SPORTFOTOGRAFIE

Richten, fotograferen en scoren: winnende momenten vastleggen met een compactcamera

Professioneel sportfotograaf Molly Darlington deelt haar belangrijkste tips voor het vastleggen van amateursportmomenten met een installatie voor richten en fotograferen.
Iemand die een Canon PowerShot SX740 HS vasthoudt en naar een foto op het opklapbare scherm kijkt.

Voor het vastleggen van de onbesuisde actie van een voetbalwedstrijd tussen kinderen zijn snelle reflexen en een nog betere zoom vereist, zoals voormalig Canon Ambassador en professioneel sportfotograaf Molly Darlington maar al te goed weet. Molly begon in 2015 met sportfotografie, toen ze nog op de universiteit zat. Na haar opleiding werd ze fotografe voor de Premier League en het Championship.

Door haar sportachtergrond wist ze precies welke momenten ze tijdens een voetbalwedstrijd moest vastleggen. Met de compacte Canon PowerShot SX740 HS met een krachtige 40x optische zoom, en de Canon PowerShot ZOOM-camera met monoculaire vormgeving vertaalde ze haar professionele storytelling naar het veld op amateurniveau. Deze twee eenvoudig te gebruiken camera's zijn ook ideaal voor het vastleggen van gezinsuitjes in de buitenlucht of wanneer je wilde dieren tegenkomt; en ze brengen je dichter bij de actie.

Molly legt uit wat ze meestal probeert te creëren in haar foto's: "Ik hoop dat ik het verhaal van de wedstrijd weet te vertellen, wat er tijdens de wedstrijd is gebeurd en wat de hoogte- en dieptepunten waren, zodat iemand die de foto ziet, zich meteen het moment weer voor de geest kan halen.

"Ik probeer altijd memorabele momenten in de sport op beeld te krijgen. Vaak probeer ik tijdens een wedstrijd de doelpunten, overwinningen en belangrijke momenten, zoals een rode kaart, vast te leggen. Ik zoek ook altijd de emotie van spelers en publiek in mijn foto's op, of dat nu spanning, frustratie of verslagenheid is."

Hier legt Molly uit hoe je dit ook voor elkaar kunt krijgen met een eenvoudige, compacte opstelling.

1. Leg een reeks foto's vast

Jongens die voetballen, vier in een groene outfit. Eén jongen heeft zijn been omhoog om tegen de bal te trappen. En één jongen in het blauw.

"Een vriendschappelijke wedstrijd tussen twee lokale teams van onder de 12 in een plaatselijk voetbalcentrum bleek de ideale plek om deze kit te laten testen door ouders die langs de lijn stonden." Gefotografeerd met een Canon PowerShot SX740 HS ingesteld op 461mm, 1/1300 sec, f/5.6 en ISO800.

Een Canon PowerShot SX740 HS en Canon PowerShot ZOOM zijn neergelegd op het gras van een sportveld, binnen de wit geverfde lijnen.

De Canon PowerShot SX740 HS en Canon PowerShot ZOOM bewijzen dat ook kleine modellen grote resultaten kunnen hebben; deze lichtgewicht, betaalbare compactcamera's in zakformaat vormen een goede aanvulling op de kit van een beginnende sportfotograaf of van ouders die herinneringen willen vastleggen.

Met een camera zoals de Canon PowerShot SX740 HS kun je een hele reeks foto's maken om ervoor te zorgen dat je niet die belangrijke momenten vol adrenaline mist. De camera is voorzien van een ongelooflijke snelle reactie zodra je de knop indrukt en een functie om continue opnamen te maken met 10 beelden per seconde. Je kunt met de Canon PowerShot ZOOM ook 10 fps (frames per seconde) vastleggen.

"In deze foto was de 10 fps bijzonder handig omdat ik hierdoor een reeks foto's kon vastleggen toen een speler door een andere speler werd getackeld. Ik kon achteraf de beste foto selecteren," vertelt Molly. "Het kan heel moeilijk zijn om een reeks foto's van een tackle te maken omdat de bal niet altijd in beeld is. Tien frames per seconde kunnen maken, is dus erg handig."

2. Vul het hele kader

Een jongen op een voetbalveld. Hij rent en roept enthousiaste overwinningskreten.

Molly wil het hele kader opvullen zodat de gezichtsuitdrukkingen van haar onderwerpen duidelijk te zien zijn. "Ik hoop dat ik emoties bij de kijker losmaak wanneer ze naar de foto kijken," zegt ze. Gefotografeerd met een Canon PowerShot SX740 HS, ingesteld op 220,5 mm, 1/1600 sec, f/5.6 en ISO400.

Molly Darlington zit op een krukje naast een voetbalveld en bekijkt de wedstrijd die wordt gespeeld.

De compacte PowerShot ZOOM was ideal voor het vastleggen van de actie in deze voetbalwedstrijd, om vanaf de zijlijn in te zoomen en alle actie te zien.

"Emoties geven een goede sportfoto meerwaarde, en in deze foto heb ik de zoom gebruikt voor het vastleggen van de speler die de overwinning viert," zegt Molly, die hiervoor de 40x optische zoom van de Canon PowerShot SX740 HS heeft gebruikt om het hele kader te vullen met memorabele uitdrukkingen.

"Het is altijd goed om het kader helemaal te vullen bij sportfotografie, en met de 40x zoom kun je dit doen terwijl de actie op enige afstand plaatsvindt," zegt ze. Voor Molly vormen deze vreugdevolle momenten een van de beste kanten van haar werk. "Voor mij is er niets beter dan wanneer alles bij elkaar komt en je een doelpunt bij een voetbalwedstrijd vastlegt, waarbij de vierende voetballers naar je toekomen en de fans achter je helemaal uit hun dak gaan."

3. Probeer verschillende brandpuntsafstanden

Molly Darlington met de Canon PowerShot ZOOM in haar hand tijdens een voetbalwedstrijd.

De Canon PowerShot ZOOM heeft een driestaps zoom waarmee je met één druk op de knop tussen brandpuntsafstanden van 100, 400 en 800 mm kunt wisselen. Hierdoor mis je geen enkel moment, wat je afstand ook is.

Jongens die voetballen. Eén jongen dribbelt met de bal terwijl hij door een tegenstander wordt achtervolgd.

De mogelijkheid om snel naar een andere brandpuntsafstand te wisselen, is vooral in de sportfotografie belangrijk, waar er sprake is van snelle actie. Je weet daarbij ook nooit wanneer een belangrijk moment plaatsvindt. De 40x-zoomlens van de Canon PowerShot SX740 HS heeft een brandpuntsafstand met maximale groothoek vergelijkbaar met 24 mm en een maximaal telebereik van 960 mm. Gefotografeerd met een Canon PowerShot SX740 HS, ingesteld op 109,3 mm, 1/1600 sec, f/5 en ISO200.

De 12-Megapixel Canon PowerShot ZOOM in zakformaat heeft één lens, maar dankzij de driestaps zoom kan hij details op afstand toch dichterbij halen. De functie is volgens Molly intuïtief in gebruik en onmisbaar om de actie in close-up te volgen.

"Wisselen tussen brandpuntsafstanden was eenvoudig; met één druk op de knop boven op de Canon PowerShot ZOOM kun je wisselen tussen 100, 400 en 800 mm," zegt ze. "Voor deze voetbalwedstrijd was de 400mm-zoom perfect, maar voor grotere sportevenementen op professionele voetbalvelden kun je beter de 800mm-optie gebruiken."

De brandpuntsafstanden van 100, 400 en 800 mm staan allemaal aangeduid in de zoeker en hoe groter het getal is, hoe dichter je bij je onderwerp komt.

Experimenteren met de intelligente functies van je camera is essentieel om de gewenste opnamen te krijgen. "Fotograferen met een nieuwe camera kan moeilijk zijn, totdat je gewend bent aan hoe de camera werkt," legt Molly uit. Haar beste advies? "Oefenen, oefenen en oefenen met de kit. Soms moet je gewoon een paar keer je apparatuur erbij pakken om een idee te krijgen van hoe die werkt en om verschillende instellingen te proberen."

Voordat je je camera bij een sportwedstrijd van je kind gaat gebruiken, is het handig om te ontdekken hoe de kit voelt. En compactcamera's zijn ideaal voor beginners.

4. Richt je vooral op scherpe foto's

Een jongen die tijdens een voetbalwedstrijd op het punt staat tegen een bal aan te trappen.

Molly adviseert niet alleen om je foto's scherp te houden, maar ook een rustige achtergrond te kiezen zonder storende elementen in beeld. Je verandert je foto's zo van slordige beelden naar foto's die zo in een lijstje kunnen. "Als je een rustige achtergrond hebt, trek je de kijker helemaal naar het onderwerp," zegt ze. Gefotografeerd met een Canon PowerShot SX740 HS, ingesteld op 228,7 mm, 1/1600 sec, f/5.6 en ISO400.

"Een scherpe foto maken tijdens een wedstrijd met snelle acties kan lastig zijn, dus alles wat hierbij kan helpen is een bonus. De beeldstabilisatie van de Canon PowerShot ZOOM en Canon PowerShot SX740 HS was bijzonder handig tijdens het fotograferen, omdat de bal heel snel kan rollen. Dit vond ik dus een belangrijke functie," zegt Molly.

Molly ontdekte dat ze dankzij de ingebouwde Image Stabilizer vanuit de hand kon fotograferen zodat ze de actie kon volgen, maar ze gebruikt tijdens sportevenementen ook een draagbaar vouwkrukje voor extra ondersteuning, een favoriet item voor professionele fotografen die het veld fotograferen. "Ze zijn heel stevig, dus veel sportfotografen hebben er één en ze zijn echt erg handig omdat je vaak de hoogte zelf kunt afstellen als je achter reclameborden zit en jezelf zo lang en kort als je wilt kunt maken tijdens een sportevenement," zegt ze.

Zowel de Canon PowerShot ZOOM als de Canon PowerShot SX740 HS zijn voorzien van automatische scherpstelling en AF-modi met gezichtsdetectie. Dit is ideaal om je onderwerp scherp in beeld te houden wanneer het beweegt, of dit nu de bal of een speler is.

5. Controleer je foto's tijdens het fotograferen

Iemand die naar een foto op het opklapbare scherm van een Canon PowerShot SX740 HS kijkt.

De Canon PowerShot SX740 HS heeft een 180° opklapbaar scherm, waardoor je heel eenvoudig je opnamen kunt controleren als je op locatie bent.

Twee jongens tijdens een voetbalwedstrijd. Een van hen probeert de bal langs de keeper, die klaar staat om de bal te vangen, te krijgen.

"De PowerShot SX740 HS", aldus Molly, "was over het algemeen een geweldige camera voor sportevenementen voor kinderen. Het heeft een goed zoombereik en dankzij het livescherm kun je eenvoudig volgen wat je vastlegt." Gefotografeerd met een Canon PowerShot SX740 HS ingesteld op 524,3 mm, 1/2000 sec, f/6.3 en ISO800.

Met behulp van een opklapbaar LCD-scherm was het nog nooit zo eenvoudig om je opnamen tijdens een sportevenement te controleren. Dankzij het 180° draaibare scherm van de Canon PowerShot SX740 HS wist Molly zeker dat ze de foto's had die ze wilde.

"Door het opklapbare LCD-scherm kun je de foto's bekijken terwijl je ze maakt, zodat je precies weet wat je hebt vastgelegd," zegt ze. "Nogmaals, deze foto van de speler die de keeper voorbij is en een doelpunt scoort, is mogelijk gemaakt door de 40x zoom, omdat ze aan de andere kant van het veld stonden.

Je kunt verbinding maken met de Canon Camera Connect-app en je foto's snel na de wedstrijd met andere ouders delen. Je kunt de Camera Connect-app ook gebruiken om de foto's van je Canon PowerShot ZOOM te bekijken of de foto's zelfs op afstand maken met de Canon PowerShot ZOOM of PowerShot SX740 HS als de gewenste opnamehoek lastig is.

Of je nu een beginnende sportfotograaf bent of gewoon van de actie houdt, het vastleggen van die sportmomenten is lang niet zo lastig als je denkt, en Molly stimuleert iedereen om, wanneer ze een volgende keer langs de lijn staan, gewoon een camera op te pakken, zodat de herinneringen blijven bestaan als het eindsignaal allang heeft geklonken.

Naast een geweldige kit is Molly ook afhankelijk van de vaardigheden die ze in de loop van de jaren heeft opgedaan: geduld en een instinct voor het innemen van de juiste positie voor het vastleggen van een cruciaal moment. "Je hebt geduld en veel oefening nodig, en op veel sportevenementen ook een portie geluk", zegt ze. "Als je bijvoorbeeld bij een voetbalwedstrijd bent en in de ene hoek zit, kun je er niet veel aan doen als alle actie in de andere drie hoeken plaatsvindt. In dat soort situaties moet je echt de sport die je fotografeert goed kennen. Dan kun je de actie volgen en voorspellen wat er kan gebeuren."

"Ik ben altijd al dol geweest op sport en fotograferen, dus het was niet meer dan logisch dat ik die twee ging combineren," zegt ze. "Ik wist pas bij mijn eerste wedstrijd hoeveel ik er echt van houd. Het heeft me heel wat oefening en een beetje geluk gekost om te komen waar ik nu ben, maar ik zou echt niks veranderen."

Geschreven door Lorna Dockerill

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen