UITRUSTING

De beste Canon-flitser: welke Speedlite past bij jou?

Benieuwd welke flitser het beste bij je Canon-camera past? Je leest het allemaal in deze gids van Canon, van de beste Canon Speedlite voor beginnende gebruikers tot flitsers voor macrofotografie.
Een fotograaf hurkt om een foto te maken van een vrouw die danst in een magazijn. Zijn gezicht is niet goed zichtbaar door de flits van de Canon Speedlite EL-5 die wordt gebruikt.

Canon maakt verschillende flitsers waarmee fotografen kunnen experimenteren met licht en hun foto's naar een hoger niveau kunnen tillen, van instapmodellen voor beginnende gebruikers zoals de Speedlite EL-100 tot de professionele Speedlite EL-1 en EL-5 (foto).

Met Canon Speedlites neem je de creatieve controle over belichting op manieren die onmogelijk zijn met daglicht of continue ledverlichting. Het vastleggen van een moment is nog maar het begin.

"Aparte belichting voor de achtergrond en het onderwerp bij daglicht, de zon minder overheersend maken en schaduwen buiten vullen met licht, dit zijn allemaal dingen die je niet kunt doen met normale continue ledverlichting", zegt Mark Fensome, Product Marketing Specialist van Canon Europe.

Canon Speedlites zijn aanzienlijk compacter en flexibeler dan soortgelijke continue belichting. Zelfs Speedlites op instapniveau hebben een zeer hoogwaardige en nauwkeurige kleurweergave. Speedlites geven je ook meer mogelijkheden om creatieve foto's te maken dankzij geavanceerde flitsfuncties zoals high-speed synchronisatie, wireless tweede-gordijnsynchronisatie en wireless radiocontrole van meerdere groepen.

Maar hoe kies je de beste Canon-flitser die aansluit op je behoeften? Welke functies zijn belangrijk? Hier bespreken we enkele van de beste Speedlites die je kunt overwegen.

Een stuntrijder op een felgroene fiets balanceert op zijn voorwiel en wordt gefotografeerd met twee Canon Speedlite EL-1-flitsers.

"De Canon Speedlite EL-1 heeft een van de snelste oplaadtijden die er zijn. Met de optionele CP-E4N-accu kun je deze zelfs nog inkorten tot 0,1 tot 0,4 seconden. Echt ongelooflijk snel", zegt Mark.

Een stuntfietser springt van een stenen muurtje in een steeg en een reeks flitslichten bevriest hem halverwege de sprong.

"De Speedlite EL-1 wordt geleverd met een acculader en een bounce adapter die je eenvoudig kunt bevestigen", zegt Mark. "De knoppen aan de achterkant worden verlicht, wat heel handig is als je in het donker werkt." Gefotografeerd met een Canon EOS R5, een Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objectief en een Canon Speedlite EL-1, ingesteld op 15mm, 1/640 sec, f/2.8 en ISO 4000.

De beste Canon-flitser voor hoogwaardige prestaties en actie: Canon Speedlite EL-1

Met een ongekende burstsnelheid van 170 full-power flitsen, snelle oplaadtijden van 0,1 tot 0,9 seconden1, een richtgetal van 60 (m, ISO 100) en nauwkeurige handmatige controle over de lichtintensiteit tot op 1/81922 biedt de Speedlite EL-1 alles wat je nodig hebt en meer voor hoogwaardige prestaties tijdens veeleisende shoots. De flitser gaat ook heel lang mee dankzij het actieve koelsysteem, een weerbestendig ontwerp en een oplaadbare Li-ion-accu waarmee je met één acculading tot wel 335 full-power flitsen krijgt.

"De Speedlite EL-1 is de beste Canon-flitser voor professionele fotografen die onder grote druk werken", zegt Mark. "De betrouwbare Speedlite EL-1 is altijd klaar voor gebruik en houd je moeiteloos bij als je veel foto's achter elkaar moet maken, of je nu nieuws- of sportfoto's maakt of naast de rode loper of de catwalk staat."

Naast de al bekende geavanceerde flitsfuncties zoals radiotriggers, high-speed synchronisatie en een bi-colour led-instellicht heeft de Speedlite EL-1 wireless tweede-gordijnsynchronisatie voor creatievere controle op afstand over de flitser. De flitser heeft ook FE Memory dat automatisch informatie over E-TTL II-flitsbelichting verstuurt naar de handmatige flitsmodus, zodat je de Speedlite sneller in de handmatige modus kunt gebruiken.

Een paar handen houdt een Canon-camera en een Canon Speedlite EL-5 zo vast dat je de multi-function foot kunt zien.

De multi-function foot van de Canon Speedlite EL-5 voegt extra functies toe aan compatibele camera's. "Zo kun je er bijvoorbeeld automatisch de status van een camera mee detecteren en de functie voor automatisch uitschakelen van de flitser uitzetten als de camera nog actief is, zodat ie altijd klaar is voor gebruik", vertelt Mark.

Een man en een vrouw dansen in een magazijn en worden verlicht door meerdere Canon EL-5 Speedlites.

Speedlites met een wireless radiotrigger zoals de EL-5 geven fotografen meer flexibiliteit om te experimenteren met flitsen op afstand. Radiotriggers werken niet alleen over grotere afstand dan optische triggers maar ze hebben ook geen zichtlijn nodig. Je kunt de flitser dus gewoon achter of zelfs in voorwerpen plaatsen. Gefotografeerd met een Canon EOS R6 Mark II, een Canon RF 15-35mm f/F2.8L IS USM-objectief en Canon Speedlite EL-5-flitsers, ingesteld op 22mm, 1/200 sec, f/2.8 en ISO 320. © David Newton

De beste Canon-flitsers voor creatieve portretten, bruiloften en evenementen: Canon Speedlite EL-5

Als de ultrasnelle prestaties van de Canon Speedlite EL-1 niet per se nodig zijn, dan krijg je met de Speedlite EL-5 veel van dezelfde professionele functies en soortgelijke prestaties, maar dan voor minder geld.

"Het is een goede allround flitser", zegt Mark. "Hij is net zo krachtig als de Speedlite EL-1. Hoewel de opties om de lichtintensiteit handmatig aan te passen niet kunnen tippen aan die van de EL-1, kun je op compatibele camera's alsnog werken met een lichtintensiteit van 1/1024. Met de meeste flitsers haal je normaal maar 1/128, dus met de Speedlite EL-5 krijg je wat dat betreft nog steeds meer mogelijkheden.

"Deze Canon-flitser heeft zeer snelle oplaadtijden van 0,1 tot 1,2 seconden met de oplaadbare Li-ion-accu en is ook in staat om zo'n 350 full-power flitsen te leveren. Op de nauwkeurige accu-indicator zie je ook eenvoudig wanneer het tijd is om de accu te vervangen."

De Speedlite EL-5 heeft een weerbestendig ontwerp en gebruikt de multi-function foot van Canon in plaats van de conventionele 5-pins voet. "De flitser is net als de Speedlite EL-1 heel gebruiksvriendelijk dankzij de zeer eenvoudige en intuïtieve knop- en joysticklayout en het menusysteem. Dat maakt het minder stressvol om de flitser in te stellen als de druk hoog is", aldus Mark. "Bovendien kun je de snelkoppelingsknoppen zo instellen om direct het Speedlite-menu of de functie Quick Flash Group Control te openen op het lcd-scherm van de camera. Zo kun je nog makkelijker en sneller dingen aanpassen tijdens een shoot."

Een technicus met witte handschoenen maakt de sensor van een Canon-camera schoon.

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een foto en profil van een Canon-camera waaraan een Canon Speedlite 430EX III-RT is bevestigd.

De Canon Speedlite 430EX III-RT is een krachtige flitser voor alledaagse fotografie dankzij de snelkoppelingsknoppen en het bedieningswiel waarmee je snel aanpassingen kunt doen. Er is ook een vergrendelingsschakelaar die voorkomt dat instellingen per ongeluk worden gewijzigd.

De beste Canon-flitser voor alledaagse fotografie: Canon Speedlite 430EX III-RT

Ben je op zoek naar een krachtige flitser? Een bewegende flitskop om het licht te weerkaatsen? Eenvoudige bediening en een licht ontwerp? Met de Canon Speedlite 430EX III-RT krijg je dit en nog veel meer.

De Speedlite 430EX III-RT heeft een richtgetal van 43 (m, ISO 100) en is krachtig genoeg voor de meeste situaties. De flitser werkt op AA-batterijen en heeft een oplaadtijd van slechts 3,2 seconden na een full-power flits. De Speedlite 430EX III-RT heeft een verstelbare zoomkop die verschillende aanpassingen mogelijk maakt en kan ook worden gebruikt als zender of ontvanger in een opstelling met wireless flitsers met radiotrigger of optische trigger.

"De Speedlite 430EX III-RT is een flitser die de perfecte balans biedt tussen prestaties en prijs voor veel mensen", zegt Mark. "De flitser heeft een mooi en vrij compact ontwerp en biedt veel mogelijkheden, zeker voor alledaagse fotografie."

Een vrouw en een man lachen terwijl ze naar het scherm van een Canon-camera met een bevestigde Canon Speedlite EL-100 kijken.

"De Speedlite EL-100 is de beste Canon-flitser voor beginnende gebruikers, maar heeft ook best veel creatieve functies, waaronder tweede-gordijnsynchronisatie en high-speed synchronisatie", zegt Mark. "Het is een Speedlite die altijd levert, ook als je overstapt op een geavanceerdere camera."

Twee kinderen gebruiken bellenblazers terwijl twee andere kinderen toekijken en met de bellen spelen. Gefotografeerd met een Canon Speedlite EL-100-flitser.

De Speedlite EL-100 is ideaal voor kleinere camera's zoals de Canon EOS R10 of EOS 850D en biedt creatieve lichtmogelijkheden om binnen natuurlijk ogende foto's te maken. Gefotografeerd met een Canon EOS 800D (inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 850D), een Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objectief en een Canon Speedlite EL-100, ingesteld op 26mm, 1/200 sec, f/4 en ISO 1000.

De beste Canon-flitsers voor beginnende gebruikers: Canon Speedlite EL-100

De Canon Speedlite EL-100 is de beste keuze voor fotografen die pas net met flitsers werken. De gebruiksvriendelijke automatische modus die alle belichtingsinstellingen instelt maakt de flitser ideaal voor beginnende gebruikers, maar geeft je ook de vrijheid om creatief te werken. Zo kun je met de handmatige bediening flitsen met een lichtintensiteit van wel 1/128 en geavanceerde opties gebruiken, zoals een stroboscopische flits en een optische zender/ontvanger-functie voor wireless controle over het licht.

"De Speedlite EL-100 is een goede keuze als je een camera op instapniveau hebt en je een oplossing zoekt die je wat meer vermogen geeft dan de ingebouwde flitser", zegt Mark. "De bediening en knoppen zijn eenvoudig. De flitser heeft ook een draaibare flitskop waarmee je het licht richting een muur of plafond kunt sturen en die hardheid van direct licht kunt voorkomen."

Een close-up van een vliegende vlinder gemaakt met een Canon Macro Ring Lite MR-14EX II-flitser.

De Canon Macro Ring Lite MR-14EX II is een ideale keuze voor wildlifefotografen die macrofoto's maken. De flitser zorgt voor een gelijkmatig verlichte omgeving en heeft instellingen die je kunt aanpassen aan je manier van werken. Gefotografeerd met een Canon EOS 70D, een Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objectief en een Canon Macro Ring Lite MR-14EX II, ingesteld op 1/2000 sec, f/4.5 en ISO 640.

Een Canon Macro Ring Lite MR-14EX II-flitser.

De led-instellichten van de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II kunnen afzonderlijk van elkaar worden aangepast om zo verschillende lichtstijlen te creëren. De flitserkop kan ook worden gedraaid, dus de belangrijkste lichtbron kan vanuit elke hoek komen.

De beste Canon-flitser voor macrofotografie: Canon Macro Ring Lite MR-14EX II

Hoewel je elke Canon-flitser kunt gebruiken om close-ups te maken, biedt een speciale Canon Macro Speedlite-flitser de prestaties en creatieve controle die een enorm verschil kunnen maken voor je macrofotografie.

De Canon Macro Ring Lite MR-14EX II is een ringvormige flitser met halfronde flitsbuizen rond de voorkant van het camera-objectief. Deze flitsers kunnen worden gedraaid en afzonderlijk worden bediend voor een gelijkmatige look zonder schaduwen of om structuur te benadrukken door de ene flits krachtiger te maken dan de andere.

"Bij macrofotografie fotografeer je onderwerpen meestal van zo dichtbij dat je veel van het licht blokkeert", zegt Mark. "Maar met deze flitser kun je het onderwerp mooi gelijkmatig belichten. Een paar ledlampen helpen je bovendien om het onderwerp te belichten tijdens het scherpstellen.

"Je kunt 'm ook gebruiken als een optische wireless zender. Zo kun je meerdere flitsers voor belichting gebruiken, waarbij een derde licht van achteren de achtergrond verlicht."

Fotograaf David Newton hurkt om een foto te maken van een danspas van een danser voor een versleten betonnen muur.

Spelen met licht tijdens een urban dansshoot

Van eenvoudige lichtopstellingen tot het vastleggen van beweging met meerdere flitsers, fotograaf David Newton laat zien hoe je creatief kunt werken met de Canon Speedlite EL-5.
Een fotograaf probeert met een Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT-flitser van dichtbij een kikker tussen de bladeren te fotograferen.

De Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT wordt vaak gebruikt om bloemen, insecten en andere kleine onderwerpen te fotograferen. De flitser heeft een hoger richtgetal dan de Canon Macro Ring Lite MR-14EX II en de afzonderlijk instelbare koppen geven je meer creatieve controle.

De beste Canon-flitser voor professionele, creatieve macrofotografie: Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT

De Canon Macro Twin Lite MT-26EX-RT biedt de volledige flexibiliteit en controle die professionele fotografen nodig hebben voor close-ups. Mark zegt: "Met zowel de Macro Ring Lite MR-14EX II als de Macro Twin Lite MT-26EX-RT kun je creatief zijn met de macrobelichting, maar de Twin Lite is krachtiger en geeft je meer controle over de richting van het licht."

Een systeem met twee flitsers vormt de basis, waarbij de positie van elke flitser afzonderlijk kan worden aangepast aan het onderwerp. "Je kunt de flitskoppen zelfs van de ring halen en ze bevestigen op externe steunen", zegt Mark. "Ze zijn verbonden met snoeren, maar je hebt de vrijheid om beide lampen aan dezelfde kant te gebruiken als je dat wilt, of loodrecht op elkaar."

Deze flitser is met een richtgetal van 26 (m, ISO 100) enorm krachtig, maar geeft je ook de optie om de flits-output te verminderen tot 1/512, vergeleken met de standaard 1/128 van de Ring Lite.

"Met een Canon RT-flitser kun je ook andere Speedlites op afstand bedienen met zowel wireless radiobediening als optische bediening", aldus Mark. "Dit geeft je meer opties bij de positionering van andere Speedlites."

Een Canon Speedlite 600EX II-RT, Speedlite EL-5, Speedlite EL-1 en een Canon EOS R6 Mark II liggen naast elkaar.

De meeste Speedlites hebben vaak een handmatige flits-output van 1/1 tot 1/128, maar de Canon Speedlite EL-5 en Speedlite EL-1 bieden ook meer opties met een lagere lichtintensiteit. "Doordat je zo'n enorm nauwkeurige controle hebt over het licht, kun je een zeer subtiele hoeveelheid toevoegen aan de foto. Zo zie je niet eens dat er een flitser is gebruikt", zegt Mark.

Canon Speedlites naast elkaar: EL-1 versus EL-5

Er is een verschil in prijs tussen de Canon Speedlite EL-1 en de Speedlite EL-5, maar de functies en mogelijkheden van deze twee geavanceerde Canon-flitsers vertonen veel overeenkomsten. Ze hebben bijvoorbeeld allebei een richtgetal van 60 (m, ISO 100), werken met een oplaadbare LP-EL-accu (Li-ion) en hebben zoomkoppen met een bereik van 24 tot 200 mm. Maar wat zijn dan de belangrijkste verschillen tussen de Speedlite EL-1 en de Speedlite EL-5?

"De Speedlite EL-1 heeft een actief koelsysteem terwijl de Speedlite EL-5 een verbeterd ontwerp voor passieve koeling heeft", legt Mark uit. "Ook de stof- en vochtbestendigheid van de Speedlite EL-1 is beter. Je kunt bovendien een externe stroombron zoals de CP-E4N-accu toevoegen voor wanneer je het vermogen een boost wilt geven, langer wilt werken of de flitser op een afstandje plaatst."

Dankzij de geïntegreerde ventilator van de Speedlite EL-1 kun je de flitser heel lang gebruiken en krijg je tot 170 full-power flitsen 3 in een continue burst. Ter vergelijking: de Speedlite EL-5 kan zo'n 85 full-power flitsen aan4 voordat de flitser moet rusten.

In het ontwerp van de Speedlite EL-5 zijn enkele compromissen gedaan ten opzichte van de Speedlite EL-1, maar dit zijn functies die alleen echt gevorderde Speedlite-fotografen waarschijnlijk nodig hebben voor ultieme flexibiliteit en functionaliteit. Zo is er bijvoorbeeld geen synchronisatieterminal of een meetmodule voor externe flitsers en heeft het accucompartiment geen vergrendeling. Ook kan de flitskop niet worden gedraaid om het licht te weerkaatsen. Verder biedt de Speedlite EL-5 alleen ondersteuning voor de wireless radiotrigger, terwijl de EL-1 ook een optische trigger heeft.

Wat deze professionele Speedlites wel gemeen hebben, en wat we terugzien in het complete assortiment flitsers van Canon, is het gebruiksgemak, de intuïtieve bediening en de mogelijkheid om creatief te werken. Ze voegen licht toe waar dat er niet is, maar het zijn daarnaast ook hulpmiddelen die je kunnen inspireren om te experimenteren met nieuwe technieken.

Marcus Hawkins
  1. Een oplaadtijd van 1/8192 tot 1/1 is vereist om te kunnen flitsen
  2. De minimale flits-output is 1/128 voor high-speed synchronisatie of optische wireless transmissie
  3. Bij 23 graden met ingeschakelde ventilator en voordat niveau 1-beperking voor flitsen is bereikt, zonder bevestigde flitsadapters (bursts tot maximaal 160 full-power flitsen met de flits ingesteld op zoomen van 150-200 mm)
  4. Bij gebruik van een volledig opgeladen LP-EL-accu onder de testomstandigheden van Canon. Continue flitstelling bij vol vermogen tot flitserblokkeringsniveau 1

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro