PORTRETTEN

Treffende videoportretten maken – trends en tips

Videoportretten worden steeds populairder op social-mediaplatforms. Portret- en fashionfotograaf Jaroslav Monchak geeft zijn beste tips voor het tot leven brengen van je portretten met video.
Fashionopname gemaakt door Jaroslav Monchak met een Canon EOS R5, van een model dat over haar linkerschouder naar de camera kijkt. Aan de zijkant is een helder rode muur waardoor een rode schaduw van het model op de muur achter haar wordt geworpen.

De fashionfotografie van Canon Ambassador Jaroslav Monchak kenmerkt zich door een sterke belichting, meestal vanuit één lichtbron, en creatief gebruik van kleuren. Zijn typische stijl komt ook tot uiting in zijn video-reels. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/125 sec, f/5 en ISO800. © Jaroslav Monchak

Trends veranderen continu, en dat geldt ook voor fashion- en portretfotografie. Instagram, dat lange tijd het favoriete platform van fotografen was, is zich inmiddels meer gaan richten op video met nadruk op Instagram Reels, met als resultaat dat geposte foto’s lang niet meer zo’n groot bereik hebben als vroeger. Videoportretten zijn een groeiende trend en helpen contentcreators om meer volgers te bereiken op social media, en nieuwe vaardigheden toe te passen om hun werk in de kijker te spelen bij potentiële klanten.

Portret-, commercieel en fashionfotograaf Jaroslav Monchak is een professional die zijn Canon-camera gebruikt om minivideo’s te maken om door het extra element van beweging zijn onderwerpen tot leven te brengen. Hier vertelt Jaroslav hoe hij een videoportret maakt, met technisch commentaar van John Maurice, Product Marketing Manager bij Canon Europe.

Wat is een videoportret?

Het doel van videoportretten is vrijwel hetzelfde als dat van fotoportretten: het vastleggen van het karakter en de persoonlijkheid van het onderwerp, het overbrengen van het verhaal dat iemand te vertellen heeft, en, bij commerciële shoots, het promoten van het product van de klant. Bij het maken van een fotoportret, vraag je je onderwerp vaak meermaals om te bewegen, zich om te draaien en te poseren op verschillende manieren rondom een concept of verhaal. In een videoportret worden de bewegingen en overgangen zelf onderdeel van het verhaal en krijg je een extra dimensie te zien van het onderwerp. Jaroslavs video-reels zijn meestal maar een paar seconden lang, of soms iets langer, met zorgvuldig gekozen muziek die aansluit bij de sfeer.

Een andere aanpak is om beelden van achter de schermen toe te voegen aan je videoportret, zoals een breder shot van de set-up en de apparatuur die je gebruikt, zodat kijkers kunnen zien wat er zo allemaal bij een productie komt kijken. Het laten zien van de lampen die je gebruikt of de visagist aan het werk, kan je helpen een nog beter verhaal te vertellen. Jaroslavs slimme combinatie van video-reels met materiaal van achter de schermen tijdens shoots in zijn fotografieschool Lighthouse, heeft hem aan een enorm aantal volgers op social media geholpen.

Jaroslav werkt al meer dan 15 jaar als fotograaf en ging voor het eerst aan de slag met video’s toen de Canon EOS 5D Mark II (nu opgevolgd door de EOS 5D Mark IV) werd gelanceerd. "Ik houd erg van het maken van video’s", zegt hij. "Het geeft me de mogelijkheid om de emoties en dynamiek van mijn onderwerp tot leven te brengen. Ik film nu met de Canon EOS R5, die erg goede videokwaliteit biedt."

Maar hoe filmt Jaroslav nu eigenlijk zijn videoportretten?

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.

1. Laat je eigen stijl zien

Net als bij het maken van foto’s, bepaal je zelf de stijl van elke scène of de beeldenreeksen die je filmt. De belichting, de aanwijzingen die je het model geeft, de make-up en kleding zijn helemaal aan jou, hoewel je natuurlijk kunt samenwerken met professionals zoals visagisten om ideeën uit te wisselen.

"Ik maak graag opnamen in sfeervolle locaties met natuurlijk licht, meestal kies ik voor ruimtes met grote ramen", zegt Jaroslav, hoewel hij soms ook een grote softbox meebrengt als hij meer controle wil hebben over de belichting.

Voor het toevoegen van creatieve touches die het bijzonder goed doen bij video, zoals het laten bewegen van haar en kleding, raadt Jaroslav het gebruik van een ventilator aan. "Dit kan portretten ook een mooi rookeffect geven", zegt hij.

John merkt op dat de mogelijkheid van je camera om slow motion-opnamen te maken verdere creatieve mogelijkheden biedt. "Canon-camera’s bieden een resolutie van 4K bij variërende framerates zoals 60p, en in sommige gevallen120p, waardoor videografen ook slow motion-opnamen kunnen maken", zegt hij. "Bij het maken van portretten draait het om vluchtige momenten, dus de mogelijkheid om scènes te vertragen biedt een enorm groot voordeel, plus dat je realtime opnamen kunt combineren met slow motion-beelden – dit kan variatie brengen in het tempo van een video, wat het resultaat nog interessanter maakt."

"De bewegingen van het model zijn ook erg belangrijk bij videoportretten", voegt Jaroslav eraan toe. Een model dat gracieus kan bewegen kan een esthetische kwaliteit toevoegen aan je opnamen. "Als die mogelijkheid er is, raad ik aan om modellen te gebruiken die ervaring hebben met dansen, vooral stijldansen", zegt hij. "Zo krijg je mooie, vloeiende bewegingen in je video."

2. Doe inspiratie op en bereid je uitrusting voor

Denk voordat je op de opnameknop drukt eerst goed na over wat je wilt bereiken. Wat is het verhaal dat je probeert te vertellen? Hoe wil je dat de video eruit komt te zien? Zodra je een concept voor ogen hebt, wordt de shoot zelf een gezamenlijke inspanning van jou en het model.

"Ik gebruik geen storyboards voor videoportretten", legt Jaroslav uit, "maar haal mijn inspiratie uit foto’s en video’s, en improviseer dan op locatie."

Om te kunnen improviseren, is het belangrijk om de juiste uitrusting bij je te hebben zodat je je zo nodig snel kunt aanpassen. Jaroslav brengt daarom meestal zijn twee favoriete objectieven mee: de veelzijdige Canon RF 28-70mm F2L USM en de Canon RF 50mm F1.2L USM. Met het zoomobjectief kun je van een groothoekcompositie die meer van de scène laat zien naar een kleiner frame gaan om het onderwerp te isoleren. Het grote maximale diafragma van het 50mm-objectief laat veel licht door, waardoor je opnamen kunt maken onder verschillende lichtomstandigheden. Bovendien is hij zeer licht, waardoor je uitrusting goed in de hand ligt. Beide objectieven stellen je bovendien in staat om een zeer geringe scherptediepte te krijgen, waarbij de achtergrond onscherp wordt gemaakt en aantrekkelijke bokeh wordt geproduceerd met kunstlicht.

Portret gemaakt door Jaroslav Monchak met een Canon EOS R5 met een indruk van bewegingsonscherpte.

Hoewel 50mm-objectieven een natuurlijk perspectief opleveren dat veelal wordt gezien als vergelijkbaar met het menselijk oog, voegt Jaroslav graag onverwachte of creatieve elementen toe aan zijn portretten voor een extra vleugje mysterie. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 50mm F1.2L USM-lens, ingesteld op 1/15 sec, f/5 en ISO200. © Jaroslav Monchak

Fashionfotograaf Jaroslav Monchak houdt een Canon-camera omhoog in verticale stand om opnamen te maken van twee modellen in crèmekleurige kleding voor hem.

Wat bij de EOS-camera’s enorm helpt bij het maken van verticale video-opnamen is het variangle LCD-scherm. Niet alleen vanwege de hoge resolutie van het scherm, maar ook omdat het gemakkelijker te gebruiken is vanuit lage of hoge hoeken, waarbij het lastig kan zijn een compositie te maken met een vast scherm aan de achterzijde. © Jaroslav Monchak

3. Doe je voordeel met de camerafuncties

Omdat beweging centraal staat in een videoportret en hij zelf ook graag vrij wil bewegen, gebruikt Jaroslav meestal geen statief, en zelfs geen gimbal. "Ik schakel gewoon beeldstabilisatie in op de camera", zegt hij, waarbij hij erop vertrouwt dat de geavanceerde In-Body Image Stabilisation (IBIS) van de EOS R5, – die samenwerkt met het Movie Digital IS-systeem van de camera en de optische IS in gestabiliseerde objectieven –, hem het meest stabiele beeld geeft dat mogelijk is, ook als hij vanuit de hand werkt.

John voegt eraan toe dat ook de autofocus van de EOS R5 een groot voordeel is voor het maken van video’s. "Autofocus is een van de meest belangrijke functies voor videografen, omdat je de scherpstelling op het onderwerp kunt fixeren en het onderwerp nauwkeurig kunt volgen zonder dat het scherpstelpunt verschuift", zegt hij. "De Dual Pixel AF-technologie van Canon is ideaal voor video omdat elke pixel in de sensor tegelijkertijd fungeert als zowel beeld- als scherpstelpunt. Er is daarom geen verlies van scherpstelprestaties of beeldkwaliteit. Het R&D-team van Canon heeft dit systeem getest in alle lichtomstandigheden die videografen kunnen tegenkomen – weinig licht, hoog contrast – en juist daarom presteert hij zo goed.

"Hiernaast zijn er scherpstelfuncties op de nieuwste EOS-camera’s die met name portretvideografen zullen weten te waarderen, zoals de gezichts- en oogdetectie en -tracking, die buitengewoon goed van pas komen wanneer videografen, zoals Jaroslav, opnamen maken met een groot diafragma als f/1.4 of f/1.2, en een exacte scherpstelling cruciaal is."

Voor maximale creatieve controle over het resultaat, raadt John aan om te filmen met Canon Log, dat beschikbaar is op geavanceerde hybride en videocamera’s waaronder de EOS R5. "Canon Log kan van groot voordeel zijn voor videografen als Jaroslav omdat het het dynamisch bereik vergroot van het cameramateriaal", legt hij uit.

"Dit heeft twee voordelen. Het maakt grotere controle over de belichting mogelijk in de nabewerking, waardoor je bijvoorbeeld hooglichten kunt reduceren om details naar voren te halen. Hiernaast biedt het videografen een grotere tolerantie bij de kleurcorrectie van hun opnamen, waardoor gebruikers hun eigen creatieve stempel kunnen drukken op variabelen zoals kleurbalans en contrastniveaus, voor een gestileerd resultaat."

Een persoon in een zwart jack, een crèmekleurig overhemd met ruches en een zwarte hoed leunt tegen een beschilderde muur, met één hand deels voor het gezicht en de vingertoppen tegen de kin.

Javier Cortés vertelt over zijn overstap naar video

Fashionfotograaf en filmmaker Javier Cortés praat over zijn overstap naar video's met Canon's EOS R System en deelt vijf aandachtspunten voor andere fotograferen die in zijn voetsporen willen treden.
Opname gemaakt met een Canon EOS R5 door Jaroslav Monchak van een model in een lange witte jurk die zittend aan een bureau op een laptop werkt, met een dossierkast op de achtergrond. De scène is volledig gebaad in violet licht.

Creatieve kleuren doen dit anders zo alledaagse omgevingsportret er surrealistisch en onwerkelijk uitzien. Gefotografeerd met een Canon EOS R5 en een Canon RF 28-70mm F2L USM-objectief ingesteld op 54mm, 1/400 sec, f/3.2 en ISO1600. © Jaroslav Monchak

Fashionfotograaf Jaroslav Monchak maakt opnamen van twee vrouwen waarvan er een tegen een witte muur staat, en de ander ertegenaan zit. De volledige ruimte wordt belicht door het grote raam aan de zijkant.

Jaroslav geniet van de creatieve vrijheid die het werken vanuit de hand hem biedt, waarbij hij vertrouwt op de beeldstabilisatie van de Canon EOS R5 voor het krijgen van mooie vloeiende beelden. © Jaroslav Monchak

4. Verfijn je voltooide videoportret

Jaroslav probeert al in de camera de gewenste look te krijgen en houdt de bewerking minimaal. Als hij een bepaalde look wil, zo onthult hij, gebruikt hij de standaard Picture Styles van de camera.

"Als je al tijdens het maken van je opnamen zorgt voor goed licht en de juiste witbalans en belichting, produceert de EOS R5 zeer goede kleuren en hoef je ze niet te bewerken in kleurbewerkingsprogramma’s", zegt hij. Hij gebruikt vaak alleen iMovie om zijn beelden samen te voegen.

Desalniettemin kan het verfijnen van je opnamen in de nabewerking het uiteindelijke videoportret wel degelijk naar een hoger niveau tillen. Met bewerking en kleurcorrectie kun je zorgen voor een goede verhaallijn en een consistente look. John legt uit dat veel Canon-camera’s een resolutie van 4K bieden, of zelfs kunnen opnemen in 8K zoals in het geval van de EOS R5 en EOS R5 C. Dit betekent dat zelfs als je niet 100% tevreden bent met de look van een beeldenreeks, je de kadrering kunt verandering in de nabewerking. "Het grotere aantal pixels biedt videografen voordelen zoals het kunnen aanpassen van de compositie en kadrering van de scène door middel van inzoomen of bijsnijden. De hogere resolutie betekent dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit."

Dit eenvoudige bijsnijden is met name handig als je graag horizontale opnamen maakt en je video’s in de bewerking wilt bijsnijden naar een verticale beeldverhouding. Als je daarvoor kiest, gebruik dan richtlijnen bij het filmen om voor een perfecte kadrering te zorgen.

Vergeet ook het geluid niet – het toevoegen van de juiste muziek aan je videoportret kan je helpen de juiste sfeer neer te zetten, wat tot meer interactie van je kijkers kan leiden.

Close-up van het opzij gedraaide gezicht van een model. Hij heeft een verzorgde snor en baard en draagt een bril met donkere glazen. De achtergrond is donker, op het model is blauw en paars licht gericht.

Jaroslav gebruikt voor de belichting van zijn foto- en videoportretten het liefst natuurlijk licht dat door het raam naar binnen valt. Hij maakt echter zo nodig ook gebruik van een combinatie van natuurlijk en kunstlicht. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 85mm f/1.8 USM-objectief ingesteld op 1/125 sec, f/6.3 en ISO100. © Jaroslav Monchak

5. Deel je video’s met de gewenste doelgroep

Platforms die zich richten op videocontent zijn onder meer Instagram en TikTok, en het Shorts-platform van YouTube, dat zich richt op kortere video’s in verticale stijl. Je kunt je video’s natuurlijk ook op andere plaatsten posten, zoals Facebook, LinkedIn, Vimeo of op je eigen website.

Voor Jaroslav heeft het gebruik van video op zijn social media een enorme impact gehad, vooral op Instagram Reels, waar zijn video’s regelmatig duizenden views krijgen.

Eén manier om je opnamen sneller te delen is Canon's Camera Connect-app. Deze app is gratis en kan de workflow van een videograaf compleet transformeren.

"Met de app kun je verbinding maken vanaf een Canon-camera met een smartphone of tablet via Wi-Fi, Bluetooth of zelfs via de hotspot van je apparaat, wat een goede optie is voor videografen omdat het apparaat kan fungeren als een tweede monitor", legt John uit. "Eenmaal aangesloten, kunnen videografen hun camera’s op afstand bedienen, niet alleen om de opname te starten en te stoppen, maar ook om instellingen aan te passen zoals diafragma, sluitersnelheid en ISO-waarde.

"De opnamen kunnen vervolgens worden overgezet naar een smartphone of tablet om deze te uploaden naar social-mediakanalen. Dit is vooral ideaal voor het vastleggen van live-evenementen, wanneer je de beelden snel wilt kunnen delen.”

Hoe je ook te werk gaat, videoportretten bieden een geweldige kans om nieuwe technieken uit te proberen en nieuwe doelgroepen te bereiken op een leuke en creatieve manier.

Matty Graham and Sarah Bakkland

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro