Deer close up wildlife in focus

Scherpsteltechnologieën

Als je een foto of film bekijkt, valt als een van de eerste dingen op of hij scherp is of niet.

Sinds Canon in 1987 de eerste scherpstelmotor integreerde in de lens, zijn allerlei motoren uitgebracht om snel bewegende onderwerpen scherp te stellen en het focuspunt te volgen. Je behoudt ook de controle op een nauwkeurige, soepele, stille scherpstelling.

Momenteel worden in Canon-lenzen drie technologieën scherpstelmotoren gebruikt: STM, USM en een meer conventionele DC-motor. We bekijken de verschillen, zodat je met meer inzicht een lens kunt kiezen naar gelang je wensen.

STM

Met STM-lenzen maak je prachtige foto's en nog betere video's. De naam ontlenen ze aan de stappenmotor-technologie waarmee de lens vloeiend en stil wordt scherpgesteld – belangrijke factoren bij video-opnamen.

Sommige motoren in lenzen maken bij het scherpstellen duidelijk hoorbare en storende mechanische geluiden. STM-lenzen werken in stilte, zodat je meer van het natuurlijke omgevingsgeluid kunt opnemen. Canon biedt extreem stille lenzen met STM-technologie, die toch snel genoeg zijn om in de meeste scenario's te fotograferen.

Schroefwiel-STM

Canon's kleinere, meer compacte STM-lenzen zoals de EF 50mm f/1.8 STM hebben een schroefwiel-STM (gear-type) – een zeer compacte STM-motor die scherpstelt met schroefwielen.

Draadspil-STM

De grotere STM-lenzen zijn voorzien van een draadspil-STM (lead screw) – nog stiller en sneller dan de schroefwielversie.

USM

USM (Ultrasonic Motor) is momenteel het meest gebruikte AF-motortype van de Canon EF-lenzen. Alle USM-motoren zetten ultrasone vibratie om in rotatiekracht om de lens te bewegen. Dit is momenteel de snelste scherpstelmotor in het Canon-assortiment. Toch kun je hiermee de scherpstelling handmatig instellen zonder de AF geheel uit te schakelen.

Ringvormige USM

De meeste professionele Canon-lenzen hebben een ringvormige USM voor beheerst, snel en nauwkeurig scherpstellen. De USM-motor is krachtig genoeg om zware lensgroepen in grote telefotolenzen snel en moeiteloos te bewegen, zonder dat een schroefwielsysteem nodig is om de snelheid te verlagen. USM-motoren hebben ook een grote houdkracht – wanneer de motor is uitgeschakeld blijft de betreffende lensgroep zonder verdere input op zijn plaats. De ringvormige USM-motor is minder stil dan de STM-motor, maar maakt zeer weinig geluid gezien de prestaties.

Het ringvormige USM-mechanisme bestaat uit een rotor en een stator – een elastische body met daaraan een piëzo-elektrische keramisch voltage-element bevestigd. Vibraties – veroorzaakt door wisselstroom van resonante frequentie, ca. 30.000 Hz, op de stator – zorgen dat de rotor continu roteert. 30.000 Hz ligt in het ultrasone bereik – vandaar de naam USM-motor.

Ring type USM and Mirco USM comparison diagram

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Een van de meest gerenommeerde lenzen voor sport- en actiefotografie in het assortiment van Canon EF-lenzen. USM is de kracht achter de bliksemsnelle AF en het volgen van het focuspunt, zoals je nodig hebt voor wildlife- en sportfotografie.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens
Motorbike rider action

Micro USM

De ringvormige USM past in de cirkelvormige lenscilinder. De Micro USM-motor, een ander type USM, past in allerlei lenzen, ongeacht de grootte van de lenscilinder. Bij een Micro USM-motor zijn de rotor, stator en het aandrijfmechanisme gecombineerd tot één unit die half zo zwaar weegt als een ringvormige USM-motor.

Nano USM

Nano USM is Canon’s nieuwste innovatie in scherpsteltechnologie. Deze werd begin 2016 aangekondigd en combineert de snelheid van ringvormige USM met de stilte en soepelheid van STM. Dit type motor is uitstekend geschikt om snelle actie vast te leggen, en films waar stilte en soepele scherpstelling van groot belang zijn.

De Nano USM-unit bestaat uit een elastisch metalen body, een keramisch spanningselement en een transportunit. De toepassing en de aanpassing van spanning aan het keramische element regelt de draairichting en snelheid van de transportunit. Het resulterende scherpstelsysteem biedt vloeiende scherpstelling en beheerste snelheid.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Dit is de eerste Canon-lens met Nano USM, bijzonder handig als vloeiende scherpstelling vereist is voor natuurlijke overgangen. Nano USM geeft geweldige controle en zorgt voor het vloeiend kunnen volgen en scherpstellen van je onderwerp terwijl het naar de camera of van de camera af beweegt.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM lens
Basketball players action

Direct drive-motoren

Als de lensnaam geen 'USM' of 'STM' bevat, is het waarschijnlijk een conventionele DC, ofwel een direct aangedreven motor (direct drive). Deze zorgt voor automatische scherpstelling, maar doet dat minder snel, minder vloeiend en minder stil dan STM- of USM-technologie.