PRINTEN EN KNUTSELEN

De lucht in met een papieren vlieger

Creatieveling Emma Howcutt-Kelly legt uit hoe je een kleurrijke zelfgemaakte vlieger maakt met een Canon PIXMA-printer en Creative Park.
Een moeder en haar zoontje proberen een mooie papieren vlieger op te laten in hun lommerrijke achtertuin. Ze hebben plezier en lachen allebei.

Het is zomer, dus daag jezelf uit met een knutselproject: maak een handgemaakte vlieger die je kunt oplaten in het park, bij een picknick met het gezin of op het strand.

Het maken van een papieren vlieger is niet alleen een betaalbaar, leuk en plasticvrij alternatief voor traditionele vliegers. Het kan ook een rustgevende ervaring zijn, en gezinnen de gelegenheid bieden om samen tijd door te brengen, waarbij oudere kinderen hun jongere broertjes en zusjes kunnen helpen.

Hobbyist Emma Howcutt-Kelly en haar vrouw Clare vonden het altijd al leuk om dingen te maken. "Het is ontspannend en geeft je een voldaan gevoel", zegt Clare. "Papier is ook een veelzijdig materiaal en als iets niet goed is, kun je het gemakkelijk kapot scheuren en opnieuw beginnen."

Emma vond online een eenvoudige instructievideo over hoe je thuis een papieren vlieger kunt maken met een paar alledaagse huishoudelijke artikelen. Ontdek hoe Emma, Clare en hun zoontje te werk zijn gegaan en ontdek de beste tips voor het maken van je eigen unieke papieren vlieger.


Je hebt het volgende nodig:

Creative Park-app (of -website)
• Een Canon PIXMA-printer, zoals de Canon PIXMA TS5350a-serie
Canon Matte Photo Paper
• Liniaal
• Schaar
• Lijmstick, lijmpistool, lijmbolletjes of plakband
• Touw, garen of lint
• Rietjes van papier of houten stokjes voor het frame

1. Selecteer je sjablonen

Twee handen houden een smartphone vast, met daarop de sjabloon met het patroonpapier met tropische vogels uit Creative Park.

Je hebt patroonpapier nodig voor de hoofdstructuur van je vlieger en je hebt heel veel keuze op Creative Park, zoals kleurrijke geometrische prints en opvallende ontwerpen met bloemen.

Een vel papier waarop tropische vogels en bladeren zijn geprint komt uit een Canon PIXMA-printer.

Nadat ze hun favoriete ontwerp hadden gekozen, hebben Emma en haar familie de sjabloon geprint vanaf een smartphone met de Creative Park-app van Canon en een PIXMA-printer.

Of je kind nu geobsedeerd is door vlinders of dinosaurussen, op de Canon's Creative Park-website of -app vind je een heleboel verschillende patronen om een vlieger te maken

Het gezin koos patroonpapier met tropische vogels, dat ze hebben geprint op een PIXMA-printer. "We hadden maar één vel papier nodig en waren erg tevreden met het resultaat", zegt Emma.

Emma vond dat de kleuren van de PIXMA-printerinkten echt indrukwekkend waren. "De kleuren zijn ongelooflijk", voegt ze toe. "Het is fantastisch hoe je deze dingen thuis kunt maken. Voor mijn werk als illustrator zal het geweldig zijn om de printer te gebruiken voor opdrachten voor mijn klanten."

2. Vouw, plak en zet in elkaar

Twee handen snijden houten stokjes op maat die de basis van een zelfgemaakte papieren vlieger vormen.

Voor het hoofdframe van je vlieger kun je wegwerpstokjes, rietjes, karton of takken uit de tuin gebruiken.

Een vrouw zit aan een blauwe tafel en knipt met een schaar een vliegervorm uit een stuk papier met tropische vogels en bladeren.

Een papieren vlieger is niet alleen een leuke decoratie voor de slaapkamer van een kind, maar kan ook een attent cadeau zijn voor een broertje of zusje, of een vriend of vriendin op school.

Nadat je het patroonpapier hebt geprint, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en een frame voor je papieren vlieger te maken met papieren rietjes, karton of zelfs takken uit de tuin.

Je hebt een korter stokje nodig voor het horizontale deel van het frame en een langer stokje voor het verticale gedeelte. Lijn je frame uit als een t-vormig kruis op de achterkant van je patroonpapier, en zorg ervoor dat de stokjes zo recht mogelijk zijn. Maak de twee delen van het frame aan elkaar vast en plak het frame vast op het papier met een lijmpistool, lijmbolletjes of plakband. Laat alles drogen voordat je verdergaat.

Emma en Clare vonden het vastplakken van de stokjes het lastigste onderdeel was van het maken van de papieren vlieger. Er is geen sjabloon hiervoor, dus probeer zelf hoe je dit het beste kunt doen.

Nadat Emma het kruisvormige frame had gemaakt, heeft ze het overtollige papier met een schaar afgeknipt en daarna de randen omgevouwen en vastgeplakt. Laat ook nu alles helemaal drogen.

Nu gaan we de staart toevoegen. Emma heeft een stuk touw vastgemaakt aan het dwarse stokje van het frame en dat aan beide uiteinden vastgemaakt zodat er een lus ontstaat. Daarna heeft ze een ander stuk touw aan de lus vastgemaakt, en er daarbij op gelet dat dit lang genoeg was om de vlieger te kunnen oplaten.

Je kunt je vlieger zo groot of zo klein maken als je maar wilt, gewoon door een groter frame te maken of door meer stukken patroonpapier voor de vlieger aan elkaar vast te plakken.

3. Voeg finishing touches toe

Twee handen houden een lijmpistool vast en plakken daarmee roze en paarse linten vast aan de onderkant van een papieren vlieger.

Voor de staart van haar vlieger voegde Emma linten toe, die ze vastmaakte met een lijmpistool. Hiermee voeg je niet alleen iets extra's toe aan je project, maar het is ook een geweldige manier om restjes knutselmateriaal of oud inpakpapier te gebruiken.

Een jongetje loopt over een gazon en trekt een papieren vlieger aan een touw achter zich aan. Zijn breed lachende gezicht is naar de camera gericht.

Emma en Clare's zoontje vond het echt geweldig om in de tuin rond te rennen met de papieren vlieger. Dit is niet alleen een knutselactiviteit voor binnenshuis, maar ook een geweldige manier om met kinderen de buitenlucht in te gaan om hun creaties uit te proberen.

Als je de papieren vlieger een uniek tintje wilt geven, kun je hem versieren met verf, glitter of viltstiften. Dit is een geweldige manier om je kinderen erbij te betrekken en maakt werken aan je knutselproject nóg leuker, helemaal als je kleintjes gek zijn op kunst en knutselen.

Je kunt zelfs een extra 'slinger' aan het bovenste punt van je ruitvormige vlieger toevoegen met geprinte elementen van deze Creative Park-verenmobiel voor een vleugje flair.

Emma en Clare hebben hun vlieger een persoonlijk tintje gegeven met glinsterend lint. "Het paste niet helemaal bij het papierpatroon, maar we vonden dat het er schattig uitzag", vertelt Emma.

Zodra de vlieger droog is kun je hem uitproberen in je tuin, het park of op het strand. Gooi de vlieger met één hand in de lucht en houd met je andere hand het touw vast zodat hij niet wegvliegt. Ren daarna met de vlieger en als het goed is, blijft de vlieger achter je. Als je de vlieger niet oplaat, kun je hem gebruiken voor een zomerse decoratie in een slaapkamer.

Emma is het volgende gezinsproject voor het maken van een papieren vlieger al aan het plannen en wil daarbij het ontwerp iets aanpassen zodat de vlieger beter in de lucht blijft. "Er was niet zoveel wind op de dag dat we hem oplieten, dus we gaan het nog een keer proberen als er meer wind is", zegt ze. "Ik wil de volgende keer veel grotere vlieger maken met een grotere (en mooiere) staart.

"We vonden het geweldig om iets heel anders te kunnen doen", vervolgt ze. "Je kunt alleen wel helemaal geobsedeerd raken door het printen. Plotseling besef je dat je bergen papieren creaties om je heen hebt liggen!"

Tamzin Wilks

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen