had gemaakt!"

2. Vouw, plak en zet in elkaar

Een paar handen knipt een sjabloon van een stierenmasker uit dat via de Canon Creative Park-app is geprint.

Bij sommige sjablonen moet je meer snijden, vouwen en lijmen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om de lijm te laten drogen voordat je het masker gebruikt of uitstalt. Als je haast hebt of als het ontwerp complexer is, kun je ook sterkere lijm gebruiken.

In elkaar gezette maskers van een kat, vos, arend en stier staan op een tafel naast een snijplank en andere gevouwen stukken papier.

Sommige sjablonen op Canon Creative Park zijn voor maskers die je hele gezicht bedekken en andere zijn meer traditionele gezichtsbedekkende maskers, dus je kunt de sjablonen maken waar jij je het prettigst bij voelt. Je kunt de maskers ook gebruiken als een educatief hulpmiddel voor onderwijs over cultuur en geschiedenis, waarbij je een aantal van de andere sjablonen kunt gebruiken die Creative Park te bieden heeft, zoals een Aztekenmasker of een Ecuadoraans Tigua-masker.

Wanneer alle stukken zijn uitgesneden, is het tijd om de lijnen te rillen voordat je het masker vouwt. Pippa raadt aan om vouwgereedschap of een bot mes te gebruiken om de lijnen te markeren, omdat je ze dan gemakkelijker kunt vormen als je begint met lijmen.

Als je de lijnen hebt gerild en gevouwen, is het tijd om het masker in elkaar te zetten. Pippa gebruikte hiervoor een plakstift, maar je kunt alles gebruiken wat je maar wilt, zoals lijmbolletjes of zelfs een lijmpistool. Geef het model de tijd om te drogen voordat je er dingen aan bevestigt.

Voor Pippa was het lastigste van het maken van de maskers om alles op zijn plek te houden tijdens het drogen van de lijm. "De arendmaskers waren het lastigst, vooral het vouwen van de gebogen lijnen voor de snavel," vertelt ze. Ze gebruikte dubbelzijdige tape om haar creatie tijdens het drogen te ondersteunen, maar je kunt het model ook tussen boeken zetten om ervoor te zorgen dat het in de juiste vorm droogt. Als je dit echt lastig vindt, kun je sneldrogende lijm proberen, bijvoorbeeld met een lijmpistool.

3. De puntjes op de i

Een arendmasker staat rechtop als decoratie, met de rand van een kattenmasker ernaast.

Papieren maskers kun je niet alleen dragen naar een feestje of met Halloween, maar je kunt ze ook uitstallen op een plank of ze gebruiken als onderdeel van de tafeldecoraties tijdens een themadiner. Je kunt er persoonlijke accenten en zelfs hangende elementen aan toevoegen door linten of veren rond de rand te bevestigen om lijmsporen of deuken te bedekken.

Pippa houdt een voltooid stierenmasker voor haar gezicht.

Papieren maskers maken was een leuke activiteit waarvan Pippa en haar vrienden hebben genoten. Ze gebruikten ze om foto's te maken en de bijeenkomst extra feestelijk te maken.

Je maskers zijn klaar zodra de lijm droog is. Dit is het moment om je creatie te personaliseren, bijvoorbeeld door er een patroon op te schilderen of glitter toe te voegen. Het is een geweldige manier om je zelfgemaakte masker uniek te maken. "Ik heb de maskers niet gepersonaliseerd omdat ze al zo levendig en kleurrijk waren, maar ik denk dat een beetje glitterlijm om enkele patronen te accentueren er echt goed uit zou zien", zegt Pippa.

Als je masker klaar is, kun je er ook een houten spies of een papieren rietje aan bevestigen als handvat, of een stukje touw of elastiek aan de achterkant zodat je het gemakkelijker kunt dragen. De sjablonen hebben al een aanduiding waar je een gat kunt ponsen om de draad door te halen.

"Als je de decoraties met de hand maakt, zijn ze veel persoonlijker", zegt Pippa. "Het voegt ook een beetje spanning toe in de aanloop naar het evenement, en je betrekt de gasten er al bij voor de dag zelf, zodat iedereen zich meer verbonden en betrokken voelt."

Of het nu gaat om een verkleedfeest, Halloween of een verjaardag van een kind, Canon Creative Park biedt een hele reeks maskersjablonen variërend van eenvoudig tot complex. Maak ook eens een papieren masker en laat je creativiteit de vrije loop.

Written by Tamzin Wilks

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen