ARTIKEL

De partner voor al mijn outdoor-avonturen: Canon EOS RP

Avonturenfotograaf Jake Baggaley legt uit hoe de lichte EOS RP hem extra creatieve vrijheid geeft wanneer hij op afgelegen plekken en in uitdagende omstandigheden werkt.
Een persoon in een kajak in stilstaand water, in silhouet, met door de ondergaande zon oranje gekleurd water.

De Canon EOS RP is voorzien van een reeks krachtige functies waarmee je creatief aan de slag kunt, zoals stille opname, focusbracketing, meerdere opnamen en timelapse-opnamen in 4K. "De ingebouwde intervalometer is een van die handige dingen", zegt avonturenfotograaf Jake Baggaley. "Ik was op een kajaktrip en moest voor de klant een één minuut durende timelapse-opname en foto's maken. Ik nam mijn EOS RP mee, want gewicht speelde een rol. We zouden namelijk gaan kajakken in een vrij afgelegen deel van Zweden." Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 105 mm, 1/2500 sec, f/4 en ISO 100. © Jake Baggaley

De Canon EOS RP is de lichtste, meest compacte en meest betaalbare full-frame systeemcamera van de EOS R System-serie. Hij is eenvoudig in gebruik en heeft ongecompliceerde bedieningsmogelijkheden, wat het fotografen die overstappen van een APS-C-spiegelreflexcamera een stuk gemakkelijker maakt. Daarnaast is hij de ideale keuze voor professionals die een gestroomlijnde tweede camera willen.

De EOS RP is dé favoriete camera geworden voor outdoor-, lifestyle- en avonturenfotograaf Jake Baggaley. Hij fotografeert actiesporten zoals klimmen en langeafstandsruns op afgelegen plekken en in uitdagende omstandigheden. Zoals hij zegt, maakt hij liever "deel uit van de actie in plaats van dat hij toeschouwer is". Dat is zijn stijl.

"Wat me vooral aantrok aan de EOS RP is het feit dat deze camera zo licht is", zegt Jake. "Het is een enorm groot verschil ten opzichte van de camera's uit de EOS 5D-serie die ik voorheen gebruikte. Ik hoef nu geen kilo's aan apparatuur meer de bergen in te zeulen en heb nu gewoon altijd deze kleine full-frame systeemcamera bij me. Ik heb nu de mogelijkheid om me sneller te verplaatsen en dus sneller te werken; dat komt vooral van pas als ik atleten fotografeer die door het landschap rennen.

"Ik kom zo veel verder", vervolgt Jake. "Veel van mijn foto's waren niet mogelijk geweest zonder de compacte combinatie van de EOS RP met het Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief. Dit is voor mij een perfecte alleskunner voor actiesport. Wanneer ik me op extreme terreinen bevind en lange afstanden moet afleggen of mee moet rennen met atleten, dan speelt het gewicht van mijn uitrusting een enorm grote rol. Om je de waarheid te zeggen, zou dit de helft van de tijd gewoon niet mogelijk zijn met zwaardere apparatuur.

"Ik ben overgestapt op de full-frame systeemcamera's van Canon vanwege mijn ervaring met de EOS RP", voegt Jake eraan toe. Hij heeft nu ook de Canon EOS R5 aan zijn uitrusting toegevoegd.

Er is uiteraard veel meer dan alleen het lage gewicht wat de EOS RP interessant maakt. Hier bespreekt Jake een aantal belangrijke functies en opties die voor hem onmisbaar zijn op de EOS RP, terwijl John Maurice, European Product Marketing Manager van Canon Europe, wat praktische technische informatie deelt.

Een man zit op de rand van een klif, terwijl zijn voeten over de rand bungelen en hij uitkijkt over een uitgestrekte kust met rotsachtige baaien die al slingerend de verte in verdwijnen.

Om tijdens een opdracht voor een sportkledingmerk deze opname te krijgen van een klimmer aan de kust van Dorset in het Verenigd Koninkrijk, moest Jake de klim ook zelf maken. "Het is zo'n prachtig, maar moeilijk te bereiken deel van de kust van Dorset. Het laat de grootsheid van de kliffen in de omgeving zien", zegt hij. De 26,2 Megapixel CMOS-sensor van de EOS RP is precies goed voor outdoor- en actiefotografie en biedt geweldige prestaties bij weinig licht met weinig ruis dankzij de DIGIC 8-beeldprocessor en Digital Lens Optimizer (DLO) in de camera. Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objectief ingesteld op 1/250 sec, f/1.8 en ISO 800. © Jake Baggaley

Een foto van een man wiens voeten kort boven de grond zweven, al rennend over een houten brug over een beekje voor de Mont Blanc.

Jake zegt dat hij dankzij de beeldstabilisator in het Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief de foto uit de hand met 105 mm kon schieten in een situatie waarin hij normaal gesproken een statief had moeten gebruiken. "We renden door de bergen om van de ene plek naar de andere te komen. Dit iconische uitzicht vanaf Lac Blanc vat de schoonheid van de Chamonix-vallei echt samen wat mij betreft", zegt hij. "Met het Dual Sensing IS-systeem van de Canon EOS RP", voegt John nog toe, "kan de beeldsensor de hoeveelheid beweging detecteren en die terug naar het objectief communiceren om trillingen nog effectiever te corrigeren. Dit gebeurt allemaal in realtime dankzij de communicatiesnelheid van de RF-objectiefvatting." Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 1/1000 sec, f/4 en ISO 100. © Jake Baggaley

De camerabediening aanpassen

De Canon EOS RP is gericht op fotografen die nog niet bekend zijn met de EOS R-systeemcamera's en overwegen over te stappen van een APS-C-spiegelreflexcamera naar een full-frame model. Daarom is de EOS RP niet al te gecompliceerd in gebruik en heeft hij niet hetzelfde aantal bedieningsknoppen als andere systeemcamera's van het EOS R System-assortiment, waaronder de EOS R. Er zijn echter twaalf bedieningsopties met elk een reeks functies die aan de knoppen kunnen worden gekoppeld, in het menu en in de lay-out van de elektronische zoeker. Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig kunt werken of je camera kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren en eigen stijl van fotograferen.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Ik gebruik de aanpasbare modi eigenlijk ontzettend veel", zegt Jake. "Ik gebruik de EOS RP veel als ik snel moet werken wanneer ik atleten fotografeer. Ik stel dan vaak de aangepaste modus C1 in op Servo AF met AF-puntuitbreiding en Gezichtsdetectie. C2 stel ik in op geoptimaliseerde instellingen voor donkerdere situaties, soms met uitgebreide ISO ingeschakeld. C3 stel ik in op One Shot AF en Spot AF, om details te kunnen fotograferen zoals close-ups van sportschoenen.

"Het betekent gewoon dat ik alles al heb ingesteld voordat ik aan mijn dag begin. Ik kan de camera daarna onmiddellijk aanpassen aan de situatie. Er zit een programmakeuzewiel op in plaats van het OLED-scherm dat op andere EOS R-systeemcamera's zit. Daarmee kun je de modus heel snel wijzigen."

Een andere EOS RP-aanpassing die Jake erg handig vindt, is dat hij snel kan bijsnijden naar een kleiner APS-C-formaat. "Dit vermindert de resolutie maar het is ontzettend handig als ik wat meer bereik nodig heb en ik niet echt de tijd heb om van objectief te wisselen. Ik heb de bedieningsopties aangepast zodat ik met één keer drukken op de vergrootknop kan in- en uitzoomen. Het is natuurlijk hetzelfde als het beeld later bijsnijden, maar het biedt je de mogelijkheid om al op de camera te zien hoe de foto wordt."

Een vrouw staat met haar handen in de lucht geheven op een steile, groene heuvel, met op de achtergrond rotsen die boven de wolken uittorenen.

"Dit was een spontane reactie op de wolken die opklaarden waardoor het bergpad te zien was waar we overheen waren gelopen op onze hike om in de Dolemieten te fotograferen", zeg Jake. Dankzij de Wi-Fi-functionaliteit van de EOS RP kon hij zijn smartphone gebruiken om de sluiter op afstand te bedienen en zo cameratrilling te voorkomen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 50mm F1.2 L USM-objectief, ingesteld op 1/2000 sec, f/2.8 en ISO 100. © Jake Baggaley

Een kerk met een uivormige koepel, op een afgelegen locatie aan de rand van een dicht bos met steile bergen op de achtergrond.

Reisfotografie is een van Jake's passies, maar er doen zich soms fantastische fotogelegenheden voor als je aan een andere opdracht werkt. In dit geval had hij op dat moment alleen een 50 mm-objectief bij zich, maar kon hij handmatig inzoomen op de camera en dichterbij komen. Gefotografeerd met een Canon EOS RP en een Canon RF 50mm F1.2 L USM-objectief, ingesteld op 1/1250 sec, f/3.2 en ISO 100. © Jake Baggaley

Haal alles uit je RF-objectieven

Dankzij de high-speed RF-objectiefvatting met grote diameter biedt de EOS RP ondersteuning voor het groeiende aanbod hoogwaardige, next-generation RF-objectieven, maar ook voor de keur aan EF- en EF-S-objectieven met volledige compatibiliteit en zonder verlies van kwaliteit met behulp van een van de EF-EOS R-vattingadapters.

Jake zegt dat het Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief perfect is voor zijn stijl van fotograferen van veeleisende outdoor-actie vanwege het uitgebreide bereik aan brandpuntsafstanden. Het objectief is net als de camera licht, vooral in vergelijking met "het moeten meezeulen van verschillende zoomobjectieven, waarmee je uiteindelijk maar een beetje meer bereik hebt!"

"Naast de RF 50mm F1.2L USM combineer ik de camera vaak met het EF 50mm f/1.8 STM-objectief en een EF-EOS R-vattingadapter als ik details met heel weinig diepte moet fotograferen: het is superlicht en supergoedkoop en dat betekent dat ik het gewoon in een rugzak kan stoppen en me er verder geen zorgen meer over hoef te maken", zegt Jake.

Jake is over het algemeen erg te spreken over de kwaliteit van zijn RF-objectieven. "Ik ben ook groot fan van de bedieningsring op de RF-objectieven", voegt hij eraan toe. "Het is een enorm pluspunt voor mij geweest om nog een optie te hebben waarmee ik de instellingen snel kan wijzigen in situaties waarin ik snel moet zijn om de actie vast te kunnen leggen."

John geeft aan dat ook het Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objectief een goede combinatie biedt voor de EOS RP. Het objectief is zeer geschikt voor reisfotografie omdat het slechts 395 gram weegt. Als je daarbij het gewicht van de body van de EOS RP, 485 gram, optelt, weegt je hele uitrusting minder dan een pak suiker. "Het voornaamste voordeel van de RF-vatting is dat deze het mogelijk maakt om nieuwe objectieven van hogere kwaliteit met een lager gewicht en meer mogelijkheden te produceren", aldus John. "Dit objectief is daarop geen uitzondering – de kwaliteit is beter en het is lichter dan je zou verwachten. Bovendien is het mogelijk om diafragma f/7.1 te gebruiken bij een brandpuntsafstand van 105 mm omdat de autofocus naadloos functioneert bij diafragma's die groter zijn dan f/5.6 (en zelfs nog veel groter!) zonder dat de helderheid van de elektronische zoeker afneemt zoals bij een conventionele optische zoeker. Het bevat zelfs een macromodus met centraal focuspunt voor extra creatieve mogelijkheden. Dit alles maakt het een uitzonderlijk veelzijdig, multifunctioneel objectief met een heel handig bereik aan brandpuntsafstanden. Daarmee is het ook een goede keuze voor films omdat het gebruikmaakt van een STM-scherpstelmotor die soepel en stil werkt.

Dwarsdoorsnede van de binnenzijde van een Canon EOS R-camera en RF-objectief.

Twaalf veelgestelde vragen over het Canon EOS R-systeem beantwoord

Is een full-frame systeemcamera geschikt voor jou? Canon geeft antwoord op twaalf veelgestelde vragen over de EOS R5-, EOS R6-, EOS R-, EOS RP- en RF-objectieven.

"Er is nu tevens een reeks lichte, betaalbare en veelzijdige Prime-objectieven verkrijgbaar voor de Canon EOS RP", voegt John eraan toe. "Zo heb je bijvoorbeeld het Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objectief. Dit biedt een betere beeldkwaliteit wanneer het met het maximale diafragma wordt gebruikt in vergelijking met het Canon EF 35mm f/2 IS USM-objectief. Het biedt tevens extra functionaliteit in de vorm van een instelbare Lens Control Ring, scherpstellen op korte afstand voor macro, en Hybrid IS voor stabielere macroresultaten. En dan zijn er nog het Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objectief, dat ook IS en macrofunctionaliteit biedt, en het onlangs geïntroduceerde Canon RF 50mm F1.8 STM-objectief."

Touch-and-Drag AF instellen

Voor Jake, die van de EOS 5D-serie is overgestapt op Canon EOS R System, biedt het variangle touchscreen op de EOS RP veelzijdigheid die hij nog niet eerder had ervaren. Het is niet alleen dat het scherm kan worden gekanteld, wat handig is als je vanuit ongebruikelijke hoeken fotografeert, maar het zijn ook de AF-functies.

"Om de camera klein en gestroomlijnd te houden, zit er geen joystick op waarmee het AF-punt kan worden gekozen", legt hij uit. "Maar een van de dingen die ik ontzettend goed vind aan de EOS RP is dat je met je duim op het scherm achter op de camera het AF-punt kunt verplaatsen wanneer je door de zoeker kijkt. Dit werkt in veel opzichten intuïtiever en sneller dan een joystick."

Touch-and-Drag AF kan op verschillende manieren worden aangepast. Je kunt schakelen tussen twee positiemethoden: Absoluut plaatst het AF-punt heel nauwkeurig waar je het aanraakt of sleept op het scherm. Relatief daarentegen verplaatst het punt relatief ten opzichte van de richting waarin, en de afstand dat je je duim verplaatst.

Je kunt ook aanpassen met welk gedeelte van het scherm je de Touch-and-Drag-functie activeert. "Toen het hele scherm actief was, verplaatste ik het AF-punt soms per ongeluk met mijn neus als ik door de zoeker keek", vertelt Jake. "Maar door ervoor te kiezen alleen het rechterdeel van het scherm te activeren, kan ik het AF-punt met mijn duim pakken terwijl ik de camera vast heb, zonder dat mijn neus tegen het scherm de positie van het punt verandert. Het is geweldig om zo veel controle te hebben."

Een hardloopster, met silhouet weerspiegeld in stilstaand water tijdens haar run bij zonsondergang over het strand.

Canon-RF-objectieven zijn voorzien van een verstelbare bedieningsring waarmee je de belangrijkste camera-instellingen kunt veranderen zonder je oog van de zoeker te hoeven halen. "Wanneer ik in de handmatige modus werk, wijs ik het diafragma toe aan de bedieningsring, want ik houd van dat gevoel zoals op een oude analoge camera", zegt Jake. "En als ik dan met diafragmaprioriteit opnamen maak, zoals in dit geval, stel ik hem zodanig in dat de belichtingscompensatie wordt aangepast." Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 39 mm, 1/640 sec, f/4 en ISO 5000. © Jake Baggaley

Drie jonge kinderen die in hun handen klappen en spelen op een steile, stenen trap in Marokko.

Het compacte en onopvallende formaat van de EOS RP was een van de belangrijkste eigenschappen voor Jake. "Deze kinderen moedigen een atleet aan in Marokko en zagen me niet eens waardoor ik dit spontane moment kon vastleggen. Als ik met de EOS R5 met een van de grote RF-objectieven had staan werken en niet met de EOS RP met de Canon RF 24-105mm F4L IS USM, dan was de kans groot geweest dat ze me hadden opgemerkt en waren gestopt met wat ze aan het doen waren." Gefotografeerd op een Canon EOS RP met een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 32 mm 1/1250 sec, f/4 en ISO 1000. © Jake Baggaley

Verbinden via Wi-Fi

Dankzij de ingebouwde Wi-Fi- en Bluetooth-connectiviteit is de EOS RP nog veelzijdiger, en kun je vanaf je smartphone de camera bedienen, door beelden op de geheugenkaart bladeren, ze downloaden naar een mobiel apparaat of zelfs GPS-informatie invoeren. "Ik gebruik de Wi-Fi veel om mijn socialemediakanalen up-to-date te houden en om aan het einde van de dag mijn opnamen nog eens te bekijken", zegt Jake. "Doordat ik de EOS RP kan verbinden met mijn telefoon of tablet, kan ik heel gemakkelijk mijn opnamen zien.

"Dankzij de Canon Camera Connect-app heb ik mijn telefoon ook al regelmatig voor sluiteractivering op afstand gebruikt om bijvoorbeeld stabiele opnamen op een statief te maken of als ik soms mijzelf op de foto wilde hebben. Ik had een shoot in de bergen in Georgië, waar ik een poging deed mijn snelheidsrecord voor het rennen van een bepaalde route te breken. Ik was alleen en in een zeer afgelegen gebied, en het feit dat ik de camera vanaf mijn telefoon kon bedienen en zo foto's van mezelf in actie kon maken, was ontzettend handig."

Hoogwaardige videobeelden maken

Als je bewegende beelden en video-stills wilt maken, biedt de Canon EOS RP een reeks veelzijdige filmopties waarmee je hoogwaardige resultaten kunt behalen. Naast de 4K-resolutie kan de camera ook Full HD tot wel 60 fps aan en bevat hij een Full HD HDR-filmoptie.

"De EOS RP heeft daarnaast een microfooningang (line-in) en een hoofdtelefooningang zodat hij ook prima geschikt is voor makers van content die op zoek zijn naar een lichte, full-frame camera", aldus John. "En het variangle scherm wordt natuurlijk op prijs gesteld door zowel mensen die video-opnamen maken als door fotografen die creatieve perspectieven zoeken. Hij biedt tevens een frame grab-optie voor 4K-video's waarmee je 8,3 Megapixel JPEG-beeldframes uit een 4K-video kunt extraheren."

Scène in de late namiddag met gebouwen die tegen grote, steile rotsen zijn gebouwd in de adembenemende, groene Meteora-vallei in Griekenland.

Jake was al jaren van plan de adembenemende rotsformaties en kloosters van Meteora in Griekenland te fotograferen, en kwam opnieuw tot de conclusie dat de EOS RP de ideale keuze was voor zijn lange hike door de bergen. Om de accuduur van de EOS RP te verlengen wanneer hij in afgelegen gebieden werkt, stelt Jake de energiebesparingsmodus in zodat het scherm automatisch na een paar seconden wordt uitgeschakeld. "Dat betekent dat wanneer ik hoog in de bergen zit, of ergens op het water in een kajak vaar, ik niet veel reserveaccu’s hoef mee te brengen. Ik doe vrijwel de hele dag met slechts één of twee acculadingen." Gefotografeerd met een Canon EOS RP met een Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objectief, ingesteld op 1/250 sec, f/8 en ISO 1000. © Jake Baggaley

De nieuwste Canon EOS RP-firmware installeren

Canon brengt regelmatig updates uit voor de EOS RP-firmware. Deze kunnen worden gedownload van de supportpagina van de camera. Net zoals bij een systeemupdate voor je smartphone biedt de nieuwste firmwareversie verbeteringen en nieuwe functies voor je Canon EOS RP.

"Om optimaal gebruik te kunnen maken van de nieuwste objectieven, is een firmware-update vereist", legt John uit. "Daarnaast worden er steeds weer meer functies aan de camera toegevoegd. Zo is er bijvoorbeeld een 24 fps-opnameoptie voor video van cinema-kwaliteit geïntroduceerd, en is Oogdetectie en Tracking voor autofocus verbeterd.

"Behalve dat er functionaliteit wordt toegevoegd, worden firmwareupdates ook gebruikt om het systeem consistent te laten functioneren. Een van de pluspunten van het EOS System is dat alles samenwerkt. Er zijn natuurlijk talloze verschillende combinaties van apparatuur en opname-instellingen mogelijk, maar het is één zelfde productlijn. Het kan zijn dat je jaren geleden een Speedlite-flitser of EF-objectief hebt aangeschaft. Deze blijven gewoon werken met de EOS RP. Objectieven functioneren zoals je zou verwachten als je een van de drie beschikbare EF-EOS R-vattingadapters voor de EOS RP gebruikt.

"Of je je fotografie nou wilt verbeteren, of je de overstap maakt van APS-C naar full-frame en je een body wilt die vergelijkbaar is qua gewicht en formaat, maar zonder extra complexiteit – de EOS RP is ideaal."

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  8 Canon EOS R-functies waarvan je niet wist dat ze er waren

  Eye-tracking AF, Fv-modus, focusbracketing en meer - ontdek 6 briljante maar minder bekende functies van de Canon EOS R en EOS RP.

 • ARTIKEL

  Waarom David Noton overstapt op systeemcamera's

  De ervaren landschaps- en reisfotograaf, die al jaren DSLR's heeft gebruikt, onthult waarom hij nu steeds vaker een Canon EOS R System-uitrusting gebruikt.

 • ARTIKEL

  EF-lenzen gebruiken in combinatie met het Canon EOS R System

  Portretfotograaf Guia Besana en professioneel huwelijksfotograaf Katya Mukhina vertellen hoe vattingadapters hen meer creatieve opties bieden – en hen helpen meer uit hun lenzen te halen.

 • ARTIKEL

  Canon RF versus EF-objectieven: wat moet je kiezen?

  Voor reisfotograaf Joel Santos maakt het Canon EOS R-systeem een groot verschil, maar het combineren van RF- en EF-objectieven vergroot zijn creatieve horizon. Hieronder staat hoe...

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro