NIEUWS

Maak kennis met de PowerShot G1 X Mark III

A photograph of the front end of the PowerShot G1 X Mark III.
De PowerShot G1 X Mark III heeft een geïntegreerde 24-72mm (35mm-equivalent)-lens met dezelfde processortechnologie als EF-lenzen.

De PowerShot G1 X Mark III herbergt een arsenaal aan functies in een ultracompacte body. Het is een uniek concept op de markt voor compactcamera's: dit is namelijk het eerste Canon-model dat een grote APS-C-beeldsensor combineert met een zoomlens.

De 24,2 Megapixel CMOS-sensor in het nieuwe vlaggenschip van de G-serie lijkt technologisch erg op de sensor in de EOS 80D, waardoor deze kleine camera een ongeëvenaarde beeldkwaliteit produceert.

En we overdrijven niet als we hem 'klein' noemen. De camera is 16% kleiner dan zijn voorganger en weegt slechts 399 gram. De PowerShot G1 X Mark III past dus moeiteloos in een cameratas of jaszak.

Dankzij de 24-72mm f/2.8-5.6-lens (35mm-equivalent) komt het beeld kristalhelder op de grote sensor terecht. De scherpstelafstand van 30 cm vanaf de voorzijde van de lens maakt de camera extra veelzijdig bij het maken van portretfoto's. Het diafragma met negen lamellen geeft de foto’s een prachtige waas aan de randen.

"De combinatie van hoge optische prestaties en een miniformaat was de grootste uitdaging die we moesten overwinnen toen we kleine lenzen voor grote sensoren wilden ontwerpen", geeft mr. Ito, Head of Optics bij Canon, toe. "Er komt veel meer bij kijken dan alleen het verkorten van de totale lengte van de lens. Om hem minder dik te maken wanneer de lens ingetrokken is, moesten we een aantal lenselementen dunner maken. De camera bevat in totaal negen lenzen. Drie ervan zijn dubbelzijdig asferische lenzen, eentje is eenzijdig asferisch om de optische prestaties hoog te houden."

A shot of the PowerShot G1 X Mark III from its back, with its viewfinder extended.
Het variangle LCD-scherm kan verticaal en horizontaal worden bewogen, waardoor het makkelijker wordt om te fotograferen vanuit een hoog of laag perspectief. Het kan zelfs worden omgedraaid om het scherm te beschermen wanneer je het niet gebruikt.

Mr. Iida, hoofd van het ontwikkelingsteam voor de PowerShot G1 X Mark III van Canon, vertelt dat de lens een van de grootste uitdagingen was waarvoor de ontwerpers een oplossing moesten bedenken. "Een belangrijk punt was dat we de camera wilden uitrusten met een lens met dezelfde tubusdiameter als die van modellen met een normale 1,0 inch sensor, maar tegelijk een lens wilden inbouwen met een enorm grootste diafragma en een grotere sensor. We konden onze doelstellingen waarmaken door de structuur te optimaliseren en de onderdelen aan te passen aan een kleiner formaat."

"We hebben de indeling en bevestiging van elke actuator in de lens goed gecontroleerd, zodat we de beschikbare ruimte in de kleine tubus ten volle konden benutten", voegt mr. Uehara toe, die verantwoordelijk was voor het cilinderontwerp van Canon's PowerShot G1 X Mark III. "En om de nauwkeurigheid van het optische systeem te behouden ondanks de verkleining, hebben we de precisie in de samenstelling verbeterd."

Ook het creëren van optimale scherpte en vertekeningsonderdrukking was een belangrijk doel voor het team. Mr. Ito: "We optimaliseerden de scherpte door de hoek van de sensor aan te passen, zodat de kanteling in het beeldveld die kan optreden tijdens het samenstellen van een integrale lens, kan worden gecompenseerd."

A close up of some of the camera's controls.
Er werden verschillende proefversies van de camera gemaakt met een 3D-printer, tot de leden van het ontwerpteam vonden dat ze de beste positie en tactiele kwaliteit hadden gevonden voor elke bedieningsknop.

DSLR-bediening

De kleinere vormfactor betekent allesbehalve dat de camera moet inboeten aan ergonomie. Dankzij de grip, de ingebouwde, centraal geplaatste 2360k-punts OLED-zoeker en een scala aan aanpasbare externe bedieningsmogelijkheden, voelt deze compactcamera intuïtief aan voor fotografen die werken met EOS DSLR's of systeemcamera's.

Mr. Takatani, Head of Design bij Canon, legt uit: "Hoewel deze camera een compacte, lichte body heeft, wilden we hem even comfortabel en gebruiksvriendelijk maken als een camera uit de EOS-serie. Het hellende vlak boven aan de camera betekent bijvoorbeeld dat de positie van de belichtingscompensatie, programmakeuzewieltjes en ontspanknop natuurlijk onder de vingertoppen liggen. Bovendien zorgt de helling in het ontwerp van de voorste grip ervoor dat de camera uitstekend in de hand ligt. We maakten verschillende proefversies met een 3D-printer om te bepalen welk ontwerp draagbaarheid en gebruiksvriendelijkheid het best combineerde."

Het ontspanmechanisme was de functie die op technisch vlak het moeilijkst te implementeren was. "Het is de eerste keer dat dit mechanisme, dat we hebben geadopteerd uit de EOS 6D Mark II, werd gebruikt in de PowerShot-serie", vertelt mr. Hazama, die verantwoordelijk was voor de mechanische functies van de PowerShot G1 X Mark III. "Omdat de body vrij klein is, moesten we een nieuw, ultracompact ontspanningsmechanisme voor de lamellen ontwerpen voor dit model en maakten we haarfijne aanpassingen aan de lading en aanslag om de ontspanknop te optimaliseren."

The back shot of the PowerShot G1 X Mark III, with its centrally placed, touch-sensitive viewfinder.
Het ontwerp van de PowerShot G1 X Mark III is geïnspireerd op dat van de EOS, compleet met centraal geplaatste zoeker. Het scherm aan de achterkant blijft drukgevoelig wanneer de zoeker wordt gebruikt, zodat je Touch and Drag AF kunt gebruiken tijdens het fotograferen.

Productkwaliteit en connectiviteit

Net zoals bij de PowerShot G1 X Mark II kan de camera op afstand worden bediend via Wi-Fi en NFC. De nieuwe camera heeft ook een continue Bluetooth®-verbinding met laag stroomverbruik. Zo kan een compatibele smartphone de camera uit stand-by halen via Wi-Fi, zonder dat de gebruiker de camera hoeft aan te raken. Via Bluetooth® kan de smartphone ook werken als ontspanner op afstand, die weinig stroom verbruikt.

Ook de productkwaliteit is vergelijkbaar met een EOS-camera. "Meestal is er een wisselwerking tussen grootte, gewicht en kracht. Daarom onderzochten we het materiaal van de camerabody en gebruikten we nieuwe materialen in het gietproces", legt mr. Hazama van Canon uit. "We kwamen heel wat problemen tegen bij de nieuwe materialen, maar door deze een voor een het hoofd te bieden, konden we een compacte camera met een lager gewicht produceren.

"Om alle onderdelen een plaats te geven in de beperkte ruimte, verplaatsten we ze met stappen van 0,1 mm tot we een indeling vonden die we gemakkelijk konden samenstellen. Daarbij waren nauw contact en een goede samenwerking met de fabriek essentieel."

De camera is ook voorzien van een geavanceerd 3,0 inch variangle touchscreen. Dat maakt het niet alleen gemakkelijker om foto’s te maken vanuit vreemde hoeken, maar maakt ook Touch and Drag AF-bediening mogelijk. Deze functie werd voor het eerst geïntroduceerd bij de EOS M5: het achterste display is eigenlijk een groot AF-trackpad. Zo kun je het focusgebied met je duim over het scherm verplaatsen terwijl je door de zoeker kijkt.

A view of the PowerShot G1 X Mark III from above, taking in the hot shoe, lens and dials.
Elk detail van de nieuwe G1 X is zorgvuldig gecontroleerd en geoptimaliseerd, van de schuine controleknoppen en hellende handgreep tot de plaatsing van de elementen in de lenstubus.

Dual Pixel CMOS AF

Ook de autofocus is een stokpaardje van de PowerShot G1 X Mark III. Het is de eerste compactcamera met Dual Pixel CMOS AF, een systeem dat bekendstaat om zijn nauwkeurigheid en snelheid. Daardoor stelt de PowerShot G1 X Mark III scherp in slechts 0,09 seconde. "Hoewel we de prestaties niet rechtstreeks kunnen vergelijken met die van een camera met verwisselbare lens, kunnen we zeggen dat de PowerShot G1 X Mark III naar CIPA-normen de snelste AF-snelheid heeft van al onze compactcamera's", zegt mr. Ida.

Dual Pixel CMOS AF is ook ideaal om te filmen. De PowerShot G1 X Mark III kan Full HD 60p-films opnemen in MP4. Dual Pixel CMOS AF zorgt ervoor dat het onderwerp naadloos wordt gevolgd en maakt cinematische focusverplaatsingen van een punt in het beeld naar een ander mogelijk. Om het beeld trillingsvrij te houden bij het filmen, is de PowerShot G1 X Mark III uitgerust met 5-assige Advanced Dynamic IS. Bij het maken van stilbeelden gebruikt de camera Adaptive Intelligent IS met maximaal vier stops cameratrillingscorrectie.

DIGIC 7-processor

Als het op prestaties aankomt, heeft de PowerShot G1 X Mark III een snelle burst van zeven beelden met autofocus per seconde. Wil je alleen scherpstelvergrendeling op het eerste beeld? Dan verhoogt de snelheid tot ongeveer 9 fps voor 19 RAW-bestanden of 24 jpeg-bestanden.

A man holds the PowerShot G1 X Mark III in both hands.
Om de camera veiliger te hanteren, is elk deel van de camera dat de gebruiker kan vasthouden, voorzien van een rubberen grip met textuur. Die laag gaat van de voorzijde van de camera over de zijkanten naar het bedieningsgebied aan de achterzijde.

De PowerShot G1 X Mark III kan het grote datavolume dat de APS-C-sensor genereert bij deze framerate verwerken dankzij zijn DIGIC 7-processor. Door de DIGIC 7 heeft de camera ook standaard een gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot ISO 25600, diffractiecorrectie en Auto Lighting Optimizer. De beeldkwaliteit is dus fantastisch vanaf het moment dat wordt begonnen met opnemen.

Mr. Terayama, de man die verantwoordelijk is voor de beeldkwaliteit van de PowerShot G1 X Mark III, legt uit dat DIGIC 7 ongeveer 14 keer sneller informatie verwerkt dan DIGIC 6. "Hij kan ook nauwkeuriger ruisreductie toepassen. Dit betekent dat er minder ruis wordt gegenereerd rond de randen van het beeld. Zelfs als je met een hoge gevoeligheid fotografeert, kun je dus een hoge resolutie bereiken. Bovendien kan de camera dankzij de high-speed verwerkingssnelheid van DIGIC 7 wazige diffractie corrigeren bij kleine diafragma’s."

Prestaties en verwachtingen opnieuw gedefinieerd

"De PowerShot G-serie wordt al lang geprezen door fotografen die een compactcamera van premiumkwaliteit willen," vertelt Canon's Product Marketing Manager John Maurice, "en de kleine afmetingen en fantastische beeldkwaliteit maken de camera's ideaal voor onderweg, of voor situaties wanneer filmen met een grotere camera ongewenst de aandacht kan trekken en invloed kan hebben op wat de gebruiker wil filmen. De PowerShot G1 X Mark III is het nieuwe vlaggenschip van de serie. Hij is zo ontworpen dat de gebruiker de camera instinctief kan bedienen, waardoor deze camera een perfecte aanvulling is op de uitrusting van een professionele fotograaf."

Mr. Iida en zijn team van Canon PowerShot G1 X Mark III-ontwerpers en ingenieurs hebben de verwachtingen voor compactcamera's opnieuw gedefinieerd. Het model combineert de handigheid van een veelzijdige zoomfunctie met het beeldformaat, de details en de prestaties bij weinig licht van een DSLR-sensor. Dankzij het kleine formaat, de intuïtieve bediening en de beeldkwaliteit zonder compromissen kunnen fotografen de PowerShot G1 Mark III probleemloos gebruiken in combinatie met hun bestaande EOS System.

PowerShot G1 X Mark III: technische specificaties

 • 24,2 Megapixel APS-C CMOS-sensor
 • 24-72mm f/2.8-5.6-lens (35mm-equivalent)
 • Dual Pixel CMOS AF
 • DIGIC 7-processor
 • ISO 100-25.600
 • Continuopnamen tot 9 fps
 • 60p Full HD-video's
 • Digitale stabilisatie in de camera via 5 assen
 • 3,0 inch (7,5 cm) variangle-touchscreen
 • Wi-Fi-connectiviteit, Dynamic NFC en Bluetooth®*1
 • Stof- en vochtbestendig*2

*1 Voor een continue verbinding tussen een smartphone of tablet en een camera via Bluetooth® moet eerst het installatieproces met de Canon Camera Connect-app worden uitgevoerd. De stabiliteit van de Bluetooth®-verbinding is afhankelijk van het model smartphone of tablet en andere omgevingsfactoren. Het Bluetooth®-woordmerk en de Bluetooth-logo's zijn gedeponeerde handelsmerken van Bluetooth® SIG, Inc. en elk gebruik van dergelijke merken door Canon Inc. gebeurt onder licentie. Overige producten en merknamen zijn handelsmerken van de respectieve eigenaren. Compatibele smartphones of tablets moeten minstens beschikken over Bluetooth® versie 4 (of nieuwer) en iOS 8.4 (of nieuwer) of Android 5.0 (of nieuwer). De nieuwste versie van de Canon Camera Connect-app moet erop zijn geïnstalleerd (beschikbaar in de Apple App Store of Google Play Store).

*2 Houd het aansluitingenklepje, het klepje van de geheugenkaart/accu en alle andere klepjes goed afgesloten om de stof- en vochtbestendigheid van de camera te behouden. Deze camera is stof- en vochtbestendig ontworpen, zodat zand, stof, vuil of water dat onverwachts op de camera komt, niet in het toestel kan komen. Het is echter onmogelijk om volledig te voorkomen dat vuil, stof, water of zout binnendringt. 


Neem een kijkje op de productpagina van de PowerShot G1 X Mark III voor meer informatie.

Geschreven door Marcus Hawkins


Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven