ARTIKEL

Hoe de Canon EOS R System de fotografie van David Noton verandert

Horses and carriages awaiting passengers by the Convent in Izamal, Mexico.
Canon Ambassador David Noton zet zijn DSLR’s steeds vaker aan de kant voor de full-frame systeemcamera Canon EOS R-systeem. Hij vond het bijzonder handig voor zijn reisfoto's vanwege het lichtgewicht karakter. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 50mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/320 sec, f/9 en ISO200. © David Noton

David Noton werkt al langer dan 30 jaar overal ter wereld als landschaps- en reisfotograaf en heeft in die tijd enorme technologische ontwikkelingen gezien. Toen hij begon, nam hij een zware grootformaat filmcamera mee. Later gebruikte hij een middelgrote uitrusting en sinds 2005 fotografeert hij met DSLR's van Canon. Maar in de afgelopen anderhalf jaar is hij overgestapt op het fotograferen met systeemcamera's, wat het soort afbeeldingen dat hij produceert weer heeft veranderd.

David runt een freelance fotografiebedrijf in het Britse Dorset en heeft opnamen gemaakt op talloze locaties over de hele wereld. Deze foto's worden gebruikt door commerciële en redactionele klanten of worden als kunstprints verkocht. Hier deelt hij zijn ervaringen met de overstap naar systeemcamera's.

Een veelzijdige uitrusting

Als je onderweg bent, is een draagbare uitrusting een belangrijke overweging. "In het verleden heb ik de wereld rondgereisd met enorme, geweldige cameratassen, meerdere body's, verschillende objectieven en zware statieven," zegt David. "Onlangs heb ik echter een paar reizen gemaakt waarbij ik letterlijk van huis ben gegaan met slechts één camera, de Canon EOS R, twee objectieven en geen statief. Dat is een ongelofelijke verandering."

David begon de Canon EOS R te gebruiken toen de camera werd geïntroduceerd in september 2018. Tot die tijd was zijn belangrijkste camerabody, de Canon EOS 5DS R, die hij nog steeds graag gebruikt voor foto's van de hoogste kwaliteit dankzij de 50,6 Megapixel-sensor.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

"Voor landschapswerk heb je natuurlijk de beste uitrusting nodig, omdat je foto's maakt die je uiteindelijk groot wilt afdrukken en aan de muur hangt", zegt hij. "Elke camera moet een balans bieden tussen draagbaarheid en kwaliteit, en ik ben steeds verbaasd over de kwaliteit die mogelijk is met een full-frame camera, of het nu een systeemcamera of DSLR is."

DSLR's maken nog steeds in belangrijke mate deel uit van de uitrusting van David voor bepaalde soorten opdrachten. "Als ik een bepaalde landschapsopname in gedachten heb en ik weet waar ik naartoe ga en wat ik precies doe, zou ik waarschijnlijk nog steeds een DSLR gebruiken," zegt hij. "Ik ben dol op mijn Canon EOS 5DS R en de details die ik ermee krijg.

"Ik zou een DSLR ook gebruiken voor andere soorten opdrachten. Ik heb bijvoorbeeld de training van een Olympische atleet vastgelegd met een Canon EOS-1D X Mark II [nu opgevolgd door de Canon EOS-1D X Mark III]. Ik vind nog steeds dat dit een klus is voor een DSLR. Maar als ik licht wil reizen en zowel landschappen als mensen wil fotograferen, is de flexibiliteit en draagbaarheid van een systeemcamera erg aantrekkelijk."

A boat unloading on the beach at Fadiouth, Senegal.
Voor reisfoto's zoals deze foto in Senegal maakt een draagbare systeemcamera het mogelijk om licht te reizen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objectief ingesteld op 1/200 sec, f/11 en ISO320. © David Noton
A woman wearing a patterned turquoise outfit, walking down an alley on Gorée Island, Senegal.
Hoewel hij zijn spiegelreflexcamera's nog steeds gebruikt, vindt David de flexibiliteit en draagbaarheid van de Canon EOS R System-camera's een enorm voordeel. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon RF 85mm F1.2L USM-objectief ingesteld op 1/1600 sec, f/1.4 en ISO100. © David Noton

Spontaniteit en opnamen bij weinig licht

Vanaf het begin was David onder de indruk van de resultaten die hij behaalde met de Canon EOS R en zijn serie met nieuwste generatie RF-objectieven. Hoewel het wisselen van systemen even wennen was, heeft hij de mogelijkheden die systeemcamera's bieden omarmd, van het meer spontaan fotograferen tot het werken bij extreem weinig licht.

"Ik begon met het gebruiken van de Canon EOS R naast de Canon EOS 5DS R, maar toen begon ik te profiteren van verschillende aspecten van de camera, met name het feit dat deze veel compacter is", zegt hij.

A cutaway illustration of a Canon EOS R camera.

Antwoord op tien veelgestelde vragen over het Canon EOS R-systeem

Is een full-frame systeemcamera geschikt voor jou? Mike Burnhill van Canon beantwoordt 10 veelgestelde vragen over de EOS R, de EOS RP en RF-objectieven.

"Ik heb altijd gezegd dat de beste landschapsfoto's ontstaan door visualisatie en planning, door terug te gaan voor het juiste licht en vol te houden. Dat is allemaal nog steeds waar, maar er kunnen zich mogelijkheden voordoen wanneer je op een winterse dag een wandeling maakt en er het soort licht is dat je nooit had kunnen voorspellen. Als je een kleine camera standaard in je rugzak hebt, is dat een enorm voordeel."

Hij waardeert ook spiegelloze functies zoals de elektronische zoeker (EVF). "Als je nachtopnamen maakt, kun je door een oculair niets zien, terwijl een EVF je precies laat zien wat je gaat krijgen. Dat is een groot voordeel en de functies die via de EVF toegankelijk zijn, zoals focus peaking, zijn ook erg nuttig.”

Voor David zijn de grootste voordelen van het Canon EOS R-systeem de snelle en flexibele automatische scherpstelling, de uitzonderlijke hoge ISO-prestaties en de beeldstabilisatie in het objectief; functies die naar een hoger niveau worden getild in de volgende generatie van de EOS R-systeem, de Canon EOS R5. Al deze functies samen maken het zo veel gemakkelijker om opnamen te maken bij weinig licht. Ook kan hij hierdoor op een nieuwe manier te werk gaan waarbij hij foto's maakt die eerder niet mogelijk waren.

The Hofburg at dusk, Vienna, Austria.
Deze foto van de Hofburg, het voormalige paleis van de Habsburgse dynastie en de officiële residentie van de Oostenrijkse president, werd gemaakt in de schemering - mogelijk gemaakt door de goede prestaties bij weinig licht van de full-frame systeemcamera Canon EOS R. Gefotografeerd met een Canon EOS R en een Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objectief, ingesteld op 77mm, 1/13 sec, f/5.6 en ISO3200. © David Noton

Stabiele opnamen zonder statief

Tijdens een reis naar Mexico in het begin van 2020 nam David zijn Canon EOS R en drie RF-objectieven mee. Hoewel hij ook een lichtgewicht statief had genomen, gebruikte hij dit nauwelijks en zijn bijna al zijn opnamen uit de hand fotografeert. "Ik zeg niet dat statieven nu overbodig zijn, maar werken zonder statief zorgt voor een snellere en meer spontane benadering, met name voor reisfotografie en foto's met mensen", zegt hij.

David noemt een bepaalde foto (hieronder), gemaakt in Campeche op het schiereiland Yucatan, als voorbeeld van hoe de Canon EOS R System zijn fotografie heeft veranderd.

"In het verleden had ik voor een foto van die prachtige architectuur die op dat moment van de dag werd gemaakt, mijn uitkijkpunt bepaald, mijn statief opgesteld en gewacht op de perfecte balans van het blauw in de lucht en het licht op de gebouwen," zegt hij. "Maar met dat type foto's is het erg handig om wat mensen in beeld te hebben om het geheel tot leven te brengen. Ik ben dol op de energie die een figuur aan een foto kan geven.

Plaza del la Independencia at night, Campeche, Yucatan Peninsula, Mexico.
Dankzij de ISO-capaciteit en de prestaties bij weinig licht van de Canon EOS R in combinatie met de beeldstabilisatie van zijn RF-objectief, kon David deze opname op het schiereiland Yucatan spontaan vanuit de hand maken, zonder dat daarvoor een statief nodig was. Gefotografeerd met een Canon EOS R en Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief ingesteld op 16mm, 1/10 sec, f/5.6 en ISO1600. © David Noton

"In deze foto maakt de vrouw die de weg oversteekt echt een verschil, vooral omdat ze een kind op haar rug heeft en een traditionele Mexicaanse jurk draagt. Ik fotografeerde uit de hand waarbij de camera was ingesteld op 1/10 sec. Met de 5-stops beeldstabilisatie op het Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief, in combinatie met het fotograferen met ISO1600, kan ik voor dat soort onderwerpen meer voor de reportagestijl gaan. In steden draait het om mensen en door ze te fotograferen met een systeemcamera kan ik mensen vastleggen, zelfs bij weinig licht."

Andere functies van de Canon EOS R System hebben David ook in staat gesteld om de reeks foto's die hij kan maken uit te breiden. Door vanuit een hoge positie of vanaf de grond te fotograferen met het variangle scherm, kan hij een situatie creatiever benutten. Stille opnamen zijn ook nuttig gebleken, bijvoorbeeld als je drukke marktplaatsen wilt vastleggen of andere situaties met een niet-geposeerde scène of als je gewoon niet de aandacht wilt trekken.

The Tower of London and City skyline from Tower Bridge on a rainy evening, London, England.
Dankzij de elektronische zoeker, zegt David, kun je zien wat je fotografeert, zelfs in het donker. Daarnaast kun je gebruikmaken van functies zoals focus peaking, waardoor er voor de reisfoto's van David een wereld aan creatieve mogelijkheden opengaat. Gefotografeerd met een Canon EOS R met een Canon EF 14mm F/2.8L II USM-objectief ingesteld op 1/20 sec, f/5.6 en ISO2000. © David Noton

De voordelen van de Canon EOS R strekken zich ook uit tot de verwerking van de foto's in de printfase. "De indrukwekkende diepte van de details die de EOS R kan vastleggen, maakt echt een verschil, vooral bij het maken van grote prints," zegt David. "Schaduwdetails kunnen een foto echt tot leven brengen. Ik kan mijn camera instellen op de lichte delen omdat ik weet dat ik een indrukwekkende hoeveelheid details kan behouden in de donkerste schaduwen in de uiteindelijke afbeelding."

Naast het veranderen van de manier waarop hij werkt en de foto's die hij maakt, zegt David dat het fotograferen met een systeemcamera vooral leuk is om te doen. "Een grote tas meeslepen in een drukke metro is gewoon lastig en haalt al het plezier uit het fotograferen", zegt hij. "Nu geniet ik echt van mijn fotografie en dat is waar het om gaat.

"Ik geniet ook van de manier waarop camera-apparatuur zich ontwikkelt. Je staat niet stil als fotograaf en technologie maakt deel uit van deze ontwikkeling. De dingen die je wilt fotograferen en de manier waarop je wilt fotograferen moeten veranderen en je moet blijven experimenteren. Ik kan niet zeggen dat ik altijd een bepaald type landschap heb gedaan en altijd zal blijven doen. Doelen wordt voortdurend bijgesteld en het toepassen van nieuwe technologie helpt mijn werk fris te houden."

Geschreven door David Clark


David Nortons uitrusting

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Canon Ambassador David Noton.

Camera

Canon EOS R

Een full-frame 30,3 Megapixel-sensor en indrukwekkende detailweergave, ISO-prestaties en Dual Pixel CMOS AF. Naast de nieuwe RF-objectieven biedt de Canon EOS R System de ultieme opname-ervaring waarmee je je verhalen nog beter kunt vertellen. "De flexibiliteit en draagbaarheid van een systeemcamera is erg aantrekkelijk," aldus David.

Canon EOS 5DS R

Ontwikkeld voor optimale DSLR-beeldkwaliteit, met een resolutie van 50,6 Megapixel en een low-pass cancellation filter waarmee de scherpte van de camerasensor wordt geoptimaliseerd. David zegt: "Ik ben dol op mijn 5DS R en de details die ik met deze camera krijg."

Objectieven

Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM

Canon's snelste ultragroothoekzoom bestaat uit drie essentiële professionele lenzen met een Nano USM-motor, 5-stops beeldstabilisatie, en 3 asferische elementen en 2 UD-elementen voor verbluffende scherpte.

Canon RF 50mm F1.2L USM

Het RF-objectief dat fotografische prestaties naar een ongekend hoog niveau tilt. Het objectief biedt superieure scherpte, meer creatieve vrijheid en buitengewone prestaties bij weinig licht.

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Leg de wereld vast met uitzonderlijke flexibiliteit en kwaliteit dankzij een supercompacte F2.8 telezoomobjectief die een 5-stops beeldstabilisator heeft voor fantastische resultaten vanuit de hand, kortere scherpstelafstand tot 0,7 m en de snelste AF ooit bezit.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan